Forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 410-1 ”Artillerivej Syd”, Amager Vest
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 410-1 ”Artillerivej Syd” (bilag 1) offentliggøres på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og sendes i offentlig høring i 8 uger.
Problemstilling
Lokalplan nr. 410”Artillerivej Syd” (bekendtgjort i december 2006) fastlægger området til boliger og serviceerhverv. Med tillæg nr. 1 fra december 2014 ændredes de bebyggelsesregulerende bestemmelser for to mindre delarealer. I Kommuneplan 2015 blev området fastlagt til boliger i stedet for boliger og serviceerhverv, bl.a. fordi området ikke er stationsnært. Da den gældende lokalplan dermed er i strid med kommuneplanen, kan grundejerne stille krav om ændring af lokalplanens anvendelsesbestemmelser, hvilket flere grundejere har fremsat ønske om. Grundejerne ønsker desuden at udnytte, at Kommuneplan 2015 giver mulighed for 4.000 m2 etageareal mere end hidtil. Endelig ønsker grundejerne at ændre placering og udformning af fem høje bygninger centralt placeret i området, at ændre udformning af tre karreer beliggende mod havnen og at ændre placering af udadvendte funktioner. Ændringerne har et omfang, der kræver udarbejdelse af et tillæg til lokalplanen.
Løsning
Lokalplan nr. 410-1 fastlægger den sydligste del af Islands Brygge til et byområde med en blanding af lavere bebyggelse og høje enkeltstående bygninger med hver sin særlige udformning. Lokalplanforslaget (bilag 1) er som nævnt udarbejdet som følge af, at Kommuneplan 2015 har ændret rammerne for området, og at flere grundejere har ændrede byggeønsker.
Ændringer som følge af Kommuneplan 2015
Med de nævnte ændringer af kommuneplanen bortfalder kravet til minimum 21.000 m2 etageareal til serviceerhverv, og friarealprocenten for boliger ændres fra 60 til 40 og for erhverv fra 15 til 10. Dette er indarbejdet i lokalplanforslaget. Herudover giver kommuneplanen nu mulighed for at bygge op til 194.000 m2 mod tidligere 190.000 m2, på grund af udvidelsen med roklubområdet og for at give mulighed for flere boliger og en større tæthed. Lokalplanforslaget giver mulighed for at realisere dette. Området er i dag i vid udstrækning præget af rækkehuse, og det er forvaltningens vurdering, at det er en fordel for området at ændre den planlagte rækkehusbebyggelse til en karrebebyggelse, hvor det maksimale etageantal fastholdes. Det samlede etageareal i de høje bygninger bliver lidt mindre end i den gældende lokalplan, mens den foreslåede karrebebyggelse på 4 etager rummer ekstra etagemeter, idet husdybden bliver større. Endelig er en del af de ekstra etagemeter udnyttet i de allerede tilladte byggerier. Det er forvaltningens vurdering, at det ekstra etageareal ikke vil belaste omgivelserne ud over, hvad der måtte forventes i henhold til den gældende lokalplan. Samtidig opdateres bestemmelserne om boligstørrelser, herunder krav om en andel små boliger, og om 25 % almene boliger for så vidt angår den øgede boligrummelighed.
Forvaltningen har lagt vægt på, at lokalplanen fortsat stiller krav om udadvendte serviceerhverv mv. i stueetager mod gaden Islands Brygge og ved de vigtigste pladser, og vurderer, at det er en fordel, at der nu stilles krav om såvel små boliger som almene boliger, hvilket tilgodeser ønsket om mangfoldighed.
Ændringer som følge af øvrige ønsker fra grundejerne
Lokalplan nr. 410-1 Artillerivej Syd fastlægger placering og udformning af 14 høje enkeltstående bygninger. En grundejer ønsker, at fem af disse bygninger beliggende centralt i området, placeres og udformes anderledes. For to bygninger mod havnen øges højden til 45 m fra 35-37 m med en tårnopbygning på 45 m. Det betyder, at fodaftrykket bliver mindre, og dermed at friarealet bliver større. For de tre øvrige bygninger fastholdes den maksimale højde på 40 m samtidig med, at placering og udformningen ændres med henblik på forbedring af byrummet. Desuden ønskes en anden udformning af bebyggelsen i tre karreer beliggende mod havnen, hvor højden på maksimalt 4 etager fastholdes som i den gældende lokalplan. Også her vil ændringen give bedre opholdsarealer. Kravet om placering af udadvendte funktioner ønskes flyttet fra havnepromenaden til gaden Islands Brygge for at understøtte dennes funktion som lokal handelsgade. Samlet sker der kun en meget begrænset reduktion af omfanget af disse funktioner. De ændrede bestemmelser for nybyggeri vedrører omkring 1/5 af den samlede bebyggelse i planområdet.
Af bilag 3 fremgår med tekst, tegninger og diagrammer forskellen mellem lokalplanens oprindelige bebyggelsesplan og den foreslåede nye plan med fokus på konsekvenserne for friarealerne og for de tilstødende bebyggelser. Forvaltningen vurderer på baggrund af gennemgangen i bilag 3, at udformningen af selve bebyggelsen bliver mindre spektakulær end planlagt i den gældende lokalplan. De nye høje bygninger har også fået en særlig arkitektonisk bearbejdning, og der stilles i lokalplanen særlige krav til facadeudformninger for at sikre kvaliteten. Således skal de to bygninger nærmest havnen fremtræde med lette facader med begrønnede altaner på alle sider, mens de tre andre markante bygninger har tegl samt helt eller delvist indeliggende altaner. Desuden er det aftalt med bygherre, at der inden endelig vedtagelse af lokalplantillægget vil blive udarbejdet en designmanual for den ydre fremtræden af de høje bygninger.Forvaltningen har lagt vægt på, at ændringerne af bebyggelsen sikrer bedre og flere sammenhængende grønne opholdsarealer og begrænser skyggevirkningerne på friarealer og nabobebyggelser. De tre bygninger øst for gaden Islands Brygge markerer på en bedre måde end før gadeforløbet og giver mulighed for et intimt grønt byrum ind mod rækkehusene. Endelig er det en fordel, at en eventuel bro til Enghave Brygge er indarbejdet i forslaget, og at træbryggen er blevet bredere ud for den nordlige del af pladsen. Det bemærkes, at der ikke er truffet politisk beslutning om broen, der vil gøre området stationsnært i forhold til den kommende station på Sydhavnsmetroen. Forvaltningen finder samlet set, at der er gode bymæssige kvaliteter i det nye forslag.
For bebyggelser, vejforløb og udformning af havnevigen er der tidligere givet en række dispensationer, hvilket er indarbejdet i lokalplanforslaget.
Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.
Byliv
Med både den gældende lokalplan og det ny forslag sikres det, at området med havnevigen med badeanlæg, havnepromenade med tilhørende træbrygge og centrale pladsdannelser og indre byrum får gode muligheder for ophold og leg i umiddelbar forbindelse med boligerne. Med tillægget forbedres flere af byrummene. Krav til udadvendte funktioner mod de vigtigste byrum vil fortsat sammen med opretholdelse af området med roklubber og en børneinstitution medvirke til at skabe et levende byområde.
Miljø og bynatur
Området er placeret mellem Amager Fælled og havnen. Beplantningsplanen er derfor tilpasset og inspireret af fælledens natur, mens beplantningen tættest på havnen er tilpasset det maritime miljø. En stor del af pladsen mod vandet friholdes for underjordisk parkering, og der bliver derfor mulighed for store træer.
Almene boliger
Lokalplanområdet ligger i Skolen på Islands Brygges skoledistrikt, hvor den almene boligandel udgør ca. 4 %.Det betyder, at det i henhold til kommuneplanens retningslinjer er et område, hvor den almene boligandel med fordel kan øges. I forslaget til lokalplantillæg stilles der derfor krav om, at mindst 25 % af den muliggjorte forøgelse af boligetagearealet på ca. 16.800 m2 svarende til ca. 4.200 m2 skal opføres som almene boliger.
Parkering
I henhold til Kommuneplan 2015 er parkeringsdækningen mindst 1 plads pr. 200 m2 etageareal og højst 1 plads pr. 100 m2 etageareal, dog 1 plads pr. 100 m2 ved detailhandel og 1 plads pr. 300 m2 ved ungdoms- og plejeboliger. I lokalplanen fastsættes kravet til 1 plads 125 m2, da området ikke er stationsnært, og da Teknik- og Miljøudvalget har tiltrådt en dispensation fra det i den oprindelige lokalplan fastsatte krav på 1 plads pr. 100 m2 til 1 plads pr. 128 m2 i forbindelse med en stor del af de opførte nybyggerier i området. Til de endnu ikke opførte nybyggerier forventes der etableret ca. 160 parkeringspladser, hvoraf mindst 85 % etableres i kælder i overensstemmelse med lokalplan nr. 410-1 Artillerivej Syd.
Antallet af cykelparkeringspladser følger kommuneplanens norm på 4 pladser pr. 100 m2 bolig- og erhvervsetageareal. Til de endnu ikke tilladte nybyggerier stilles der krav om ca. 800 pladser.
Intern høring
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Amager Vest Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Følgende synspunkter har været fremført af lokaludvalget:
- Bekymring for vindturbulens ved de høje bygninger.
- Ønsker fokus på at sikre tryghed for både cyklister og fodgængere på promenader og pladser.
- Ønsker anløbsplads til havnebussen ved den eventuelle stibro til Enghave Brygge, plads til alternative boliger langs kajen i husbåde samt fokus på at fastholde kravene til publikumsorienterede serviceerhverv i stueetagerne for at sikre en levende bydel.
- Finder, at der er taget for stort hensyn til boligvolumen på bekostning af områdets historie og placeringen mellem havnen og fælleden.
Forvaltningens bemærkninger
- Forvaltningen deler lokaludvalgets bekymring for vindturbulens ved høje bygninger. Der er derfor stillet krav om en vindanalyse, som viser, at placering af beplantning på udsatte steder vil dæmpe turbulensen tilstrækkeligt, og der er optaget bestemmelser herom. Der er mulighed for store træer på pladsen, hvilket kan være med til at reducere vindturbulens.
- Forvaltningen er enig i, at der skal sikres bedst mulig tryghed for både cyklister og gående, hvilket sker med krav om separat cykelstiforløb mellem havnepromenaden og gaden Islands Brygge.
- Beslutning om placering af et ekstra stoppested til havnebussen tages ikke i lokalplanen. Der er i dag mulighed for husbåde, hvilket lokalplanforslaget ikke ændrer på. Det vil derfor også fremadrettet være op til grundejerne, om de ønsker at udnytte denne mulighed.I lokalplantillægget stilles der fortsat krav om udadvendte funktioner i stueetager. Der er særlig fokus på sådanne funktioner langs gaden Islands Brygge og mod den centrale plads.
- Tillægget udvider som følge af Kommuneplan 2015 etagearealet med ca. 2 %, hvilket forvaltningen vurderer, er en acceptabel forøgelse. En kombination af høje bygninger og lavere bebyggelse er bærende i den gældende lokalplan, og historisk har Islands Brygges havnefront også været præget af høje silobygninger i sammenhæng med funktionen som et havne- og industriområde. For de fem høje bygninger indebærer den nye udformning i øvrigt samlet set et lidt mindre etageareal end fastlagt i den gældende lokalplan.
Miljøvurdering
I forbindelse med vedtagelse af lokalplan nr. 410 Artillerivej Syd blev udarbejdet en miljøvurdering. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lokalplantillægget, der kun justerer bestemmelser for begrænsede dele af bebyggelse og friarealer, ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en ny miljørapport.
Stadsarkitekten deltager under Teknik- og Miljøudvalgets behandling af indstillingen.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i 8 uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter, at Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 12. november 2015. Der afholdes et orienteringsmøde i høringsperioden. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget i foråret 2017.
Pernille Andersen
/ Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 21. november 2016
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”
Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke godkendt med fire stemmer mod seks. Ingen undlod at stemme.
For stemte: B, C, I og V.
Imod stemte: A og Ø.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):
”At der ikke stilles krav om opførelse af almene boliger.”
Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke godkendt med to stemmer mod otte. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C og I.
Imod stemte: A, B, V og Ø.
Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Liberal Alliance, Venstre og Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt (ÆF3):
”At forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 410-1 ”Artillerivej Syd” (bilag 1) offentliggøres på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og sendes i offentlig høring i 8 uger med følgende ændringer: At antallet af facademeter til udadvendte funktioner på ca. 5.700 m2 bibeholdes, og at der bevares publikumsorienteret serviceerhverv mod vandet.”
Ændringsforslaget (ÆF3) blev godkendt med ni stemmer mod nul. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: A, B, I, V og Ø.
Imod stemte: Ingen.
Undlod at stemme: C.
Den således ændrede indstilling blev godkendt med otte stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, V og Ø.
Imod stemte: C og I.