Mødedato: 19.06.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Foranalyse af cykelparkering i konstruktion i Indre By

Se alle bilag
Forvaltningen har udarbejdet en foranalyse om cykelparkering i konstruktion for at få belyst, om det kan afhjælpe de stigende udfordringer med parkerede cykler i Indre By, hvor behovet er stort, og hvor pladsen til at placere flere cykelstativer i terræn er trang.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at foranalysens resultater og konklusioner udgør grundlaget for forvaltningens videre arbejde med cykelparkering i konstruktion.

Problemstilling

I Budget 2017 (BR 6. oktober 2016) afsatte en enig Borgerrepræsentation 1,0 mio. kr. til en foranalyse af muligheder for at etablere cykelparkering i konstruktion. Det fremgår af Teknik- og Miljøforvaltningens udmøntningsnotat for Budget 2017 (TMU 14. oktober 2016), at forvaltningen vil orientere Teknik- og Miljøudvalget om resultaterne af en ”foranalyse af cykelparkeringsanlæg i konstruktion i Indre By, med henblik på, at anlæggelsen af et cykelparkeringsanlæg kan i indgå i forhandlingerne om Budget 2018.” 

Hensigten med foranalysen var, at få opdateret viden om fuldautomatiske cykelparkeringsløsninger, få afdækket pris på cykelparkeringsanlæg og screenet Indre by for mulige placeringer. Foranalysen skal ses i sammenhæng med målsætningen om at løfte tilfredsheden med cykelparkeringen fra 33 % i 2014 til 70 % i 2025 i overensstemmelse med intentionerne i Fællesskab København.

Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger hermed resultaterne af den udarbejdede foranalyse med henblik på, at dens anbefalinger kan indgå i forhandlingerne om Budget 2018 (se bilag 1 med uddybende notat).

Løsning

Foranalysen viser, at cykelparkering i konstruktion i Indre By er mulig, og rummer en del potentialer, men også er forbundet med en række udfordringer og risici. Et fuldautomatisk anlæg med plads til 120 cykler vil koste ca. 20 mio. kr. som underjordisk løsning og ca. 11 mio. kr. som overjordisk løsning.

Foranalysen viser, at det er en udfordring at finde egnede lokaliteter i Indre By, hvor der både er behov for mere cykelparkering, og hvor der samtidig er plads til at etablere en konstruktion, der kan indpasses i det eksisterende byrum.

En underjordisk løsning der er 7 meter i diameter og 12 meter dyb kan indpasses i mange byrum, men vil være teknisk vanskelig og omkostningsfuld at nedgrave, og der er risici forbundet til undergrundens beskaffenhed. Erfaringsmæssigt er der i middelalderbyen risiko for, at både projektets anlægstid og økonomi påvirkes negativt, når anlægsudgravninger støder på arkæologiske fund, hårde kalklag og udfordrende grundvandsforhold.

En overjordisk løsning i tilsvarende størrelse vil komme til at fremstå som et meget markant fremmedelement i den historiske middelalderby. Forvaltningen vurderer, at en overjordisk konstruktion vil være vanskelig forenelig med Indre Bys egenart og arkitektur. Et mindre overjordisk anlæg (7 meter i diameter og 6 meter i højden), til en pris på ca. 7. mio. kr., kan derimod etableres uden for Indre By på en placering, hvor der er stort behov for cykelparkering, og hvor egenart og arkitektur tillader en sådan konstruktion.

På baggrund af foranalysen anbefaler forvaltningen én af de to nedenstående løsninger, som tillige vil udgøre anbefalingen i forvaltningens budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2018:

  • Etablering af et underjordisk fuldautomatisk cykelparkeringsanlæg i Indre By med plads til ca. 120 cykler. Pris ca. 20 mio. kr.
  • Etablering af et mindre overjordisk fuldautomatisk anlæg uden for Indre By med plads til ca. 60 cykler. Pris ca. 7 mio. kr.

Som en del af foranalysen har forvaltningen sammenlignet forskellige cykelparkeringsløsninger og for hver løsning gennemgået fordele, ulemper og økonomi. Forvaltningen har inkluderet tidligere undersøgte konstruktionsmodeller jf. bilag 2.

DSB har efter foranalysens afslutning meddelt Københavns Kommune, at de ønsker at indgå et samarbejde om et fuldautomatisk cykelparkeringsanlæg og reserverer 10 mio. kr. til formålet. Midlerne skal bruges til en 50/50 % finansiering under forudsætning af, at i Budget 2018 afsætter et tilsvarende beløb, og at et anlæg bliver placeret stationsnært. Endelig frigivelse af midler fra DSB sker, når der foreligger et færdigt projektforslag med præcis placering og udformning til DSBs endelige godkendelse.

Kravet om stationsnærhed er i overensstemmelse med foranalysens konkluderende anbefaling om at etablere et underjordisk anlæg på Æggetorvet ved Nørreport, hvor byrumsmæssige og underjordiske forhold giver mulighed herfor. I forhold til et mindre overjordisk fuldautomatisk anlæg har forvaltningen drøftet Nørrebro og Vanløse stationer som mulige lokationer.

Forvaltningen vil udarbejde budgetnotater indeholdende disse løsninger.

DSBs involvering i projektet bevirker, at et kommende cykelparkeringsanlæg formodentlig vil blive placeret ved en DSB-station. Da der ikke findes DSB-stationer inden for projektområdet for ”Helhedsplan for Strøget”, vil der ikke være sammenfald mellem placering af et cykelparkeringsanlæg i konstruktion og initiativer som følge af ”Helhedsplan for Strøgey”.

Yderligere udfordringer og risici

Foranalysen viser at markedet for fuldautomatiske anlæg er meget nyt, og kun få modeller til det europæiske marked er på nuværende tidspunkt udviklet, afprøvet og godkendt. Manglende erfaring giver en række risici i anlægsfasen, den efterfølgende driftsøkonomi ligesom ”børnesygdomme” i funktionaliteten kan forekomme.

Det effektive japanske anlæg er ikke godkendt med den påkrævede CE-mærkning, der garanterer, at anlægget lever op til europæisk standard, og anlægget opfylder således på nuværende tidspunkt ikke gældende lovkrav og direktiver for at blive solgt i Europa. Det er uvist om og hvornår et anlæg af den japanske type, opnår CE-mærkning. Derfor indgår det japanske anlæg ikke som en mulig løsning i denne foranalyse.

Over- og underjordiske cykelparkeringsløsninger har ikke tidligere været afprøvet i København, og der eksisterer således ingen erfaring med, hvordan københavnerne vil tage imod og bruge sådanne anlæg. Da cykelparkering på offentligt areal er lovligt, kan cyklister altid finde parkering i terræn. Cykelparkering i konstruktion som alternativ hertil må derfor forventes primært at blive anvendt, såfremt det giver cyklisten merværdi, eksempelvis at cyklen står tørt og sikkert.

Adspurgt i en mindre undersøgelse som en del af foranalysen udtrykker borgerne interesse for fuldautomatiske anlæg i konstruktion, men også forbehold, som fx at det ikke må opleves mere besværligt for borgeren at benytte anlægget, når parkeringsbehovet opstår, og at det skal være nemt og hurtigt at aflevere og hente sin cykel, jf. bilag 3. Det betyder, at hvis anlægget skal have en effekt, skal det være placeret, hvor der er stort behov for cykelparkering, det skal have en hurtig ekspeditionstid og det skal være brugervenligt.

Samlet set er der grundet det spinkle erfaringsgrundlag en række usikkerheder forbundet med anlæg, drift og brug af cykelparkering i konstruktion.

Høring

I arbejdet med foranalysen er cykelparkering i konstruktion blevet præsenteret for og drøftet i Byudviklingsudvalget under Indre Bys Lokaludvalg, som mundtligt har tilkendegivet, at cykelparkering i konstruktion kan være en interessant løsning på problemerne med parkerede cykler i Indre By. Løsningen er desuden i overensstemmelse med Cyklistforbundets holdning til parkering i tættere bydele.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen vil udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2018, hvor forvaltningens anbefalinger til anlægstype og samarbejde med DSB vil fremgå.

 

Pernille Andersen

/Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. juni 2017

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top