Anlægsbevilling til flere træer og partnerskabstræer
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, hvordan de afsatte midler i Budget 2017 til flere træer og en pulje til partnerskabstræer skal udmøntes.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at en samlet anlægsbevilling på 4,0 mio. kr., der er afsat i Budget 2017, til anvendelse i 2017-2020 til flere træer og pulje til partnerskabstræer, udmøntes ved, at forvaltningen anvender 2,0 mio. kr. til indkøb og tildeling af partnerskabstræer samt 2,0 mio. kr. til at plante flere træer i Indre By, i Vanløse og på Vesterbro/ Kgs. Enghave.
Problemstilling
I Budget 2017 (BR 6. oktober 2016) (A, B, C, F, I, O, V, Ø og Kasper Heumann Kristensen) besluttede parterne at afsætte en samlet anlægsbevilling på 4,0 mio. kr. til flere træer i byen og til partnerskabstræer. Aftaleteksten lyder: ”Københavns Kommune har et mål om at plante flere træer. Samtidig står København overfor en stor opgave med at klimatilpasse byen. Derfor er parterne enige om at afsætte midler til at plante flere træer samt til en pulje til partnerskabstræer, der kan finansiere træer til private grundejere i forbindelse med skybrudshåndtering af private fællesveje og private grønne arealer. Den konkrete udmøntning af de afsatte midler sker i Teknik- og Miljøudvalget.” Derfor skal Teknik- og Miljøudvalget nu tage stilling til, hvordan de afsatte midler skal udmøntes.
Løsning
Forvaltningen foreslår, at der afsættes 2,0 mio. kr. af den samlede anlægsbevilling på 4,0 mio. kr. til puljen til partnerskabstræer (bilag 1). Partnerskabstræerne indkøbes og uddeles i 2018 og 2019. Træer, der uddeles som partnerskabstræer til private, er uden plantnings- og pasningsudgifter for kommunen og giver derfor mange træer for pengene. Forvaltningen forventer, at en pulje på 2,0 mio. kr. vil modsvare den efterspørgsel, der er hos borgerne. Den resterende bevilling på 2,0 mio. kr. foreslås anvendt til at plante flere træer på kommunens arealer som vist på bilag 2. Træerne plantes i 2017 og 2018.
Partnerskabstræer
Der er stor interesse blandt københavnerne for partnerskabstræer, og efterspørgslen ser ikke ud til at aftage foreløbigt. I budget 2016 blev der afsat en pulje på 2,6 mio. kr. til partnerskabstræer. Med denne pulje er der pr. 1. januar 2017 plantet 513 partnerskabstræer og givet tilsagn om plantning af yderligere 292 træer i 2017. Forvaltningen forventer derfor, at der med udgangen af 2017 vil være plantet omkring 800 partnerskabstræer for puljen afsat i 2016. Forvaltningen foreslår, at der bliver afsat 2,0 mio. kr. af bevillingen i Budget 2017 til partnerskabspuljen for fortsat at kunne følge med efterspørgslen efter træer. Træerne vil blive uddelt efter samme kriterier og vilkår som hidtil jf. budgetnotat om partnerskabstræer fra forhandlingerne om budget 2017 (bilag 1).
Alle træer bidrager til bedre håndtering af vand ved store regnskyl, da rodnettet opsuger vand, og bladene forsinker vandets vej til kloakkerne. Partnerskabstræerne vil blive plantet i tilknytning til egentlig skybrudshåndtering på private fællesveje og på private grønne arealer i de tilfælde, hvor det er sådanne plantninger, borgerne ønsker.
Udgiften til partnerskabstræerne er lavere pr. træ, end de træer forvaltningen planter. Det skyldes, at udgifterne kun omfatter administration af ordningen og indkøb af træerne, mens borgerne selv står for plantningen. Da ordningen allerede er i gang med bl.a. veletablerede markedsføringskanaler, vil administrationsomkostningerne i 2018 og 2019 være ca. det halve af hidtil dvs. 300.000 kr. pr. år. Partnerskabstræerne er typisk mindre i størrelsen og dermed billigere i indkøb, da de oftest plantes på steder, hvor de ikke forventes at blive udsat for hærværk. Hvor mange træer, der kan blive plantet for de afsatte midler i Budget 2017, afhænger af træarter og af størrelsen af træerne. Forvaltningen træffer beslutning om træart og størrelse i samarbejde med københavnerne og med udgangspunkt i deres individuelle ønsker.
Flere træer i byen
Forvaltningen foreslår at plante flere træer på egne arealer i Indre By, i Vanløse og på Vesterbro/ Kgs. Enghave (bilag 2). Lokaliteterne er udvalgt på baggrund af budgetnotater om flere træer fra forhandlingerne om budget 2017 (bilag 3). Der er lagt vægt på at fordele indsatsen på flere bydele og på at gennemføre forskellige typer af plantninger:
-
Indre By: Der bliver plantet ca. 10 gadetræer træer i 10-meter zoner på Borgergade i 2017.
-
Vanløse: Der bliver plantet ca. 20 parktræer på græsarealet ved hjørnet af Sallingvej/ Jyllingevej og ca. 10 æbletræer på græsarealet bag Hillerødgade 55-87 i 2018.
-
Vesterbro/ Kgs. Enghave: Der bliver plantet ca. 10 gadetræer i midterrabatten på en strækning af Vasbygade nord for Sydhavns Plads.
Gadetræerne i Borgergade er foreslået, fordi der i 2016 er plantet fire træer, og der er borgerønsker om flere træer. Ved at plante yderligere 10 træer i gaden bliver træplantningen gjort færdig jf. budgetnotatet om flere træer i Indre By (bilag 3).
Parktræer på de mindre grønne arealer ved Sallingvej/Jyllingevej og ved Hillerødgade er foreslået, fordi de vil supplere og forynge den eksisterende beplantning, der ligger ud til de trafikerede veje.
Gadetræer i midterrabatten på Vasbygade vil komme mange mennesker til gode. Vejen er en indfaldsvej til byen med meget trafik, og flere træer på denne strækning vil medvirke til oplevelsen af at ankomme til en grøn by.
Omkostningerne til plantning af træer på forvaltningens arealer er højere pr. træ i forhold til partnerskabstræer, fordi de bliver plantet langs veje, hvor der bl.a. skal etableres plantebede i asfalten, flyttes ledninger og etableres værn mod vejsalt. Desuden skal træerne være ret store, når de bliver plantet, for at mindske risikoen for hærværk, da de plantes på arealer, hvor private ikke holder opsyn med dem. Træerne er dermed forholdsvist dyre i indkøb.
Økonomi
I Budget 2017 (Æ18) blev der afsat en anlægsbevilling på 4,0 mio. kr. til flere træer og til partnerskabstræer. Anlægsbevillingen blev stjernemarkeret og er derfor frigivet med vedtagelsen af Budget 2017.
Flere træer: Når alle træerne er plantet, vil der være driftsudgifter på omkring 70.000 kr. pr. år forbundet med vedligeholdelsen og plejen af træerne. Udgifterne til driften vil blive søgt finansieret i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2018.
Partnerskabstræer: Kommunen har ingen driftsudgifter til pleje af partnerskabstræer, da de bliver passet af modtagerne.
Videre proces
Forvaltningen planter træerne i Indre by, Vanløse og på Vesterbro i 2017 og 2018.
Partnerskabstræerne bliver uddelt i 2018 og 2019 i forlængelse af det igangværende projekt med partnerskabstræer.
Pernille Andersen
/ Jon Pape
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 23. januar 2017
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.