Mødedato: 20.09.2006, kl. 14:30

Høringer i juli måned i forbindelse med meddelelse af dispensationer fra lokalplaner m.m.

Høringer i juli måned i forbindelse med meddelelse af dispensationer fra lokalplaner m.m.

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. september 2006

 

 

Sager til beslutning

 

20.      Høringer i juli måned i forbindelse med meddelelse af dispensationer fra lokalplaner m.m.

 

TMU 591/2006  J.nr. 610.0006/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

at  høringsperioden i forbindelse med dispensationer fra lokalplaner og fra byggelovgivningen, der finder sted i juli måned, skal have en varighed på 4 uger med mindre mindst én uge ligger enten i juni eller august måned

 

 

RESUME

Med henvisning til Teknik- og Miljøudvalgets drøftelser den 23. august 2006 af spørgsmålet om generelle retningslinier for orientering af borgere i juli måned i forbindelse med dispensationer fra lokalplaner og byggelovgivningen foreslår forvaltningen, at indsigelsesfristen i forbindelse med orienteringer, der omfatter juli måned, fastsættes til 4 uger med mindre mindst én uge ligger enten i juni eller august måned. Der er herved taget hensyn til den normale ferie på tre uger i juli samt en bygherres berettigede forventning om en hurtig sagsbehandling. 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I Teknik- og Miljøudvalgets møde den 23. august 2006 (TMU 514/2006) behandlede udvalget - i forbindelse med en indstilling om meddelelse af dispensation fra lokalplan nr. 309 "Ørestad City Nord" - forvaltningens principielle indstilling om, at naboorienteringer vedrørende dispensationer fastsættes til 4 uger, hvis høringen helt eller delvist finder sted i juli måned.

Udvalget godkendte ikke indstillingspunktet, idet man ønskede en separat drøftelse af spørgsmålet. Derfor er denne indstilling udarbejdet.

 

 

Reglerne i forbindelse med fastlæggelse af høringsperioder

I medfør af planlovens § 20 skal fristen for at komme med bemærkninger i forbindelse med dispensationer fra lokalplaner fastlægges til mindst 2 uger. I "Vejledning om planloven" forudsættes det, at fristen omfatter mindst 10 hverdage.

Tilsvarende er der i byggelovens § 22, stk. 2, fastsat en frist på 2 uger til at fremkomme med bemærkninger i forbindelse med dispensationer fra bestemmelser, der skal varetage naboers interesser.

Til sammenligning hermed kan henvises til, at høringsfristen ved offentliggørelse af lokalplanforslag, jf. planlovens § 24, stk. 3, mindst skal være 8 uger.  På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning herom har det været fast praksis i Københavns Kommune siden 1990'erne, at høringsfristen ved offentliggørelse af lokalplanforslag fastsættes til 2 måneder , og at juli måned ikke medregnes i høringsperioden.

 

Hensyn, der skal tilgodeses i forbindelse med orientering om dispensationer fra lokalplaner og i forbindelse med byggesagsbehandlingen.

Formålet med høringsreglerne er at give berørte beboere m.fl. lejlighed til at udtale sig, inden kommunen træffer beslutning om meddelelse af dispensation. Der er i lovgivningen som nævnt fastsat relativt korte minimumsfrister.

Der er endvidere et hensyn at tage til bygherren bag det pågældende byggeri, der er interesseret i en hurtig afgørelse i forbindelse med ansøgning om dispensation fra en lokalplan/meddelelse af byggetilladelse.

For at skabe en balance mellem de to hensyn finder forvaltningen, at det vil være rimeligt at fastsætte en høringsperiode på 4 uger i de tilfælde, hvor høringsperioden strækker sig over juli måned.

Herved vil der blive taget hensyn til de fleste borgere, som skal høres, da de vil have en uges frist til at reagere, selv om de er bortrejst i fulde 3 uger i højsommerferiemåneden juli. Samtidig tages et rimeligt hensyn til den bygherre, som ønsker gennemført et byggeri - netop i sommerhalvåret, der klimamæssigt er mest gunstigt for byggeri.

Hvis høringsperioden falder med minimum én uge enten i juni eller august finder forvaltningen, at der er afsat rimelig tid uden for juli måned til, at de fleste skulle have mulighed for at reagere.

Hvis man i lighed med lokalplanhøringer skulle undtage juli måned i beregningen af høringsfristen, vil det medføre en høringsfrist på op til 6 uger, hvilket forekommer at være meget lang tid sammenholdt med såvel plan- som byggelovens minimumskrav på 2 uger.

Endvidere vil det ud fra et administrativt synspunkt medføre en uhensigtsmæssig forskydning af byggesagsbehandlingen.

Det kan i denne forbindelse nævnes, at Samlede Magistrat, der - indtil indførelse af udvalgsstyre i 1998 - havde dispensationskompetencen i forbindelse med lokalplaner, gennem en årrække bemyndigede forvaltningen til at dispensere fra lokalplaner i Samlede Magistrats sommerferie, da man fandt det uholdbart at "lamme" behandlingen af byggesager på dette område i en stor del af sommerperioden.

 

 

Økonomi

-

 

Miljøvurdering
Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

 

 

Ulrik Winge


 

Til top