Mødedato: 22.08.2022, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til tema til drøftelse i Borgerting 2023

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forslag til tema, som kan drøftes i nyt pilotprojekt for borgerinddragelse ”Københavns Kommunes Borgerting” i 2023.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at ’Brugen af pladsen i byen’ indgår som tema til Københavns Kommunes Borgerting i 2023, jf. løsning.

Problemstilling

I Overførselssag 2021-2022 (A, B, C, F, O, V, Ø og Å) (BR 5. maj 2022) blev det som et delelement i en større indsats for borgerinddragelse besluttet at oprette et borgerting som pilotprojekt i perioden 2022-2024. Borgertinget nedsættes inden udgangen af 2022. Gruppeformandskredsen har den 6. maj 2022 besluttet, at alle fagudvalg inviteres til at foreslå et eller to temaer, som borgertinget kan drøfte (bilag 6). Alle fagudvalg har på den baggrund mulighed for at komme med forslag til et eller to temaer.

Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til tema, som borgertinget kan drøfte i 2023.

Løsning

Forslag til tema

På baggrund af de dilemmaer og modsatrettede hensyn, der på den ene eller anden måde påvirker teknik- og miljøområdet og med udgangspunkt i de betingelser, der beskrives nedenfor, kan Borgertinget drøfte temaet ’Brugen af pladsen i byen’.

Borgere, erhvervsdrivende, organisationer, fritidsforeninger m.fl. har en bred vifte af ønsker til, hvordan København indrettes og bruges i eksisterende og kommende bydele og byrum. Der er et kontinuerligt behov for hensyn til forskellige forhold. Der opleves eksempelvis ofte en prioritering mellem hensyn til forskellige interessenters ønsker til og forskellige behov for, hvad pladsen i byen bruges til, når byen indrettes i forbindelse med anlægsprojekter. På samme måde knytter der sig en række dilemmaer til den daglige brug af byens rum, når der skal ske en afvejning af hensynene til henholdsvis at bo i byen og at bruge byen til udeserveringer, arrangementer og lignende.

De dilemmaer og modsatrettede hensyn, der er tale om, kan eksempelvis være: 

  • Fremkommeligheden for cyklister, biler, fodgængere eller busser skal prioriteres i forbindelse med nyindretning af vejstrækninger
  • Vejstrækninger og parkeringspladser skal kunne bruges til fx affaldssortering, udeservering og opholdsarealer eller om de alene skal benyttes til trafik og parkering
  • Nye byrum og grønne områder skal indrettes til ophold eller idræt og leg
  • Parkering af cykler eller biler skal prioriteres højst
  • Hensynet til beboere eller hensynet til at bruge byen til kommercielle aktiviteter som udeservering og kulturelle formål som koncerter og events skal tælle højest

Københavns Kommunes Borgerting

Borgertinget er et delelement af tre pilotprojekter, der blev besluttet med Overførselssagen

2021-2022 (Afholdelse af Åbent Rådhus i henholdsvis 2022 og 2023; Etablering af et borgerting i 2022 med virke i 2023 og 2024; Afholdelse af en lokal borgersamling i henholdsvis 2023 og 2024.

Pilotprojekterne skal understøtte at eksperimentere med nye metoder til at inddrage københavnerne. Det sker ved at øge dialog og samarbejde med københavnerne, samt være med til at skabe en større åbenhed om byens udvikling (bilag 2 og 4).

Borgertinget kommer til at bestå af et statistisk udvalgt antal borgere, som udtrækkes ved lodtrækning på baggrund af en række objektive socioøkonomiske parametre samt andre parametre, der vurderes relevante i forhold til den problemstilling, der skal behandles. Deltagerkredsen forventes at være mindst 36 københavnere. Metoden til udvælgelsen har sammenfald med den metode, der i 2019 blev brugt til at udvælge deltagere til borgersamling om Middelalderbyen, dog med flere forskellige temaer og uden en geografisk afgrænsning til en bestemt bydel.

Borgertinget skal drøfte de af Økonomiudvalget besluttede temaer i et dialogforløb, hvor deltagerne skal byde ind med deres hverdagsperspektiv. Faciliteringen foretages af en ekstern aktør for at sikre

armslængeprincip. Borgertinget har ingen politisk beslutningskompetence, men skal komme med anbefalinger, der kan indgå i en efterfølgende politisk behandling af de pågældende emner i fagudvalg og/eller Borgerrepræsentationen.

Betingelser for udvælgelse af forslag til temaer

Det forventes, at borgertinget kan behandle et til to temaer på et år, afhængig af temaets omfang. Hvert fagudvalg kan komme med et til to prioriterede forslag til, hvilke temaer borgertinget kan behandle.

De foreslåede temaer skal opfylde en række betingelser (bilag 3):

  • En sammensat problemstilling: Temaet kan fx udvælges ud fra ønsket om input til politisk udvikling eller til en kompleks beslutningsproces, der skal afveje modstridende interesser og synspunkter.
  • En bydækkende problemstilling: Temaet bør være overordnet og forbundet med Københavns udvikling og som udgangspunkt for københavnerne som samlet population.
  • Timing: Temaerne skal være aktuelle, så borgertingets anbefalinger reelt kan bruges i den videre politiske beslutningsproces. Borgertingets anbefalinger vil ligge klar henholdsvis medio og ultimo 2023.
  • Politisk uafhængighed: Temaet skal give borgertinget handlefrihed og mandat til at agere uafhængigt af politiske dagsordener. Der afgives ikke politisk beslutningskompetence, men Borgertingets anbefalinger skal kunne inddrages i den videre politiske behandling af emnet.

Samlet tids- og procesplan fremgår af bilag 5.

Politisk handlerum

Udvalget kan vælge et eller to andre temaer, de finder opfylder betingelserne for temaerne til borgertinget.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, orienteres Økonomiforvaltningen herom. Økonomiudvalget forventer at forholde sig til alle forvaltningers foreslåede temaer til Borgertinget i tredje kvartal af 2022.

                             Søren Wille

                                                                                       / Morten Rixen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. august 2022

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

”dog således at behovet for begrænsning af spildevand til havnen indgår som tema til Københavns Kommunes Borgerting i 2023.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 2 stemmer mod 9. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C

Imod stemte: A, B, F, V, Ø og Å

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top