Mødedato: 22.03.2006, kl. 15:00

Redegørelse om udarbejdelse af lokalplanforslag "Bellahøjbadet"

Se alle bilag

Redegørelse om udarbejdelse af lokalplanforslag "Bellahøjbadet"

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. marts 2006

 

 

Sager til drøftelse

 

11.      Redegørelse om udarbejdelse af lokalplanforslag "Bellahøjbadet"

 

TMU 166/2006  J.nr. 611:193.0001/05

 

 

INDSTILLING

Denne redegørelse fremsendes til Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse med henblik på udarbejdelse af et lokalplanforslag for opførelse af en overdækket svømmehal ved det nuværende Bellahøj Friluftsbad på Bellahøj ("Bellahøjbadet").

 

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget godkendte i mødet den 8. juni 2005 plangrundlaget for udskrivelsen af en arkitektkonkurrence for en svømmehal ved det nuværende Bellahøj Friluftsbad på Bellahøj.

Efterfølgende er arkitektkonkurrencen afholdt og det vindende projekt danner grundlag for en lokalplan for området.

Det aktuelle lokalplanområde, der er lig med området for arkitekt-konkurrencen, er afgrænset af Bellahøjvej, Frederikssundsvej og Borups Allé samt af matrikelskel mod den åbne og fredede del af Bellahøjmarken. Et område på i alt 35.900 m².

Vinderprojektet i arkitektkonkurrencen, er kendetegnet ved et stort rektangulært tag "svævende" hen over et plateau med tilskuertribuner og bassiner. Vinderprojektet blev udpeget af en enig dommerkomite. Plan & Arkitektur og Vej & Park deltog i bedømmelsesarbejdet som rådgivere for dommerkomiteen.

I forbindelse med konkurrencen, blev de konkurrerende bedt om at vurdere restbyggemuligheden indenfor konkurrenceområdet. Vinderen af konkurrencen peger på muligheden for at erstatte den eksisterende nyere hal langs Bellahøjvej med et nyt publikumsorienteret anlæg i 3 etager, og med et etageareal på mellem 5.000 og 8.000 m2.

Forvaltningen anbefaler, at der på baggrund af det udpegede vinder-projekt og de foreslåede byggemuligheder udarbejdes et lokalplan-forslag.

Forvaltningen har vurderet, at der ikke i henhold til lov om miljø-vurdering af planer og programmer skal udarbejdes en miljørapport i tilknytning til lokalplanforslaget.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På Bygge- og Teknikudvalgets møde den 8. juni 2005 godkendte udvalget notat af 26. maj 2005 fra Plan & Arkitektur vedrørende rammer for udskrivelsen af en arkitektkonkurrence for en svømmehal ved det nuværende Bellahøj Friluftsbad på Bellahøj, som Bygge- og Teknikforvaltningen deltog i udarbejdelse af. I notatet blev der redegjort for nuværende status for området, gældende planforhold samt synspunkter på opgavens løsning, volumenstudier for bebyggelse af området, herunder fastlæggelse af et højdegrænseplan, der ikke måtte brydes (bilag 1). Højdegrænseplanet, der sikrer at den nye bebyggelse ikke ville overstige en højde på ca. 10 m i forhold til nuværende terræn, var begrundet i at Bellahøjhusenes unikke placering ikke måtte anfægtes af konkurrerende h øjt byggeri.

Formålet med konkurrencen var at få visionære forslag til et nyt overdækket svømmeanlæg og få forslag til, hvorledes eksisterende bygninger, udendørs anlæg, trafikforhold, parkering og grønne arealer kunne indgå i en samlet udvikling af området. Endvidere skulle det vindende projekt danne grundlag for en lokalplan for området. Efterfølgende er arkitektkonkurrencen afholdt og der er udpeget et vinderprojekt udarbejdet af arkitektfirmaet Arkitema A/S.

Dommerkomiteen bestod af borgmester Martin Geertsen Kultur- og Fritidsforvaltningen, Bjarne Fey medlem af Kultur- og fritidsudvalget/ Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Klaus Hansen medlem af Miljø- og Forsyningsudvalget, Monica Thon medlem af Bygge- og Teknikudvalget samt 3 fagdommere udpeget af Akademisk Arkitektforening. Endvidere var der tilknyttet en interessentgruppe på 3 personer udpeget af lokale organisationer.

Konkurrenceområdet omfatter ejendommen matr.nr. 1394 Utterslev, København, med et samlet areal på ca. 35.900 m², der afgrænses af Bellahøjvej, Frederikssundsvej og Borups Allé samt af matrikelskel mod den åbne og fredede del af Bellahøjmarken. (bilag 2 og 3).

Området er i Kommuneplan 2005 fastlagt som O2-område til offentlige formål som institutioner og andre sociale formål, skoler og andre uddannelsesformål, ikke varige kolonihaver, sportsanlæg, hospitaler og andre sundhedsmæssige servicefunktioner, kulturelle formål, ungdoms-, kollegie- og ældreboliger samt administration (bilag 4).

 

Vinderprojektet

Projektet (bilag 5 og 6) er kendetegnet ved et enkelt hovedgreb i form af et stort rektangulært tag "svævende" hen over et plateau med tilskuertribuner og bassiner. Plateauet, der ligger på det nuværende udgangsniveau, føres rundt om bassinerne og fortsætter ud i et modelleret landskab mod syd og øst, hvor udendørsbassiner og solbadningsområder ligger. Plateauet afsluttes med en markant 2-3 meters høj bastion mod Borups Allé og Bellahøjmarken i en Akropolisagtige komposition, der fungerer som anlæggets indhegning.

Den mest markante bygningsdel, tagets sternflade, tænkes udført i opalglas, som står med grønlig transparens om dagen og med lysende skiftende farver, når det er mørkt. Tagkoten er 33,25 hvilket giver en samlet bygningshøjde på ca. 10 meter (bilag 7).

De nye bassiner tæller et konkurrencebassin med internationale konkurrencemål på 50x25 meter, hvor der kan afholdes internationale stævner mv. samt et udsprings/ afsvømningsbassin på 25x15 meter. Herudover er der skitseret tre mindre specialbassiner, der etableres hvis økonomien tillader det.

Tilskuerområder, der tæller 1.100 mulige siddepladser, og de nye bassiner er placeret stort set hvor det nuværende friluftsbad ligger, hvilket medfører et koncentreret anlæg med tæt forbindelse til de eksisterende idrætsbygninger.

Mod Frederikssundsvej etableres en plads, hvorfra der er adgang til svømmehallens hovedindgang. Hovedindgangen er udformet som en stor forhal, der ender i et dobbelthøjt rum mod Borups Allé, hvor der i parterreniveau er indgang fra parkeringspladserne ved Borups Allé. Herfra er der nederst adgang til omklædningsfaciliteter og på øvre dæk findes fitnesslokaler, presserum mv.

Den udendørs promenade øst for de nuværende idrætsbygninger omdannes til en indendørs "søjlegang", der giver en rummelig adgang fra det nye anlægs forhal til tilskuerzonerne.

Længst mod syd, hvor der er adgang til udearealer og de eksisterende friluftsbassiner etableres et cafeteria i to etager.

Det aktuelle projekt er på ca. 8.000 m², men Kultur- og Fritidsforvaltningen har som bygherre varslet en beskæring af projektet i forbindelse med den kommende konkretiseringsfase. Der er i den forbindelse lagt op til, at en eventuel beskæring ikke må ændre på projektets koncept og arkitektoniske udtryk.

I projektet er der foreslået 75 parkeringspladser med adgang fra Borups Allé samt bevaring af de eksisterende 75 parkeringspladser med adgang fra Bellahøjvej syd for den eksisterende sportshal. Hvor Bellahøjvej bliver bredere op mod Frederikssundsvej etableres fire stand/ aflæsningspladser for busser.

I forbindelse med konkurrencen blev de konkurrerende bedt om at foreslå andre byggemuligheder indenfor den mulige restrummelighed i konkurrenceområdet. Vinderen af arkitektkonkurrencen har i den forbindelse peget på muligheden for at erstatte den eksisterende nyere hal langs Bellahøjvej og parkeringsarealet syd for hallen med et nyt publikumsorienteret anlæg i tre etager. Det vurderes, at der vil kunne opføres et anlæg med et etageareal på mellem 5.000 og 8.000 m2. Det anføres at en sådan bebyggelse med en høj arkitektonisk kvalitet og stor udadvendthed vil kunne berige Bellahøjvej og skabe en naturlig overgang til Bellahøjmarken. Bebyggelsen vil naturligt kunne knyttes an til og integreres med Bellahøjbadet. Der er ikke n ærmere redegjort for anvendelsen af denne bebyggelse

 

Vurdering

Det aktuelle projekt har i høj grad taget afsæt i konkurrence-programmet og de intentioner og planlægningsmæssige rammer, der er beskrevet heri. Bl.a. er der bevidst arbejdet med det modellerede landskab som element, hvilket var oplagt idet terrænet har en markant hældning.

Bygningen opfattes transparent og let med en udformning, der møder det modellerede landskab som et stort "svævende" tag, hvorunder landskabet fortsætter ind i bygningen og danner bassiner og tribuner mv. Tilskuerpladserne, der er indarbejdet i terrænet langs de eksisterende bygninger ved Bellahøjvej, danner således afslutningen af det modellerede landskab. Fra Bellahøjvej vil det nye badeanlæg være delvis skjult bag de eksisterende idrætsbygninger, mens bygningen vil markere sig mod hjørnet af Frederikssundsvej og Borups Allé, hvor den nye hovedindgang er placeret.

Pladsen mod Frederikssundsvej foran hovedindgangen skaber et frirum til en egentlig pladsdannelse. Det vurderes dog, at der i forbindelse med lokalplanforslaget må arbejdes videre med pladsens rummelighed i forhold til Frederikssundsvej, således den indbyder til kortvarige ophold. Særligt de klimatiske og støjmæssige forhold bør tages i betragtning ved udformning af pladsen. Pladsens belægninger bør ligeledes bearbejdes yderligere og der må søges tilvejebragt tilstrækkelig cykelparkering på pladsen.

Det modellerede landskab. Udtrykket i det modellerede landskab, herunder plantevalg mv., virker overbevisende. Lunde med skovfyr understreger bygningens lette karakter og giver samtidig mulighed for ophold. Modelleringen af landskabet bevirker, at der kun mod Bellahøjvej og Borups Allé vil være mulighed for at bevare eksisterende beplantning. Den endelige udformning af landskabet herunder en samlet beplantningsplan skal der arbejdes videre med i forbindelse med den endelige udformning.

Kanten mellem friluftsanlægget og Bellahøjmarken tænkes afgrænset af trapezformet spuns, der med tiden patinerer. Terrænet ved friluftsanlægget skal dog i det videre forløb bearbejdes yderligere, således at terrænovergangen til Bellahøjmarken ikke overstiger 2 meter i højden. I den forbindelse skal der søges skabt en god visuel sammenhæng og kontakt mellem Bellahøjmarken og Badet. Ind- og udsyn til området skal ligeledes sikres.

Beplantning i øvrigt. En begrønning af de nye parkeringsarealer vurderes som et relevant tilskud til projektet. Den foreslåede beplantning mellem den eksisterende sportshal og friluftsparken med skærme af kaprifolie for at opnå en lævirkning fungerer som en fin indramning og afrunding af svømmeanlægget på dette sted.

Trafikale forhold. Adgang for biler og busser foregår ved de to parkeringspladser med adgang fra hhv. Bellahøjvej og Borups Alle. Det vurderes, at den forventede trafik kan afvikles uden at påvirke trafikafviklingen på de omkransende veje væsentligt. Den præcise placering af overkørslerne skal fastlægges i det videre arbejde. Den kollektive trafikbetjening består af en række buslinier på Borups Allé, Frederikssundsvej og Bellahøjvej.

Fremtidig byggemulighed. I vinderprojektet peges der på et nyt publikumsorienteret anlæg langs Bellahøjvej ved den eksisterende nyere hal, der foreslås nedrevet. Den samlede byggemulighed anslås i forslaget til at ligge mellem 5.000 m² og 8.000 m². Det vurderes, at et sådant anlæg vil kunne bidrage til en afrundende udvikling af området.

Det vurderes samlet, at en lokalplan der muliggør det aktuelle projekt samt den foreslåede fremtidige byggemulighed, vil sikre gode rammer for områdets udvikling som helhed. Forvaltningen skal derfor anbefale, at der på baggrund af det udpegede vinderprojekt og de foreslåede yderligere byggemuligheder, udarbejdes et lokalplanforslag.

 

Lokalplan

Lokalplanområdet vil, som konkurrenceområdet, alene omfatte ejendommen matr.nr. 1394 Utterslev, København. Anvendelse vil i overensstemmelse med kommuneplanens rammer blive fastlagt til offentlige formål som naturligt kan indpasses i området.

I lokalplanforslaget fastlægges byggefelter, indenfor hvilke det aktuelle projekt og den foreslåede udnyttelse af restbyggemuligheden kan realiseres. Det for konkurrencen gældende højdegrænseplan vil blive fastlagt i lokalplanen, idet der dog vil blive åbnet mulighed for at planet vil kunne brydes i begrænset omfang, hvis det er begrundet i særlige arkitektoniske hensyn eller lignende og ikke vil anfægte Bellahøjhusenes unikke karakter.

Der vil i planfors laget blive medtaget bestemmelser, der skal sikre, at den samlede bebyggelsesstruktur i området bliver enkel og klar, hvor de landskabelige træk med det skrånende terræn udnyttes og skaber sammenhænge mellem de forskellige anlæg, samt formidler overgangen mellem lokalplanområdet og den fredede del af Bellahøjmarken.

Mod Frederikssundsvej vil der blive stillet krav om en pladsdannelse. Der skal tages hensyn til klimatiske og støjmæssige forhold i forbindelse med udformning af pladsen, ligesom pladsens belægninger skal have et højt kvalitetsniveau og det er intentionen, at pladsen skal indbyde til kortvarige ophold.

I lokalplanforslaget vil der blive medtaget landskabsbestemmelser for udformning af de ubebyggede arealer og det modellerede landskab. I den forbindelse skal det sikres, at den visuelle kontakt mellem svømmeanlægget og Bellahøjmarken fastholdes, samtidig med at der muliggøres etablering af en barriere, der hindrer ubudne gæster..

Beplantningsstrukturen inden for lokalplanområdet vil blive fastlagt i overensstemmelse med den fremtidige disponering af Bellahøjmarken (udenfor lokalplanområdet), som en forholdsvis åben struktur mod Bellahøjvej og en mere lukket beplantningsstruktur mod Borups Allé. Herved søges fastholdt et ensartet indtryk i hele området.

Der etableres parkeringspladser i lokalplanområdet langs Borups Allé i størrelsesordenen 1 parkeringsplads pr. 100 m² etageareal, og der vil i lokalplanforslaget blive medtaget anlægstekniske bestemmelser for at sikre en vellykket beplantning i de befæstede områder. Tilstrækkelig cykelparkering skal etableres i tilknytning svømmehallens indgange.

 

Miljøvurdering

Lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Forvaltningen har vurderet, at der ikke i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer skal udarbejdes en miljørapport i tilknytning til lokalplanforslaget. I forbindelse med vurderingen, har forvaltningen hørt Kulturmiljørådet. Der er ikke modtaget udtalelser inden for høringsperioden.

I vurderingen indgår, at projektet i princippet er en overdækning af allerede eksisterende funktioner, og at den skitserede terræn-modellering fortsat vil fremstå med en overvejende grøn karakter som hidtil. Det er herved lagt til grund, at omfanget af lokalplanen set i forhold til lokalplanområdets nuværende udformning og karakter er af begrænset karakter, der ikke vurderes at få væsentlig indvirkning på miljøet.

Beslutningen vil blive offentliggjort efter Teknik- og Miljøudvalgets behandling af denne redegørelse.

Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over indstillinger, der skal miljøvurderes.

Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

BILAG VEDLAGT

1.    Højdegrænseplan

2.    Luftfoto af området

3.    Oversigtskort med angivelse af konkurrence- og lokalplanområde

4.    Kommuneplanrammer i kvarteret

5.    Situationsplan af vinderprojektet

6.    Modelfoto og 3D-collage af den nye svømmehal

7.    Vinderprojekt, snit

 

BILAG TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FOR-KONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Notat af 26. maj 2005 fra Plan & Arkitektur vedrørende plangrundlaget for udskrivelsen af en arkitektkonkurrence for en svømmehal ved det nuværende Bellahøj Friluftsbad på Bellahøj.

 

 

Ulrik Winge


 

Til top