Mødedato: 20.06.2007, kl. 15:00

Trafik- og Byrumsplan for Mimersgadekvarteret

Trafik- og Byrumsplan for Mimersgadekvarteret

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 20. juni 2007

 

 

Sager til beslutning

 

18.      Trafik- og Byrumsplan for Mimersgadekvarteret

 

TMU 388/2007  J.nr. 2007-33568

 

&n bsp;

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Trafik- og Miljøudvalget (TMU) skal tage stilling til det udarbejdede forslag til trafik- og byrumsplan for Mimersgadekvarteret, som nu har været i høring.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Trafik- og Miljøforvaltningen (TMF) indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1.                  at "Trafik- og byrumsplan for Mimersgadekvarteret" danner grundlag for den videre planlægning og projektudvikling i kvarteret, med forbehold for etablering af planens ønskede bussluse.

2.                  at Områdefornyelsen sammen med forvaltningen gennemfører en trafikal analyse af konsekvenser ved etablering af den ønskede bussluse i Mimersgade

3.                  at forvaltningen deltager i videre undersøgelser af de trafikale, tekniske og økonomiske konsekvenser af planen.

4.                  at der i et samarbejde mellem Områdefornyelsen og forvaltningen udarbejdes en plan for mindre foranstaltninger, som kan gennemføres på kort sigt uafhængigt af resultatet af pkt. 2.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2007

Godkendt

 

Problemstilling

For Mimersgadekvarteret (området mellem Tagensvej, Lygten, Nørrebrogade og Jagtvej) blev der i december 2004 startet en områdefornyelse. Det førte i 2005 til "Trafikplan 2005", som i en beskåret udgave blev afprøvet i Miljøtrafikugen 2005.

 

På baggrund heraf blev i 2007 udsendt en "Trafik- og byrumsplan for Mimers­gade­kvarteret" (bilag 1).

 

Områdefornyelsen ønsker, at planen danner grundlag for det fremtidige arbejde med trafik og byrum i området. Planen skal sikre, at de økonomiske midler til dette arbejde anvendes bedst muligt. Planen vil være et væsentligt grundlag for arkitektkonkurrencen om Superkilen, som forløber i sidste halvdel af 2006. Planens visioner og projektidéer skal nu viderebearbejdes til konkrete projektforslag.

 

Løsning

Hovedindholdet i planen er en række indsatsområder:

·      Bussluse i Mimersgade ved Mimers Plads. Spærrer for alle køretøjer bortset fra busser, udrykningskøretøjer og cykler/knallerter. Gennemfartstrafik må bruge de overordnede veje udenfor kvarteret.

·      Trafikdæmpende vejkryds: Fartdæmpning i kryds (f.eks. hævede flader) skal reducere gennemsivende trafik

·      40 km/t-zone på alle gader

·      Udbygget færdselsnet for bløde trafikarter: Bl.a. en "Grøn Ring", der kan forbinde alle de bløde mål (skoler, institutioner mv.) samt bedre krydsningsmuligheder på randgader

·      Parkeringspolitik: Fastfrysning af nuværende forsyning, men med mere effektiv organisering og udnyttelse

·      Byrumsmuligheder: Mindre trafik frigør plads på gadearealer, som anvendes til hastighedsdæmpende foranstaltninger og opholdsarealer (indsnævringer ved hjælp af parkering, udposninger af fortovsarealer til beplantning, ophold, cykelparkering mv.)

 

Som det fremgår af planen og Områdefornyelsens følgebrev (bilag 2), har busslusen en stor vægt i planen. Forvaltningen og Områdefornyelsen er dog enige om, at busslusen ikke kan etableres på kort sigt, men er at betragte som et muligt mål for en senere etape.

 

I planen vurderes busslusen at give anledning til store trafikstigninger på det omkringliggende overordnede vejnet. For eksempel forventes trafikken på Lygten at stige fra ca. 11.000 til ca. 20.000 køretøjer pr. døgn og på Nørrebrogade forventes en stigning fra ca. 13.000 til ca. 16.000 køretøjer. Planen forholder sig ikke til, om det omgivende vejnet kan bære disse trafikstigninger i sin nuværende udformning eller til mulige omkostninger ved nødvendige ombygninger.

 

Forvaltningen vurderer, at det omkringliggende vejnet og ikke mindst krydsene vil have meget svært ved at afvikle denne trafik. Samtidig arbejde Københavns Kommune på en omlægning af Nørrebrogade, der kan medføre ønske om mindre - frem for mere - trafik. Under alle omstændigheder må store ombygninger af strækninger og kryds forventes.

 

Forvaltningen anbefaler derfor:

·      At der udføres en samlet analyse af trafikken i området. En analyse som også omfatter forventede trafikændringer fra andre projekter (f.eks. Nørre­bro­gade­projektet). Analysen skal kortlægge trafikændringer, samt vurdere trafikafviklingen og økonomien i nødvendige ombygninger.

·      At der ved den efterfølgende detailplanlægning for en første etape tages udgangspunkt i den vejlukning af Mimersgade øst for Hamletsgade, som blev afprøvet i Miljøtrafikugen 2005 suppleret med en kraftig hastighedsdæmpning i Mimersgade vest for Hamletsgade og/eller i Hamletsgade samt ved i øvrigt at hindre gennemkørende trafik i kvarteret.

 

I perioden 26. februar til 19. marts 2007 har planen været i offentlig høring. Hørings­svarene er efterfølgende blevet analyseret i Områdefornyelsen og har medført en enkelt tilføjelse til planen (et ønske om at reducere hastigheden på Tagensvej til 50 km/t).

 

Økonomi

Planen er ufinansieret, men Områdefornyelsen råder over et begrænset beløb (ca. 2 mio. kr.), som vil kunne dække nogle få af planens mindre projekter. I den videre proces skal planens projekter prioriteres og prissættes.

 

Forvaltningen vurderer, at de videre undersøgelser af de trafikale, tekniske og økonomiske konsekvenser af planen samt udarbejdelsen af en prioritering af planens elementer vil kunne udføres indenfor et beløb på op til 150.000 kr. Opgaven finansieres på forvaltningens driftsbudget.

 

Det må forventes, at de store ændringer i biltrafikken vil medføre omfattende ombygninger af veje og kryds. De nødvendige ombygninger vil blive konkretiseret i den kommende fase, men kan forventes at koste adskillelige millioner kr.

 

Videre proces

Trafik- og byrumsplanen er en langsigtet plan, som det ikke mindst på grund af de begrænsede økonomiske ressourcer vil tage flere år at gennemføre i sin helhed.

 

Planens vigtigste opgave er at udtrykke de principper efter hvilke man ønsker, at trafikken og byrummene skal udvikle sig og være en referenceramme for de tiltag, der måtte komme hen ad vejen.

 

Efter Teknik- og Miljøudvalgets behandling af denne indstilling vil områdefornyelsen - i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen - konkretisere konsekvenserne af en bussluse. Dette arbejde igangsættes, når hovedelementerne i bl.a . Nørrebrogade­projektet og Partnerskabsprojektet er fastlagt.

 

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til busslusen efter denne konkretisering. Eventuelt sammen med en beslutning om den endelige udformning af enkeltprojekterne, når de er udvalgt, økonomiberegnet og detailprojekteret.

 

Planen vil endvidere være et væsentligt grundlag for arkitektkonkurrencen om Superkilen, som forløber i sidste halvdel af 2006.

 

Bilag

1.      Trafik- og Byrumsplan for Mimersgadekvarteret

2.      Områdefornyelsens følgebrev

3.      Trafik- og Miljøforvaltningens kommentarer til planen (inkl. miljøvurdering)

4.      Referat af borgermøde 12. marts 2007

5.      Borgerhøring om Trafik- og Byrumsplanen

 

 

Hjalte Aaberg                                         Niels Tørsløv


 

Til top