Mødedato: 19.06.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation fra lokalplan nr. 309 "Ørestad City Nord" til etablering af fjernkølecentral på Fælleddiget 2, Amager Vest

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives dispensation til at opføre en fjernkølecentral på 910 m2 på adressen Fælleddiget 2, Ørestad City Nord.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der meddeles dispensation fra § 5, stk. 6 i lokalplan nr. 309 ”Ørestad City Nord” til at opføre en fjernkølecentral på Fælleddiget 2.

Problemstilling

HOFOR Spildevand København A/S har søgt om tilladelse til at opføre en fjernkølecentral på 910 m2 på Fælleddiget 2, som skal producere klimavenlige løsninger til virksomheder med behov for køling i Ørestad City. § 5, stk. 6 i lokalplan nr. 309 ”Ørestad City Nord” bestemmer bl.a., at der uden for de fastlagte byggefelter kan opføres mindre bygninger til byøkologiske og andre tekniske anlæg samt mindre bygninger til drift mv. af grønningen (grønt område). For at fjernkølecentralen kan opføres forudsættes, at Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler dispensation, idet Fælleddiget 2 ligger uden for de i lokalplanen udpegede byggefelter, og idet fjernkølecentralen efter forvaltningens vurdering ikke kan karakteriseres som en mindre bygning.

Ansøgningen har været i naboorientering fra den 10. april 2017 til den 1. maj 2017, hvor forvaltningen har modtaget seks høringssvar. Se bilag 1 og 2.

Løsning

HOFOR Spildevand København A/S har søgt om tilladelse til at opføre en fjernkølecentral, som skal levere klimavenlige køleløsninger til virksomhederne i Ørestad City. Fjernkøling har en række miljøgevinster i forhold til konventionelle køleløsninger, herunder bl.a. at reducere CO2-udledning. Projektet bidrager således til at nå målet om CO2-neutralitet i 2025 i henhold til KBH2025 Klimaplanen.

Fjernkølecentralen placeres tilbagetrukket på grundstykket Fælleddiget 2, som udgør et areal på ca. 3.670 m2. Fjernkølecentralen udformes med en højde på 7,1 meter og udføres uden tag. Facadeudformningen består af lodrette trælameller med beplantning og mulighed for ophold i form af bænke langs facaden. Se bilag 1.

Den tilbagetrukne placering på grundstykket betyder, at offentligheden fortsat kan færdes langs kanalanlægget, hvorved den grønne gang- og cykelsti langs Fælleddiget bevares. Se bilag 3.

Grunden vil blive beplantet, idet der vil blive plantet træer og buske. Se bilag 3. Grundstykket vil således fortsat fremtræde som et grønt rekreativt areal, hvortil der vil være offentlig adgang.

Høring

Modtagne henvendelser i høringsperioden

Der er modtaget 6 henvendelser i høringsperioden. Henvendelserne vedlægges som bilag 2. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.

Bemærkninger fra Amager Vest Lokaludvalg - bilag 2, henvendelse nr. 6.
Amager Vest Lokaludvalg udtrykker bekymring for at placere et fjernkøleanlæg på 7,1 meter i højden og med en fjernkøleproduktion, som er aktiv 24 timer i døgnet, i et boligkvarter. Lokaludvalget henviser i den forbindelse til de lokale borgeres ønske om en alternativ placering. Lokaludvalget gør endvidere opmærksom på, at der har været foretaget en underskriftsindsamling imod etablering af fjernkølecentralen på Fælleddiget 2.

Forvaltningens bemærkninger
Med hensyn til utilfredsheden vedrørende fjernkøleanlæggets placering bemærker forvaltningen, at fjernkølecentralen er placeret i et område, som efter den gældende lokalplans § 5, stk. 6 er udlagt til tekniske anlæg samt mindre bygninger mv., og at grundstykket ejes af HOFOR. Grundstykket har således lige siden lokalplanens vedtagelse været udlagt til tekniske anlæg. Forvaltningen er derfor af den opfattelse, at fjernkølecentralen naturligt kan placeres i overensstemmelse med det ansøgte.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

Flertallet af henvendelserne udtrykker bekymring for

  1. Støjgener idet fjernkølecentralen er aktiv 24 timer i døgnet.
  2. Skyggevirkninger grundet fjernkølecentralens placering og højde.
  3. At trafikken i området belastes, og at trafiksikkerheden forringes.
  4. At de omkringliggende ejendomme taber værdi.
  5. At grundstykket mister sin karakter som grønt område.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Fjernkøleanlægget skal overholde de gældende bestemmelser om støj fra erhverv, som er fastsat i Miljøstyrelsens vejledning nr. 5 / 1984 ’Ekstern støj fra virksomheder’ om grænseværdier i boligområder for åben og lav boligbebyggelse. HOFOR har meddelt forvaltningen, at anlægget vil være meget støjsvagt, da de indvendige sider af den åbne bygning er beklædt med lyddæmpende materiale. Fjernkølecentralen vil derfor udsende en svag summen. HOFOR har endvidere oplyst, at den største belastning på kølecentralen er midt på dagen, samt at driften i nattetimerne er begrænset. Udstyret reguleres automatisk ned i kapacitet, således at støjen ved mindre belastninger vil være lav. Belastningen vil ifølge HOFOR være lav i hovedparten af årets timer. Kølecentralens automatik sørger i øvrigt for, at anlægget tager højde for de varierende støjgrænseværdier. Støjniveauet vil derved holde sig på følgende maksimale decibel (dB) på følgende tidspunkter: 45 dB (mandag-fredag fra kl. 07-18 samt lørdag 07-14), 40 dB (mandag-fredag fra kl. 18-22, lørdag kl. 14-22), samt 35 dB (alle dage fra kl. 22-07 og søn- og helligdag kl. 07-22).
  2. Grundet fjernkølecentralens tilbagetrukne placering på grunden, overholder bygningen det skrå højdegrænseplan. Højdegrænseplanet er bl.a. med til at regulere omfanget af skyggevirkninger på omkringliggende byggeri. Af skyggediagrammerne fremgår, at der vil være minimale skyggevirkninger på nabobebyggelserne, primært i tiden lige før solnedgang. Se skyggevirkninger i skyggediagrammerne i bilag 1.
  3. Det er forvaltningens vurdering, at fjernkølecentralen vil medføre minimale ændringer i den lokale trafik, idet projektet ikke forårsager daglig eller tung trafik i området. Det skyldes, at fjernkølecentralen er ubemandet, og alene har et lejlighedsvist serviceringsbehov.
  4. De begrønningsmæssige og støjreducerende tiltag, som er indarbejdet i projektet, har til formål at mindske uønskede følgevirkninger af fjernkølecentralen, herunder f.eks. støjgener, værdiforringelse mv. Forvaltningen bemærker dog, at lokalplanlægning i udgangspunktet er udtryk for erstatningsfri regulering.
  5. Projektet vil bidrage til fremadrettet at styrke grundens beplantning, idet der på grundstykket vil blive tilført træer, buske mv. Området vil derfor fortsat fremtræde som et grønt rekreativt areal. Fjernkølecentralens facade er også beklædt med lodrette trælameller, som skal begrønnes. Se bilag 1.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen meddele dispensation til bygherre om mulighed for at etablere af fjerkølecentralen på Fælleddiget 2, i overensstemmelse med ansøgningen.

 

Pernille Andersen

/Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. juni 2017

Indstillingen blev godkendt.

Til top