Mødedato: 27.03.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Udvidelse af forsøgsordning for bedre vilkår for kulturaktører

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 13. juni 2022 en toårig forsøgsordning for at give bedre vilkår til kulturaktører ved musikarrangementer. Teknik- og Miljøudvalget skal med denne indstilling tage stilling til en udvidelse af forsøgsordningen ved en tilføjelse af pladser i Musikforskriftens bilag 1. Dette som en udvidelse af  forsøgsordningen, som kører i 2022 og 2023. De beskrevne pladser er dem som Teknik- og Miljøudvalget fremhævede ved møde den 28. november 2022, hvor der blev gjort status på det første år af forsøgsordningen, samt de pladser, som forvaltningen oplever er efterspurgt i branchen eller hos omgivelserne. I udkastet er foretaget en faglig vurdering på tre parametre: max antal dage pr. år, længste varighed i timer og højeste støjgrænse målt ved nærmeste beboelsesfacade.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forsøgsordning med dispensation til forbedrede vilkår for professionelle kulturaktører udvides med en række nye pladser i musikforskriftens bilag 1 (bilag 2)

     

  2. at forsøgsordning vedtaget i Teknik- og Miljøudvalget den 13. juni 2022 med dispensation til forbedrede vilkår for professionelle kulturaktører udvides til at også at gælde kulturaktører med mindre kapacitet.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 13. juni 2022 en toårig forsøgsordning om dispensation til forbedrede vilkår for professionelle kulturaktører med større kapacitet. Det betyder, at Teknik- og Miljøforvaltningen som et forsøg i 2022 og 2023 udvider § 13 Dispensation i Musikforskriften, så der efter en konkret vurdering gives mulighed for at dispensere fra reglerne i forskriften på egnede lokationer, for tilbagevendende musik- og kulturarrangementer med større kapacitet.

Ved status og drøftelse af forsøgsordningen i Teknik- og Miljøudvalget den 28. november 2022 besluttede udvalget, at forvaltningen skulle udvide forsøgsordningen, så kulturaktører med mindre kapacitet også omfattes. Derudover blev det besluttet yderligere at udvide forsøgsordningen ved, at der skulle fremlægges en vurdering af en række nye pladser i Musikforskriftens bilag 1 til politisk godkendelse.

Løsning

Forsøgsordningen udvides til at også at gælde kulturaktører med mindre kapacitet

Forsøgsordningen udspringer af en grundlæggende præmis i egnede lokaliteter, hvor det skulle være muligt for kulturaktører med større kapacitet, at opnå dispensation fra bestemmelserne i Musikforskriften. Efter et år med forsøgsordning (2022), hvor kun én aktør søgte og fik dispensation, udvides forordningen i 2023 nu til også at omfatte kulturaktører med mindre kapacitet.

Bilagslisten (bilag 2) peger som udgangspunkt på egnede lokaliteter til musikarrangementer og sætter rammer for max antal dage pr. år, længste varighed i timer og højeste støjgrænse målt ved nærmeste beboelsesfacade. Derudover regulerer den bl.a. antallet af arrangementer på de mest efterspurgte pladser.

Det er hensigten med bilagslisten, at de fastsatte rammer skal gøre det gennemskueligt for både aktører og nærmiljø, hvad pladsen er vurderet til at kunne bære. Bilagslisten kan både fungere som inspiration til spredning af musikarrangementer uden for Indre By, samt imødekomme efterspurgte rammer fra arrangører og nærmiljø.

Forvaltningen kan fortsat, og vil ved en udvidelse i højere grad, kunne vejlede og henvise til andre pladser og parker, når de mest eftertragtede lokaliteter til musikarrangementer har opbrugt deres kvote.

Faglig vurdering af de fremlagte pladser og parker (bilag 2)

Fælles for de 11 fremlagte pladser og parker er, at de arealmæssigt kan betragtes som mindre lokaliteter. Det vil sige egnet til arrangementer med mindre kapacitet.

Derudover er alle lokaliteterne mere eller mindre beliggende med beboelse i umiddelbar nærhed. Af den grund vil de foreslåede støjgrænser som udgangspunkt betyde, at der ikke kan afholdes større koncerter på lokaliteterne. Det er forvaltningens vurdering, at lokaliteterne er egnede til mindre musikarrangementer, som på baggrund af et konkret skøn, vurderes at kunne overholde de foreslåede grænseværdier. Grænsen for højeste støjniveau er sat af hensyn til de omkringliggende beboelsesejendomme og omgivelser. Forvaltningen har ved Filipsparken særligt lagt vægt på den umiddelbare nærhed til Amager Hospital.

Særligt for Onkel Dannys Plads er vurderingen foretaget på baggrund af den samlede belastning af området. Antallet på de årligt 10 arrangementer vurderes rimeligt set i lyset af, at Halmtorvet gennem tiden ikke har anvendt den maksimalt fastsatte ramme på 15 årlige arrangementer fastsat i Musikforskriften. 

Teknik- og Miljøforvaltningen har i sin vurdering lagt sig op ad forvaltningens praksis for fastsættelse af støjvilkår. Det er vurderingen, at udendørs musikarrangementer kan medføre væsentlige støjgener for de omkringboende. Det er først og fremmest musikkens styrke, der er årsagen, men råb og klap fra publikum samt publikums transport til og fra arrangementet kan også virke generende.

Vurderingen af selve støjniveauet er således også en afvejning af antallet og varigheden af musikarrangementerne, af slut- og eventuelt starttidspunkt samt af baggrundsstøjen, som oftest stammer fra trafikstøj på gader og veje.

Forvaltningens vurdering af hvor meget støj omgivelserne til en arrangementsplads må tåle, sker på baggrund af størrelse, afstanden til naboer, samt hvilke vilkår der er fastsat i Musikforskriften i København for lignende lokaliteter.

Forvaltningen orienterer grundejer af de arealer, som ikke ejes eller administreres af Teknik- og Miljøforvaltningen om forsøgsordningen. Det er grundejer der skal give tilladelse til en arrangør, hvis denne ønsker at afholde et arrangement på grundejers areal. Det gør sig gældende for Gyldenrisparken, (privat grundejer) Orientkaj (By og Havn), Onkel Dannys Plads (Københavns Ejendomme). 

Fredninger

I forhold til naturfredninger bemærker forvaltningen, at dele af Englandsparken er fredet, men at det umiddelbart ikke er i konflikt med det forelagte. Det bemærkes at arrangementets karakter kan være i konflikt med fredningen, da offentlighedens adgang jf. fredningsbestemmelserne, ikke må begrænses. Det vil sige, at et arrangement der kræver entre,vil være i konflikt med fredningen.

Høring

Forvaltningen har fremsendt udkast til de nye pladser til de berørte lokaludvalg. Forvaltningen har modtaget fire høringssvar (bilag 3). Af høringssvarene fremgår det, at Nørrebro, Valby og Vesterbro/Kgs. Enghave Lokaludvalg overvejende er positive overfor at pladserne optages i Musikforskriften og at pladserne anvendes til kultur- og musikarrangementer. 

Amager Øst Lokaludvalg foreslår konkret, at grænsen for årligt max antal dage på Sundbyøster Plads hæves fra 10 til 15 musikarrangementer årligt, og at støjgrænsen hæves fra 60 til 70 db(A). Forvaltningen har på den baggrund hævet antallet til 15, men fastholdt den fremsendte støjgrænse på 60 db(A) målt ved nærmeste beboelsesfacade af hensyn til de omkringliggende boliger.

I forhold til høring af branchen henvises til tidligere høringssvar fra Musikudvalget fra 2022 ved forsøgsordningens start (bilag 4).


Politisk handlerum

Balancen mellem hensynet til at bo, og til brug af byen, skal overvejende defineres politisk. Formålet med Musikforskriften er bl.a. at sikre beboerne mod urimelige støjgener, og samtidig skal forskriften også sikre plads til, at der i København kan afholdes professionelle musikarrangementer til glæde for både københavnere samt nationale og internationale gæster i byen.

  • Udvalget kan på baggrund af det fremlagte beslutte konkrete ændringer i den faglige vurdering, altså max antal dage pr. år, længste varighed i timer og højeste støjgrænse målt ved nærmeste beboelsesfacade.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen via kommunens hjemmeside orientere eventarrangører samt berørte lokaludvalg og Musikudvalget om, at bilagslisten i 2023 er udvidet med en række pladser.

Forvaltningen vil evaluere den toårige forsøgsordningen efter 2023 og fremlægge dette for Teknik- og Miljøudvalget.

 

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. marts 2023

 

Radikale Venstre stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

“dog således, at den længste varighed forlænges til 8 timer i resten af evalueringsperioden.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget med 7 stemmer mod 4. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: B, F, V, Ø og Å.

Imod stemte: A og C.

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Udendørs kulturaktiviteter bør i udgangspunktet afsluttes senest klokken 22:00 i weekenderne og 20:00 i hverdagene af hensyn til naboer – for at minimere støjgener fra f.eks. koncerter.”

Til top