Mødedato: 26.10.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Anden behandling af fællesgårdhave på Nørrebro

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om byfornyelsesforslaget til en fælles gårdhave i Skt. Hans Gade Karréen Øst skal endelig vedtages.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at byfornyelsesforslag om etablering af en fælles gårdhave for Skt. Hans Gade karréen Øst: Ravnsborggade 13, 15A-B, 17, 17A-C-21 og 21A-C, Skt. Hans Gade 15-23, Skt. Hans Gade Passage 1-11, Fælledvej 14-18 og Fælledvejens Passage 2-12 vedtages endeligt, jf. bilag 2.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.  at der frigives en anlægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 16,7 mio. kr. 
         og oppebære statslige indtægter på 8,35 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling 
         Byfornyelse anlæg. Periodiseringen af anlægsbevillingen fremgår af økonomiafsnittet.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, 
    3.   at Teknik- og Miljøudvalget tager redegørelse vedrørende proces og opbakning til 
          byfornyelsesforslag om en fælles gårdhave i Skt. Hans Gade Karréen til efterretning.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget behandlede på mødet den 24. november 2014 indstilling om endelig beslutning om en fælles gårdhave i Skt. Hans Gade Karréen Øst og Vest. Skt. Hans Gade Karréen Vest blev vedtaget. Spørgsmålet om fælles gårdhave i Skt. Hans Gade Karréen Øst blev tilbagevist til forvaltningen. På den baggrund har forvaltningen for Skt. Hans Gade karréen Øst redegjort for processen, herunder den regnefejl og de spørgsmål, der blev rejst af foretræderne på mødet.

Der skal tages stilling til, om redegørelsen kan tages til efterretning, og forslaget til byfornyelsesbeslutning om Skt. Hans Gade Karréen Øst kan vedtages endeligt og midlerne til finansiering frigives.

Løsning

For at sikre nuværende og fremtidige københavneres adgang til rekreative arealer og for at udnytte byens klimaforbedringspotentiale, etablerer Københavns Kommune med støtte fra staten fælles gårdhaver. Den indstillede gårdhave, Skt. Hans Gade Karréen Øst, lever op til byfornyelseslovens støttekriterier, der betyder, at karréer med min. to ejendomme, hvor størsteparten af ejendommene er udlejningsejendomme, andels- eller ejerlejlighedsejendomme og er opført før 1960, kan komme i betragtning. Herudover skal friarealerne være utidssvarende. Forslaget fremgår af bilag 2.

Den østlige del af karréen har en kompliceret struktur med mange funktioner, som fx Fælledvejens Brandstation Politimuseum og en privatskole. Ejendommene har forskellige interesser og en række institutioner og erhverv er udtaget af projektet. Der er foretaget en opbakningsundersøgelse i foråret 2013. Fire ejendomme har ønsket at blive udtaget af den fælles gårdhave. Forvaltningen vurderer, at deres inddragelse i projektet sammen med nedrivning af en række garager er afgørende for, at der kan etableres en sammenhængende fælles gårdhave. De foreslåede nedrivninger vil betyde større sammenhængende arealer mellem ejendommene, og fjernelsen af plankeværkerne gårdene imellem vil medføre, at de sparsomme friarealer kan udnyttes bedre.

Høring
På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 24. november 2014 oplyste forvaltningen, at der er modtaget 67 høringssvar, hvoraf 25 er fra personer bosiddende uden for karréen, der har ønsket at støtte de erhvervsdrivende på Fælledvej 16. Høringssvarene fremgår af bilag 4 og forvaltningens bemærkninger til høringssvarene af bilag 5.

På samme Teknik- og Miljøudvalgsmøde gav et foretræde udtryk for, at opgørelsen af stemmer var behæftet med fejl, og at alle høringssvar ikke var vedlagt indstillingen. Forvaltningen skal hertil bemærke, at opgørelserne af opbakningen i denne sag har været behæftet med fejl. Dette tilskrives problemer med uddeling og modtagelse af postkortene, der blev brugt til at afgive stemme på.

I forbindelse med Teknik- og Miljøudvalgets 1. behandling den 2. juni 2014 af forslaget blev der redegjort herfor og for det korrekte antal stemmer for hele karréen. Forvaltningen har på baggrund af den rejste kritik på ny gennemgået og optalt stemmerne, og fejlene i stemmeoptællingen er korrigeret, jf. afsnit om opbakning nedenfor. Forvaltningen kan oplyse, at alle høringssvar var vedlagt dagsordenen til det pågældende møde den 24. november 2014.

Det blev af foretrædet fremhævet, at omlægning af gården medfører nedlæggelse af mindst 25 arbejdspladser pga. nedrivningen af bygningen Ravnsborggade 19, hvor yogacenteret er beliggende, nedrivningen af garagerne Ravnsborggade 21, hvor pølsevognene holder til og lukning af erhverv ved Fælledvej 16, hvor parkeringspladser nedlægges.

Forvaltningen har haft en konstruktiv dialog med yogacenteret om planerne for nedrivningen af bygningen. Yogacentret er glade for at være på Nørrebro, men har i længere tid haft planer om at flytte til andre lokaler med henblik på at udvide aktiviteterne. For pølsevognenes vedkommende er alternative parkeringsmuligheder undersøgt, og der er plads i en parkeringskælder i Dagmarsgade ca. 1 km. fra den nuværende placering. Ved foretrædet blev det fremhævet, at disse parkeringspladser ikke kan anvendes. Forvaltningen kan oplyse, at parkeringskælderen indrettes, så pølsevognene lovligt kan parkere der. Der indrettes parkeringsbure til pølsevognene, som kan aflåses, og der etableres vand og afløb til rengøring af pølsevognene.

Andelsboligforeningen i Ravnsborggade 21 vil modtage erstatning for mistet lejeindtægt ved nedrivning af garagerne. Erstatningen er en del af den økonomiske ramme for byfornyelsesbeslutningen.

Parkering ved Fælledvej 16 samt mulighed for af- og pålæsning vil blive tilladt, for de erhvervsdrivende, der opfylder de retningslinjer, der er fastsat i de supplerende principper for fælles gårdhaver. Det vil sige, at erhvervene skal kunne redegøre for behovet og fremlægge dokumentation for, at køretøjet er tilknyttet erhvervslejerens virksomhed. Det er forvaltningens erfaring, at omlægning af gårdarealer ikke påvirker erhvervene hverken i ejendommenes forhuse eller i gårdene.

Processen
Forhandlingerne med ejere, beboere og erhvervsdrivende blev indledt i 2011. Der er i perioden afholdt i alt 18 møder: Fem indledende møder for hele karréen, ét møde for de erhvervsdrivende og ét møde vedrørende nedrivninger af baghuse og garager. I de tre arbejdsgrupper, der drøftede den detaljerede udformning af gården og miljøspørgsmål, er afholdt seks møder. Derudover har været afholdt et orienterende møde om det tilpassede forslag, og herefter afholdt to møder, hvor forslaget er blevet tilpasset nye ønsker. Endelig er gennemført én gårdrundtur og ét orienterende møde i høringsperioden.

I hele perioden har der været tilknyttet en hjemmeside til projektet, der løbende er blevet opdateret. Der har været opsat opslag i opgangene om møder, og kontaktpersoner er blevet indkaldt pr. mail. Der har ligeledes været kontakt mellem forvaltningen og enkeltpersoner/bestyrelser i hele perioden.

Opbakning
Skt. Hans Gade Karréen var en af de første karréer, hvor der blev gennemført en opbakningsundersøgelse efter vedtagelsen af de supplerende principper den 11. marts 2013. Blandt modstandere af projektet er den benyttede opgørelsesmetode blevet anfægtet, og der er udtrykt et ønske om at ændre metoden. Metoden er bl.a. med baggrund i debatten i denne karré blevet ændret ved Teknik- og Miljøudvalgets vedtagelse af den ændrede opgørelsesmetode den 27. april 2015. Opbakningen til gårdhaven i Skt. Hans Gade Karréen Øst, er tilstrækkelig til, at den kan fremmes efter den nuværende såvel som den tidligere opgørelsesmetode, jf. bilag 3.

Herudover har der været et ønske om, at der skulle gennemføres en ny opbakningsundersøgelse med baggrund i, at det offentliggjorte forslag har en anden karakter, end det forslag der var stemt om. Udformningen af det offentliggjorte forslag for Skt. Hans Gade Karréen Øst, bortset fra tilpasninger af nærområderne ved Ravnsborggade 13-17 i forhold til opdeling af karréen, er identisk med det forslag, der er stemt om i postkortundersøgelsen. Ændringerne i projektet er sket efter dialog med de berørte.

Bolig- og erhvervsenheder

Antal mulige stemmer

Antal afgivne stemmer

Antal

 ja-stemmer

Antal

nej-stemmer

Ja-stemmer
(% af afgivne) *

Nej-stemmer

(% af mulige) **

Skt. Hans Gade Øst

400

184

126

58

68,5 %

14,5 %

*TMU-beslutning 27/4-2015 (2/3 af de afgivne stemmer skal være positive)

** TMU-beslutning 11/3-2013 (under 1/3 af mulige beboere og erhvervsdrivende må være imod forslaget). Opgørelsen er medtaget, fordi undersøgelsen blev gennemført efter de da gældende kriterier.

Fordeling af bruttoetageareal

 

Samlet bruttoetageareal

Bruttoetageareal for

*

Bruttoetageareal imod

Skt. Hans Gade Øst

32.879 m²

18.215 m²

14.664 m²

* TMU-beslutning 27/4-2015 (ja-ejendommene udgør mere end 50 % af bruttoetagearealet). 

Økonomi

Efter byfornyelsesloven refunderer staten 50 % af udgifterne. Udgifterne til gårdhaven udgør 16,7 mio. kr. Staten refunderer 8,35 mio. kr. der er afholdt udgifter til forprojektering på i alt 0,63 mio. kr. til projektet. Budgettet for gårdhaven fordelt på projektstyring, rådgivning m.v. og anlæg fremgår af nedenstående tabel.

Alle beløb er i 1.000 kr.

2013

2014

2015

2016

2017

I alt

Skt. Hans Gade Øst

Projektstyring

230

50

10

55

35

380

Rådgivning m.v.

 

290

 

60

 

60

 

200

 

175

785

Anlæg

0

0

0

15.500

35

15.535

Total

520

110

70

15.755

245

16.700

Anlægsbevillingen til gårdhaveprojektet er finansieret af byfornyelsesrammen. Udgifts- og indtægtsbevillingerne er således indarbejdet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3, jf. bilag 6. Ejerne afholder selv driftsudgifterne til den fremtidige gårdhave.

Videre proces

Ejere, beboerrepræsentanter og erhvervsdrivende inddrages i forbindelse med detailprojekteringen. Der tinglyses en servitut på ejendommene om fælles gårdhave og ejernes pligt til at indgå i et fælles gårdlaug, som står for den efterfølgende drift. Gårdhaven kan forventes færdig i foråret 2017.

         Pernille Andersen

                                                          /Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. oktober 2015

Punktet blev trukket af forvaltningen i forbindelse med godkendelse af dagsordenen.
Til top