Mødedato: 26.05.2025, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Administrationsgrundlag for Bygningsfornyelsen og Støjpuljen 2025-2027

Se alle bilag

Der skal tages stilling til et nyt, overordnet administrationsgrundlag for Bygningsfornyelsen samt for Støjpuljen 2025-2027. Administrationsgrundlagene justerer praksis på området med udgangspunkt i den tidligere politiske drøftelse af krav og anbefalinger i bygningsfornyelsespuljerne. For at øge fokus på at ’styrke boligforeningernes egen handlekraft’ frigives midler til forhåndsdialog og opsøgende indsats i 2026-2030, som bl.a. vil bidrage til realisering af et initiativ i udkast til klimahandleplan.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at overordnet administrationsgrundlag for Bygningsfornyelsen (bilag 2) træder i kraft.
  2. at administrationsgrundlag for Støjpuljen 2025-2027 (bilag 3) træder i kraft.
  3. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til løbende at tilpasse administrationsgrundlagene, jf. løsning og videre proces.
  4. at medlemsforslag om krav til støtte fra byfornyelsespuljerne stillet af Venstre, jf. Teknik- og Miljøudvalget den 17. juni 2024 er hermed håndteret (bilag 4).

     

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  5. at der overføres og frigives 30 mio. kr. til styrket forhåndsdialog og opsøgende indsats i 2026-2030 fra Bygningsfornyelsens konto til mer-/mindreforbrug på bevillingsområdet Byfornyelse, anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 6.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget har drøftet, hvilke krav og anbefalinger der skal gælde for at opnå støtte i bygningsfornyelsespuljerne (TMU 3. februar 2025). Dette skete jf. medlemsforslag om krav til støtte fra byfornyelsespuljerne (TMU 17. juni 2024) (bilag 4). På baggrund af drøftelsen har Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejdet forslag til et nyt overordnet administrationsgrundlag for Bygningsfornyelsen samt for Støjpuljen 2025-2027. Administrationsgrundlagene er grundlag for forvaltningens udmøntning af de politiske prioriteringer.

Løsning

Overordnet administrationsgrundlag for Bygningsfornyelsen

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet forslag til et overordnet administrationsgrundlag for Bygningsfornyelsen (bilag 2) med udgangspunkt i de fire temaer, som indgik i drøftelsessagen:

  • Styrke boligforeningernes egen handlekraft.
  • Sunde og sikre boliger for alle københavnere.
  • Bevaring og fornyelse af Københavns hverdagsarkitektur.
  • Grøn omstilling af Københavns private boligejendomme.

Sagsbehandlingen balancerer hensyn under de fire temaer i en samlet helhedsvurdering, der tager udgangspunkt i den enkelte ejendom og ønskerne hos ejer og beboere. Administrationsgrundlaget redegør for den lovgivningsmæssige og kommunalpolitiske hjemmel til de principper, som beskrives indenfor hvert tema, samt mulighed for afvigelser fra disse hovedprincipper.

I forhold til tidligere praksis vil krav til arkitektur og sikring af bevaringsværdi i højere grad tage udgangspunkt i ejendommens nuværende udseende, mens evt. forbedringer vil være resultatet af en dialogbaseret tilgang. I forhold til vinduesudskiftninger vil dette fx betyde, at der ikke vil være et generelt krav om trævinduer. Der vil samtidig blive justeret på detaljegraden af krav, fx ift. armaturer på badeværelser, når administrationsgrundlaget udmøntes sagsspecifikt i dialog med ejendommene samt i den borgerrettede kommunikation på bl.a. hjemmeside og i vejledninger.

Teknik- og Miljøborgmesteren har sendt brev til Social- og Boligministeren vedrørende ønsket om en mere fleksibel tilgang til krav om etablering af bad og toilet i støttede renoveringer. Ministerens svar understreger det lokale politiske handlerum til at definere hvad der udgør tidssvarende toilet- og badforhold, samt vigtigheden af at lave en konkret vurdering i den enkelte ejendom (bilag 5). Derimod giver loven i dag ikke mulighed for at fravige eller udskyde krav af boligsociale hensyn til enkelte beboere. Administrationsgrundlaget (bilag 2) definerer en ny praksis, hvor der efter konkret vurdering kan accepteres bad og evt. toilet udenfor lejligheden i små boliger (fx kollegier eller lejligheder med under 40 m2 netto areal).

Administrationsgrundlaget beskriver principper for støttesatser i den årlige indstilling om støtte til bygningsfornyelse (bilag 2, s. 9). For at understøtte mindre ressourcestærke boligejendommes lyst til at søge, kan der som noget nyt gives et mindre tilskud til udgifter ifm. udarbejdelsen af en godkendt kvalificeret ansøgning, som ikke kan imødekommes indenfor årets økonomiske ramme til bygningsfornyelsesstøtte. Renoveringsprojekter kan også etapeopdeles, hvis en boligforening kan demonstrere, at deres økonomiske formåen ikke står mål med renoveringsbehovet.

Forvaltningen har været i dialog med interesseorganisationerne Andelsforeningernes Fællesråd (ABF) og Ejendom Danmark omkring administrationsgrundlaget. Begge er positive overfor udarbejdelsen af et administrationsgrundlag, samt det øgede fokus på dialog og nye indsatser for at understøtte handlekraft hos boligforeningerne. Begge ønsker en større fleksibilitet ift. krav om etablering af toilet/bad, hvor der foretages en konkret vurdering i den enkelte ejendom. Ejendom Danmark ønsker videre dialog om den fremtidige metode for at beregne tilbagebetaling af støtte, da de offentlige vurderinger, som den lovbestemte metode er baseret på, ikke længere foretages. Forvaltningen vil gå i dialog med branchen om dette.

Forvaltningen vil bl.a. udmønte administrationsgrundlagets temaer i en ny metode til prioriteringen af ansøgninger. Metoden testes i den igangværende behandling af årets ansøgninger om støtte. Udkast er vedlagt som bilag 7, og vil blive endelig vedlagt indstilling om tildeling af støtte til bygningsfornyelse til Teknik- og Miljøudvalget ultimo 2025. Fremover vil udvalget som del af den årlige indstilling herefter kunne udtrykke evt. ønsker til justering i prioriteringen af midler i det kommende års ansøgningsrunde.

Administrationsgrundlag for Støjpuljen 2025-2027

Teknik- og Miljøforvaltningen er bemyndiget til at behandle og godkende ansøgninger om støtte til støjdæmpning af vinduer på vegne af Teknik- og Miljøudvalget i 2025-2027 (BR 7. november 2024). Et nyt administrationsgrundlag er vedlagt som bilag 3. Indsatsen vil herudover implementere det overordnede administrationsgrundlags principper, som bl.a. indebærer at krav tager udgangspunkt i ejendommens nuværende vinduer og at en evt. forbedring af arkitektonisk bevaringsværdi baseres på dialog. Støjpuljen indgår som initiativ i Handlingsplan for Vejstøj 2024–2029 (BR 7. november 2024).

Ejendomme, som er stærkt støjplagede af trafikstøj (>68 dB), prioriteres højest. Som noget nyt kan andre kilder til trafikstøj (fx jernbanestøj) indgå i den samlede vurdering. Støttesatsen er 50 %, med et max beløb per bolig. I forbindelse med tilbud om støtte gives automatisk et mindre tilsagn om støtte til rådgivning ifm. udarbejdelse af et færdigt projekt (50 %, max 20.000 kr.). Der kan justeres for inflation.  

Som noget nyt kan puljen støtte to typer demonstrationsprojekter. Der kan anvendes op til 3 mio. kr. af puljens midler til demonstrationsprojekter, som undersøger muligheder for at støjdæmpe boliger ift. andre støjkilder end trafik, fx nattelivsstøj (jf. initiativ 3.1 i Handlingsplan for Vejstøj 2024-2029). I trafikstøjplagede ejendomme kan der gives op til 50% støtte til meromkostninger ved nye løsninger.

Ud af de 60 mio. kr., som er afsat til puljen, afsættes der ét årsværk per år i 2026-2028 samt midler til kommunikation, i alt 3 mio. kr. Dette skal understøtte styrket forhåndsdialog samt mulighed for at gennemføre demonstrationsprojekter, som skaber ny viden om støjdæmpning i boliger.

Bemyndigelse til at justere administrationsgrundlag

Forvaltningen ønsker bemyndigelse til løbende at foretage justeringer i administrationsgrundlaget. Dette er allerede praksis for administrationsgrundlag for almene boliger (TMU 11. oktober 2021). Hermed kan kommende vedtagelser af nye strategier (fx Klimastrategi og Arkitektur- og Planlægningsstrategi), lovgivningsmæssige ændringer og nye statslige vejledninger løbende indarbejdes. Teknik- og Miljøudvalget vil blive orienteret om væsentlige justeringer.

Styrket forhåndsdialog og opsøgende indsats

I forbindelse med administrationsgrundlag for Bygningsfornyelsen indstiller Teknik- og Miljøforvaltningen, at der afsættes 30 mio. kr. i årene 2026-2030 til styrket forhåndsdialog, opsøgende indsatser og tilskud til mindre rådgiverydelser. Indsatsen bygger på erfaringer fra pilotprojektet Energitjekket KBH (tidl. CEFUR, BR 14. oktober 2021), som var finansieret af EU. Midlerne tages fra Bygningsfornyelsens konto til mer-/mindreforbrug, jf. Byfornyelsesredegørelsen 2025 (se orientering på TMU-portal, maj 2025), og svarer per år til ca. 6% af den årlige bevilling til Bygningsfornyelse. Midlerne forventes at blive anvendt efter følgende fordelingsnøgle:

  • 50 %: Årsværk samt materialer til opsøgende arbejde og dialog (3-4 årsværk per år).
  • 50 %: Mindre tilskud til rådgiverydelser hos ejendomme, som falder indenfor indsatsens målgruppe og/eller kontaktes ifm. opsøgende indsatser. Dette kan fx være til udarbejdelse af energimærkningsrapport, brandrapport, varmekældergennemgang, udarbejdelse af renoveringsplan.

Den opsøgende indsats vil være bydækkende og databaseret, rettet mod etageboligejendomme med fem eller flere boliger, der vurderes at have et stort renoverings- eller energioptimeringsbehov. Det vil bl.a. sige ejendomme med dårligt eller intet energimærke eller høj grad af nedslidning. EnergitjekketKBH viste et betydeligt potentiale i at hjælpe disse ejendomme i gang med et projekt. Indsatsen vil bidrage til realisering af forslag til Klimahandleplan 2026-2028 (TMU 28. marts 2025), initiativ 3.4 ”Drift, vedligehold og renovering i boligforeninger”.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte

  • Ikke at afsætte årsværk til administration af Støjpuljen. Dette vil betyde, at der ikke kan gennemføres demonstrationsprojekter under puljen, samt at der ikke vil kunne tilbydes forhåndsdialog til potentielle ansøgere.
  • Forkorte perioden, hvor der afsættes midler til forhåndsdialog og opsøgende indsats. Dette vil medføre kortere frister for beslutning i boligforeninger, og erfaringer fra EnergitjekketKBH viser, at det kan betyde et markant frafald hos særligt de mindst beslutningsdygtige foreninger. Hvis der ikke afsættes midler, vil indsatsen ikke kunne gennemføres, og der vil bl.a. ikke være afsat finansiering til initiativ 3.4 i forslag til Klimahandleplan 2026-2028 (TMU 28. marts 2025).
  • Ikke at bemyndige forvaltningen til at foretage justeringer i administrationsgrundlag uden forudgående politisk indstilling. Dette kan forsinke implementering af ny lovgivning samt kommunalpolitiske strategier og handleplaner i Bygningsfornyelsen, samt øge sagsmængden for Teknik- og Miljøudvalget.

Økonomi

Der afsættes og frigives med denne indstilling 30 mio. kr. fra bevillingsområdet Byfornyelse, anlæg til styrket forhåndsdialog og opsøgende indsats i 2026-2030. De bevillingsmæssige konsekvenser og frigivelsen er beskrevet i bilag 6.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt administrationsgrundlagene, træder de i kraft. De vil blive anvendt til anden ansøgningsrunde i Støjpuljen i 2025, samt til prioritering af ansøgninger i den årlige indstilling om støtte til bygningsfornyelse. Her vil Teknik- og Miljøudvalget få forelagt en indstilling ultimo 2025. Såfremt forvaltningen fremover foretager væsentlige ændringer i et administrationsgrundlag, vil Teknik- og Miljøudvalget blive orienteret.

Når Borgerrepræsentationen godkender at afsætte midler til styrket forhåndsdialog og opsøgende indsats i Bygningsfornyelsen i 2026-2030, vil indsatsen blive igangsat. Der vil blive afrapporteret med midtvejs- og slutevalueringer til Teknik- og Miljøudvalget samt ifm. afrapportering for klimahandleplan.

Søren Wille

/ Peter Højer

 

Til top