Mødedato: 24.10.2007, kl. 15:00

Cityringen, stationsplaceringer og byrum

Cityringen, stationsplaceringer og byrum

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 24. oktober 2007

 

 

Sager til drøftelse

 

23.      Cityringen, stationsplaceringer og byrum

TMU 555/2007  J.nr. 2007-28841

 

 

&nb sp;

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøudvalget (TMU) skal drøfte placeringen af stationerne på Rådhuspladsen og Kongens Nytorv samt byrumsprogrammer for alle de byrum, hvori der planlægges etableret metrostationer i forbindelse med Cityringen.

 

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget drøfter,

1.                  at udstrækning af et evt. parkeringsanlæg under Vesterbrogade reduceres således, at stationen på Rådhuspladsen kan placeres uden for den skålformede del af pladsen (bilag 1)

2.                  at stationen på Kongens Nytorv placeres ved Krinsen således, at driften af Det Kgl. Teater kan opretholdes forholdsvist ugeneret i byggeperioden (bilag 2)

3.                  at forslag til byrumsprogrammer for metroforpladserne (bilag 3) anvendes som grundlag for dispositionsforslag til brug for udarbejdelse af VVM-redegørelse

4.                  at forslag til tilkøb (bilag 4) anvendes som grundlag for disponering af midlerne afsat til tilkøb i forbindelse med metroforpladserne

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 24. oktober 2007

Drøftet.

 

Til 2. afsnit under overskriften "Løsning" bemærkes, at der ikke er udarbejdet en plan for Metropolzoneprojektet, men at de involverede forvaltninger nu skal arbejde på en byrumsplan for Metropolzonen.

 

 

Problemstilling

I "Lov om en Cityring" vedtaget af Folketinget den 1. juni 2007 er placeringen af stationerne på Rådhuspladsen og Kongens Nytorv ikke endelig fastlagt. Placeringen af de to stationer skal afklares, inden der udarbejdes VVM-redegørelse.

 

Der planlægges i alt etableret 14 nye metrostationer i københavnske byrum. Stationerne vil påvirke anvendelsen af byrummene. Borgerrepræsentationen (BR) bevilligede derfor i august 2006 (BR 468/06) midler til at udvikle byrumsprogrammer så det sikres at byrummene omkring de nye stationer udformes ud fra et helhedssyn.

 

Byrumsprogrammerne skal anvendes som grundlag for det dispositionsforslag som Metroselskabet skal udvikle til brug for udarbejdelse af VVM-redegørelsen.  

 

 

Løsning

Forvaltningen vurderer, at stationen på Rådhuspladsen placeres bedst uden for den skålformede del af pladsen, hvor metroelementerne med undtagelse af hovedtrappen vil kunne placeres på den flade del af Rådhuspladsen (bilag 1).

 

Denne placering forudsætter imidlertid, at udstrækningen af et evt. parkeringsanlæg under Vesterbrogade reduceres, men da der i planen for Metropolzoneprojektet indgår et nyt bygningskompleks på Scalagrunden inkl. parkeringshus, foreslår forvaltningen, at stationen etableres som angivet i byrumsprogrammet for Rådhuspladsen.

 

Stationen på Kongens Nytorv foreslår forvaltningen placeret ved Krinsen overfor Det Kgl. Teater. Som det fremgår af byrumsprogrammet for Kongens Nytorv, vil trapper og elevatorer kunne placeres ude på fortovene således, at det æstetiske udtryk på Krinsen kan bevares.

 

I Anlægsloven er stationen alternativt vist placeret umiddelbart foran Det Kgl. Teater, men forvaltningen vurderer, at denne placering i anlægsperioden vil skabe meget vanskelige adgangsforhold til teateret (bilag 2).

 

På baggrund af en evaluering af byrummene ved et udvalg af de eksisterende metrostationer har forvaltningen udarbejdet forslag til byrumsprogrammer for de 14 byrum, hvori der planlægges etableret metrostationer i forbindelse med Cityringen (bilag 3).

 

Det overordnede formål med byrumsprogrammerne er at sikre, at byrummene omkring de nye stationer udformes ud fra et helhedssyn, og forvaltningen har derfor undersøgt de byrumsmæssige potentialer og beskrevet en ove rordnet disponering og anvendelse af byrummene.

 

Behovet for cykelparkeringspladser ved stationerne er behandlet som et særligt tema i byrumsprogrammerne. Forvaltningen har således på baggrund af erfaringerne fra de eksisterende stationer gennemført en estimering af behovet for cykelparkering ved de nye stationer. Resultatet af estimeringen er beskrevet i byrumsprogrammerne (bilag 3).

 

Byrumsprogrammer er kort beskrevet nedenfor:

 

·        København H (Stampesgade) - Ny urban og rumlig plads i forlængelse af Halmtorvet med mulighed for passage, ophold og aktiviteter

·        V. Rådhuspladsen (under terminalbygning, der nedtages) - Funktionel omskiftningszone mellem pladsen og busterminalen

·        V. Christiansborg (Gammel Strand) - Ny stor sammenhængende plads uden trafik med mulighed for ophold i tilknytning til vandet 

·        Kongens Nytorv (ved Krinsen over for Det Kgl. Teater) - Minimal forandring, metroelementerne underordnes det eksisterende udformning af byrummet

·        V. Frederiks Kirke (Frederiksgade) - Ny kompakt plads ud til St. Kongensgade med plads til hovedtrappe og ophold

·        Østerport (Oslo Plads, i de eksisterende trafikarealer) - Nyt promenadefortov med potentiale for ophold og handelsliv

·        V. Trianglen (Øster Allé, under gruspladsen ved indgangen til Fælledparken) - Minimal forandring, metroelementerne indpasses så pladsens funktion kan opretholdes (herunder som cirkusplads)

·        V. Poul Henningsens Plads (Reersøgade) - Kompakt forplads nærmest Jagtvej, genetablering af privat grøn parkeringsplads

·        V. Vibenshus Runddel (hjørnet af Fælledparken) - Nyt indgangsparti til Fælledparken, som formidler overgangen fra den urbane by

·        V. Rådmandsmarken (Haraldsgade/Tagensvej) - Ny kvartersplads (ved Sigurdsgade/Fafnersgade) med mulighed for ophold og leg

·        Nørrebro (Folmer Bendtsens Plads) - Ny kvartersplads til ophold og aktiviteter med butikker under højbanen

·        V. Nørrebros Runddel (Assistentens Kirkegård) - Transformation af kirkegård til park med metrofunktioner

·        V. Landsarkivet (Jagtvej) - Grøn "lomme" med plads til ophold og adgang til Landsarkivet (som i dag)

·        Enghave Plads - Kvartersplads med mulighed for ophold i grønne omgivelser (som i dag)

 

 

For at sikre byrummenes anvendelighed og tilgængelighed har forvaltningen med udgangspunkt i udredningsrapporten fra 2005 om Cityringen, optimeret og flyttet på placeringen af metroelementerne - trapper, elevatorer, ovenlys, ventilationsriste mv.

 

Byrumsprogrammerne giver på denne måde hver i sær anledning til en række tilkøb:

 

·        Metrotilkøb, som er direkte ændringer af metroprojektet - f.eks. sænkning af stationsboks af hensyn til plantning af træer, flytning af elevatorer, trapper, ventilationsriste mv.

 

·        Byrumstilkøb, som bidrager til at skabe helhedsorienterede byrum.

 

·        Toiletter   

 

 

Økonomi

Forvaltningen vurderer, at byrumsprogrammerne indeholder metrotilkøb og byrumstilkøb for ca. 100 mio. kr.

 

Metroselskabet vil prissætte metrotilkøbene således, at Metroselskabet og Københavns Kommunes kan aftale omfang og vilkår for afregning af metrotilkøb.

 

Byrumstilkøbene prissættes internt i forvaltningen.

 

Forvaltningen har endvidere identificeret en række mulige tilkøb, som ikke vurderes at kunne finansieres af de 100 mio. kr., som Borgerrepræsentationen har reserveret i budgetaftale 2007 til metroforpladserne (bilag 4).

 

Det mest nødvendige af disse tilkøb vurderes at være erhvervelse af "Basargrunden" ved Nørrebro station til brug for bl.a. en busterminal (skønnet pris for erhvervelse og etablering af terminal og bydelsplads ca. 50 mio. kr.).

 

Videre proces

TMU skal godkende forlag til byrumsprogrammer og tilkøb således, at de kan danne grundlag for det dispositionsforslag, som skal udvikles til brug for VVM-redegørelsen (bilag 5).

 

Indstillingen vedrørende godkendelsen planlægges forelagt TMU i januar 2008. Forslag til metro- og byrumtilkøb vil være prissat i denne indstilling.

 

 

Bilag

1.      Notat om placering af stationen på Rådhuspladsen

2.      Notat om placering af stationen på Kongens Nytorv

3.      Forslag til byrumsprogrammer - 19.9.2007 UDKAST

4.      Forslag til tilkøb

5.      Proces og tidsplan

 

 

 

Hjalte Aaberg                                         Torben Gleesborg


 

Til top