Mødedato: 26.05.2025, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispositionsforslag for Arkitektur- og Planlægningsstrategi

Se alle bilag

Arkitektur- og Planlægningsstrategien er én af otte strategier, der skal realisere visionen Vores København. Strategien skal understøtte visionens temaer Plads til byens liv, Klimavenlig hverdag og En by for alle. Derudover skal strategien erstatte den nuværende arkitekturpolitik. Forvaltningen foreslår tre temaer i den nye strategi: Byen med identitet og karakter, Byen der møder klimaudfordringerne samt En mangfoldig og tilgængelig by. Derudover foreslår forvaltningen en inddragelsesproces for strategiudviklingen samt en række metodiske greb til udmøntning af strategiens temaer. Teknik- og Miljøudvalget skal med dispositionsforslaget godkende strategiens temaer mhp. at forvaltningen kan udarbejde forslag til strategi, der forelægges udvalget primo 2026.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at det videre arbejde med Arkitektur- og Planlægningsstrategi følger dispositionsforslaget jf. Løsning.

Problemstilling

Visionen Vores København skal realiseres gennem otte strategier og fire handleplaner i første etape (TMU 16. september 2024) og konsolidere udvalgets eksisterende 45 planer, politikker og strategier i nye og bredere strategier (bilag 2). Arkitektur- og Planlægningsstrategi er én af de otte nye strategier, og Teknik- og Miljøudvalget skal med dette dispositionsforslag godkende temaer og hvilke eksterne aktører, der som minimum skal inddrages i strategiudviklingen samt hvilke greb, forvaltningen skal arbejde videre med i forslag til strategi.

Løsning

Strategiens realisering af Vores København
Vores København sætter retning for udviklingen af teknik- og miljøområdet indtil 2035 og tager afsæt i udfordringer og dilemmaer indenfor fire overordnet temaer: Plads til byens liv, Klimavenlig Hverdag, En by for alle og Samarbejde om byen (TMU 29. januar 2024) (bilag 3). Arkitektur- og Planlægningsstrategi skal primært bidrage til at realisere visionens prioriteringer inden for de tre første temaer om:

  • At vi videreudvikler byens rum med primært fokus på københavnernes hverdagsliv, og at byrummene samtidig kan noget forskelligt og supplerer hinanden, så ikke alle behov imødekommes i alle byens rum (Plads til byens liv).
  • At vi som udgangspunkt bevarer byens eksisterende bygninger frem for at rive ned og bygge nyt - og når vi bygger nyt, sker det med genbrugelige eller klimavenlige materialer og blik for, at byggeriet kan holde i mange år (Klimavenlig hverdag).
  • At vi stiller ambitiøse klimakrav til kommunen selv, københavnerne og vores samarbejdspartnere og vælger de klimavenlige løsninger i både drift, anlæg og planlægning - også selv om det indebærer en højere økonomisk omkostning i opstartsfasen (Klimavenlig hverdag).
  • At vi sikrer en god balance i boliger til forskellige livsfaser, boformer, familieformer og indkomster i alle bydele (En by for alle).
  • At funktioner og kvaliteter i byen bliver fordelt mere ligeligt mellem bydelene, så alle københavnere har adgang til de væsentligste daglige funktioner inden for kort afstand af deres bopæl enten til fods eller på cykel (En by for alle).

Derudover skal Arkitektur- og Planlægningsstrategi erstatte den eksisterende Arkitekturpolitik København 2017-2025 (bilag 4) og være i overensstemmelse med Kommuneplan 2024.

Forslag til temaer til ny strategi
Den nuværende Arkitekturpolitik København 2017-2025 har primært fokus på Københavns egenart, vigtigheden af at respektere de eksisterende kulturværdier, og at arbejde for en social og klimamæssigt bæredygtig by. Erfaringer fra arbejdet med politikken viser imidlertid, at dens begrænsede konkretisering af, hvordan målene opnås, gør den svær at anvende som redskab i byplanlægningen samt til at sikre nye byområders egenart og detaljeringen i byggeriet. I evalueringen af arkitekturpolitikken er der blevet efterspurgt fokus på byens identitet, arkitektonisk kvalitet, indpasning af bynatur og universelt design. På baggrund af disse erfaringer fra den nuværende arkitekturpolitik og med afsæt i Vores Københavns prioriteringer og ambitioner indenfor arkitektur og planlægning, foreslår forvaltningen, at ny Arkitektur- og Planlægningsstrategi får følgende tre temaer:

Byen med identitet og karakter
De historiske og kulturelle spor i København skal fastholdes og styrkes på by- og bydelsniveau gennem arkitektur og planlægning. I temaet skal der være fokus på, hvordan arkitektur og anlæg kan understøtte og bygge videre på Københavns identitet og sikre lokalmiljøer og bydele med individuel karakter, når der bevares, transformeres, opføres nybyggeri og planlægges for nye byudviklingsområder. Under temaet vil der bl.a. blive arbejdet med egenart, kulturværdier, bevaring, æstetik og fysisk udformning med høj arkitektonisk kvalitet. Temaet skal primært realisere Vores Københavns prioriteringer under temaet ”Plads til byens liv”.  

Byen der møder klimaudfordringerne
Byens eksisterende bygninger skal som udgangspunkt bevares frem for at rives ned. Byggeri, anlæg og byudviklingsområder skal planlægges, udformes og opføres, så de kan løse nutidens udfordringer og tilpasses fremtidens behov - både når der bevares, transformeres og bygges nyt. Under temaet vil der blive arbejdet med hvordan arkitektur kan bruges til at udvikle en by med høj arkitektonisk kvalitet, der samtidig er tilpasningsdygtigt og har et så lavt ressourceforbrug og klimaaftryk fra materialer og i byggeprocessen som muligt – for alle typer byggerier og anlæg, herunder klimatilpasning – for alle faser fra planlægning til ibrugtagning. Temaet skal primært realisere Vores Københavns prioriteringer under temaet ”Klimavenlig hverdag”.

En mangfoldig og tilgængelig by
Nye og gamle bydele skal fremover være mangfoldige ift. brugere og funktioner. Temaet skal understøtte, at der planlægges, bygges og anlægges for en hverdag med aktive lokalsamfund, hvor forskellige befolkningsgrupper bor i samme område og mødes i fællesskaber. Der skal prioriteres sociale og bæredygtige løsninger, tryghed, livskvalitet og tilgængelighed - og nærhed til byens dagligdags funktioner, fx indenfor 5 minutter. Byens funktioner skal disponeres og tilrettelægges på en helhedsorienteret og strategisk måde, når der planlægges og opføres nyt. Temaet skal primært realisere Vores Københavns prioriteringer under temaet ”En by for alle”.

Første overvejelser om metodiske greb

Arkitektur og planlægning er i sig selv et greb til at løse forskellige dagsordner indenfor teknik- og miljøområdet, herunder i forhold til at fremme den gode by, lokal identitet, klimadagsorden, fællesskaber, skabe det gode hverdagsliv og understøtte gode byrum, bynatur og biodiversitet i byen.

Strategien henvender sig til alle, der beskæftiger sig med byens planlægning og arkitektur, men skal fortrinsvis bruges af forvaltningen og samarbejdspartnere, og vil i stort omfang være understøttende for såvel de øvrige strategier som den direkte implementering gennem fx lokalplanlægning, design af byrum og klimatilpasningsprojekter mm. Derudover forventer forvaltningen bl.a. at arbejde med egenart og kulturhistorie, bevaring, transformation og genanvendelse, samt tilgængelighed og universelt design som greb til at realisere Arkitektur- og Planlægningsstrategiens kommende målsætninger og indsatser. Disse vil blive forelagt i forslag til strategi primo 2026.

Håndtering af snitflader i strategierne 
De otte strategier, der skal realisere visionen i første etape, har snitflader til hinandens fagområder. Strategierne har varierende snitflader til hinanden, mens nogen strategier har et mere overliggende samspil på tværs af alle strategier. Forvaltningen vil løbende arbejde med snitfladerne mellem strategierne i takt med, at temaerne for de enkelte strategier fastlægges. Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt dispositionsforslagene for alle strategierne, herunder temaerne for de enkelte strategier, vil forvaltningen i udarbejdelse af forslag til strategierne dykke ned i snitfladerne og håndtering heraf. Det vil bl.a. ske gennem faglige følge- og styregrupper i forvaltningen. Snitfladerne mellem strategierne vil indgå i sagerne om forslag til strategierne, der forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget forår 2026.

Forslag til inddragelsesniveau af eksterne
København var i 2023 vært for den internationale arkitektforening UIA's verdenskongres. Det blev samtidig fejret med København som Arkitekturhovedstad i hele 2023. Arkitekturåret og kongressen har givet erfaringer med og input til, hvordan arkitekturen i København i fremtiden kan se ud for at svare på tidens problemstillinger (bilag 5 og 6).

Forvaltningen planlægger at afholde workshops i efteråret 2025, hvor relevante parter kan give input til forslag til den nye strategi. Forvaltningen ønsker bl.a. at inddrage foreninger, arkitektbranchen og unge arkitekter, byggebranchen og bygherrer, videnspersoner, lokaludvalg og øvrige forvaltninger i Københavns Kommune. Derudover forventer forvaltningen at deltage i relevante arkitekturrelaterede begivenheder i efteråret 2025 ifm. udarbejdelse af forslag til strategien.

Det forslås, at inddragelse af borgere, Handicaprådet, Ældrerådet og Ungerådet sker i den offentlige høring i foråret 2026, når der ligger et forslag til strategi at forholde sig til. Teknik- og Miljøudvalget kan vælge at udvide formatet for borgerinddragelse jf. Politisk handlerum.

Politisk handlerum

Det kan besluttes, at:

  • Justere vægtningen af indholdet i temaerne for strategien, fx således at nogle fagområder vægtes tungere end andre, fx den blandede by, 5, 10 eller 15 minutters byen, den grønne by eller lignende.
  • Til- eller fravælge konkrete aktører der skal inddrages i udviklingen af forslag til strategi og om det skal ske i udarbejdelse af forslag til strategi eller ifm. den offentlige høring i foråret 2026.
  • Udvide borgerinddragelsen ifm. den offentlige høring af forslag til strategi i foråret 2026, hvilket kræver finansiering i kommende budgetforhandlinger. Det forudsætter ændringsforslag om at henvise finansiering at udvidet borgerinddragelse til Budget 2026, såfremt der ønskes udarbejdet budgetnotat, da Teknik- og Miljøforvaltningen ikke af sig selv udarbejder dette på baggrund af indstillingen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt dispositionsforslag for Arkitektur- og Planlægningsstrategi, arbejder forvaltningen videre med forslag til strategien, der bl.a. skal indeholde målsætninger og indsatser for strategien. Forslag til strategi forelægges Teknik- og Miljøudvalget primo 2026, hvorefter strategien sendes i offentlig høring med henblik på at blive endelig vedtaget ultimo 2026.

Den nuværende Arkitekturpolitik København 2017-2025 er gældende indtil den nye Arkitektur- og Planlægningsstrategi godkendes endeligt politisk. Afmelding af arkitekturpolitikken vil indgå i sagen om endelig vedtagelse af strategien.

                                      Søren Wille

                                                                         / Karsten Biering Nielsen

Til top