Mødedato: 19.09.2007, kl. 15:00

Forbud mod skilte på Strøget

Forbud mod skilte på Strøget

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 19. september 2007

 

 

Sager til beslutning

 

17.      Forbud mod skilte på Strøget

TMU 460/2007  J.nr. 2007-39192

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til et forbud mod reklameskilte på Strøget og Købmagergade.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1.      at reklameskilte forbydes på Strøget og Købmagergade med virkning fra 1. januar 2008.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 19. september 2007

Der blev stemt om indstillingen, idet ordningen evalueres i efteråret 2008.

 

For stemte 7 udvalgsmedlemmer: Morten Kabell (Ø), Anne Vang (A), Johannes Nymark (A), Hamid El Mousti (A), Klaus Bondam (B) og Karin Storgaard (O).

 

Imod stemte 1 udvalgsmedlem: Winnie Larsen-Jensen (U).

                     

Indstillingen blev godkendt, idet ordningen evalueres i efteråret 2008.

                     

Protokolbemærkning fra Winnie Larsen-Jensen (U): "Winnie Larsen-Jensen stemte imod med den begrundelse, at der er andre måder at skabe tilgængelighed på Strøget end et absolut forbud. Derudover synes jeg ikke, det er fair at indføre et tilsvarende forbud på Købmagergade uden en høring af de handlende."

 

 

 

Problemstilling

På ordinært møde d. 6. juni 2007 foreslog et flertal i TMU at forbyde reklameskilte på Strøget for at forbedre orden og tilgængelighed. Forvaltningen har med henblik på udarbejdelse af nærværende indstilling indhentet kommentarer fra interessenter i sagen.

 

Indre Bys butikker og restaurationer fylder i stigende grad gadebilledet med reklameskilte og vareudstillinger, og mange overholder desuden ikke altid de eksisterende regler for brug af det offentlige vejareal. Dette gør gaderne ufremkommelige og rodede, og klæder ikke den historiske del af byen.

 

TMU skal tage stilling til forbud mod reklameskilte på Strøget og Købmagergade.

 

Løsning

Problemet kan løses med indgreb imod reklameskilte, hvilket praktisk vil medføre behov for store resurser til daglige tilsyn. Forvaltningen har bestræbt sig på en nem løsning, der ligestiller forretningsdrivende på Strøget og Købmagergade.

 

Relevante organisationer og alle næringsdrivende på Strøget er blevet opfordret til at indsende kommentarer til forslaget (bilag 1). Forvaltningen modtog i alt 16 svar på brev og e-mail (heraf 8 for og 7 imod), samt 33 underskrifter imod forslaget. Det bemærkes ud fra de indsendte kommentarer, at bestemte grupper af forretninger vil rammes hårdere af forslaget end andre. Især føler små butikker med begrænset synlighed, at de vil lide under et forbud, og nogle ønsker i stedet skærpede tiltag imod brud på de eksisterende regler, samt overfor bl.a. ulovlig gadehandel, gøgl og lignende.

 

Det er forvaltningens opfattelse, at Købmagergade bør behandles på lige fod med Strøget, da disse to gader fungerer som sammenlignelige gågader. Derfor indstiller forvaltningen at forbyde reklameskilte på Strøget og Købmagergade fra den 1. januar 2008. Denne dato vil give de forretningsdrivende et passende tidsrum til at omstille sig, samt giver forvaltningen mulighed for at indregne de nye forhold i både driftsbudget og opkrævninger for "råden over vejareal" i 2008.

 

Et forbud vil anslået fjerne ca. 130 skilte fra Strøget og Købmagergade, svarende til ca. 40 % af alle registrerede genstande. Forbudet vil primært ramme mindre forretninger, der kun har ét enkelt reklameskilt (bilag 1).

 

Det skal dog pointeres, at et tilsvarende forbud mod vareudstillinger viste sig nærmest umuligt at håndhæve som forsøgsordning i 2003. Forvaltningen vurderer, at der ikke er grund til at formode, at et forbud mod skilte alene vil være nemmere at gennemføre.

 

Økonomi

Forvaltningen vil varigt miste et provenu på ca. 160.000 kr. årligt for råden over vejareal, og denne manglende indtægt skal ifølge forslaget dækkes via driftsbudgettet.

 

Videre proces

Beslutningen træder i givet fald i kraft 1. januar 2008.

 

Bilag

1.      Indsamlede svar samt forvaltningens betragtninger om disse.

 

 

 

Hjalte Aaberg                                         Thomas Rasch


 

Til top