Mødedato: 22.08.2022, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse om Copenhagen Solutions Lab

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte det fremadrettede arbejde i Copenhagen Solutions Lab.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller overfor Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at Copenhagen Solutions Labs fremadrettede arbejde med at understøtte innovation i forvaltningen drøftes.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget har under sit budgetseminar den 28. februar 2022 bedt om en drøftelse af forvaltningens arbejde med innovation, Copenhagen Solutions Labs rolle og eventuelle alternativer.

Arbejdet med innovation sker decentralt i Teknik- og Miljøforvaltningen i de enkelte faglige enheder og i forbindelse med konkrete opgaver. Copenhagen Solutions Lab hjælper med at implementere teknologiske løsninger ved at indgå i en markedsdialog om de eksisterende, men måske endnu ikke udbredte teknologiske løsninger, som kan understøtte forvaltningens faglige arbejde (eksempelvis RAP24, klima, mobilitet, digitalisering). Det er Copenhagen Solutions Labs opgave at understøtte dette “lokale” innovationsarbejde, især ift. markedsdialog.

Der arbejdes innovativt mange steder i fagenhederne i Teknik- og Miljøforvaltningen for at optimere opgaveløsningen, hvor Copenhagen Solution Labs alene har fokus på at bringe innovative løsninger i spil bredt i hele Teknik- og Miljøforvaltningen ved at have fokus på ny teknologi og markedsdialog. Der er i dag ikke en samlet strategi for at arbejde med innovation i forvaltningen eller i Københavns Kommune.

Løsning

Arbejdet med innovation i dag
Borgerrepræsentationen besluttede den 27. marts 2014 at etablere Copenhagen Solutions Lab. Formålet var at fremme anvendelsen af teknologibaserede løsninger i Københavns Kommune.

Finansieringen af Copenhagen Solutions Lab var oprindeligt opdelt i en driftsbevilling fra Københavns Kommune på fire årsværk, en tidsbegrænset anlægsbevilling fra Realdania på 10 mio. kr. til projekter og drift af Copenhagen Solutions Lab i BLOX samt eksterne midler fra eksempelvis EU-støttede projekter. Som et eksempel på et projekt kan nævnes Street Lab, som blev udviklet i et offentlig-privat partnerskab mellem Cisco, TDC, Citelum og Copenhagen Solutions Lab. Street Lab var et laboratorium midt i byen, hvor Københavns Kommune testede nye teknologiske løsningers potentialer og begrænsninger under virkelige forhold mhp.at vurdere, hvilke der kunne skaleres til større områder af byen. Partnerskabet testede i perioden 2016-2018 løsninger inden for blandt andet smart parkering, pleje af bynatur, affaldshåndtering og måling af luftkvalitet. I 2018 udløb den tidsbegrænsede anlægsbevilling fra Realdania, og projektporteføljen blev derfor nedjusteret – bl.a. lukkede Street Lab. Copenhagen Solutions Lab fortsatte med en driftsbevilling på fire årsværk samt de eksterne finansierede årsværk (2 årsværk). Desuden blev Copenhagen Solution Lab fysisk flyttet til forvaltningen i Njalsgade.

Copenhagen Solutions Lab har siden etableringen faciliteret udviklingsprocesser og partnerskaber med erhvervsliv og vidensinstitutioner om udvikling og anvendelse af teknologibaserede løsninger, fx test af kunstig intelligens til at sænke temperaturen i fjernvarmesystemet og Markedsdialog om indkøb af luftmålestationer. Se konkrete eksempler på løsninger i bilag 2.

Fokus for Copenhagen Solutions Labs arbejde tager udgangspunkt i intern efterspørgsel i forvaltningens fagområder og muligheder for ekstern finansiering fra blandt andet EU-puljemidler. Der har ikke hidtil været udpeget særskilte faglige eller politiske indsatsområder.

Politisk handlerum

 Som grundlag for udvalgets drøftelse har forvaltningen i det følgende beskrevet to mulige alternativer for det fremadrettede arbejde med innovation i Copenhagen Solutions Lab. Derudover er det en mulighed, at arbejdet fortsætter som i dag.

Alternativ 1: understøtte den næste klimaplan
Copenhagen Solutions Labs indsats kan fokuseres på at udvikle nye løsninger i samspil med omverdenen, der kan understøtte arbejdet med den kommende klimaplan.

Det kan eksempelvis være:

  • Test af nye klimaløsninger i samarbejde med erhvervsliv. Eksempelvis om videreførelse af projektet om anvendelse af kunstig intelligens til energibesparelser sammen med Københavns Ejendomme og partnerskabet Energispring, som omfatter nogle af de største private bygningsejere og -administratorer.
  • Samarbejde med startups (nyopstartede teknologi virksomheder) og SMV’er (små og mellemstore virksomheder) om nye idéer til lokale klimaløsninger, fx med fokus på trafikale deleordninger og forbrugsbaserede emissioner blandt københavnerne.
  • Udvikling af digitale dialogværktøjer. Eksempelvis med fokus på forbrugeradfærd og nedbringelse af forbrugsbaserede emissioner.

Alternativ 2: understøtte lokalt entreprenørskab
Copenhagen Solutions Labs indsats kan fokuseres på at understøtte eksisterende miljøer med lokalt entreprenørskab i København, fx indenfor grøn og social bæredygtighed, hvilket vil være i tråd med Københavns Kommunes Erhvervsstrategi (2021-2023)

Det kan eksempelvis være:

  • Facilitere udviklingsforløb med studerende og iværksættere om løsninger på kommunale udfordringer, herunder socialøkonomiske virksomheder.
  • Aktivt levere kommunale udfordringer til universiteternes innovationsmiljøer, som kan indgå i undervisning og forskningsprojekter.
  • Etablere samarbejde med professionelle aktører om startup-forløb med fokus på løsninger til kommunerne.
  • Stille kommunale arealer og bygninger til rådighed for studerende og iværksættere, som ønsker at teste en løsning i samarbejde med kommunen.

Økonomi

Der er ikke afsat ressourcer indenfor Copenhagen Solutions Labs nuværende ramme til at gøre indsatsen større. Hvis der er et politisk ønske om at fremme arbejdet med innovation i et eller flere af alternativerne, kan der bestilles budgetnotat herom i forbindelse med budgetforhandlingerne.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen vil i det videre arbejde med innovation indtænke Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse.

 

                                           Søren Wille

                                                                    / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. august 2022

 

Indstillingen blev drøftet.

Til top