Mødedato: 25.08.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Undersøgelse af muligheder for cykelparkering

Se alle bilag

Nærværende indstilling håndterer medlemsforslag om etablering af cykelparkering besluttet i Teknik- og Miljøudvalget den 26. maj 2014.

Problemstilling

mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 26. maj 2014 blev følgende medlemsforslag besluttet:

  1. At Teknik- og Miljøforvaltningen pålægges at undersøge, hvor og hvor mange steder der kan laves cykelparkering i det felt, der ligger mellem 5 og 10 meter fra et vejkryds, og hvor det efter færdselsloven ikke er lovligt at parkere en bil 
  2. At forvaltningen fremlægger beregninger på, hvad det vil koste at etablere 10.000 ekstra cykelparkeringspladser i Indre By og i den blå parkeringszone
  3. At undersøgelsen og beregningerne fremlægges for udvalget senest i august 2014

Forvaltningen har efter frigivelse af midler til cykelparkeringsprogrammet ”Bedre Cykelparkering” fase II (BR d. 10. april 2014) iværksat programmets planlagte aktiviteter, som blandt andet omfatter undersøgelse af de i medlemsforslaget af 26. maj 2014 besluttede punkter.

Forvaltningen fremlægger hermed en status for undersøgelsen og tre eksempler på mulige løsningsforslag.

Løsning

Opgaven med at undersøge hvor og hvor mange steder der kan laves cykelparkering i det felt, der ligger mellem 5 og 10 meter er omfattende, og indebærer afvejning i hvert enkelt kryds i forhold til cykelparkeringsbehov, fremkommelighed og økonomi.

Efter en udbudsproces er der indgået aftale med en ekstern rådgiver om påbegyndelse af arbejdet medio august 2014. Undersøgelsen forventes afsluttet ved udgangen af 2014, hvorefter undersøgelsen og beregningerne fremlægges for Teknik- og Miljøudvalget.

På baggrund af erfaringerne fra gennemførelsen af cykelparkeringsprogrammet ”Bedre Cykelparkering” fase I, der fremlægges nedenfor i form af tre eksempler på mulige løsningsforslag.

Det stigende antal cyklister i København øger behovet for yderligere cykelparkeringsmuligheder i byen. For at identificere hvor behovet for at etablere nye cykelparkeringspladser eksisterer, har forvaltningen gennemført en optælling af de eksisterende cykelparkeringspladser, hvilket har givet et billede af de områder, der har størst behov for etablering af cykelparkering.

Pladsen er imidlertid trang, og derfor er der behov for at ibrugtage alternativer i indfrielsen af behovet for nye cykelparkeringspladser. Indstillingen beskriver og prissætter tre løsningsmodeller, som kan anvendes hver for sig eller i kombination afhængig af forholdende i et givent område.

Løsningsmodel A: Cykelparkering på frit areal
Indebærer etablering af cykelparkering på frie arealer, hvor der ikke kræves ændringer i eksisterende forhold. Forudsætningen er gode pladsforhold, som eksempelvis kan findes langs en facade, på pladser, på fortovsarealer etc., og etableringsomkostninger udgør alene stativer og opsætning af disse. Der er imidlertid ofte meget begrænset plads i de byrum, som har behov for flere cykelparkeringsmuligheder, hvorfor en prioritering af brugen af byens rum i hvert enkelt tilfælde vil være nødvendig.

En cykelparkeringsplads i løsningsmodel A koster erfaringsmæssigt ca. 2000 kr.

Løsningsmodel B: Cykelparkering i parkeringsbås
Denne model anvendes på gadestrækninger, og transformerer bilparkeringspladser til cykelparkering. Nedlæggelse af en bilparkeringsplads giver plads til 8-10 cykelparkeringspladser. I henhold til den pågældende p-zone skal erstatningspladser findes eller provenutab finansieres. Priserne i 2014 er jævnfør gældende p-aftale:

  • Rød zone - 50.000 kr. pr. bilparkeringsplads pr. år.

  • Grøn zone -15.000 kr. pr. bilparkeringsplads pr. år.

  • Blå zone - 5.000 kr. pr. bilparkeringsplads pr. år (her skal erstatningspladser findes).

En cykelparkeringsplads i løsningsmodel B koster erfaringsmæssigt ca. 2000 kr. plus provenutab.

Løsningsmodel C: Parkering inden for 10 meter fra vejkryds
Ifølge færdselsloven må standsning eller parkering af alle køretøjer ikke ske i vejkryds eller inden for en afstand af 10 meter fra den tværgående kørebanes eller cykelstis nærmeste kant. Reglen skal sikre oversigtsforholdene for krydsende og svingende trafikanter, således at disse har overblik over øvrige trafikanter i krydset. Det er således ikke lovligt at etablere cykelparkering på kørebaneareal i denne zone. Udbygges fortovsarealet som eksemplificeret i bilag 1 imidlertid på denne strækning, er det lovligt at opstille inventar i form af cykelparkering.

Muligheden for udbygning af fortovsarealer til cykelparkering inden for 10 meter fra krydset varierer fra kryds til kryds og kræver i hvert enkelt tilfælde en konkret vurdering baseret på en analyse af oversigtsforhold, svingradier og tilgængelighedsforhold.

Udbygning af fortovsarealet giver udover cykelparkering også mulighed for begrønning, kortere krydsning for fodgængere samt andre byrumskvaliteter, der kan fremme København som en Metropol for alle. Der er således også tale om en værditilførsel til byrummet generelt.

Det er ikke muligt at sætte en nøjagtig standardpris for en fortovsudbygning, da prisen er afhængig af flere variable herunder eksempelvis den eksisterende tilstødende parkeringsform (længde- eller skråparkering), jordbunds- og vejafvandingforhold. Erfaringstal fra anlæg af skråparkering viser imidlertid, at en fortovsudbygning i vejkryds koster i omegnen af 100.000 kr.

Under forudsætning af, at der kan etableres 10 cykelparkeringspladser, vil én cykelparkeringsplads således koste omkring 10.000 kr.

Forvaltningens igangværende arbejde forventes at ville give et langt mere detaljeret billede af mulighederne for etablering af cykelparkering i København i henhold til anvendelsen af de ovenfor præsenterede løsningsmodeller.

Økonomi

Indstillingen er af orienterende karakter og har derfor ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Teknik- og Miljøudvalget vil ultimo 2014 blive orienteret om undersøgelsen af muligheden for at benytte zonen 10 meter fra kryds. 

         Pernille Andersen

                                                                  / Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 25. august 2014

Indstillingens blev godkendt.

Til top