Mødedato: 25.10.2006, kl. 15:00

Indsamling af bioaffald i Kgs. Enghave

Indsamling af bioaffald i Kgs. Enghave

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 25. oktober 2006

 

 

Sager til beslutning

 

4.      Indsamling af bioaffald i Kgs. Enghave

 

TMU 767/2006  J.nr. 26.0039/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget beslutter,

at forsøgsindsamlingen af bioaffald fra husholdninger i Kgs. Enghave ophører inden udgangen af 2006.

 

 

RESUME

Der foretages i dag separat indsamling af bioaffald i et forsøgsområde med ca. 2.200 husstande i Kgs. Enghave. Miljø- og Forsyningsudvalget vedtog den 31. oktober 2005 at fortsætte forsøget indtil udgangen af 2008. De indsamlede mængder bioaffald i forsøgsområdet er faldet med 22 % i 1. halvår 2006 sammenlignet med 1. halvår 2005, og det tyder på vigende opbakning til forsøget. Det er vurderingen, at det er begrænset, hvor meget ny erfaring der kan opnås ved at fortsætte forsøgsindsamlingen i Kgs. Enghave, og derfor foreslås det, at forsøgsindsamlingen ophører inden udgangen af 2006.

 

Bioaffaldet fra forsøgsområdet indsamles i dag separat med henblik på fremstilling af biogas og næringsrig kompost. Ved forsøgsindsamlingens ophør vil bioaffaldet blive indsamlet sammen med den øvrige dagrenovation til forbrænding, hvor energien udnyttes til varme og el.  Undersøgelser har vist, at omkostningerne til separat indsamling og behandling af bioaffald er forholdsvis store set i forhold til den relativt begrænsede miljøgevinst ved at bioforgasse affaldet frem for at forbrænde det.

 

Miljøkontrollen vil fortsat følge den teknologiske udvikling inden for indsamling og behandling af bioaffald. Hvis der viser sig nye muligheder vil behovet for afprøvning på forsøgsbasis blive taget op til vurdering.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Der har siden 1988 været separat indsamling af bioaffald (kildesorteret organisk dagrenovation) på forsøgsbasis i forskellige områder i byen - i en periode fra over 12.000 husstande. I 2003 ophørte størstedelen af forsøgsindsamlingen, da undersøgelser viste, at omkostningerne til separat indsamling og behandling var forholdsvis høje, samtidig med at der viste sig en forholdsvis lille miljøgevinst ved bioforgasningen sammenlignet med forbrænding. Kommunen opgav i 90'erne planer om at bygge eget biogasanlæg til behandling af bioaffaldet.

 

Forsøgsindsamlingen i Kgs. Enghave blev oprindeligt igangsat i 2000 som kvarterløftsprojektet "Grøn affaldsordning i Kgs. Enghave", og forsøgsperioden med indsamlingen af bioaffald er siden forlænget i 2003 og 2005. Den seneste beslutning om fortsættelse af forsøget med indsamling af bioaffald i Kgs. Enghave indtil udgangen af 2008 blev truffet af Miljø- og Forsyningsudvalget den 31. oktober

2005 - "med en opfordring til det nye TMU om at tage en diskussion op om en udvidelse af ordningen ".

 

Det er Miljøkontrollens vurdering, at der ikke er fagligt grundlag for at udvide indsamlingen af bioaffald til større dele af Kgs. Enghave eller resten af byen. Det faglige grundlag for at fortsætte indsamlingen i det nuværende forsøgsområde er spinkelt, og de indsamlede mængder viser en tydelig faldende tendens på trods af husstandsomdeling af et informationsbrev. På den baggrund foreslås det, at forsøgsindsamlingen ophører før planlagt. Det er meldt ud fra både Miljøstyrelsen og EU-kommissionen, at kommunerne ikke skal forvente krav fra centralt hold om separat indsamling af bioaffald.

 

Miljøkontrollen vil fortsat følge den teknologiske udvikling inden for indsamling og behandling af bioaffald. Hvis der viser sig nye muligheder vil behovet for afprøvning på forsøgsbasis blive taget op til vurdering.

 

Der findes en helt særskilt indsamling af madaffald fra storkøkkener, som ikke berøres af evt. beslutning om lukning af forsøgsindsamlingen af bioaffald fra husholdninger i Kgs. Enghave.

 

 

Uddybning af indstilling

Udvikling i mængder af separat indsamlet bioaffald

De samlede mængder bioaffald fra forsøgsområdet har i perioden været faldende fra 31 kg bioaffald pr. husstand pr. år i 2003 til 25 kg i 2005, og der ses fortsat en faldende tendens.

 

Af tabellen nedenfor ses udviklingen i indsamlede mængder af bioaffald fra hele forsøgsområdet i perioden 2003-2006.

År

Mængder (ton)

2003, 2. halvår

34,6

2004, 1. halvår

32,1

2004, 2. halvår

26,8

2005, 1. halvår

27,2

2005, 2. halvår

24,3

2006, 1. halvår

21,2

 

De indsamlede mængder bioaffald i forsøgsområdet er faldet med 22 % i 1. halvår 2006 sammenlignet med 1. halvår 2005 og med 34 % sammenlignet med 1. halvår 2004. Inden årsskiftet 2005/2006 rundsendte Miljøkontrollen et informationsbrev til alle beboerne for at sætte fokus på udsorteringen af bioaffald fra den øvrige dagrenovation. Der er ikke registreret en øget mængde bioaffald som effekt af informationsbrevet.

To-delt indsamlingssystem

Der er afprøvet både indsamling i sække (bl.a. på Amager) og en mere enkelt indsamling i beholdere (i Kgs. Enghave), som i begge tilfælde har vist sig relativt dyrt. Indsamlingen af bioaffald fra større dele af byen vurderes uforholdsmæssigt dyrt. Bioaffaldsdirektivet, som kunne have sat rammerne for indsamling af bioaffald, er aflyst fra EU i 2005.

 

Miljøkontrollen vil fortsat følge den teknologiske udvikling inden for indsamling og behandling af bioaffald. Hvis der viser sig nye muligheder vil be hovet for afprøvning på forsøgsbasis blive taget op til vurdering.

 

Miljøvurdering af anlæg til forgasning og kompostering af bioaffald

Det indsamlede bioaffald fra Kgs. Enghave behandles på anlægget BioVækst i Audebo. BioVækst Audebo blev etableret i 2003 i samarbejde mellem firmaet SOLUM A/S og affaldsselskaberne I/S Vestforbrænding og NOVEREN. BioVækst Audebo udnytter en teknologi, hvor bioaffaldet først forgasses og derefter komposteres. Teknologien baserer sig på en relativ simpel metode, som har en større robusthed overfor evt. fejlsorteret affald i forhold til andre anlæg.

 

Miljøstyrelsen har i 2005 offentliggjort en vurdering af energiproduktionen på BioVækst Audebo og den miljømæssige gevinst af denne behandlingsmetode (Miljøprojekt nr. 1002, 2005). Selvom datagrundlaget for vurderingen af den energimæssige gevinst vurderes at være behæftet med en vis usikkerhed, så tyder resultaterne på, at der ved bioforgasning hos BioVækst Audebo opnås en lidt større og forbedret energigevinst i forhold til forbrænding og i forhold til andre prøvede metoder til bioforgasning i Danmark. Desuden peger vurderingen af behandlingsanlægget på en række miljømæssige fordele ved bioforgasning og kompostering i stedet for forbrænding, bl.a.: Ingen produktion af slagge og røggasrensningsprodukter, recirkulation af gødning og organisk stof til brug for plantedyrkning, mindre forbrug af naturressourcer i spagnum- og fosforindvindingsområder, øget bevidsthed om ressourceforbrug og genbrug hos involverede borgere.

 

Trods de miljømæssige fordele ved bioforgasning og kompostering af bioaffald er der på nuværende tidspunkt ikke fagligt grundlag for at fortsætte forsøgsindsamlingen af bioaffald i Kgs. Enghave eller udvide indsamlingen af bioaffald til større dele af byen. Årsagen er dels, at der ikke forventes yderligere erfaringsopsamling fra forsøgsområdet og dels, at de miljømæssige fordele i tilfælde af en udvidelse ikke vil stå mål med de betydelige økonomiske investeringer og løbende omkostninger, som en udvidelse af indsamlingen af bioaffald fra husholdninger ville medføre.

  

Erfaringer og holdninger hos deltagere i forsøgsområdet

Ca. 2.200 husstande er omfattet af forsøgsindsamlingen af bioaffald i Kgs. Enghave. I september 2005 er gennemført en evaluering af projektet med bl.a. interview af beboere, ejendomsfunktionærer og afdelingsformænd for at samle op på deres erfaringer og holdninger.


Ved evalueringen udtrykte beboerne generelt tilfredshed med ordningen og ønske om, at den skal fortsætte. For viceværter og ejendomsfunktionærer tilknyttet ordningen er systemet integreret i deres daglige arbejde, og de er i store træk tilfredse med systemet og samarbejdet med Renholdningsselskabet af 1898 (R98). Afdelingsformændene opfatter kildesortering som væsentligt – herunder også sortering af bioaffald. De ser også affaldsordningerne som en del af det fællesskab, der er i boligselskaberne og har fokus på, at et velfungerende genbrugssystem også har en positiv effekt på det sociale klima.

 

I september 2006 er konsekvenser af at ophøre med forsøgsindsamlingen af bioaffald i Kgs. Enghave drøftet i en følgegruppe, som har fulgt projektet undervejs. Følgegruppen består af deltagere fra boligselskaberne AKB og 3B, Agenda 21 satelitten "Grøn Sydhavn", R98 og Miljøkontrollen. Det er Miljøkontrollens forventning, at det ikke vil medføre stærke protester, at indsamlingen af bioaffald ophører, men at nogle vil blive ærgerlige, da der er gjort en stor indsats gennem årene. Ophøret af forsøgsindsamlingen forventes derfor endeligt afrundet med en faglig ekskursion i marts 2007, arrangeret for involverede ejendomsfunktionærer og deltagere i følgegruppen, som har fulgt projektet siden starten som kvarterløftprojekt.  Det vil være naturligt, at drøfte mulighederne for fremtidig håndtering af bioaffaldet, herunder muligheden for, at beboerforeningerne tager initiativ til investering i anlæg til fælleskompostering i lokalområdet.

 

Forsøgsindsamlingens ophør vil betyde, at bioaffaldet i stedet for håndteres som dagrenovation, hvilket muligvis kan medføre behov for øget kapacitet til dagrenovation enkelte steder. Ophør af indsamlingen af bioaffald vurderes ikke at få konsekvenser for sortering af andre fraktioner, som papir, pap, glas og farligt affald (viceværtordningen).

 

Proces for lukning af forsøgsindsamlingen

Ved beslutning om at ophøre med indsamlingen af bioaffald er det vigtigt, at de involverede parter får grundig information. Denne information vil Miljøkontrollen sørge for bliver givet til de involverede parter umiddelbart efter beslutning i Teknik- og Miljøudvalget.

 

R98 kan 2-3 uger herefter påbegynde hjemtagning af materiel, som er opsti llet til indsamling af bioaffaldet. I perioden efter vil R98 observere forsøgsområdet nøje og sørge for at rette op på evt. uhensigtsmæssigheder i affaldshåndteringen. Ophøret af forsøgsindsamlingen forventes desuden afrundet med ovenfor nævnte faglige ekskursion i marts 2007.

 

Økonomi

Ophør af forsøgsindsamlingen vil ikke medføre udgifter for Københavns Kommune eller R98. Den forsøgsudgift, som R98 ellers ville have haft i 2007 og i 2008 på i alt ca. 440.000 kr. bortfalder ved lukning af forsøgsindsamlingen med udgang af 2006, i stedet for med udgangen af 2008.

 

Miljøvurdering

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste. Til sagstypen er knyttet følgende miljømål:

Affaldsplan 2008, målsætning 3 "Mest miljø for pengene".

Ophør af forsøgsindsamlingen vil være i overensstemmelse med målsætningen, da der ikke forventes at kunne høstes yderligere væsentlige erfaringer med forsøget, og da de meget små indsamlede mængder ikke medfører en betydelig miljøgevinst ved bioforgasning frem for forbrænding. 

Affaldsplan 2008, målsætning 2 " Bedre udnyttelse af ressourcerne i affaldet og mindre affald til forbrænding og deponering".

Ophør af forsøgsindsamlingen vurderes ikke at have en betydelig konsekvens for opfyldelse af målsætningen, da det er relativt små mængder, som indsamles til bioforgasning i dag, og da energien i stedet vil blive udnyttet til varme og el ved forbrænding sammen med den øvrige dagrenovation.

Høring

-

 

 

Jørgen Lund Madsen


 

Til top