Mødedato: 26.05.2025, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Nedrivning af almene boliger, Den Grønne Trekant (Bo-Vita), Nørrebro

Se alle bilag
For at Social- og Boligstyrelsen kan behandle Bo-Vitas ansøgning om nedrivning af almene boliger i boligafdelingen Den Grønne Trekant, skal Borgerrepræsentationen godkende nedrivningen. En betingelse for nedrivning af almene boliger er, at der er væsentlige boligsociale udfordringer i et udsat boligområde eller et forebyggelsesområde, jf. almenboliglovens § 28, hvilket gør sig gældende for boligafdelingen Den Grønne Trekant.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forhåndsgodkende nedrivning af i alt 82 boliger og 7.400 m2 i Bo-Vita afdelingen Den Grønne Trekant under forudsætning af, at lokalplanen og helhedsplanen for afdelingen senere godkendes af Borgerrepræsentationen, herunder at der opføres samme antal almene boliger, som der nedrives.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog med Overførselssagen 2018-2019 (BR 9. maj 2019) (A, B, C, F, I, O og V), at der skulle udarbejdes forandringsplaner for de fem boligområder i København, der var på statens lister over udsatte boligområder i 2018. Den Grønne Trekant har i en årrække været tæt på at komme på omdannelseslisten. Ved den seneste opgørelse var det blot en enkelt beboers vilkår, der gjorde udslaget. Borgerrepræsentationen godkendte den 24. juni 2021 Forandringsplan for Aldersrogade, som danner baggrund for en væsentlig forandring af området sammen med lokalplan Vermundsgade. I forbindelse med startredegørelse til lokalplan Vermundsgade vedtog Teknik- og Miljøudvalget den 11. marts 2024, at forvaltningen arbejdede videre med et scenarie (scenarie A), som indeholdt nedrivning af 82 almene boliger svarende til 7.400 m2 almen bebyggelse. Nedrivningen sker for at ændre beboersammensætningen, skabe tryghed og flere grønne områder samt for at lukke området for trafik og skabe forbindelse til den øvrige bydel.

Løsning

Efter Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om at godkende startredegørelsens scenarie A har Bo-Vita, Social- og Boligstyrelsen og Teknik- og Miljøforvaltningen drøftet muligheden for nedrivning af almene boliger i Den Grønne Trekant. Social- og Boligstyrelsen har oplyst, at det er en forudsætning for deres behandling af sagen om nedrivning, at Borgerrepræsentationen forhåndsgodkender ansøgningen om nedrivning. For ikke at forsinke gennemførslen af forandringsplanen, skal Borgerrepræsentationen derfor godkende denne, så den statslige godkendelsesproces heraf kan gennemføres samtidig med færdiggørelse af lokalplan og fysisk helhedsplan. Lokalplanen forventes forelagt Borgerrepræsentationen til endelig vedtagelse primo 2026. Der foreligger endnu ikke en tidsplan for den fysiske helhedsplan, hvorfor den først forventes godkendt om et par år.

Det er en forudsætning for godkendelsen, at følgende opfyldes:

  1. Lokalplanen godkendes af Borgerrepræsentationen
  2. Helhedsplanen for Den Grønne Trekant godkendes af Borgerrepræsentationen og Landsbyggefonden
  3. Der opføres samme antal almene boliger i afdelingen Den Grønne Trekant, som der nedrives.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil efter Social- og Boligstyrelsens godkendelse af nedrivningen skulle godkende den endelige ansøgning om nedrivning, jf. almenboliglovens § 28, hvilket vil ske, hvis ovenstående forudsætninger er opfyldt.

Politisk handlerum

Det kan besluttes,

  • at vælge et lavere antal m2 end det, der blev godkendt med startredegørelsens scenarie A.
  • at udsætte godkendelsen, til helhedsplan for Den Grønne Trekant er klar til politisk behandling.

Økonomi

Denne indstilling har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har forhåndsgodkendt nedrivningen, kan Bo-Vita påbegynde ansøgningsprocessen hos Social- og Boligstyrelsen.

 

                         Søren Wille

                                                         / Karsten Biering Nielsen

 

Til top