Fornyelse og skybrudssikring af Enghaveparken, Vesterbro
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at projektforslaget til ”Fornyelse og skybrudssikring af Enghaveparken” danner grundlag for den videre detailprojektering og efterfølgende anlæg, jf. bilag 3-4.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at der overføres 1,0 mio. kr. fra Klimatilpasningspakken i Budget 2015 til ”Fornyelse og skybrudssikring af Enghaveparken”. Bevillingen overføres på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2017.
- at der frigives en anlægsbevilling på 30,5 mio. kr. til udvikling og anlæg af projektet ”Fornyelse og skybrudssikring af Enghaveparken”, jf. bilag 4. De 30,5 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 6,9 mio. kr. i 2017, 8,0 mio. kr. i 2018 og 15,6 mio. kr. i 2019, jf. bilag 9.
- at der afsættes et rådighedsbeløb og frigives en anlægsbevilling på 35,3 mio. kr. til udvikling og anlæg af skybrudsdelen. Rådighedsbeløbet er finansieret ved optagelse af et kortfristet byggelån med variabel rente, jf. økonomiafsnittet. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg fordelt med 7,0 mio. kr. i 2017, 20,0 mio. kr. i 2018 og 9,0 mio. kr. i 2019, jf. bilag 9.
- at ibrugtagningstidspunktet for ”Fornyelse og skybrudssikring af Enghaveparken” ændres til juni 2019.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog 26. januar 2012 Kvarterplan for Områdefornyelsen Centrale Vesterbro Øst og Vest, og afsatte 7,38 mio. kr. til Enghaveparken, hvoraf 4,7 mio. kr. blev afsat til projektering af ”Fornyelse og skybrudssikring af Enghaveparken”. I Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) er der afsat og frigivet 21,0 mio. kr. til Klimatilpasningspakken, hvoraf 1,0 mio. kr. ønskes overført til ”Fornyelse og skybrudssikring af Enghaveparken”.
I Overførselssagen 2014-2015 (BR 30. april 2015) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 38,3 mio. kr. til ”Fornyelse og skybrudssikring af Enghaveparken.
Der skal tages stilling til, om bevillingen på 1,0 mio. kr. fra Klimatilpasningspakken i Budget 2015 skal overføres til ”Fornyelse og skybrudssikring af Enghaveparken”, frigivelse af i alt 65,8 mio. kr. til detailprojektering og anlæg af projektet samt ændring af ibrugtagningstidspunktet.
Løsning
Enghaveparken fremstår i dag nedslidt, utidssvarende og utryg at opholde sig i. Parken indgår i planen for skybrudssikring af Vesterbro, jf. bilag 1. Parken er fredet, og Fredningsnævnet har givet dispensation til, at projektet kan anlægges. Der skal frigives midler nu for at sikre fremdriften i projektet.
Projektforslaget er en helhedsløsning, hvor parkrenovering og skybrudsløsning gennemføres samtidigt, jf. bilag 3. For at kunne håndtere regnvand udgraves parkens forskellige rum. Multibanen graves ned i tre meters dybde, hvilket udnyttes til at skabe et trappeanlæg rundt om banen. Trappeanlægget vil kunne benyttes til leg og aktivitet, fx af rulleskøjteløbere og til træningsaktiviteter.
I Rosenhaven sænkes terrænet 0,5 meter, hvilket giver plads til siddepladser i haven. I konkurrenceforslaget for Enghaveparken indgik en ni meter høj pergola i begge ender af Rosenhaven. På baggrund af et lokalt ønske om at bevare parken som det grønne, landskabsmæssige haveareal på Vesterbro i en mere menneskelig skala, ændres højden på pergolaen til ca. 4,5 meter.
I Bibliotekshaven plantes nye stauder, hvis blomstring vil afløse hinanden året rundt. I bedet mellem diget og hækkene, der omgiver parken, skabes plads til biodiversitet. Søbredden får ny beplantning, og der anlægges reposer med trin ned til vandspejlet, og en springvandshave giver mulighed for yderligere vandaktiviteter, jf. bilag 3. For at øge trygheden bliver belysningen opgraderet. Al belysning i parken er LED, jf. bilag 3. Der nedlægges ingen parkeringspladser i projektforslaget.
Der anlægges et dige om hele parken, som sikrer, at regnvand tilbageholdes. Terrænet i parken falder ned mod Enghavevej, og diget medfører, at der kan tilbageholdes store mængder regnvand under skybrud, jf. bilag 4. Diget vil i samspil med den øvrige indretning af parken kunne forsinke op til 25.500 m3 regnvand, og dermed sikre bydelens kældre mod en 100-års regn, jf. bilag 5. Diget vil samtidig kunne benyttes til leg og som siddemøbel.
Til opsamling af skybruds- og tagvand anlægges foruden diget et underjordisk og tre overjordiske bassiner, jf. bilag 4. Det underjordiske bassin forudsætter, at der indgås aftale med HOFOR om ejerskab, betaling og drift. I forbindelse med projekteringen har det vist sig, at de overjordiske bassiner og diget er blevet 15,6 mio. kr. dyrere end forventet ved indgåelse af aftalen med HOFOR. Aftalen blev indgået på et tidspunkt, hvor projektet ikke var kendt i detaljen. Udvidelsen af medfinansieringsbeløbet skal godkendes af Planlægningsgruppen for Skybrudsprojekter (HOFOR og Københavns Kommune) og efterfølgende accepteres af Forsyningssekretariatet. Dette forventes af ske primo 2017, og før projektet sendes i udbud.
Borgerrepræsentationen vedtog med Budget 2017 (BR 6. oktober 2016) (A, B, C, F, I, O, V, Ø og Kasper Heumann Kristensen) at anlægge en permanent kunstis-skøjtebane på sceneforpladsen foran musiktribunen. Placeringen af skøjtebanen får ikke indflydelse på skybrudsløsningerne eller den mængde vand, der kan opsamles i parken. De tekniske undersøgelser vedr. anlæg af skøjtebanen er igangsat og forventes afsluttet marts 2017.
Konsekvenser for træer
Parken indeholder i dag 281 træer, og med forslaget fældes 63 træer. Der fældes træer på grund af dårlig vækst, for at give plads til skybrudsløsninger og som led i udviklingen af en sund træbestand, samt for at imødekomme Kulturstyrelsens ønske om at stramme op på eksisterende beplantningsstruktur og genskabe alléerne ved parkens hovedakse. Der fældes et bevaringsværdigt træ, som står hvor der skal være skybrudsbassin. Der plantes 90 nye træer i parken, jf. bilag 3, og med det færdige anlæg vil der være 308 træer i parken, jf. bilag 6.
Borgerinddragelse
Forvaltningen har i perioden 2012-2016 inddraget borgere, erhvervsdrivende og øvrige interessenter i arbejdet med at forny Enghaveparken. I 2012 nedsatte Områdefornyelsen en arbejdsgruppe bestående af lokale borgere, erhvervsdrivende og repræsentanter for Vesterbro Lokaludvalg, som løbende har været inddraget i udformningen af projektet og er positiv overfor projektet om fornyelse og skybrudssikring af Enghaveparken. Vesterbro Lokaludvalg har taget projektforslaget til efterretning, jf. bilag 7.
Ibrugtagning
Forvaltningen foreslår, at ibrugtagningstidspunktet for det samlede projekt ændres fra december 2018 til juni 2019, jf. bilag 8. Forsinkelsen skyldes udvidelse med projektering af en permanent kunstis-skøjtebane (3 måneder) og forlængelse af udbudsproces med indførelse af nye EU-udbudsregler (3 måneder). Forvaltningen afspærrer parken i anlægsperioden for at undgå unødig forsinkelse. Med denne løsning forsinkes projektet 6 måneder og ibrugtagningstidspunktet ændres fra december 2018 til juni 2019. Der er lokalt et stærkt ønske om, at anlægsarbejdet sker etapevis, for at dele af parken kan holdes åben for offentligheden i anlægsfasen. Skal dette imødekommes, vil ibrugtagningstidspunktet skulle ændres fra december 2018 til december 2019.
Økonomi
Med denne indstilling skal der overføres 1,0 mio. kr. fra Klimatilpasningspakken i Budget 2015 (Æ74) til ”Fornyelse og skybrudssikring af Enghaveparken” og frigives i alt 30,5 mio. kr. til ”Fornyelse og skybrudssikring af Enghaveparken”, jf. bilag 9. Dermed er alle bevillinger, som er afsat til projektet, frigivet. Der skal desuden afsættes et rådighedsbeløb og frigives en anlægsbevilling på 35,3 mio. kr. til klimatilpasningsprojektet ”Skybrudssikring af Enghaveparken”. Rådighedsbeløbet er finansieret ved optagelse af et kortfristet byggelån med variabel rente. Den pålydende rente fra Kommune Kredit udgør p.t. 0,05 %. Lånet vil, i forbindelse med projektets afslutning, blive omlagt til et langfristet 25-årigt fastforrentet annuitetslån, der tilbagebetales af HOFOR. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg fordelt med 7,0 mio. kr. i 2017, 20,0 mio. kr. i 2018 og 8,3 mio. kr. i 2019. Finansieringen fungerer således ved, at Københavns Kommune i første omgang afholder anlægsudgifterne til projektet, som derefter tilbagebetales af HOFOR over en årrække, jf. bilag 9. Med merudgiften på 15,6 mio. kr. er den samlede udgift til klimatilpasningsprojektet 50,8 mio. kr., hvilket er væsentligt billigere end en sædvanlig kloakløsning, som anslås at koste ca. 200 mio. kr. Den samlede forventede udgift til anlægsprojektet (inklusiv merudgiften på de 15,6 mio. kr.) udgør således 90,1 mio. kr., hvoraf udgifterne til byrumsdelen udgør 39,3 mio. kr., og udgifterne til klimatilpasningsdelen udgør 50,8 mio. kr.
Videre proces
Projektet hovedprojekteres og sendes i udbud i foråret 2017. Indstilling om udvidelse af HOFORs økonomiske andel i projektet forventes forelagt Teknisk- og Miljøudvalget i marts 2017. Forventet anlægsstart efteråret 2017 og ibrugtagning juni 2019.
Pernille Andersen
/Anders Møller
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 21. november 2016
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 2.- 5. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.