Håndtering af turistbusser ved Amalienborg
Indstilling
Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre med en løsningsmodel, der reserverer vejareal på Amaliegade til turistbusser med gæster til Livgardens vagtafløsning på Amalienborg. Reservationen vil kun gælde udvalgte dage med mange krydstogtturister.
Problemstilling
På de store krydstogtdage er det vanskeligt for turistbusser at komme til Livgardens vagtafløsning på Amalienborg Slotsplads. Belastningen er så stor, at det på de travleste dage medfører sammenbrud i biltrafikken på Toldbodgade og utilfredsstillende oplevelser for de gæster, der kommer med busserne. Den lille busholdeplads for enden af Amaliehaven er utilstrækkelig og såvel beboere som erhverv oplever situationen i turistperioden som belastende, da de ikke altid kan få leveret varer og kun vanskeligt kan komme til og fra deres ejendom i bil.
I Budget 2017 vedtog Borgerrepræsentationen derfor en hensigtserklæring om at forbedre forholdene.
Den mulige løsning, på nuværende tidspunkt, vil have store konsekvenser for parkeringen i Amaliegade, og samtidig vil løsningen kun være en forbedring af forholdene, men ikke være tilstrækkelig til helt at undgå de trafikale problemer. Derfor skal udvalget tage stilling til, om forvaltningen skal arbejde videre med den skitserede løsning. Der er ikke afsat midler til at forbedre forholdene, og derfor vil et videre arbejde også skulle indgå i forhandlinger om Budget 2018.
Løsning
For at løse op for trafikken på Toldbodgade, foreslår forvaltningen, at Amaliegade reserveres til turistbusparkering, sådan at det undgås, at turistbusserne standser eller parkerer ulovligt i Toldbodgade.
Amaliegade er for smal til, at biltrafik og parkering af biler kan ske samtidig med, at der gives plads til standsning og parkering af turistbusser. Forvaltningen vurderer, at Amaliegade fra Toldbodgade til Fredericiagade kan lukkes for biltrafik midt på dagen, hvilket åbner for placering af turistbusser på Amaliegade, se kort med afspærringen i bilag 1. En sådan lukning vil kun skulle gennemføres på de store besøgsdage, som er dage med mere end tre krydstogtsskibe i havn, og retter sig mod afhjælpning af behovet på en ordnet måde, som delvist betales af de busser, der benytter ordningen.
Forvaltningen vurderer, at det vil dreje sig om 20-25 dage pr. sæson, hvor Amaliegade spærres for almindelig biltrafik og parkering fra kl. 10.00 til kl. 13.00. Af disse 20-25 dage vurderer forvaltningen, at 2-5 dage vil være særlig kritiske. På sådanne dage kan trafikale gener i Toldbodgade ikke undgås fuldstændigt. Den foreslåede løsning i Amaliegade vurderes dog at kunne mindske generne.
Den foreslåede ordning, som er illustreret i bilag 1, kan give plads til 14 busser tæt på slotspladsen. Spærringerne skal opstilles og nedtages af forvaltningen og bemandes af uniformeret personale, der kan vejlede såvel busser som de bilister, der afvises. På nordsiden af Fredericiagade skal der indføres standsningsforbud fra kl. 10.00 til kl. 13.00 for at sikre plads til, at turistbusserne kan køre væk efter vagtafløsning. Ordningen er permanent, men kan justeres afhængigt af PETs vurderinger og antallet af store besøgsdage.
Ordningen medfører, at 98 parkeringspladser i grøn parkeringszone (heraf tre handicappladser og fire ambassadepladser) til biler ikke kan benyttes fra kl. 10.00 til kl. 13.00. Ordningen vil blive skiltet i god tid, og de biler, der holder parkeret på det reserverede areal kl. 10.00, vil blive kørt væk for bilejers regning. Forvaltningen forventer, at beboere og erhverv i området vil være utilfredse med løsningen.
Forvaltningen har modtaget henvendelser om konflikter mellem turister til fods og den gennemkørende trafik i Toldbodgade. Afsætning af turister i en gade, der er lukket for biltrafik betyder, at man kan undgå nogle af de konfliktsituationer, der kan opstå, når turister sættes af i en trafikeret gade, hvor de ikke kender de lokale trafikforhold, og hvor deres opmærksomhed er rettet mod seværdighederne.
Forudsætningerne for lukningerne er afstemt med Hoffet, Politiets Efterretningstjeneste (PET), Københavns Politi, Danske Busvognmænd og Copenhagen Cruise Network.
Afklaring af andre løsninger
I udarbejdelsen af løsningsforslaget har forvaltningen undersøgt muligheden for at reservere parkeringsareal til turistbusser i Toldbodgade. I den forbindelse har PET og Københavns Politi oplyst, at de ikke kan acceptere, at der reserveres parkeringsareal til turistbusser i Toldbodgade.
Forvaltningen har også undersøgt, om det kunne være en løsning at ensrette Toldbodgade modsat Bredgade, men har vurderet, at Bredgade ikke vil kunne tage den øgede trafik i myldretiden, og derfor vil en sådan løsning samlet set have en negative indflydelse på fremkommeligheden i det indre København. Det vil desuden vanskeliggøre trafikafviklingen ved Sankt Annæ Plads, der lige er ombygget (BR 22. august 2013) med den forudsætning, at trafikken i Toldbodgade opretholdes i begge retninger.
Økonomi
Forslaget understøtter udviklingen af København som turistby og dermed udvikling og vækst i turisterhvervene og leverandørerne hertil. Teknik- og Miljøforvaltningen vil dog have følgende udgifter:
|
Gennemsnitlig udgift pr. dag |
Udgift for 20 dage |
Mistet indtægt for parkeringsafgifter (Den mistede indtægt udgøres af parkeringsafgifter, da forvaltningen vurderer at bilister med og uden beboerlicens vil parkere andre steder i parkeringszonen.) |
9.700 |
194.000 |
Personale ved afspærring |
6.250 |
125.000 |
Opstilling og nedtagning af skilte og afspærring |
37.500 |
750.000 |
Total |
53.450 |
1.069.000 |
Udgifterne vil skulle finansieres i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2018. På nuværende tidspunkt er det uklart i hvilket omfang udgifterne vil kunne videreføres til turistbusserne, der skal bruge den tilvejebragte facilitet, men dette vil blive drøftet yderligere med brancheorganisationen.
Videre proces
Hvis Teknik- og Miljøudvalget godkender forslaget, vil forvaltningen færdiggøre de tekniske, økonomiske og juridiske undersøgelser. Såfremt udvalget ønsker at forvaltningen realiserer den beskrevne løsning, så forudsætter det et budgetnotat, som fremlægges i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2018.
I forbindelse med projektet vil forvaltningen gennemføre høring af alle berørte i Amaliegade og Fredericiagade. Hvis nabohøringen viser, at der er parter i sagen, vil forvaltningen gennemføre partshøring og træffe afgørelse forud for etablering af ordningen i foråret 2018.
Pernille Andersen
/Anne-Sofie Degn
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. juni 2017
Et samlet udvalg fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:
”At Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre med en løsningsmodel, der reserverer vejareal på Amaliegade til turistbusser med gæster til Livgardens vagtafløsning på Amalienborg. Reservationen vil kun gælde udvalgte dage med mange krydstogtturister. Ordningen skal fungere som et forsøg i en sæson og evalueres herefter.”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.