Mødedato: 20.06.2007, kl. 15:00

Skærpet miljøprofil for kommunens taxi- og personvognskørsel

Se alle bilag

Skærpet miljøprofil for kommunens taxi- og personvognskørsel

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. juni 2007

 

 

Sager til beslutning

 

23.      Skærpet miljøprofil for kommunens taxi- og personvognskørsel

 

TMU 376/2007  J.nr. 2007-43507

 

 

 

Det skal besluttes, at miljøprofilen for kommunens taxi- og personvogns­kørsel skærpes. Forslaget omfatter kommunens udbudsaftaler for taxikørsel samt nyerhvervede indregistrerede personbiler. Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre med at skærpe miljøprofilen for den øvrige taxikørsel i København. Indstillingen er en opfølgning på medlemsforslaget, der blev fremlagt for Borgerrepræsentationen 30. november 2006 og viderebehandlet i Teknik- og Miljøudvalget 13. december 2006.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget med høring af Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

  1. at der stilles krav om en skærpet miljøprofil ved næste udbud af Københavns Kommunes taxikørsel.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget med høring af de øvrige stående udvalg over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

  1. at det foreslåede krav, vedrørende en skærpet miljøprofil ved Københavns Kommunes nyerhvervelser af køretøjer indregistreret som personbiler, sendes i udvalgshøring.

 

 

PROBLEMSTILLING

I 2006 transporterede kommunens ansatte sig ca. 190.000 km. i taxi og ca. 5 mio. km. i kommunens egne/leasede personbiler. Kommunens taxikørsel har et energiforbrug svarende til ca. 43 ton CO2, mens kørslen i kommunens egne/leasede personbiler bidrager yderligere med ca. 1.000 ton CO2 pr. år. Kommunens kørsel medfører ligeledes en udledning af miljø- og sundhedsskadelige stoffer, eksempelvis partikler. Til oktober skal kommunen indgå en ny rammeaftale for kommunens taxikørsel. De negative konsekvenser for klimaet og borgernes sundhed kan begrænses ved at skærpe miljøkravene i kommunens udbudsaftaler for kommunens taxikørsel og ved selv at skærpe kravene for kommunens egne nyerhvervelser af indregistrerede personbiler. En skærpet miljøprofil vil ligeledes medføre en økonomisk gevinst for kommunen.

 

LØSNING

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at der ved kommunens næste udbud til kommunens taxikørsel arbejdes for, at der stilles krav om, at taxierne skal være energimærket A eller B samt have påmonteret partikelfilter, hvis bilen kører på diesel (For uddybning af energimærket se Bilag 2).

 

For kommunens egne/leasede personbiler anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen, at kommunen ved alle nyanskaffelser vælger en A-mærket personbil, med mindre der er væsentlige tekniske eller arbejdsmiljømæssige argumenter for at vælge en B-mærket bil. Bilerne skal desuden have påmonteret partikelfilter, hvis bilen kører på diesel. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at kravet til egne/leasede personbiler træder i kraft snarest muligt og senest fra 1. januar 2008.

 

Udbudsaftale for Københavns Kommunes taxikørsel

I København kører der ca. 2.200 taxier. Disse vogne udskiftes hvert 2-3 år, hvilket betyder, at der i 2006 blev udskiftet 976 vogne (størstedelen var udskiftninger, få var nye licenser). Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at den hyppige udskiftning af taxierne giver mulighed for, at vognmændene, inden for en kort årrække, kan udskifte deres biler, så de lever op til kravet om en mindre miljøpåvirkning. For at taxibranchen kan leve op til de foreslåede krav anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen, at der arbejdes for at opstille krav i udbudet til kommunens taxikørsel, der sikrer, at 50 % af taxierne under indkøbsaftalen kan leve op til det foreslåede krav efter to år og 100 % efter fire år. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler desuden, at der i forbindelse med udbudsmaterialet til kommunens taxikørsel undersøges, i hvilket omfang der er behov for at præcisere særlige undtagelser fra kravet fx i tilfælde, hvor arbejdsfunktioner ikke kan udføres som følge af de foreslåede krav.

 

Grundet liberaliseringen af taximarkedet findes der kun begrænsede krav til taxierne. Det betyder, at der ikke er lovgivningsmæssige hindringer for, at taxierne kan leve op til indstillingens anbefalede krav. Ligeledes findes i øjeblikket ca. 690 bilmodeller, der er energimærket A eller B, så udvalget af biler er stort (Jf. Bilag 2). Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at taxibranchen alligevel kan forventes at vise en vis modvillighed, i forhold til at leve op til det foreslåede krav. De bekymringer, som Teknik- og Miljøforvaltningen har noteret fra taxibranchen, er: Usikkerhed omkring pris for videresalg af mindre biler med mindre motor, bekymring for manglende komfort og hindring af udførelse af arbejds­funktioner (Jf. Bilag 3).

 

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det vil have en væsentlig signaleffekt i forhold til bl.a. taxibranchen, hvis kommunen går foran på området, og i forhold til kommunens egne/leasede personbiler lever op til mere restriktive miljøkrav, end de krav kommunen stiller til taxibranchen.

 

Københavns Kommunes egne eller leasede køretøjer

København Kommune ejer/leaser ca. 500 indregistrerede personbiler, hvoraf en del af bilerne ligger uden for energimærkningen og flertallet ligger i energiklassen F eller G (jf. bilag 4). Derudover har kommunen en række andre køretøjer, arbejdsmaskiner etc. Kommunens biler udskiftes løbende i de enkelte enheder.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der med økonomisk fordel kan stilles krav om, at kommunens nyanskaffelser af indregistrerede personbiler skal leve op til det foreslåede krav. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der ligeledes på sigt vil være et stort besparelsespotentiale og betydelig miljøeffekt ved at kravene udformes, så de ligeledes omfatter varevogne og andre køretøjer.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen påpeger, at valget af energirigtige biler i langt de fleste tilfælde ikke vil influere på medarbejdernes mulighed for at udføre deres arbejde. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at et eventuelt behov for at præcisere særlige undtagelsestilfælde, behandles i en arbejdsgruppe, sammensat af repræsentanter fra kommunens forvaltninger for at sikre, at den mest energirigtige bil vælges til hvert arbejdsformål.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at det undersøges, om der kan stilles et tilsvarende energi/miljø-krav til kommunens andre køretøjer under 3,5 ton, som ikke er indregistreret som personbiler (jf. bilag 4). Besparelsen for disse køretøjer, både miljømæssigt og økonomisk, kan her være mindst lige så stort som for personbilerne.

 

Miljøgevinst

Teknik- og Miljøforvaltningen skønner, at kommunens egne/leasede personbiler samt taxikørsel, der lever op til kravene i denne indstilling, vil medføre en miljøgevinst svarende til mindst 350 tons mindre CO2-udledning pr. år. Partikeludslippet bliver ligeledes minimeret, idet dieselbilerne bliver påmonteret med partikelfilter. Derudover vil de taxier, der lever op til kravene i udbudsaftalen, bidrage med en yderligere mindskelse af CO2- og partikeludledning, når bilerne kører for andre kunder. Taxikørslen med andre kunder end kommunens ansatte formodes at stå for den største del.

 

Indstillingen vurderes ikke at have nogen negative konsekvenser for borgerne eller ansatte.

Det foreslås, at Teknik- og Miljøudvalget sender forslaget om kommunens egne/leasede køretøjer i udvalgshøring.

 

ØKONOMI

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at forslaget ikke medfører budgetmæssige meromkostninger, da hyppigheden af udskiftningen af kommunens biler vil kunne fortsætte som hidtil. Vedtages forslaget i denne indstilling, skønner Teknik- og Miljøforvaltningen, at besparelsespotentialet gennemsnitligt er på 35 % af udgifterne til brændstof og grøn ejerafgift. Besparelsespotentialet for en række af bilerne vil dog være op til 70 % i forhold til den eksisterende bilpark, så de 35 % er et forsigtigt skøn. Alene på brændstofforbruget skønner Teknik- og Miljøforvaltningen, at den årlige besparelse for kommunen vil ligge på omkring 1,3 mio. kroner, mens besparelsen på den grønne ejerafgift vil ligge på minimum 0,5 mio. kroner, når forslaget er fuldt implementeret. Anskaffelsespriserne vil desuden falde betydeligt som følge af vedtagelse af dette forslag, ligesom forsikringsomkostningerne ligeledes vil falde, da disse er afhængige af anskaffelsesprisen. Medregnes reparation og vedligeholdelse, vurderer Kommune Teknik København, at der er mulighed for en yderligere besparelse på mellem 10-20 %. Alt i alt vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen, at der på sigt er en potentiel besparelse på mindst 2 mio. kr. årligt.

 

VIDERE PROCES

Indstillingen behandles herefter af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

BILAG

Bilag 1: Vurderinger

Bilag 2: Fakta om energimærkning og partikelfilter

Bilag 3: Praktiske erfaringer med A-mærkede biler

Bilag 4: Beskrivelse af Københavns Kommunes biler indregistreret som personbiler samt besparelsespotentialet

 

 

Hjalte Aaberg                                           Mikkel Aarø-Hansen



 

Til top