Mødedato: 26.05.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høring om etablering af Fremtidens gårdhave ved Skt. Kjelds Plads

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om projektforslaget om en fælles gårdhave med LAR skal sendes i høring.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
  1. at byfornyelsesforslaget om etablering af en fælles gårdhave og demonstrations­projektet Fremtidens Gårdhave ved Skt. Kjelds Plads i karreen Bryggervangen 12-24, Ourøgade 19-33, Skt. Kjelds Gade 23-32 og Skt. Kjelds Plads 1-5 sendes i offentlig høring i otte uger, jf. bilag 1. 

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om byfornyelsesforslaget og forslaget til demonstrationsprojekt som skitseret i bilag 1 (Høringsfolder) og 2 (Faktaark) skal sendes i høring hos beboerne og ejerne.

Løsning

Med denne indstilling indstilles det første demonstrationsprojekt Fremtidens Gårdhave ved Skt. Kjelds Plads til offentlig høring. Det sker med udgangspunkt i Københavns Kommunes ”Strategi for Bæredygtig Byfornyelse” fra oktober 2009, Borgerrepræsentationens beslutning i Budget 2013 (BR 4. oktober 2012) (A, B, F, I og Ø) om, at gennemføre tre demonstrationsprojekter i Skt. Kjelds Kvarter, samt Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om at ændre metode til opgørelse af opbakning til fælles gårdhaver fra den 27. april 2015. Opbakningen til Fremtidens Gårdhave ved Skt. Kjelds Plads er tilstrækkelig til, at gårdhaven kan fremmes efter den nuværende såvel som den tidligere opgørelsesmetode, jf. bilag 3.

Projekterne har til formål at afdække de københavnske gårdhavers klimatilpasningspotentiale og at udvikle grønne LAR- og skybrudsløsninger til gårdhaver.

Beboere og ejere fra ejendommene i karréen har ansøgt om at få omlagt deres gårde. Forvaltningen vurderer, dels at gården opfylder betingelserne i byfornyelsesloven for at komme i betragtning til en omlægning af gårdarealerne, dels at gården er velegnet som demonstrationsprojekt og udstillingsvindue for LAR- og skybrudsløsninger på grund af dens størrelse og beliggenhed ved kvarterets skybrudsveje.

Forvaltningen vurderer, at de omlagte gårdarealer vil give bedre og tidssvarende opholds- og aktivitetsmuligheder for beboerne i karréen. Gårdhaven vil fremstå grønnere end i dag, da gården samles i et stort sammenhængende grønt område. Gården anlægges med regnbede, der anlægges til både at holde på vandet og til nedsivning, når der kommer store mæng­der regn. Gårdhaven, der bliver på størrelse med Kultorvet, vil fremstå som et eksempel på, hvor­dan regnvandet kan bruges som en aktiv ressource, og bidrage til en særlig grøn og fro­dig gård. Der plantes 35 nye træer i gården ud over de eksisterende træer, som bevares.

Nedsivning og forsinkelse af regnvandet i gårdhaven, der er udformet som et delta, er omdrejnings­punktet for gårdens arkitektur og indretning. Gårdhaven vil fungere som ét stort regnbed, som vandet siver ned fra. Gårdshavens indretning gør det muligt at afkoble 100 % af det regnvand, der falder i gården og på ejendommenes tage mod gårdsiden. Derved aflastes det eksisterende kloaknet.

Fremover vil der ikke være parkering eller biltrafik i gården. Cirka 10 af gårdens 29 garagebygninger nedrives for at give plads til større grønne områder og skybruds­håndtering, de øvrige indrettes til skralde- og cykel- og barnevognskure samt fælleshuse. Der vil fremover være 185 cykelparkeringspladser i gården, hvilket svarer til 0,65 cykel pr. bolig og 0,85 cykel pr. 100 m2

Parkering
I forbindelse med etablering af gårdhaven nedlægges mulighed for parkering i gårdens 29 garager. Ca. halvdelen anvendes i dag til lager og en del af dem udlejes til udefra­kommende brugere.

Forvaltningen har undersøgt behovet for erhvervs­tilkørsel og parkering og ingen af erhvervslejerne har tilkende­givet et behov herfor.

Garagernes parkeringspladser ligger uden for parkeringszonerne. Bilister henvises efter projektets gennemførelse til at parkere på de omkring­liggende offentlige veje eller p-anlæg. Parkeringstællingen fra marts 2014 og omfattende et område indenfor 400 meter fra karréen, viser, at der er en belægningsprocent på 83 % kl. 12, 97 % kl. 17 og 112 % kl. 22. Ved nedlæggelse af garageanlægget forøges belægningsprocenten med 1 %. Inden for en afstand af 80 -500 meter findes ledige p-pladser i parkeringsanlæg, i samme prisleje. 

Beboerinddragelse
Forvaltningen har afholdt en række workshops med beboerne om indretning af gårdhaven. For at udvikle regnvandsløsninger er der derudover gennemført 1:1 forsøg bl.a. med forskellige jordbundssammensætninger samt to workshops med kommunens fagfolk indenfor miljø, klimatilpasning og gårdhaver.

I nærværende forslag har forvaltningen forsøgt at tilgodese beboernes forskellige ønsker i størst muligt omfang, uden at tilsidesætte den fælles anvendelse af gårdhaven. Beboerne har bl.a. lagt vægt på at få en meget grøn og sanselig gårdhave, hvor der både er plads til ro og hyggekroge og til at holde fælles arrangementer.

Ejere og beboere har fået oplyst, at driftsudgifterne til en kommende fælles gårdhave typisk udgør 88-105 kr. om måneden for en lejlighed på 70 m². Herfra skal trækkes de udgifter ejendommen allerede i dag bruger til driften.

Der er gennemført en postkortundersøgelse af beboeres og ejeres tilslutning til etablering af en fælles gårdhave. Som det fremgår af nedenstående skema er 72 % af de afgivne stemmer ja-stemmer, og ja-ejendommene udgør 65 % af bruttoetagearealet. 54 % har stemt.

Bolig- og erhvervsenheder

Antal mulige stemmer

Antal

Afgivne stemmer

Antal

Ja-

stemmer

Antal

Nej-

stemmer

Ja-stemmer (% af afgivne)
*
Nej-stemmer (% af mulige)
**

Bolig- og erhvervs­enheder i udlejningsejendomme

94

57

25

32

43%

34%

Boligenheder i andelsboligforeningen

30

19

14

5

74%

17%

Boligenheder ejerforeningen

161

74

69

5

93%

3%

Samlet opgørelse

285

150

108

42

72%

15%

* TMU 27/4-2015 (2/3 af de afgivne stemmer er positive)
** TMU 11/3-2013 (under 1/3 af mulige beboere og erhvervsenheder er imod forslaget)

Fordeling på bruttoetageareal 

 

Bruttoetageareal

             Flertal for

Udlejningsejendommen

7.542 m2

nej

Andelsforeningen

2.660 m2

ja

Ejerforening

11.490 m2

ja

I alt

21.692 m2

-

Resultatet er uddybet i bilag 3.

Ejeren af udlejningsejendommen og garageanlægget har tilkendegivet modstand mod det fælles gårdprojekt overfor forvaltningen, på beboermøder og ved opslag i opgangene. Ejeren vil modtage erstatning for tabt lejeindtægt som følge af nedlæggelsen af garagerne. Erstatningens størrelse afgøres af taksations­kommissionen.

I udlejningsejendommen tilkendegiver 25 beboerne, at de ønsker en fælles gård, de 6 erhvervslejemål samt 37 beboere har ikke tilkendegivet deres holdning og 32 beboere i udlejningsejendommen ønsker ikke en fælles gård. På postkortet har 5 af nej-sigerne givet udtryk for, at de frygter huslejeforhøjelser eller ikke forventer at bruge den nye gård.

Forvaltningen vurderer, at det hverken er muligt at etablere tidssvarende og grønne fri­arealer eller en optimal skybrudshåndtering, hvis udlejningsforeningens gård udtages af projektet, da udlejningsejendommens gård ligger centralt i den samlede gårdhave og består primært af befæstede arealer og et stort garageanlæg. Gårdens matrikler ses bilag 3.

Økonomi

Staten refunderer 50 % af udgifterne ved etablering af det samlede projekt Fremtidens Gårdhaver med LAR.  

Den samlede udgift til etableringen af det første demonstrationsprojekt Fremtidens Gårdhave ved Skt. Kjelds Plads vurderes til at blive 13,8 mio. kr., hvoraf de 7,6 mio. vedrører det ordinære gårdanlæg og de resterende 6,2 mio. kr. vedrører forsøgsdelen.

For at afdække interessen og forberede sagen til forelæggelse for Teknik- og Miljø­udvalget, er det i gårdhaveprojekter gældende praksis, at der afholdes udgifter til projekt­forberedende arbejde, før den politiske vedtagelse. I det samlede projekt Fremtidens Gårdhaver med LAR er der derfor stjernemarkeret 4,9 mio. kr. til dette formål, hvoraf der er brugt 1,7 mio. kr. til projektopstart og udvikling af det første demonstrationsprojekt.

Ejerne afholder selv driftsudgifterne til gårdhaven i det fremtidige gårdlaug.

Videre proces

Byfornyelsesforslaget sendes i otte ugers offentlig høring. Efter høringsfristens udløb vil forvaltningen tage stilling til de indkomne bemærkninger og udarbejde anlægs­bevilling til Borgerrepræsentationen. Først med anlægsbevillingen godkendes det, at der sker endelig projektering og anlæg af Fremtidens Gårdhave ved Skt. Kjelds Plads.

Forvaltningen forventer på baggrund af høringssvarene at fremlægge et forslag til endelig beslutning om Fremtidens Gårdhave ved Skt. Kjelds Plads for Teknik- og Miljøudvalget i tredje kvartal 2015.

Fremtidens Gårdhave ved Skt. Kjelds Plads forventes anlagt sommeren 2016.

                                Pernille Andersen

                                                                 / Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. maj 2015

C fremsatte følgende ændringsforslag om tilføjelse af et nyt 2. at-punkt:
”At lovlige parkeringspladser skal reetableres på egen ejendom.”

Ændringsforslaget blev ikke godkendt med tre stemmer mod otte. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

C, I og V afgav følgende protokolbemærkning
”Det er som udgangspunkt en privat opgave og udgift at finansiere gårdrenoveringer og gårdhaver.”
Til top