Mødedato: 24.04.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Udvidelse af baneforløb ifm. Copenhagen Historic Grand Prix

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal på baggrund af en henvisning af sagen fra Borgerrepræsentationen tage stilling til ønsket fra Copenhagen Historic Grand Prix om at udvide det nuværende baneforløb ved deres årlige motorløb rundt om Bellahøj Marken til en længde, der anerkendes til internationale løb.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at baneforløbet ved det årlige Copenhagen Historic Grand Prix udvides til en længde, der anerkendes til internationale løb.
  2. at tage forvaltningens undersøgelse af alternative placeringer af banen til efterretning.
  3. at der hermed er gjort op med det ændrede medlemsforslag fra Dansk Folkeparti fra Borgerrepræsentationens møde den 30. marts 2017.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget behandlede ansøgningen på udvalgsmødet den 27. februar 2017, hvor indstillingen om at udvide længden af løbet blev forkastet.

Dansk Folkeparti fremsatte efterfølgende et medlemsforslag til behandling på Borgerrepræsentationens møde den 30. marts 2017 om at godkende indstillingen om udvidelse af baneforløbet. På mødet blev medlemsforslaget erstattet af ændringsforslag fra Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti og udvalgshenvist. Ændringsforslaget er:

  • At pålægge Teknik- og Miljøforvaltningen at undersøge, om der kan anlægges en bane af international længde, så naboerne ikke bliver generet.
  • At pålægge Teknik- og Miljøforvaltningen efter ovenstående undersøgelse at lægge en indstilling frem til politisk behandling i Teknik- og Miljøudvalget igen.

Det nuværende løb giver hvert år anledning til trafikomlægninger og klager over støjgener. En udvidelse af baneforløbet vil give yderligere fremkommelighedsproblemer, mens støjbelastningen for områdets beboere vil være uændrede, eftersom den ansøgte baneudvidelse sker på en strækning, hvor der ingen beboelse er (til- og afkørslen ved Frederikssundsvejstunnelen, se bilag 1).

Løsning

Forvaltningen har, jf. ændringsforslaget fra den 30. marts 2017, undersøgt alternative placeringer for løbet, hvor naboer ikke vil blive generet. I en by med Københavns størrelse og udvikling er det imidlertid ikke muligt at finde et område, hvor der kan arrangeres racerløb i en længde af ca. tre km., uden at de nærmeste naboer bliver generet. For at løbet også skal være en attraktion for København, skal løbet afholdes i et område, hvor det er nemt at komme til for publikum i forhold til offentlig trafik, cykel- og bilparkering mv.  

Forud for flytningen af løbet i 2013 fra Fælledparken til Bellahøj undersøgte forvaltningen mulighederne for at afholde løbet andre steder i byen blandt andet i Nordhavn, Ørestaden og på Bellahøj. Byudviklingen i Nordhavn og i Ørestaden betød, at kommende boliger og byggepladsaktivitet forhindrede, at løbet kunne blive en årligt tilbagevendende begivenhed, sådan som arrangøren ønskede det. På baggrund af undersøgelsen gav forvaltningen en arrangementstilladelse til den nuværende placering på Bellahøj.

Forvaltningen har undersøgt muligheden for et løb rundt om Kløvermarken. På denne rute (Vermlandsgade-Uplandsgade-Prags Boulevard-Raffinaderivej-Kløvermarksvej) har forvaltningen konstateret, at de direkte naboer i Vermlandsgade vil blive berørt i samme grad som naboerne på Bellahøj, ligesom haveforeningerne ud mod Kløvermarksvej også vil opleve gener. Forvaltningen har samtidigt konstateret, at vejenes udformning med helleanlæg, bump og overkørsler gør vejene uegnede til motorløb.

Forvaltningens nye undersøgelse af sagen har derfor ikke ændret ved forudsætningerne for at placere løbet i Bellahøj, som blev behandlet på Teknik- og Miljøudvalgs møde den 27. februar 2017. Forvaltningen har dermed ikke fundet en bedre strækning end ved Bellahøj Marken, hvis færrest mulige borgere skal påvirkes af støj- og fremkommelighedsgener. Forvaltningen indstiller derfor den samme placering, som Teknik- og Miljøudvalget afviste den 27. februar 2017, da det ikke har været muligt at finde alternative placeringer, hvor færre naboer vil opleve gener.

Den foreslåede forlængelse af baneforløbet vil omfatte begge spor, der fører frem mod Frederikssundsvejstunnelen på strækningen fra krydset Hulgårdsvej/Borups Allé til tunnelindgangen (bilag 1). Det har været et krav, at baneudvidelse omkring Bellahøj skulle ske på en strækning, hvor generne for beboerne og trafikken var mindst mulige. Den foreslåede strækning koncentrerer løbet mest muligt ved at benytte den samme vejstrækning flere gange.

Med en bane med de rette internationale dimensioner vil det være muligt at afholde internationale motorløb, der promoverer København som en metropol for top sportsbegivenheder. Hvis udvalget vedtager en udvidelse af baneforløbet, vil der fortsat kun blive afholdt løb en årlig weekend i skolernes sommerferie. Hvis ansøger ønsker at udvide løbet med en eller flere dage, forudsætter det fornyet politisk behandling.

Trafikbelastning
Med baneudvidelsen vil det være nødvendigt at omlægge både den udadgående og den indadgående trafik og samtidig vil busdriften også blive påvirket. Vejdirektoratet, der er vejmyndighed for Frederikssundsvejstunnelen, har tilkendegivet, at de er positive omkring baneudvidelsen, hvis det er muligt at omlægge trafikken til de eksisterende kommuneveje.

Forvaltningen vurderer, at der er rimelige omkørselsmuligheder i lokalområdet ved at benytte Utterslevvej, Frederikssundsvej, Rådvadsvej og Frederiksborgvej. Disse veje har kapaciteten til at kunne håndtere den øgede trafikbelastning (bilag 2). Et arrangement af denne størrelse og deraf følgende publikumssøgning og omkørsel må forventes at afstedkomme en vis risiko for øget rejsetid. Forvaltningen vurderer dog, at fremkommeligheden under arrangementet ikke vil adskille sig væsentligt fra normal myldretidstrafik, hvor rejsetiden forlænges som følge af tæt kørsel og begrænset kødannelse.

Forvaltningen har givet en treårig tilladelse til Copenhagen Historic Grand Prix (til og med 2018) til den nuværende bane. Løbet foregår en lørdag og en søndag, hvor ruten afspærres fra fredag kl. 10.00 til søndag kl. 00.00. Med tilladelsen til baneudvidelsen vil det udadgående tunnelrør blive lukket fra fredag kl. 16.30. Forvaltningen vurderer, at hovedparten af fredagsmyldretiden er afviklet på dette tidspunkt. Lukningen er nødvendig af hensyn til testkørsler fredag. Se bilag 1 for oversigt over nuværende rute samt baneforlængelsen.

Miljøbelastning

Løbet har på sin nuværende placering kun givet anledning til få klager over støjgener fra beboere i lokalområdet. Teknik- og Miljøforvaltningen har i årene 2015 og 2016 modtaget under fem klager pr. år. Forvaltningen har i 2016 målt støjbelastningen for Copenhagen Historic Grand Prix på den nuværende bane. Forvaltningen har målt støjbelastningen under racerløbet til at være ca. 95 dB.

Tilsyn og vilkår
For at mindske generne for beboerne i området vil forvaltningen skærpe vilkårene for arrangøren forud for arrangementet, eksempelvis med krav om bedre naboinformation og trafikinformation om alternative trafikruter.

På baggrund af møder med repræsentanter for beboere i området vil arrangøren få pålagt at varsle beboerne om, hvornår der foretages opbygning og nedtagning af løbsbanen, ligesom arbejdet med opstilling af afspærringsmateriel m.v. skal ske under rimelig hensyntagen til beboerne og den nærliggende bebyggelse.

Forvaltningen vil under løbet foretage miljø- og støjmålinger, ligesom der vil være skærpet tilsyn med, at arrangøren efterlever de vilkår, som er stillet med tilladelsen i forhold til adgangsforhold for naboer, støjgrænser, luftkvalitet og information.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for forvaltningen. Arrangøren skal afholde alle udgifter i forbindelse med arrangementet, herunder nødvendig etablering af overkørsel mellem det udadgående og indadgående spor i Frederikssundsvejstunnelen og eventuelle andre nødvendige ændringer af vejudstyr mv. Arrangøren skal selv sørge for en godkendt afmærkningsplan og for kommunikationen i forbindelse med trafikomlægningen.

Videre proces

Forvaltningen vil i dialog med Vejdirektoratet, politiet og arrangøren samarbejde om etablering af de nødvendige trafikale ændringer forud og i forbindelse med løbet. Det er hensigten med tilladelsen til udvidelsen, at løbsbanen udvides allerede fra 2017. Da arrangøren først kan handle, når tilladelsen er givet, er det muligt, at selve baneudvidelsen først kan ske fra 2018. Teknik- og Miljøudvalget vil blive orienteret om, hvorvidt løbsbanen udvides i 2017 eller 2018.

Hvis Teknik- og Miljøudvalget ikke godkender indstillingen, vil der fortsat være løb på den hidtidige rute i 2017 og 2018. Herefter vil Teknik- og Miljøudvalget skulle tage stilling til om Copenhagen Historic Grand Prix skal fortsætte ud over 2018 på den hidtidige rute. Forvaltningen forventer at fremlægge en indstilling om dette til Teknik- og Miljøudvalget den 21. august 2017.

 

Pernille Andersen

/Anne-Sofie Degn

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 24. april 2017 

Indstillingen blev godkendt med otte stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, I og V.
Imod stemte: Ø.

 

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Det er væsentligt, at veje, cykelstier og fortov ikke er afspærret længere end højst nødvendigt, og at afspærringsmateriel ikke generer naboerne i dagevis før og efter løbet.”

Til top