Mødedato: 27.02.2023, kl. 15:00
Mødested: Bymose Hegn, Bymosegårdsvej 11, Helsinge

Forslag til lokalplan Toftegårds Plads II og kommuneplantillæg, Valby

Se alle bilag

Planforslagene skal muliggøre udviklingen af Toftegårds Plads og området syd for med en ny plads, et bibliotek og almene ungdomsboliger. Der udpeges samtidig en række bevaringsværdige bygninger, plantes mindst 100 nye træer, og en stor andel eksisterende træer udpeges som bevaringsværdige. Området består i dag af store asfalterede arealer efter den tidligere trafikterminal, der omdannes til en rekreativ plads med et grønt bakkelandskab og bebyggelse, der skal fungere som støjskærm mod de omkringliggende veje. De eksisterende kulturhuse fastlægges i planforslagene til offentlige formål i overensstemmelse med den faktiske anvendelse.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende forslag til lokalplan Toftegårds Plads II (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring sammen med lokalplanforslaget i otte uger.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 24. juni 2020 en helhedsplan for Toftegårds Plads og vedtog samtidig, at der på baggrund af helhedsplanen udarbejdes en lokalplan og et kommuneplantillæg for området. Efterfølgende er der sket en bearbejdning af helhedsplanen i takt med udvikling af de enkelte projekter. Den sydlige del af Toftegårds Plads indrettes med en central byplads omkranset af et nyt bibliotek mod nord, de eksisterende kulturhuse mod øst, almene ungdomsboliger mod syd samt grønne, støjskærmende bakker. Nybyggerierne og landskabet har et kurvet forløb, der indrammer pladsen.

Der er givet budgetmæssige bevillinger til opførelse af biblioteket og til anlæg af pladsen og vedtaget salg af grundareal til et alment boligselskab med henblik på opførelse af ungdomsboligerne (bilag 1).

I Budget 2020 (BR 31. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å) indgik de en hensigtserklæring om, at der i helhedsplanen skal reserveres plads til en fremtidig funktion på 1.000 m2 til kultur, fritid eller sundhed i helhedsplanen, kaldet Bygning X. Da der ikke i løbet af processen er sket en konkretisering af et sådant behov, muliggør lokalplanen ikke denne bebyggelse.

Ejeren af to ejendomme på sydsiden af Toftegårds Plads har anmodet om, at ejendommene kommer til at indgå i lokalplanen med anvendelsesbestemmelser, der er i overensstemmelse med rammerne i kommuneplanen om anvendelse til serviceerhverv fremfor den gældende lokalplan 17 Toftegårds Plads (BR 10. april 1980), der bl.a. fastlægger, at ejendommene kun må anvendes til kontorer primært offentlig administration. Den nye lokalplan foreslås at omfatte samme område som gældende lokalplan og dermed at afløse denne.

Kommuneplantillægget overfører ejendommen med Valby Kulturhus fra at ligge i et område til serviceerhverv til et område for offentlige institutioner mv. svarende til, hvad der gælder for resten af den sydlige plads.

Løsning

Planområdet ligger i Valby i overgangen mellem karréby og en mere blandet by med erhverv i varieret skala samt boliger både som etagebebyggelser, byggeforeningshuse og villaer. Der er bevaret enkelte bygninger fra områdets anvendelse til industri. Syd for området ligger der fortsat erhverv med Lundbeck A/S som dominerende virksomhed.

Lokalplanområdet består af fire delområder. Den eksisterende nordlige grønne rekreative plads udgør et delområde (I), der fortsat fastlægges til offentlige rekreative formål. Uden at fastsætte detaljerede bestemmelser muliggør planen, at pladsen kan blive renoveret og eventuelt udvidet på bekostning af parkeringspladser, hvis der på et tidspunkt gives bevilling hertil.

Et andet delområde (II) er den sydlige plads, inklusive Valby Kulturhus og spillestedet Kraftwerket. Området fastlægges til offentlige formål og anlægges med en ny plads, et bibliotek med et etageareal på 1.350 m2 i én etage mod Vigerslev Allé samt almene ungdomsboliger. Bygningen med ungdomsboliger afgrænser den nye plads mod syd og har ligesom biblioteket kurvede facader. Bygningen er i 4 etager plus eventuel tagterrasse og rummer 72 boliger. Kraftwerket og Valby Kulturhus har høj bevaringsværdi, og fastlægges som bevaringsværdige. Det samme gælder en mellemliggende portal (bilag 2, s. 12).

Tredje delområde (III) omfatter kontorbygninger syd for Toftegårds Plads, inklusive den kommunale ejendom Ottiliahus. Området fastlægges til serviceerhverv. Trekroner Bryghus, der har SAVE-bevaringsværdi 2, fastlægges som bevaringsværdig.

Fjerde delområde (IV) omfatter Johannes Døbers Kirke, der fastlægges som bevaringsværdig. Området fastlægges til kulturelle formål, herunder kirkeformål.

Byliv
Den nye Toftegårds Plads opfylder et længe næret lokalt ønske om en attraktiv, grøn rekreativ plads foran kulturhuset. I bevillingen til pladsen, der afskærmes mod trafikstøj af et beplantet bakkelandskab og nybyggeri, er der afsat midler til et vandelement. Der ikke afsat midler til et offentligt toilet, idet såvel det eksisterende kulturhus som det kommende bibliotek har offentligt tilgængelige toiletter. Der er desuden et offentligt toilet på den nordlige del af Toftegårds Plads.

Ved anlæg af pladsen og de kommende nybyggerier vil der blive taget højde for tilgængelighed for alle. I sammenhæng med det nye bibliotek vil der blive skabt grundlag for mange typer af kulturelle aktiviteter. Hertil kommer mulighederne for rekreation mv. på den nordlige plads og på de grønne arealer ved kontorbygningerne, kirken og Trekroner Bryghus.

Bynatur
I område I udpeges 63 træer på den nordlige rekreative plads som bevaringsværdige. På den nye plads i område II, herunder på en ny vej langs kontorbygningen syd for pladsen, i bakkelandskabet mod Gammel Køge Landevej og ved ungdomsboligerne skal der plantes 93 nye træer og bevares tre eksisterende træer. For at give plads til bibliotek og til den nye plads er det nødvendigt af fjerne 24 træer, som opfylder kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige. I område III findes større grønne arealer med mange træer, hvoraf 34 fastlægges som bevaringsværdige. På friarealet ud mod Gammel Køge Landevej foran Ottiliahus skal plantes fem nye træer og på friarealet på gårdsiden plantes ti nye træer. Der er givet bevilling til renovering af Ottiliahus til kommunale kontorer, men bevillingen omfatter ikke en opgradering af friarealerne med nye træer.

Bæredygtighed
Da nybyggerierne dels er kommunale dels er kommunalt støttede almene boliger, skal de DGNB certificeres til henholdsvis guld og sølv eller tilsvarende.

Kunst i lokalplaner
Der muliggøres ikke private byggerier, der har gjort det relevant at optage dialog om etablering af ny kunst i området. På den nordlige del af Toftegårds Plads findes der kunstnerisk udsmykning, og den sydlige nye plads vil også være velegnet hertil.

Almene boliger
Krav om minimum 25 % almene boliger stilles ikke, da det samlede etageareal for nye boliger i forslaget til lokalplan er under minimumsgrænsen på 3.200 m2, jf. Teknik- og Miljøforvaltningens praksis vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 8. april 2019. Det bemærkes, at ungdomsboliger i område II opføres som almene boliger i overensstemmelse med den vedtagne helhedsplan.

Parkering
Der planlægges for kulturelle formål og bibliotek, hvor kommuneplanen giver mulighed for at fastsætte krav til parkering efter en konkret vurdering. Forvaltningen vurderer, at krav om parkering kan fastlægges til 1 plads pr. 225 m2 i lokalplanen (bilag 4). Parkeringsnormen er fastsat på baggrund af antallet af samtidige ansatte og antallet af samtidige besøgende. For øvrige anvendelser følger lokalplanen normerne i kommuneplanen.

Med hensyn til parkering ved Ottiliahus bemærkes, at den praksisændring, som Teknik- og Miljøudvalget blev orienteret om på mødet den 19. december 2022, muliggør, at der kan ske en reduktion af parkering i gårdrummet til fordel for opholdsarealer med træbeplantning.

I forhold til krav om parkering til cykler stiller kommuneplanen krav om fire p-pladser pr. 100 m2 etageareal. Dette svarer til 54 cykelparkeringspladser til biblioteket og 110 til ungdomsboligerne. Ved bygningen på pladsens sydside findes 110 cykelstativer, og på den nye plads etableres der yderligere 126 pladser.

Kommuneplan
Kommuneplantillægget ændrer rammerne for ejendommen med Valby Kulturhus fra område for serviceerhverv (S2) til område til institutioner og fritidsområder, herunder ungdomsboliger.

Borgerinddragelse
Der er foretaget indledende høring af lokalplanforslaget, herunder af Valby Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring (bilag 5). Følgende hovedsynspunkter har været fremført af lokaludvalget:

  1. Lokaludvalget har beskæftiget sig indgående med Toftegårds Plads, og der har været en omfattende borgerinddragelse, der mundede ud i den af Borgerrepræsentationen vedtagne helhedsplan, som lokaludvalget bakker op om. Det har dog aldrig været lokaludvalgets ønske, at der bygges boliger på pladsen. For lokaludvalget er det derfor afgørende vigtigt, at boligbebyggelsen lever op til intentionerne i helhedsplanen med hensyn til udformning og integration af pladsens funktioner, så brugen af pladsen som kulturens plads i Valby ikke forhindres eller besværliggøres.
  2. Lokaludvalget ønsker, at der inden for rammerne i helhedsplanen arbejdes med yderligere begrønning, således at nogle af de midlertidige funktioner, der er på pladsen, kan videreføres helt eller delvist. Lokaludvalget ønsker, at der bliver en optimal synergi mellem biblioteket, kulturhuset og pladsen, og at der laves en samlet affaldsløsning, gerne som en nedgravet affaldsløsning på Valgårdsvej, så passagen mellem Kraftwerket og kulturhuset kan frigøres.
  3. Lokaludvalget ønsker, at der fortsat arbejdes med udvikling af den nordlige plads, og at der i lokalplanen muliggøres realisering af en omlægning af denne i forlængelse af en dialog, der har været med pladsens brugere og butiksliv.
  4. Lokaludvalget vil gerne inddrages i kommende drøftelser om udvikling af Movia-bygningen og området ved Ottiliavej.

Forvaltningens bemærkninger:

  1. Helhedsplanens intentioner med ungdomsboligerne følges op med bestemmelser i lokalplanen. Stueetagen indrettes således med boliger, fælleslokaler, cykelparkering, en bred port mv., hvilket vil medvirke til at skabe sammenhæng med pladsen.
  2. Lokalplanen muliggør, at kørsel til brandredning og bogleverancer til bibliotek sker gennem porten i ungdomsboligernes stueetage, hvilket vil frigøre areal til mere grønt mellem biblioteket og kulturhuset, hvor der tidligere var planlagt adgangsvej. Det giver mulighed for, at midlertidige funktioner kan videreføres helt eller delvist. Forvaltningen er enig i ønsket om at frigøre arealet mellem Kraftwerket og kulturhuset for affaldshåndtering og i stedet etablere en nedgravet løsning på Valgårdsvej. Det vil gøre denne del af pladsen meget mere attraktiv, men der foreligger ikke bevilling hertil.
  3. Lokalplanen fastlægger ikke detaljerede bestemmelser for udvikling af den nordlige plads, da der ikke foreligger endeligt forslag eller bevilling hertil, men lokalplanen er ikke til hinder herfor.
  4. Det er især renovering af Ottiliahus, der aktuelt kan give anledning til ændringer i den sydlige del af lokalplanområdet. Teknik- og Miljøforvaltningen vil løbende holde lokaludvalget orienteret herom.

Københavns Museum påpegede i forbindelse med miljøhøringen, der blev foretaget samtidig med den indledende høring, at udpegning af bevaringsværdige bygninger – ud over Johannes Døbers Kirke – også bør omfatte tidligere industribygninger. Dette er fulgt op med bestemmelser herom i lokalplanen.

Miljøvurdering
Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Politisk handlerum

  • Det kan besluttes at ændre fx den maksimale bygningshøjde, omfang og placering af byggefelter og anvendelser, bestemmelser om facadeudtryk og udformning af de ubebyggede arealer herunder beplantning.
  • Det kan besluttes at ændre udpegningen af de bevaringsværdige bygninger.
  • Det kan besluttes at ændre parkeringsnormen for kulturhuse (bibliotek), idet den kan fastsættes efter en konkret vurdering.
  • Det kan besluttes at muliggøre Bygning X, hvilket i givet fald vil forudsætte, at planen tilbagesendes til forvaltningerne med henblik på en konkretisering af dette byggeri. Skal Bygning X muliggøres, som angivet i helhedsplanen, vil det betyde, at der kan plantes væsentligt færre træer på den sydlige del af Toftegårds Plads.

Større ændringer om principper for planlægningen og disponering af anvendelser og etagemeter samt placering af disse kan kræve, at sagen sendes tilbage til forvaltningerne inden den offentlige høring.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt planforslagene, sender forvaltningerne planforslagene i høring i otte uger. Der vil blive afholdt et offentligt borgermøde i forbindelse med høringen. På baggrund af resultatet af høringen vil forvaltningerne udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen i tredje kvartal 2023.

                        Søren Hartmann Hede                               Søren Wille

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. februar 2023

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top