Mødedato: 27.02.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Legalitetsgodkendelse af vand - og spildevandstakster for 2017

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til legalitetsgodkendelse af HOFOR's og BIOFOS' takster og bidrag for vand og spildevand i 2017.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at de fremlagte takster og bidrag for vand og spildevand i 2017 er i overensstemmelse med ”hvile-i-sig-selv”-princippet, og at taksterne og bidragene holdes inden for Forsyningssekretariatets udmeldte indtægtsramme for 2017.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget skal legalitetsgodkende HOFOR Vand København A/S', HOFOR Spildevand København A/S' og BIOFOS Lynettefællesskabet A/S' takster for vand og spildevand for 2017. Godkendelsen skal ske i henhold til vandforsyningslovens § 53 samt betalingslovens § 3.

Legalitetsgodkendelse indebærer, at kommunen skal sikre, at taksterne er i overensstemmelse med ”hvile i sig selv”-princippet og overholder den udmeldte indtægtsramme for 2017 fra Forsyningssekretariatet i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Som følge af ny regulering efter vandsektorloven udmeldte Forsyningssekretariatet indtægtsrammen for 2017 for de tre forsyningsselskaber i december 2016. Selskaberne sendte taksterne til godkendelse hos kommunen i sidste halvdel af december. Teknik- og Miljøudvalget blev orienteret om forsinkelsen i notat af 28. november 2016. Efterfølgende har der været behov for drøftelser med HOFOR og BIOFOS, hvorfor sagen først fremlægges nu.

Løsning

Borgerrepræsentationen delegerede den 15. december 2005 myndighedsgodkendelse af vand- og spildevandstakster til Teknik- og Miljøudvalget. Udvalgets legalitetsgodkendelse indebærer ikke godkendelse af selve niveauet af taksterne eller bidragene. De fastsættes af de respektive selskabsbestyrelser.

Overholdelse af ”hvile i sig selv”-princippet

Efter gældende lovgivning skal økonomien i vand- og spildevandsforsyningen hvile i sig selv. Dette betyder, at indtægter og udgifter skal balancere over en årrække.

HOFOR Vand København A/S og HOFOR spildevand København A/S har oplyst, at de forventer en neutral egenkapitals udvikling over en 10-årig periode. Selskaberne henlægger således ikke frie reserver på egenkapitalen og overholder derved ”hvile-i-sig-selv”-princippet. Tilsvarende har BIOFOS Lynettefællesskabet A/S oplyst at deres budgetter ”hviler-i-sig-selv”.

Overholdelse af indtægtsramme for 2017

I 2016 er vandsektorloven ændret, så Forsyningssekretariatet fra 2017 fastsætter en indtægtsramme for de større forsyningsselskaber ud fra deres driftsomkostninger i 2013–2015.  Forsyningsselskabernes samlede indtægter fra takster, bidrag og afgifter skal være under eller lig med indtægtsrammen fra Forsyningssekretariatet. I de foregående år har Forsyningssekretariatet udmeldt et prisloft for taksterne, som forsyningsselskaberne skulle overholde.

På baggrund af den udmeldte indtægtsramme for de tre forsyningsselskaber, har forvaltningen beregnet en maksimal takst og sammenlignet den med HOFORs og BIOFOS´ foreslåede takster (se bilag 1). Resultatet viser, at HOFORs og BIOFOS´ foreslåede takster for hhv. vand og spildevand ligger på samme niveau eller under den maksimale kubikmetertakst. Det vurderes derfor, at indtægtsrammen er overholdt.

Takstændringer

Den samlede vandtakst for 2017 bliver 38,52 kr. pr m3 vand inklusiv afgifter og moms, jf. tabellen i bilag 2. Den samlede takst medfører en stigning på 3 %, svarende til 1,04 kr. pr. kubikmeter i forhold til 2016.

Den samlede takst stiger som følge af bl.a. tilbagebetaling af vejbidrag til Københavns Kommune fra HOFOR samt behovet for et øget indtægtsgrundlag som konsekvens af de fremtidige forventede investeringer. Salget af biogas (grøn energi), som er et biprodukt fra rensningsanlægget medvirker til, at BIOFOS’ pris for spildevandsrensning kan holdes på samme niveau som i 2016.

Den samlede vandtakst i Københavns Kommune er fortsat lav i forhold til nabokommunerne. I bilag 3 er en forbrugers årsregning sammenlignet med omkringliggende kommuner.

Forventning til takstudviklingen i de kommende år 

Fremadrettet forventer HOFOR en neutral til stigende takst på baggrund af et øget investeringsbehov, specielt i forbindelse med påbegyndelse af levering af blødere drikkevand samt indsatsen med at klimatilpasse og skybrudssikre København. Takstpåvirkningen modsvares i nogen grad af et lovgivningsmæssigt krav om effektivisering på 2 %.

Det samlede investeringsbehov til klimatilpasning og skybrudssikring ventes at udgøre ca. 8,4 mia. kr. bestående af dels HOFOR-ejede anlæg (3,6 mia. kr.) og dels af medfinansieringsanlæg (4,8 mia. kr.). Medfinansieringsanlæggene fremgår af Københavns Kommunes Skybrudsplan 2012, og er typisk overfladeanlæg, der etableres og ejes af Københavns Kommune, men finansieres af HOFOR Spildevand København A/S via taksterne. Hovedparten af initiativerne ventes gennemført i løbet af de kommende 20 år.

Økonomi

Takststigningen vil medføre en mindre udgiftsstigning både for borgerne i kommunen og for Københavns Kommune som vandforbruger.

Videre proces

På HOFORs hjemmeside oplyses taksterne for vand og spildevand sammen med taksterne for de øvrige forsyningsarter, så borgerne i København kan se deres udgifter for 2017 til fjernvarme, bygas, vand og spildevand i sin helhed. Såfremt den igangværende dialog med Forsyningssekretariatet afstedkommer højere takster, vil Teknik- og Miljøudvalget blive forelagt en ny indstilling om legalitetsgodkendelse af taksterne.

 

Pernille Andersen

                                                 / Anne-Sofie Degn              

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. februar 2017  

 Indstillingen blev godkendt.

Til top