Boligsocial helhedsplan Beboerprojekt Nordvest 2025-2029, Bispebjerg
Teknik- og Miljøudvalget samt Borgerrepræsentationen skal tage stilling til en anbefaling om støtte til en ny boligsocial helhedsplan for perioden 2025-2029 samt frigive midler til indsatsen. Helhedsplanen, som er godkendt af de 14 berørte boligafdelinger administreret af fsb, har til formål at fortsætte og styrke sociale indsatser i lokalområdet. Den boligsociale helhedsplan sigter mod at forbedre trivsel og sammenhængskraft i boligområderne.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at den boligsociale helhedsplan for Bispebjerg 2025-2029 anbefales til støtte overfor Landsbyggefonden (bilag 2).
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at der frigives en anlægsbevilling på 3,6 mio. kr. til medfinansiering af den boligsociale helhedsplan på Teknik- og Miljøudvalgets Byfornyelse anlæg, jf. økonomiafsnittet.
Problemstilling
Den igangværende boligsociale helhedsplan for Bispebjerg udløber den 31. august 2025. Der er en fortsat positiv udvikling i boligområdet, men der er samtidig stadig behov for en skærpet indsats i området, for at få afdelingerne i nærheden af Københavnerniveau, så beboerne i højere grad får samme muligheder og chancer, som andre borgere i København har.
Der skal tages stilling til, om en ny boligsocial helhedsplan kan anbefales til støtte over for Landsbyggefonden, samt frigivelse af en anlægsbevilling.
Løsning.
Boligsociale helhedsplaner er fireårige forebyggende sociale indsatser i de mest udsatte almene boligområder. Helhedsplanerne er centrale tværfaglige indsatser i Københavns Kommunes arbejde med at understøtte udviklingen i de mest udsatte områder. Helhedsplanerne dækker de mest udsatte almene boligområder i bydelene, som fortsat har behov for boligsociale indsatser til at understøtte en positiv udvikling i boligområderne. Ved at være lokalt forankret, medvirker helhedsplanerne til at etablere kontakt til beboere og iværksætte aktiviteter, der kan støtte dem videre mod beskæftigelse, uddannelse, familieunderstøttende tiltag mv. i samarbejde med områdets velfærdsindsatser og den kommunale kernedrift.
Helhedsplanerne finansieres med 75 % støtte fra Landsbyggefonden og forudsætter medfinansiering fra både kommunen og boligorganisationerne med hver 12,5 %. Landsbyggefonden har prækvalificeret boligafdelingerne til at modtage økonomisk støtte til helhedsplanen, og beboerdemokratiet i alle 14 berørte boligafdelinger har godkendt, at de vil medfinansiere og dermed være en del af helhedsplanen. Med Budget 2025 (BR 3. oktober 2024) (A, B, F, I, O, V og Ø) blev det besluttet at afsætte 5 mio. kr. til kommunal medfinansiering for at kunne fortsætte en stabil og effektiv boligsocial indsats i området.
I et samarbejde mellem Københavns Kommunes syv forvaltninger og de almene boligorganisationer fsb, AAB, 3B og AKB København v. KAB er der gennemført en faglig vurdering af de sociale udfordringer i boligafdelingerne i Bispebjerg (se bilag 4 med kort over området). Den faglige vurdering har afdækket, at der fortsat er sociale udfordringer i Bispebjerg, og hvordan en boligsocial helhedsplan bedst kan supplere den kommunale kernedrift fx jobcenterkontakt eller tilbud til børn og unge.
Af konkrete sociale problemstillinger kan nævnes, at karaktergennemsnit i dansk og matematik for 9. klasses elever er på 5,2 mod et københavnergennemsnit på 7,3.Der er 15% af de 18-29-årige, der har grundskole som højest fuldførte uddannelse, mod et københavnergennemsnit på 6%. Der er 25% af de 18-64-årige, der er uden tilknytning til arbejde og uddannelse, mod et københavnergennemsnit på 8%. Kun 39% af de stemmeberettigede stemte ved Kommunalvalg i 2021 mod et københavnergennemsnit på 60%.
Helhedsplanens
mål og indsatsområder
Den boligsociale helhedsplan
vil omfatte 14 boligafdelinger (4.646 lejemål og ca. 8.250 beboere).
Landsbyggefonden yder tilskud til en social og forebyggende indsats i
problemramte boligområder med særlig fokus på boligområder, der figurerer eller
har figureret på statens parallelsamfundslister. Landsbyggefonden giver derfor
støtte til helhedsplanen for at forebygge, at boligafdelinger i Bispebjerg
kommer til at figurere på parallelsamfundslisterne. På baggrund af den samlede
vurdering er der udarbejdet forslag til mål og indsatser i en ny boligsocial
helhedsplan.
Helhedsplanen indeholder en strategisk samarbejdsaftale med fire delaftaler (bilag 2) og et samlet budget (bilag 3). Den strategiske samarbejdsaftale sætter rammer og retning for den samlede indsats, herunder strategiske målsætninger og styringsredskaber til at følge udviklingen i området. De fire delaftaler beskriver, hvordan forvaltningerne og boligorganisationerne vil samarbejde om at løse udfordringerne inden for følgende indsatsområder: ”Uddannelse og livschancer”, ”Beskæftigelse”, ”Kriminalitetsforebyggelse” og ”Sammenhængskraft og medborgerskab”. Indsatsområderne er fastsat i Landsbyggefondens regulativ om tilskud til boligsociale indsatser i udsatte almene boligafdelinger. Med godkendelse af den boligsociale helhedsplan tilkendegiver kommunen, at den på lige fod med boligorganisationerne støtter op om og arbejder for at indfri helhedsplanernes specifikke målsætninger om de strategiske mål i den boligsociale helhedsplan (se bilag 5):
- at der skal ske et fagligt løft af børn og unge, så flere børn bliver skoleparate, og flere unge tager en uddannelse
- at flere bliver tilknyttet arbejdsmarkedet
- at børn og unge støttes i et liv uden kriminalitet, og at områderne opleves trygge
- at flere er en del af fællesskabet og deltager aktivt i samfundet.
Alle forvaltninger i kommunen samarbejder med helhedsplanen på forskellige måder. Nogle parter i forvaltningerne har delte partnerskabsstillinger i helhedsplanen (fx SOF DSI), mens andre fx brobygger til hinandens indsatser.
Med den boligsociale helhedsplan arbejdes der for at understøtte målsætningerne i Københavns Kommunes Politik for Udsatte Byområder med henblik på, at København skal være en mangfoldig, sammenhængende og tryg by, hvor der er plads til og brug for alle byens borgere.
Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte ændringer i forhold til indholdet i den strategiske aftale og i delaftalerne (bilag 2). De ønskede ændringer vil herefter skulle afstemmes med boligorganisationerne. Hvis indholdet i helhedsplanen ikke godkendes af Københavns Kommune, vil støtten fra Landsbyggefonden falde bort, og planen kan ikke gennemføres.
Økonomi
Københavns Kommune har med Almenboligaftalen 2024-2027 med BL 1. Kreds – Danmarks Almene Boliger (BR 14. december 2023) forpligtet sig til at støtte op om et samarbejde om boligsociale helhedsplaner. Til dette formål blev der ved Budget 2025 afsat 5 mio. kr. til kommunal medfinansiering til en ny boligsocial helhedsplan for Bispebjerg (TM081). Dette beløb blev afsat før man vidste, hvad medfinansieringen fra Landsbyggefonden, og dermed kommunens medfinansieringsandel, ville være. Med denne indstilling frigives Københavns Kommunes kontante medfinansiering på 3,324 mio. kr. samt 5% til uforudsete udgifter i helhedsplanens periode på 0,25 mio. kr., dvs. samlet 3,574 mio. kr. Uforbrugte midler af den frigivne kontante medfinansiering vil blive tilbageført kommunekassen sammen med udisponeret restbevilling.
Kommunens medfinansiering går udelukkende til boligsocialt arbejde i helhedsplanerne og indeholder ikke udgifter til administration i kommunen eller i boligorganisationen.
Tabel 1. Anlægsbevillinger - frigivelse af anlægsmidler
Udvalg |
Aktivitet/ |
Bevilling
|
Beløb
i 1.000 kr. |
I årene 2025-2029 |
|||
TMU |
Boligsociale Helhedsplaner B24 |
2010 – Byfornyelse, anlæg |
3.574 |
I alt |
- |
- |
3.574 |
Samarbejdsaftalerne i helhedsplanens delaftaler har ikke økonomiske konsekvenser for øvrige politiske udvalg, idet de ressourcer, der investeres i samarbejdet, er en del af den allerede eksisterende kommunale kerneindsats i boligområdet.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil helhedsplanen blive endeligt behandlet i Landsbyggefonden med henblik på igangsættelse af indsatserne den 1. september 2025.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen