Endelig vedtagelse af tillæg 6 til lokalplan nr. 310 "Teglværkshavnen", Vesterbro/Kongens Enghave
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg 6 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen”. Lokalplanen skal ved ændring af anvendelsen muliggøre boligbebyggelse og fortsat byudvikling med fortætning i området mellem Scandiagade og A. C. Meyers Vænge.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende tillæg 6 til lokalplan ”Teglværkshavnen” med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Problemstilling
Grundejerne i området har bedt om en lokalplan for deres arealer tæt ved Aalborg Universitet Cph og Teglværkshavnen. Den gældende lokalplan nr. 310 fastlægger det aktuelle lokalplanområde til lettere industri og serviceerhverv mv. og med en bebyggelsesprocent på 110. Grundejerne ønsker nu et blandet bolig- og erhvervsområde med en bebyggelsesprocent på 140 med mulighed for at opføre ca. 300 boliger; heraf op til 200 ungdomsboliger og 108 almene boliger, og ca. 2000 m2 nyt erhvervsbyggeri.
Lokalplanforslaget blev godkendt i Borgerrepræsentationen 8. oktober 2015 og har været i høring fra den 22. oktober 2015 til den 17. december 2015. Forvaltningen har modtaget 12 henvendelser. Høringen samt bygherres efterfølgende bearbejdning og løbende ønsker til justeringer har givet anledning til ændringsforslag, og lokalplanforslaget har derfor været sendt i supplerende høring fra den 14. oktober til den 31. oktober 2016. Forvaltningen har modtaget seks henvendelser.
Løsning
Området er i Kommuneplan 2015 udpeget som byomdannelsesområde med potentiale for nye boliger og erhverv. Gennemførelse af projekterne kræver, at lokalplantillægget med dets ændrede anvendelsesbestemmelser og bebyggelsesprocent vedtages. Begrundelsen for den øgede bebyggelsesprocent i området er områdets meget stationsnære placering 400-600 m fra Sydhavn Station, tæt ved handelsmuligheder og Teglværkshavnen. Bebyggelsen bliver på maksimalt 24 m i højden og området skal indeholde mindst 8.500 m2 erhvervsbyggeri, svarende til 25 procent.
På baggrund af høringen har bygherre haft ønske om at ændre bebyggelsesplanen. Ændringerne drejer sig om forskydninger af enkelte byggefelter og interne vej- og stiforhold samt fjernelse af vendepladser, som giver en bedre støjafskærmning af kvarterpladsens byrum og muliggør et større beplantet areal. Endvidere udvides muligheden for indretning af udadvendte funktioner i stueetagen på udvalgte steder, jf. bilag 7. Ændringerne imødekommer en række ønsker indkommet i høringsperioden, jf. forvaltningens bemærkninger til høringssvarene nedenfor. Der henvises i øvrigt til bilag 2 Faktaark.
Borgermøde
På borgermødet den 9. december 2015 deltog 48 deltagere. På mødet blev efterspurgt fredeliggørelse af bydelspladsen og flere udadvendte funktioner, flere rekreative faciliteter og grønne områder samt mere parkering. Der henvises i øvrigt til bilag 6 Referat af borgermøde.
Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
De 12 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I bilag 4 og 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.
Bemærkninger fra Kgs. Enghave Lokaludvalg – bilag 3, henvendelse nr. 5
Kgs. Enghave Lokaludvalg er positive over for planforslaget og fremhæver studie- og familieboligerne med stor fleksibilitet i indretningen. For den større sammenhæng er det vigtigt, at minimere barriereeffekter, som områdets infrastruktur skaber, mellem det gamle og det nye Sydhavnen. Der bør derfor arbejdes for at skaffe midler til den foreslåede gang- og cykelbro over Sydhavnsgade. Der er endvidere fokus på, at der ved placering af både vejadgang til parkeringshuset og cykelstier tages højde for det grønne byrum, bløde trafikanters sikkerhed samt adgangen til studiemiljøet ved Aalborg Universitet CPH og dets hovedindgang.
Forvaltningens bemærkninger
Med den foreslåede ændring af bebyggelsesplanen flyttes adgangsvejen syd om byggefelt A (det sydligst placerede byggefelt ved kvarterpladsen), jf. bilag 7. Dette skaber en bedre adskillelse af trafik og friareal, idet kvarterpladsen fredes for biltrafik og samtidig afskærmes fra støjforurening fra Sydhavnsgades tunge trafik. En gang- og cykelforbindelse i form af under- eller overførsel er i overensstemmelse med gældende lokalplan nr. 310 og jf. bilag 1, lokalplanforslagets § 4, stk. 8. Det skal hertil bemærkes, at forbindelsen på nuværende tidspunkt ikke er finansieret.
Bemærkninger fra Københavns Museum – bilag 3, henvendelse nr. 12
Museet er positiv over for, at den oprindelige Hollesens Radiatorfabrik, som er den røde murstensbygning fra 1925, på hjørnet af Teglholmsgade og Scandiagade bevares, jf. bilag 7. Fabrikken, baghuset samt Hollesen Hallen fortæller historien om områdets kulturhistorie. Museet ønsker, at hallen bevares.
Forvaltningens bemærkninger
Det oprindelige Hollesens Radiatorfabrik har en lav til middel bevaringsværdi. I kombination med hallens bygningsmæssige tilstand gør det den særdeles vanskeligt at genanvende. Hallen er uisoleret og vanskelig at renovere efter gældende energikrav. Grundejeren har gennem mere end et årti forsøgt at finde ny anvendelse til hallen. På det grundlag er det forvaltningens skøn, at bygningerne er vanskelige at bevare.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- Hovedparten af henvendelserne vedrører manglende P-pladser, kvarterpladsens kombination af bløde og hårde trafikanter og ændring af vejadgang til ejendommen Scandiagade 15.
- Enkelte henvendelser omhandler trafikstøj og ønske om lavere hastighedsbegrænsning på A. C. Meyers Vænge.
- Fire henvendelser ønsker en opprioritering af de grønne og rekreative områder.
Forvaltningens bemærkninger
- Angående kvarterpladsens byrum og kombinationen af bløde og hårde trafikanter, se forvaltningens bemærkninger til lokaludvalget. I P-huset er der reserveret det antal parkeringspladser, som hver ejerforening har krav på. Der er ligeledes kapacitet til det behov, som den nye bebyggelse udløser, hvilket forvaltningen vurderer matcher bilejerskabet i området. Den omtalte adgangsvej har ikke vejstatus, men er en del af matr.nr. 297, Kongens Enghave, København. Arealet er hverken udlagt som offentlig vej eller privat fællesvej, jf. bilag 1, lokalplantegning nr. 1.
- Der er i dag på A. C. Meyers Vænge en hastighedsbegrænsning på 40 km/t. Vejen ændrer udformning og cykelsti etableres, men hastighedsbegrænsningen fastholdes af vejmyndigheden. For at reducere støjen foreslås det, at den eksisterende brostensbelægning ved ’den grønne kile’ erstattes af en anden og mere støjdæmpende belægning.
- Den ’grønne kile’ udgør et markant grønt bælte og tværgående forbindelse igennem området. Specifikt i forhold til målsætninger for ’Strategi for Bynatur i København’, arbejdes der med etablering af en beplantet skybrudsrende, hvilket vil bidrage positivt til mere bynatur, øge biodiversiteten og skabe variation i de rekreative områder, som området kommer til at rumme. I ændringsforslaget fjernes vendepladser til fordel for beplantning, så beplantningsgraden i området øges.
Supplerende høring
I forbindelse med den supplerende høring af forvaltningens ændringsforslag har forvaltningen modtaget seks henvendelser i høringsperioden, som vedlægges som bilag 3 og er refereret med forvaltningens bemærkninger i bilag 5.
Bemærkninger fra Københavns Museum – bilag 3, henvendelse nr. 5
Museet gentager med høringssvaret sit tidligere høringssvar. Endvidere opfordrer museet til, at det til Hollesen Hallen Radiator Fabrik oprindeligt tilhørende baghus ligeledes bevares og integreres i plangrundlaget.
Forvaltningens bemærkninger
Med lokalplanforslaget tages ikke stilling til det af museet omtalte baghus. Baghuset er lokaliseret inden for lokalplanforslagets underområde XII B, for hvilket der skal udarbejdes supplerende lokalplan.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- To borgere er bekymrede for, at ændringsforslagene om tilføjelse af signatur for skybrudsrende placeret i den grønne kile vil betyde, at ’den grønne kile’ omdannes til mose og afvandingså, idet det forudses, at det stillestående vand vil medføre myggegener.
Forvaltningens bemærkninger
Det bemærkes, at området i sin helhed fortsat er udlagt til grønt område, jf. revideret lokalplantegning nr. 5, bilag 7. Den påførte blå markering er blot en signatur for ”Principper for placering af regnbede/skybrudsrende, som har til hensigt at integrere skybrudssikring med lokalplanlægningen. Typisk vil nedsivningen i sådanne regnbede ske i løbet af 24 timer, hvilket ikke skaber gunstige forhold for myggelarver.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Pernille Andersen
/ Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 21. november 2016
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”
Ændringsforslaget blev ikke godkendt med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B og Ø.
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.