Mødedato: 23.04.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Skærpet ordensreglement for støjgener i Havneparken på Islands Brygge, Amager Vest

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om forvaltningen skal indføre et forbud mod at spille musik forstærket af højttalere i ordensreglementet for den kommunale del af Havneparken, Islands Brygge. Hvis det har positiv effekt, kan det indføres andre steder i kommunen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der indføres et forbud i kommunens ordensreglement mod at spille musik forstærket af højttalere uden særlig tilladelse i den kommunale del af Havneparken, Islands Brygge.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede ved behandlingen af Restaurations- og Nattelivsplanen den 24. august 2017, at forvaltningen skal præsentere forslag til, hvordan praksis på nattelivsområdet kan strammes yderligere med henblik på at mindske gener fra nattelivet. Forvaltningen fremlagde i november 2017 en drøftelsessag for Teknik- og Miljøudvalget og fremlægger nu forslag til en stramning med betydning for afspilning af privat musik på et kommunalt grønt område.

På Islands Brygge ved Havneparken oplever beboerne støjgener fra unge, der medbringer højtalere med musik på de grønne arealer. Ofte er der flere, der fester med musik på samme tid i dag-, aften- og nattetimerne.

Det er et stort ønske fra især borgerinitiativet Bryggen for alle og beboere ved Havneparken, at der bliver opsat skilte om, at musik forstærket med højtalere ikke er tilladt i parken.

Løsning

Forvaltningen anbefaler at imødekomme beboernes ønske og tilføje et forbud mod at spille musik forstærket med højttalere uden særlig tilladelse i den kommunale del af Havneparken, Islands Brygge. Der er allerede et lignende forbud på den private del af Havneparken.

Forbuddet vil ikke omfatte Kulturhuset, Islands Brygge. Musikstøj fra Kulturhuset er reguleret via Forskrift for drift og indretning af restaurationer. Ved større begivenheder som fx Jazz festival eller andet organiseret musik, der rækker ud på promenaden, kræver det en arrangementstilladelse fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Det fremgår af delegationsbeslutningen i Borgerrepræsentationen pkt. 18 af 20. september 2012, at kompetencen til at udtale sig vedrørende opslag, der henviser til ordensbekendtgørelsen, inden for Teknik- og Miljøudvalgets ressort, er delegeret fra Borgerrepræsentationen til Teknik- og Miljøudvalget.

Københavns Politi har jf. bilag 4 godkendt reglementet, da det er en politiopgave at håndhæve ordensreglementet.

Hvad gælder i dag?

Det nuværende ordensreglement for Havneparken er fastsat med hjemmel i primært ordensbekendtgørelsen. Ordensbekendtgørelsen, som er fastsat af justitsministeren med hjemmel i politiloven, indeholder generelle regler for støj og larmende adfærd i parker, hvorfor det hidtil ikke har været vurderet nødvendigt at fastsætte mere specifikke regler herom i ordensreglementet for Havneparken. Det er politiet, som har kompetencen til at håndhæve både ordensbekendtgørelsen og de ordensreglementer, som kommunen har fastsat med hjemmel i bekendtgørelsen.

Havneparken er delt i en offentlig og privat del (kort i bilag 3), som afgrænses ved legepladsen. Den indstillede ændring vil gælde i den offentlige del. I den private del af Havneparken; Grundejerforeningen Havnestad gælder allerede nu et forbud mod forstærket musik uden særlig tilladelse. Bilag 2 viser skiltene i de to parker i dag.

Det samlede område, både den offentlige og private del, er derudover omfattet af Forskrift for udendørs musikarrangementer. Herigennem begrænses antallet af musikarrangementer til 20 dage samlet set på den private og den offentlige del af parken med en længste varighed for musikafspilning på 3 timer/pr dag og en støjgrænse på 60 dB ved nærmeste bolig. Forskriften kan findes på kommunens hjemmeside.

Fordele, ulemper og risiko

Fordelene er, at politiet direkte kan henvise til ordensreglementet og håndhæve reglerne uden at skulle foretage en konkret vurdering samt at ønsket fra beboere vil blive imødekommet.

Ulempen ved et forbud mod at spille forstærket musik i Havneparken er, at det også vil gøre det ulovligt at afspille dæmpet musik, som ikke er til gene for omgivelserne. Med andre ord vil det også regulere den bylivsadfærd, som evt. ikke giver gener for den omkringliggende beboelse.

Forvaltningen vurderer, at der vil være høj risiko for, at skiltningen ikke bliver fulgt.

Alternativt forslag

I stedet for et totalforbud mod at spille forstærket musik, kan der som alternativ indføres et tidspunkt for forbuddet eksempelvis fra kl. 18:00 eller 22:00 til kl. 10 næste dag. Fordelen er, at det i dag glæder mange unge mennesker, at de kan nyde deres musik på stedet. Ulempen er, at beboerne ved Havneparken har ønsket et totalt forbud.

Tekst i nyt ordensreglement

Vis altid hensyn til naboerne, når du opholder dig i Havneparken. Støjende adfærd, såsom råben og skrigen mv., må ikke være til gene for naboerne.

Du må ikkespille musik forstærket af højtalere i parken uden en tilladelse fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Overtrædelse kan medføre bortvisning eller bøde efter Ordensbekendtgørelsen. Se www.politi.dk  

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når udvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen etablere skiltene umiddelbart efter. Kommunen vil informere om ændringerne på www.kk.dk.

Hvis ændringerne af ordensreglementet i Havneparken har en positiv effekt på nedbringelse af gener i omgivelserne, vil det kunne indføres på andre af kommunens offentlige grønne arealer.

 

Pernille Andersen

/ Anne-Sofie Degn

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 23. april 2018

Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag:
”At der i ordensreglement for Havneparken Islands Brygge indføres et totalforbud mod afspilning af musik mellem kl. 22-08, samt at der indtil kl. 22 kun er tilladt at afspille dæmpet musik forstærket af højtalere, og at skilteteksterne formuleres i overensstemmelse hermed.”

Ændringsforslaget blev vedtaget med seks stemmer mod to. To medlemmer undlod at stemme.

For stemte: B, I, O, Ø og Å.
Imod stemte: C og F.
Undlod: A.

Den således ændrede indstilling blev godkendt med otte stemmer mod en. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, B, I, O, Ø og Å.
Imod stemte: C.
Undlod at stemme: F.

Til top