Mødedato: 23.04.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Retningslinjer for opstilling af udlejningscykler på offentlig vejareal

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til retningslinjer for opstilling af udlejningscykler på offentligt vejareal.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen godkender retningslinjer for opstilling af udlejningscykler på offentligt vejareal, som beskrevet under Løsning.

  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen, som del af retningslinjerne, skærper praksis i forhold til ulovligt opstillede cykler på offentligt vejareal under forudsætning af, at der afsættes midler i kommende budgetforhandlinger.

Problemstilling

Københavns Kommune har hidtil med hjemmel i Lov om Offentlige Veje (Vejloven) typisk givet tilladelse til at opstille traditionelle udlejningscykler på offentligt vejareal i umiddelbar tilknytning til udlejers lokaler. Siden 2016 har en virksomhed uden tilladelse fra Københavns Kommune opstillet en ny type udlejningscykel på offentlige arealer i København.

Teknik- og Miljøudvalget drøftede den 5. februar 2018, på baggrund af medlemsforslag stillet af Radikale Venstre, scenarier for Københavns Kommunes fremadrettede håndtering af udlejningscykler. Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til retningslinjer for udlejningscykler.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at den nye type udlejningscykel udfordrer nuværende praksis for håndtering af udlejningscykler, og at der derfor er behov for at udarbejde retningslinjer for tilladelse til opstilling af udlejningscykler, samt sikre at de bliver håndhævet. Der er allerede i dag pres på mulighederne for at parkere cykler på byens 180.000 offentligt tilgængelige cykelparkeringspladser, blandt andet på grund af at københavnerne selv ejer 675.000 cykler.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der er omkring 800 af den nye type udlejningscykler i Københavns Kommune, der ikke har tilladelse fra kommunen til at blive opstillet i og udlejet fra cykelstativer placeret på offentligt areal. Antallet udgør på nuværende tidspunkt ikke i sig selv et problem for den samlede kapacitet for cykelparkering, men skaber problemer konkrete steder i byen. Ved et eventuelt større antal af den nye type udlejningscykler vil kapaciteten yderligere kunne udfordres. Interessen fra andre virksomheder som Mobike (Kina), oBike (Singapore) og Urbo (Irland) er stærkt stigende i forhold til at opstille den nye type udlejningscykel i København på offentlige arealer, særligt i Indre By og ved stationer, hvor der i forvejen er mest pres på kapaciteten for cykelparkering.

Juridisk ramme for at håndtere udlejningscykler

Teknik- og Miljøforvaltningen træffer afgørelser om brug af vejareal og parker til særlig brug. Delegationen hertil er indeholdt i en række beslutninger fra Borgerrepræsentationen og Teknik- og Miljøudvalget (jf. BR 4. marts 1999, BR 9. februar 2006, BR 20. september 2012, TMU 13. januar 2014 og BR 26. februar 2015).

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer henvendelser om at opstille udlejningscykler med hjemmel i vejlovens § 80, stk. 1, der omfatter råden over vejareal, som kræver tilladelse fra vejmyndighed, bl.a. kommunen. På baggrund af vejlovens § 80, stk. 1 vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen, om udlejningscykler vil genere vejens primære funktion som færdselsareal, fx i forhold til fodgængeres fremkommelighed eller tilgængelighed for københavnere og pendlere i forhold til at parkere egne cykler.

Cykeludlejere kan få påbud om at fjerne udlejningscykler på baggrund af konkret stillingtagen med hjemmel i vejloven § 81, eksempelvis hvis udlejningscykler er til gene for færdsel og cykelparkering. Såfremt påbuddet ikke efterkommes, kan forholdet politianmeldes, jf. vejlovens § 135, stk. 1, nr. 4.

Retningslinjer for opstilling af udlejningscykler på offentligt vejareal

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår med baggrund i den juridiske ramme at håndtere henvendelser fra interesserede cykeludlejere således:

  • Cykeludlejere får på baggrund af konkret stillingtagen så vidt mulig en etårig tilladelse til at opstille cykler, der primært udlejes fra udlejers lokaler (traditionelle udlejningscykler). Eksempelvis når udlejningscykler indgår i en butiks vareudstilling, fx cykelhandlere, eller opstilles direkte i forbindelse med hotel og returneres hertil. Tilladelsen forudsætter en vurdering af, at opstillingen af cykler på det enkelte sted ikke er til gene for fremkommeligheden, og at vilkårene for tilladelsen overholdes.
  • Cykeludlejere får på baggrund af konkret stillingtagen typisk ikke tilladelse til at opstille udlejningscykler på offentligt areal/i kommunale cykelstativer, dvs. hvor cyklen kan lejes og stilles hvor som helst efter endt brug. Det skyldes typisk, at de opstillede udlejningscykler vurderes at forringe mulighed for cykelparkering for københavnere, turister og pendlere, kan være til gene for fremkommeligheden, hvor de efterlades, og at udlejningscyklerne ikke forventes afhentet eller fjernet af den, der efterlader cyklen.
  • At Teknik- og Miljøforvaltningen skærper praksis i forhold til ulovligt opstillede udlejningscykler på offentligt vejareal, som forvaltningen får kendskab til, under forudsætning af, at der afsættes midler til løbende tilsyn og påbud i kommende budgetforhandlinger.

Retningslinjerne gælder for disse to typer udlejningscykler:

Type udlejningscykel

Traditionelle udlejningscykler

Ny type udlejningscykler

Opstilling

Fx vareudstilling i cykelstativer foran butikker og hoteller

På offentligt tilgængelige arealer, definerede hubs

Primære brugere

Turister

Turister, pendlere, københavnere

Organisering

Kommerciel

Kommerciel

Eksempler på prisstrukturer

Betales per gang

Månedligt kontingent, efter tid eller per gang

Eksempler

Hoteller og cykelhandlere

Donkey Republic (Danmark), Mobike (Kina)

Tilladelse

Får typisk tilladelse

Får typisk afslag

Håndhævelse

Påbud om fjernelse af ulovligt opstillede cykler, eventuel politianmeldelse samt fjernelse af cykler for ejers regning.

Påbud om fjernelse af ulovligt opstillede cykler, eventuel politianmeldelse samt fjernelse af cykler for ejers regning.

Retningslinjerne omfatter ikke den eksisterende ordning for By- og Pendlercykler, da opstillingen af disse i faste stativer omfattes af den nuværende kontrakt, der løber frem til 2024.

Alternativ: Forsøgsordning for udlejningscykler

Teknik- og Miljøforvaltningen har på nuværende tidspunkt begrænset viden om den mulige fortrængningseffekt ved ”hub-baserede” udlejningscykler i det offentlige rum i forhold til at nedbringe behovet for cykelparkering på sigt. Udgangspunktet for den hub-baserede løsning er, at cyklerne, ved hjælp af ”geo-fencing” kun kan udlejes og afleveres indenfor specifikke geografisk afgrænsede ”hubs”/områder. Udenlandske erfaringer er typisk ikke sammenlignelige med København, der har et højt privat cykelejerskab og et eksisterende by- og pendlercykelsystem. En forsøgsordning vil kunne bidrage med viden om de langsigtede effekter ved en hub-baseret løsning. Vejlovens § 80, stk. 1 rummer mulighed for, at Teknik- og Miljøforvaltningen i forlængelse af den nuværende praksis på forsøgsbasis eller permanent afsætter pladser i kommunale cykelstativer til den nye type udlejningscykler, hvis disse ikke vurderes at begrænse vejens øvrige funktioner såsom cykelparkeringsmuligheder for privatejede cykler, fremkommelighed mv.

For at understøtte, at en evt. forsøgsordning skaber størst mulig merværdi for byen, bør ordningen konkurrenceudsættes, ligesom der bør foretages en markedsdialog samt forundersøgelse af kapacitetsbehov. Der bør desuden ske en mere indgående afklaring af, hvilke juridiske, datarelaterede og driftsmæssige krav, der stilles til cykeludlejer. En hub-baseret forsøgsordning vil indbefatte opstilling af cykler på godkendte lokaliteter fordelt i hele byen, mens free-floating udlejningscykler ikke vil være tilladt. Et eventuelt forsøg vil sandsynligvis skabe øget pres på cykelparkeringskapaciteten og muligvis faldende tilfredshed under forsøgsperioden, ligesom der vil være risiko for øgede krav til at håndhæve eventuelle uhensigtsmæssigt placerede udlejningscykler. Der er desuden udenlandske eksempler på, at udlejningscykler efterlades i byer efter udløb af forsøgsperioder.

Forvaltningen vurderer, at en toårig forsøgsordning vil medføre omkostninger på ca. 1,4 mio. kr., idet den vil kræve specialiseret juridisk og teknisk bistand i forbindelse med markedsdialog, konkurrenceudsættelse, juridiske detailbetingelser, før- og efterundersøgelser af henholdsvis cykelparkeringskapacitet og fortrængningseffekt, afklaring af muligheder for ekstern medfinansiering af cykelstativer m.v. Etablering af forsøgsordningen afhænger af tildelte midler i forbindelse med budgetforhandlingerne.

Økonomi

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at hvis kommunen skal skærpe tilsyn og påbud ved ulovligt opstillede udlejningscykler, vil det betyde yderligere årlige serviceomkostninger på 0,6 mio. kr., da det kun er udgifter til fjernelse af ulovligt opstillede udlejningscykler, men ikke udgifter til tilsyn og påbud, der kan afholdes for ejers regning. Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder budgetnotat herfor til forhandlingerne om Budget 2019. Såfremt der afsættes midler hertil, vil forvaltningen igangsætte denne håndhævelse.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, orienterer Teknik- og Miljøforvaltningen de virksomheder, som har vist interesse for at opstille den nye type af udlejningscykler i København om Københavns Kommunes retningslinjer for opstilling af udlejningscykler.

 

                             Pernille Andersen                                             

                                                                  / Karsten Biering Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 23. april 2018

 Sagen blev udsat.

Til top