Mødedato: 21.11.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Klimatilpasning og skybrudssikring af Folehaven - nedlæggelse af parkeringspladser, Valby

Se alle bilag

For at skybrudssikre og klimatilpasse Folehaven skal der tages stilling til nedlæggelse af 128 parkeringspladser.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at 128 parkeringspladser nedlægges på Folehaven uden for betalingsområdet i forbindelse med skybrudssikring og klimatilpasning af strækningen, jf. bilag 3.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede 30. april 2015 at igangsætte 16 skybrudsprojekter. I den forbindelse blev der afsat og frigivet 25,0 mio. kr. til skybrudssikring og klimatilpasning af Folehaven. Skybrudsprojektet er samtænkt med projekt om helhedsgenopretning af Folehaven, hvor der skal anlægges støjreducerede asfalt, renoveres cykelstier, fortove og afvanding samt begrønnes, som blev besluttet ved Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø). Til helhedsgenopretningen blev der afsat 34,0 mio. kr. som stjernemarkerede midler.

Da midlerne til skybrudssikring og klimatilpasning er frigivet, og midlerne til helhedsgenopretning er stjernemarkerede, fremlægges projekterne ikke til beslutning i Teknik- og Miljøudvalget. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om der kan nedlægges 128 parkeringspladser på Folehaven, så skybruds- og klimatilpasningsprojektet kan gennemføres.

Løsning

I indstillingen om Skybrudsprojekter 2016 (Borgerrepræsentationen 30. april 2015) blev det besluttet, at der skal anlægges en overfladeløsning på Folehaven i form af en 1.000 m lang kombineret skybruds- og forsinkelsesvej. Projektet skal sikre, at vejen er farbar ved en skybrudshændelse, reducere vandmængden til fælleskloakken og bidrage til at begrønne området.

For at skabe plads til løsningen er det nødvendigt at nedlægge i alt 128 parkeringspladser fordelt langs hele Folehaven, jf. bilag 3.

Området har i alt 718 parkeringspladser. Parkeringspladserne ligger uden for betalingsområdet. Parkeringstællinger fra april 2016 viser, at belægningsgraden i området er 43 % kl. 22 på hverdage og 39 % kl. 12 på lørdage. Efter nedlæggelse af 128 parkeringspladser kan belægningsprocenten beregnes til 53 % kl. 22 på hverdage og 48 % kl. 12 om lørdagen. For at tilgodese nem adgang til parkering har forvaltningen tilstræbt, at beboere, der ikke har mulighed for parkering på egen matrikel, har adgang til parkeringspladser i rimelig nærhed.

Bilag 1 indeholder et oversigtskort, og bilag 2 en skitse over det samlede skybruds- og klimatilpasningsprojekt.

Klimatilpasningsplan og skybrudssikring

I Københavns Klimatilpasningsplan, som blev vedtaget af Borgerrepræsentationen 25. august 2011, er målet, at de vandmængder, der ledes til fælleskloakkerne i Københavns Kommune, skal reduceres med 30 % frem mod år 2100. Der er ikke fastsat konkrete krav til, hvor stor en reduktion af vandmængderne, der skal håndteres ved klimatilpasning og skybrudssikring på Folehaven.

Forvaltningen har udarbejdet et projekt, hvor der forventes at kunne ske en reduktion af vandet, der ledes direkte i kloaksystemet, på i alt 23 %. Ved Borgerrepræsentationens beslutning af 30. april 2015 og 26. november 2015 om klimatilpasning og skybrudssikring af København vurderede forvaltningen, at en mulig løsning på Folehaven kunne indeholde blandt andet en kanal i midterrabatten. Projekteringen har imidlertid vist, at det er en dyr og kompliceret løsning at anlægge, da fundamentet for vejen skal lægges om. Forvaltningen har derfor valgt at projektere en løsning, som alene indeholder grønne bede langs Folehaven.

For at forsinke regnvandet på Folehaven anlægges 15 grønne regnvandsbede, som skal opsamle og tilbageholde regnvand fra fortov og cykelsti, hvorefter vandet skal sive gennem bedene og ned i fælleskloakken. For at skabe plads til etablering af regnvandsbedene placeres disse i parkeringssporene langs vejen, jf. bilag 2. Ved Kirsebærhaven på Folehavens østlige del anlægges tre skybrudsbede og en række vejriste med forbindelse til et underliggende skybrudsrør. Skybrudsbedene anlægges ligeledes i parkeringssporet. Skybrudsrøret skal kobles på en skybrudsledning, som anlægges af HOFOR i 2021. Indtil skybrudsledningen er anlagt, vil vandet blive ledt til kloakken.

Regnvands- og skybrudsbedene vil bidrage til at skabe mere bynatur i overensstemmelse med Strategi for Bynatur (Borgerrepræsentationen 10. december 2015). I forbindelse med helhedsgenopretningen  plantes tillige 26 nye træer og sættes mere beplantning i midterrabatten. Samlet set vil Folehaven blive et grønnere og mere attraktivt byrum til gavn for såvel beboerne som gennemkørende trafikanter. Begrønningen vil desuden øge biodiversiteten.

HØRING
Politiet har godkendt projektforslaget.

Forvaltningen har fremlagt og drøftet forslaget med Valby Lokaludvalg på et møde den 4. oktober 2016. Lokaludvalget ønsker, at beboernes muligheder for parkering i umiddelbar nærhed af boliger og ved de lokale indkøbsmuligheder ved Retortvej bevares i størst muligt omfang.

Valby Lokaludvalgs bemærkninger imødekommes i projektet, idet forvaltningen ved placeringen af regnvandsbedene har prioriteret, at parkeringspladser ved butiksfaciliteter, og en jævn fordeling af parkeringspladser på resten af Folehaven bevares.

Forvaltningen anbefaler forslaget, da det indeholder en helhedsløsning, som både tilgodeser fremkommelighed, klimatilpasning og parkeringspladser i nærheden af beboelser og butiksfaciliteter.

Mængden af vand, der kan håndteres, afhænger af, hvor meget parkeringsareal der kan frigives til hhv. regnvands- og skybrudsbede. Hvis det ønskes at afkoble 30 %, jf. målet i Klimatilpasningsplanen, vil det kræve nedlæggelse af i alt 168 parkeringspladser. Omvendt kan afkoblingen reduceres til 15 % ved at nedlægge i alt 64 parkeringspladser. En ændring af projektet forventes at ville forsinke og fordyre projektet, da projektet skal omprojekteres med bistand fra rådgivere.

Økonomi

Indstillingen medfører ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Anlægsarbejdet forventes igangsat august 2017 og afsluttet maj 2018.

 

Pernille Andersen

                                            /Anders Møller

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 21. november 2016

 Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med syv stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B og Ø.
Imod stemte: C, I og V.

Til top