Mødedato: 25.08.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Godkendelse af Naturparkplan for Naturpark Amager

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal godkende en naturparkplan for Naturpark Amager, så den kan danne grundlag for en ansøgning til Friluftsrådet om naturparkcertificering.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Naturparkplanen (bilag 1) danner rammen for Naturpark Amager for indsatsen i planperioden 2015-2020.

Problemstilling

Københavns Kommune, Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 17. juni 2013 en langsigtet udviklingsstrategi for Naturpark Amager. Udviklingsstrategien er udarbejdet sammen med Naturstyrelsen, Tårnby- og Dragør Kommune samt By & Havn I/S.

Det danske Friluftsråd har en certificeringsordning for naturparker. En naturparkcertificering af Naturpark Amager vurderes at kunne være en døråbner for ekstern finansiering via fonde til realisering af udviklingsstrategien. For at kunne søge om naturparkcertificering skal der vedtages en naturparkplan, som beskriver en særlig række forhold omkring parken.

Løsning

Parterne bag den fælles udviklingsstrategi har udarbejdet en fælles naturparkplan for Naturpark Amager. Se bilag 1. Planen indeholder i overensstemmelse med Friluftsrådets krav til en naturparkplan: 

  • en beskrivelse af naturparkens natur, kulturarv, friluftsliv og tilgængelighed, erhverv, formidling, turisme.
  • en beskrivelse af visionen for naturparken, samt de målsætninger der stiles efter at realisere inden for de nævnte emner.
  • en beskrivelse af hvordan der vil blive arbejdet med målsætningerne for området, og hvordan udviklingen vil blive evalueret.

Indsatser i planperioden
Med udgangspunkt i udviklingsstrategiens vision og målsætninger beskriver planen en række igangværende og planlagte projekter og delmålsætninger, som er relevante for planperioden. Målsætninger og indsatser er udfoldet inden for hvert af de emner, som Naturparkplanen har fokus på. 

Eksempler på delmålsætninger fra planen:

  • naturparken skal markedsføres som en turistattraktion
  • naturparken skal spille en større rolle i borgernes fysiske og mentale sundhed
  • byranden skal gøres til ramme for hverdagsaktiviteter
  • viden om kulturarven udbygges løbende
  • levevilkårene for sjældne og beskyttede arter sikres´.

Det videre arbejde med udgangspunkt i naturparkplanen vil nærmere kunne konkretisere, hvordan man kan udnytte områdets muligheder for leg, idræt, fritidsaktiviteter og naturoplevelser på tværs af de administrative grænser.

Borgerinddragelse i processen
I forbindelse med udarbejdelsen af naturparkplanen har der i foråret 2014 været afholdt en række møder med kerneinteressenterne i Naturpark Amager, Dansk Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Friluftsrådet og Amager Vest Lokaludvalg. Disse interessenter er alle positive og bakker op om naturparkplanen.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen. Samarbejdet mellem parterne om drift af området vil ikke medføre øgede udgifter, med mindre det eventuelt besluttes politisk, fx i forbindelse med en fremtidig udvikling af naturparken. I naturparkplanens planperiode vil forvaltningen søge finansiering til eventuelle enkeltprojekter i form af budgetnotater, ligesom der vil blive søgt om fondsmidler. Eksempler på projekter kunne være:     
  • En moderne og målrettet formidling af en samlet park
  • Hovedindgange med indgangsportaler i et fælles design
  • Aktiviteter i byranden, der tiltrækker besøgende

Mindre projekter afholdes inden for driften.

Videre proces

Københavns Kommune, Tårnby- og Dragør kommuner og Naturstyrelsen behandler samtidigt naturparkplanen politisk. By & Havn ledelsesgodkender planen. Det forventes, at alle parter har taget stilling til naturparkplanen i midten af september. 

Godkendes planen af alle parter, vil ansøgning om naturparkcertificering blive sendt til Friluftsrådet inden ansøgningsfrist den 1. oktober. Overskrides ansøgningsfristen er det først muligt at søge igen til foråret 2015.

Hvis der ved samarbejdsparternes behandling af sagen opstår ønsker om betydende ændringer i naturparkplanen, vil en revideret plan blive forelagt for udvalget til fornyet politisk behandling. Ændringer af mindre teknisk karakter eller ændringer, der ikke har betydning for Københavns Kommune, vil blive fremlagt i notat til udvalgets orientering. Dette af hensyn til tidsfristen for at ansøge om certificering.

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 25. august 2014

Indstillingen blev godkendt.

Til top