Forslag til at ophæve Reguleringsplan Amerikavej, Vesterbro/Kgs. Enghave
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forslag om at ophæve Reguleringsplan Amerikavej af 26. april 1945 med tilhørende tillæg af 5. december 1957 (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside "Bliv Hørt" og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.
Problemstilling
Reguleringsplan Amerikavej regulerer et areal på Vesterbro, hvor delområde I er et boligområde og delområde III er udlagt til erhverv med et underområde til kultur (se kort i bilag 2). Flere grundejere i delområde III ønsker at udnytte deres ejendomme til eksempelvis boligformål, hvilket er i overensstemmelse med Kommuneplan 2015, men ikke muligt med den gældende reguleringsplan. Borgerrepræsentationen skal derfor tage stilling til at sende ophævelse af Reguleringsplan Amerikavej i høring.
Løsning
Ophævelse af reguleringsplanen
Reguleringsplanen udlægger delområde I til boligområde og delområde III til erhvervsområde med et mindre areal til kulturelle formål (se kort i bilag 2). De øvrige delområder (II, IV, V og VI) er erstattet af lokalplaner i årene 1993 - 2003. Med reguleringsplanen opridses desuden en række hensigtserklæringer om eksempelvis byggelinjer, som forvaltningen ikke vurderer længere, er relevante i et fuldt udbygget område som Vesterbro.
Byens og områdets udvikling betyder, at det ikke er optimalt at etablere erhverv netop i dette område. Delområdet til erhverv ligger lidt gemt væk bag boligkarreer. Denne beliggenhed tiltrækker ikke nutidens kontor- og serviceerhverv, og egentlig produktion er desuden som udgangspunkt ikke hensigtsmæssigt i forhold til miljøet i et boligområde. Det betyder, at det kan blive nødvendigt at nedlægge et forbud i henhold til Planlovens § 14, hvis der fremsættes ønsker om et større erhvervsbyggeri i delområdet.
Flere grundejere i delområde III har ønsker om at anvende deres ejendomme til eksempelvis boligformål, hvilket er i overensstemmelse med Kommuneplan 2015. Disse forhold, samt at planen i øvrigt vurderes forældet, gør, at forvaltningen vurderer, at reguleringsplanen bør ophæves. Da der er interesse for at realisere mindre, enkeltstående projekter, der ikke i sig selv giver tilstrækkeligt grundlag for at udarbejde en lokalplan for delområdet, er det forvaltningens vurdering, at planen skal ophæves uden tilvejebringelse af en ny lokalplan.
Ophævelse af reguleringsplanen betyder, at arealet fremover administreres på baggrund af kommuneplanens rammer og det gældende bygningsreglement. Det betyder bl.a. en maksimal bebyggelsesprocent på 150. Reguleringsplanen vil være gældende, indtil ophævelsen bekendtgøres.
Ophævelse af reguleringsplanen vil ikke have betydning for eksisterende forhold som eksempelvis eksisterende erhverv. Ophævelsen får heller ikke betydning for bevaringsværdig og fredet bebyggelse. Der er ikke foretaget en vurdering af, om der er bevaringsværdige træer i området. Dette vil ske i forbindelse med tilvejebringelse af et eventuelt nyt plangrundlag.
Forslag om at ophæve reguleringsplanen fremsættes efter planlovens § 33, stk. 1, nr. 2, idet udviklingen inden for reguleringsplanens område ikke længere gør det muligt at administrere tilladelser uden anvendelse af planlovens § 14 eller § 19 vedrørende forbud og dispensation. Ophævelse af reguleringsplanen kan påklages til Natur- og Miljøklagenævnet.
Intern Høring
Teknik og Miljøforvaltningen har haft ændringen i intern høring herunder af Vesterbro Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslag om at ophæve reguleringsplanen sendes i offentlig høring. Følgende synspunkter er fremført af lokaludvalget:
- Ønsker, at reguleringsplanen erstattes af egentlige lokalplaner, ligesom det er sket for de øvrige delområder, og at området ikke udelukkende reguleres efter kommuneplanen.
- Ønsker, at der indtænkes rekreative faciliteter i en kommende lokalplan.
Forvaltningens bemærkninger:
- Der er ikke i området byggeønsker, som i sig selv vil kræve udarbejdelse af en lokalplan, hvorfor forvaltningen ikke finder det hensigtsmæssigt at fastlåse området med en lokalplan på nuværende tidspunkt. Derimod ser forvaltningen potentialer i at afvente, at der på sigt kan komme ønsker til en udvikling af området, som forudsætter tilvejebringelse af en lokalplan.
- Ved en eventuel fremtidig planmæssig regulering af området vil forvaltningen tage hensyn til at udvikle rekreative områder, som er i overensstemmelse med kommunens strategi ”Bynatur i København”.
Herudover har Økonomiforvaltningen bemærket i den interne høring, at forvaltningen er enig i, at reguleringsplanen er forældet og anbefaler at ophæve den.
Der er i dag seks gældende reguleringsplaner, der alle er af ældre dato. Reguleringsplan Tuxenvej i Brønshøj er fra 1961. Reguleringsplan Skelbækgade på Vesterbro er fra 1947. Reguleringsplanerne Fehmernsgade og Skotlands Plads på Amager er fra henholdsvis 1968 og 1949 og Reguleringsplan Nyhavn i Indre by er fra 1943. Forvaltningen vil løbende indstille reguleringsplaner til ophævelse, når grundejere i områderne ønsker det, og såfremt forvaltningen vurderer, at planerne ikke er hensigtsmæssige at opretholde, da det kan blive nødvendigt at anvende planlovens § 14 og § 19 vedrørende forbud og dispensation i forbindelse med administration af planerne som de foreligger i dag,
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt denne indstilling, sender Teknik- og Miljøforvaltningen forslaget om ophævelse af reguleringsplanen i høring i 8 uger. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af ophævelse af reguleringsplanen. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i efteråret 2017.
Pernille Andersen
/ Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 23. januar 2017
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.