Mødedato: 23.05.2007, kl. 15:00

Ændring af fjernvarmenettet - Tagensvej

Se alle bilag

Ændring af fjernvarmenettet - Tagensvej

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 23. maj 2007

 

 

Sager til beslutning

 

7.      Ændring af fjernvarmenettet - Tagensvej

 

TMU 290/2007  J.nr. 2007-33751

 

 

 

Godkendelse af et projekt om ændring af fjernvarmeforsyning fra damp til varmt vand ved Tagensvej 

 

BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget godkender et projekt om etablering af fjernvarmeledninger, så fjernvarmeforsyningen i området omkring Tagensvej, kan ændres fra damp til varmt vand.

 

 

PROBLEMSTILLING

Projektet handler om at ændre fjernvarmeforsyningen fra damp til varmt vand. Fjernvarmeledningerne for damp i området omkring Tagensvej og de tilhørende anlæg hos de dampforsynede kunder, har en høj alder. Det foreslås derfor, at der etableres nye forsynings- og stikledninger samt at eksisterende kundeanlæg ændres, så ejendommene kan tilsluttes forsyning med varmt vand. 

&n bsp;

LØSNING

 

Teknik- og Miljøudvalget godkender generelt projekter i henhold til Varmeforsyningsloven og den tilhørende Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (bek. Nr. 1295 af 13. december 2005, "Projektbekendtgørelsen"). Kommunen kan kun godkende projekter, såfremt projektet er samfundsøkonomisk fordelagtigt sammenlignet med alternativ forsyning.

Projektområdet er i Københavns Varmeplan udlagt til fjernvarmeområde.

 

Området omkring Tagensvej omfatter Ydre Nørrebro nord for Nørrebrogade og en del af Indre Nørrebro mellem Nørrebrogade og Tagensvej/Fredensgade. Afgrænsningen af området er vist på kortbilag 1.

 

Miljø- og Forsyningsudvalget godkendte i 2004 et projekt til en fjernvarmetunnel fra Amagerværket til Adelgade og Fredensgade. Anlægsarbejderne for tunnelen er i gang og vil være afsluttet i 2009. Projektet for Tagensvej betyder, at de dampforsynede ejendomme i området vil kunne tilsluttes den nye tunnels ledningsnet.

Området ved Tagensvej vil blive tilsluttet tunnelskakten i Fredensgade. Området kan herefter forsynes med fjernvarmevand fra Amagerværkets blok 1. Indtil 2009 vil de konverterede kunder blive midlertidigt forsynet fra en damp/vand veksler i Lygten Varmeværk. De nye ledninger er vist på kortbilag 1. De dampledninger, der kan tages ud af drift, ved gennemførelse af projektet er vist på kortbilag 2.  

 

Der er i øjeblikket kunder, som midlertidigt er forsynede fra damp/vand vekslere, der er etableret af Københavns Energi. Disse vekslere vil blive fjernet, og kunderne vil blive direkte tilsluttet de nye vandledninger.

 

Ved at gennemføre projektet forbedres kvaliteten og forsyningssikkerheden af den leverede fjernvarme. Der spares drifts- og vedligeholdelsesudgifter, fordi ældre (udtjente) dampledninger kan nedlægges og erstattes af nye vandledninger.

 

Beregninger viser, at projektet i nutidsværdi sparer den berørte husholdninger for 259 mio. kr. over en 20 års periode ved uændret varmemængde, jf. bilag 1.

 

Projektet fører til en mindre udledning af CO2  på 1.872 ton pr. år i forhold til fjernvarme med damp. Udledningen af SO2 vil falde med 7 tons pr. år og NOx med 41 tons pr. år. Ligeledes vil projektet føre til et mindre energiforbrug på 4.700 TJ. (Tera-Joule) over en 20 års periode, jf. bilag 1 og bilag 2 om konsekvenser for borgerne i øvrigt.

 

De dampforsynede ejendomme i områderne, herunder de ejendomme der forsynes fra en damp/vand veksler, har en tilslutningsværdi på 199,6 MJ/s (Mega – Joule/sekund) svarende til et årligt varmesalg på 862 TJ (Tera – Joule).

 

På Borgerrepræsentationens møde den 16. og 17. juni 1993 (B.F. 1993, s. 2961-67) blev der vedtaget et projekt om tilslutningspligt til fjernvarme, der også omfatter en forblivelsespligt til fjernvarmeforsyning i Københavns Kommune. De ejendomme, der berøres af projektet, skal derfor fortsat forsynes med fjernvarme.

 

Københavns Energi ejer, finansierer, etablerer og vil varetage driften af fjernvarmeledningerne. Anlægsarbejdet for ledningerne forventes påbegyndt i løbet af 2007 og afsluttet i 2013.

 

Gennemførelse af projektet kræver ikke tilladelse i henhold til anden lovgivning. Der skal dog opnås tilladelse fra vejmyndigheden.

Ledningerne nedlægges i offentligt og privat areal. Ledningerne i privat areal og ændringerne af kundeanlæg etableres ikke, før der er givet tilladelse hertil af ejendommenes ejere.

Der er ikke andre høringsforpligtelser.

 

 

ØKONOMI

 

Projektet har ingen konsekvenser for kommunens økonomi.

Der er en samfundsøkonomisk gevinst ved projektet.

 

 

VIDERE PROCES

 

-

 
 
BILAG

 

Vurderinger:

  1. Økonomiske, miljø- og energimæssige beregninger i henhold til projektbekendtgørelsen – Tagensvej
  2. Konsekvenser for borgerne

 

Høring:

-

 

Politisk behandling:

-

 

Øvrige bilag:

  1. Kort over området Tagensvej med nye ledninger
  2. Kort over området Tagensvej med nedlagte dampledninger

 

 

 

Hjalte Aaberg                                           Mikkel Aarø-Hansen



 

Til top