Drøftelse af tilvejebringelse af flere boliger ved fortætning i villakvarterer
Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte scenarier for tilvejebringelse af flere boliger i Københavns Kommune ved fortætning i villakvarterer. Hvis udvalget ønsker at gå videre med undersøgelse af konkrete muligheder for fortætning af villakvarterer med flere boliger – evt. med en større inddragelse af borgere og lokaludvalg – foreslår forvaltningen, at der udarbejdes en analyse der belyser potentialer og konsekvenser. Dette forudsætter finansiering, hvorfor udvalget fx kan beslutte at henvise finansiering af en analyse til budget 2026 eller kan beslutte at stille medlemsforslag i Borgerrepræsentationen om kommuneplantillæg med tilhørende lokalplanlægning.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,
- at tilvejebringelse af flere boliger i Københavns Kommune ved fortætning i villakvarterer drøftes.
Problemstilling
Denne drøftelse omhandler fire scenarier for mulig tilvejebringelse af flere boliger ved fortætning af villaområderne og planmæssige redskaber, der understøtter disse.
Løsning
Variationer i villaområder
Københavns villaområder er primært placeret i udkanten af kommunen. 90 % af fritliggende enfamiliehuse ligger i bydelene Brønshøj-Husum, Vanløse, Valby, Amager Vest og Amager Øst.
Villaområderne udgøres af fritliggende enfamiliehuse typisk i 1-2 etager og ofte med indslag af række- og dobbelthuse samt villaer opdelt i villalejligheder og omdannede kolonihaveområder fx Birkevang (Brønshøj-Husum), Frederikshøj og Mozart (Vesterbro-Kongens Enghave) og Elmegården (Amager Vest). Der er forskelle i bygningernes etageantal, størrelse, placering og orientering på matriklen og mangfoldighed i arkitektur og opførelsesår. Der kan være store forskelle i matrikelstørrelserne – også inden for samme område – ligesom størrelsen på de enkelte enfamiliehuse varierer meget. Der er en overvægt af villaer i to plan, hvor den øverste etage er en udnyttet tagetage. Nyere villabebyggelser er ofte opført i ét plan, hvilket medfører at større andele af matriklerne er bebyggede. Der findes mindre villaområder med et homogent udtryk, som er udbygget efter en samlet plan fx Eberts Villaby (Amager Vest), Grøndalsvænge (Vanløse), Stenbergsvej (Valby). Kolonihaveområder, der er omdannet til villaområder, har en klar identitet i kraft af en høj tæthed af små bygninger på meget små grunde og parkering typisk på fælles parkeringsområde fx Engly og Hf. Engvang (Amager Vest). De fleste villaområder er karakteriseret ved grønne forhaver som resultat af vejudvidelseslinjer fastlagt i de villaservitutter, der har styret udbygningen. Indkørsler til parkering, carporte og befæstede forhaver bryder de grønne forløb af hække og beplantning i forhaver. Københavns villaområder er fuldt udbyggede. Bilag 2 viser en analyse af villaområderne fra 2017, som stadigvæk er svarende til egenarten af villaområderne i dag.
Grundstørrelserne fordeler sig med ca. 7 % på under 300 m2, 43 % på 300-600 m2 og 50 % på over 600 m2. I bilag 6 fremgår et kort over villaområder og den gennemsnitlige størrelse for villa- og rækkehusmatrikler inden for et Kommuneplan 19 B1 rammeområde.
Bevaringsværdier
I kommuneplanen er udpeget en række bevaringsværdige bygninger (SAVE 1-3) inden for kommuneplanens B1-rammeområde, som i dag ikke er lokalplanlagte. I forbindelse med ny lokalplanlægning for et område vil kommunen foretage en konkret vurdering af bygningsmassen, hvor også bygninger, der ikke er udpeget som bevaringsværdige i kommuneplanen, kan udpeges som bevaringsværdige.
Grønne værdier
Med Kommuneplan 2024 har Københavns Kommune bl.a. fastsat et mål om at sikre et grønnere København med en højere biodiversitet og større artsrigdom. Grønne forhaver, hække til afgrænsning af de private matrikler mod vejene samt vejtræer især i de ældre villakvarterer foruden spredte små grønne pladser, erstatningsarealer, er værdifulde grønne træk, som kan sikres og evt. styrkes ved lokalplanlægning. De eksisterende villaservitutter regulerer ikke andelen af befæstede og ubefæstede arealer og heller ikke bede, træer og beplantning. Forvaltningen vurderer, at med den manglende regulering af det grønne hhv. befæstede og ubefæstede arealer i villaservitutter, påvirker fældning af træer samt udbredelse af faste belægninger til større terrasser og indkørsler til flere biler villaområdernes grønne træk i højere grad end udbygning og fortætning.
I forbindelse med eventuel større fortætning med etagebebyggelse langs indfaldsveje, større veje eller ved stationer (scenarie 1) er der tale om forandringer fra villatypologi til etageboligbebyggelse. De grønne karakteristika for villahusgrunde forventes derfor ikke bevaret.
I forbindelse med eventuel mindre fortætning af enkeltmatrikler ved udbygning indenfor kommuneplanens rammer (scenarie 3) vil eventuel påvirkningen af de grønne værdier afhænge af den konkrete regulering i kommende lokalplaner.
Regulering af villaområder
De Københavnske villaområder er typisk omfattet af kommuneplanens rammebestemmelser for boligområder (B1-område). Enkelte villaområder, hvor bebyggelsesprocenten typisk overstiger 40%, ligger dog inden for områder, der i Kommuneplan 2024 er fastlagt til B2-område.
De fleste villaområder i København er omfattet af privatretlige villaservitutter, som er tinglyst i forbindelse med udstykning af områderne i begyndelsen af 1900-tallet. Her gælder både de bebyggelsesregulerende bestemmelser i villaservitutterne og i bygningsreglementet. Kommunen håndhæver villaservitutterne.
For ejendomme omfattet af enten lokalplaner eller byplanvedtægter gælder planernes bebyggelsesregulerende bestemmelser frem for bestemmelserne i villaservitutterne. Bilag 3 beskriver regulering af villaområderne og viser et kort over villaområderne, kommuneplanens B1-rammeområder samt placering af lokalplaner, byplaner samt villaservitutterne.
Erstatningsarealer og mål for rekreation og natur i Kommuneplan 2024
Erstatningsarealerne er formelt vejarealer, der i forbindelse med villakvarterernes udstykning blev udlagt som kompensation for, at veje i områderne blev anlagt i reduceret bredde. Erstatningsarealerne er ejet af de respektive grundejerforeninger og har typisk en grøn karakter. Der findes omkring 115 erstatningsarealer i København, svarende til ca.14 ha. Erstatningsarealerne bidrager som små grønne områder til Københavns grønne struktur.
Bilag 4 beskriver hvordan erstatningsarealer medvirker til at sikre mål for Københavns udvikling om, at der i den eksisterende by maksimalt er 300 m i vejledende gåafstand fra byens boliger til et grønt eller blåt område. Bilag 4 oplyser også om konklusionen i den daværende Bygge- og Teknikforvaltnings rapport om en planmæssig vurdering af erstatningsarealerne i kommunen. På Bygge - og Teknikudvalgets møde den 6. juni 2001 godkendte udvalget at rapporten skulle lægges til grund for den fremtidige administration af erstatningsarealer.
Fire scenarier for mulig tilvejebringelse af flere boliger ved fortætning af villaområderne og planmæssige redskaber, der understøtter disse
I det følgende præsenteres fire scenarier for mulig tilvejebringelse af flere boliger ved fortætning af villaområder i København. Der kan arbejdes med forskellige scenarier for forskellige villaområder. Ligeledes er der mulighed for at kombinere scenarierne på forskellig vis. Eksempelvis kan mindre fortætning af enkeltmatrikler ved udbygning kombineres med opdeling og udstykning af grunde eller opdeling af boliger. Alle scenarier samt effekter og konsekvenser vil skulle analyseres yderligere i en evt. videre proces, og der vil muligvis kunne findes andre indsatser end dem, der er nævnt herunder. I bilag 5 er scenarierne nærmere beskrevet. Antallet af nye boliger tilvejebragt ved gennemførelse af scenarierne 1, 3 eller 4 eller en kombination af scenarierne vil afhænge af, hvorvidt kommende planlægning fastlægger bestemmelser om maksimale boligstørrelser.
I scenarie 1 er der tale om forandring fra villatypologi til etageboligbebyggelse, herunder ændring af kommuneplanens rammer. De eksisterende villaer forventes derfor ikke bevaret.
I scenarie 2 ombygges eksisterende beboelsesbygninger til flere boliger uden at bygge nyt. Ændringerne forudsætter ikke nedrivning af eksisterende huse.
I scenarie 3 udvides eksisterende beboelsesbygninger med tilbygning og/eller påbygning. Ændringerne forudsætter således ikke nedrivning.
I scenarie 4 udstykkes eksisterende villagrunde til opførelse af nye fritliggende en- eller tofamiliehuse, hvilket ikke forudsætter nedrivning af eksisterende huse. Scenariet rummer som det eneste desuden mulighed for, at eksisterende bygning bevares uden at foretage forandringer på huset.
Hvorvidt scenarierne 2-4, der opererer inden for kommuneplanens rammer med hensyn til bebyggelsesprocent, bygningshøjde samt friarealprocent, vil medføre nedrivninger afhænger af standen af de eksisterende beboelsesbygninger samt nedrivnings-, bygge- og materialeomkostninger. Mange villaer er i så god stand og så efterspurgte, at købsprisen typisk er høj og derfor ikke umiddelbart oplagte at rive ned og erstatte med nybyggeri.
Bevaring er et centralt greb til at nedbringe byggeriets klimabelastning og samtidig beskytte kulturværdier. I forbindelse med eventuel lokalplanlægning er der følgende muligheder for regulering i lokalplanbestemmelserne:
- Bygninger kan fastlægges som bevaringsværdige. Det skal begrundes med hensyn til æstetik eller kulturarv og kan understøttes af hensyn til klima. (§ 6 Bebyggelsens omfang og placering)
- Der kan fastlægges muligheder for ombygning, til- eller overbygning på bevaringsværdige eller øvrige bygninger (§ 7 Bebyggelsens ydre fremtræden).
Scenarie 1: Større fortætning af flere sammenhængende matrikler eller enkeltmatrikler (ved ændring af kommuneplanens rammer)
Der kan muliggøres fortætning med etagebebyggelse langs indfaldsveje, større veje eller ved stationer. Den maksimale bebyggelsesprocent og den maksimale bygningshøjde kan evt. øges med mulighed for andre anvendelser end boliger i bebyggelsernes nederste etager, som fx erhverv eller butikker.
Større fortætning forudsætter ændring af kommuneplanrammen fra en B1-ramme til en ramme for etagebebyggelse. Alt efter størrelse og kontekst vil realisering af enkeltprojekter kræve udarbejdelse af lokalplan. Alternativt kan der lokalplanlægges for samlede vejstrækninger/områder, selv om de ikke forventes fortættet i deres helhed. Der er ikke handlepligt til at realisere en lokalplans bestemmelser, hvilket kan have den konsekvens, at eksisterende lovlige forhold forbliver uændrede eller at fortætningsmuligheder kun udnyttes delvist.
Scenarie 2: Flere boliger ved opdeling af eksisterende beboelsesbygninger (inden for kommuneplanens rammer)
Det er i dag muligt at opdele eksisterende enfamiliehuse til tofamiliehuse, når opdelingen sker med vandret skel. Huset kan altså have én bolig i stuen og én bolig på 1. sal. Ifølge servitutter kan en tagetage også bruges til beboelse, men kun i forbindelse med de to boliger i stuen og på 1. sal.
Villaservitutterne forhindrer, at én villagrund kan rumme mere end en beboelsesbygning med to selvstændige boliger. Hvis man ønsker at udvide mulighederne for, at større eksisterende boliger kan opdeles til to eller flere husstande end to, herunder ved opdeling med lodret lejlighedsskel, er der følgende muligheder: Politisk bemyndigelse til at fravige villaservitutter, en temalokalplan for hele kommunen eller lokalplaner for udvalgte villaområder
Bilag 6 indeholder en overordnet analyse, der viser, at grundstørrelser på 600 m2 og derover og en bebyggelsesprocent på 40 er store nok til mere end to boliger og evt. mindre bofællesskaber. En sådan løsning vil kræve udarbejdelse af lokalplan.
Scenarie 3: Mindre fortætning af enkeltmatrikler ved udbygning (inden for kommuneplanens rammer)
Der kan fortættes ved at udvide mulighederne for udbygning af eksisterende en- eller tofamiliehuse ved tilbygning og/eller påbygning for flere husstande fx til flergenerationers boliger, bofællesskaber, to- eller flerfamiliehus, dobbelthus eller lignende. For at muliggøre flergenerationers boliger, bofællesskaber, flerfamiliehus og dobbelthus forudsættes en samtidig udvidelse af mulighederne for, at boliger kan opdeles til to eller flere husstande, jf. scenarie 2.
Mindre fortætning op til en maksimal bebyggelsesprocent på 40 kræver udarbejdelse af lokalplaner for udvalgte villaområder eller en temalokalplan for hele kommunen. Såfremt en temalokalplan ikke ophæver villaservitutterne i deres helhed, skal det undersøges nærmere, hvorvidt det også forudsætter beslutninger om fravigelse af villaservitutter.
Scenarie 4: Mindre fortætning af enkeltmatrikler ved udstykning (ved ændring af kommuneplanens B1- rammer angående mindstegrundstørrelse)
Der kan fortættes ved at udvide mulighederne for, at eksisterende villagrunde kan udstykkes til opførelse af nye fritliggende en- eller tofamiliehuse.
I dag er mindstegrundstørrelsen fastlagt til 600 m2 i Kommuneplan 2024. Udstykning til mindre grunde end 600 m2 forudsætter ændring af kommuneplanens B1-ramme angående mindste-grundstørrelse suppleret med enten en temalokalplan for hele kommunen eller lokalplaner for udvalgte villaområder for at sikre den, i kommuneplanen fastlagt mindstegrundstørrelse i villaområder.
Ressourceforbrug – temalokalplan versus fuldt dækkende lokalplaner
Sammenligning af ressourceforbrug ved udarbejdelse af temalokalplan/-er for samtlige, ikke allerede lokalplanlagte matrikler inden for B1-rammeområde eller flere fuldt dækkende lokalplaner for det samme antal grunde:
- Ressourceforbrug i forbindelse med den lovpligtige offentlig lokalplanhøring, herunder høring af samtlige ejere, lejere og brugere forventes at være ens.
- Ressourceforbrug i forbindelse med arbejdet med servitutgennemgang samt evt. hel eller delvis ophævelse af villaservitutter forventes at være ens. Det kan evt. være mindre ressourcekrævende at ophæve villaservitutter helt ved at have udarbejdet fuldt dækkende lokalplaner end ved delvis ophævelse af villaservitutter i forbindelse med temalokalplan, der alene regulerer forholdsvis enkle temaer.
- Forskelle i ressourceforbrug til forudgående analyser og udarbejdelse af de to typer lokalplaner er svære at vurdere. Det afhænger af, hvilke temaer der ønskes reguleret i en given temalokalplan. Desuden afhænger det af, hvordan forvaltningen evt. ville skulle arbejde med fuldt dækkende lokalplaner - fx:
- En eksempellokalplan for et område der efterfølgende benyttes som "skabelon" og tilpasses andre lignende villaområder,
- Lokalplaner der i detaljer er tilpasset hvert enkelt område og de individuelle forhold på de omfattede grunde, herunder eksisterende bebyggelse, beplantning, grundstørrelser m.m.
- Et forudgående grundigt analysearbejde, der kortlægger hvilke villaområder, der med fordel kunne lokalplanlægges med lokalplaner med ensartede bestemmelser samt vurdering af konsekvenserne af en sådan ensartethed. For derefter evt. at kunne udpege områder, der på sigt kunne planlægges med ensartede bestemmelser, og hvilke områder der på sigt planlægges med lokalplaner, der i detaljer er tilpasset hvert enkelt område.
Opfølgning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 27. januar 2025
Som opfølgning på Teknik- og Miljøudvalgets behandling af Forslag til ny servitutadministration i byggesager den 27. januar 2025, blev forvaltningen bedt om at svare udvalget på, hvorvidt temalokalplaner kan gøre det nemmere at forstå og overskue problemstillinger indenfor servitutter mv. Svaret på dette er vedlagt som bilag 7.
Desuden blev forvaltningen bedt om at gå i dialog med Grundejeren.dk – Fællesforeningen af grundejerforeninger i København, der er paraplyorganisation for grundejerforeninger og vejlaug i København. Input fra Grundejeren.dk til udvalgets drøftelse er vedlagt som bilag 8.
Grundejeren.dk er bekymret for spekulationsbyggeri og for, at værdier og muligheder i villaområderne går tabt, hvis rammerne for fortætning i Københavns villaområder øges. De fremhæver områdernes kulturhistoriske og arkitektoniske værdier samt muligheder for grønne boligområder, biodiversitet i fremtidens storby, bæredygtige boliger og friarealer med livskvalitet. Grundejeren.dk anbefaler, at Københavns Kommunen udarbejder en vision for villaområderne, der inkluderer en principbeslutning om udarbejdelse af lokalplaner for byens villaområder.
Politisk
handlerum
Der kan ikke træffes beslutning om selve indholdet i drøftelsen.
Teknik- og Miljøudvalget kan henvise finansiering af en nærmere analyse af konkrete muligheder for fortætning og udvikling af villa- og parcelhusområder med flere boliger, herunder en nærmere sammenlignende analyse af ressourceforbrug ved udarbejdelse af temalokalplan/-er for samtlige, ikke allerede lokalplanlagte matrikler inden for B1-rammeområde eller flere fuldt dækkende lokalplaner for det samme antal grunde, samt evt. en større borgerinddragelse og inddragelse af lokaludvalg til forhandlingerne om Budget 2026. Dette vil kunne danne baggrund for evt. efterfølgende ønsker til kommuneplantillæg og lokalplanlægning for enkeltområder eller for hele byen.
Medlemmerne af udvalget kan desuden stille medlemsforslag i Borgerrepræsentationen om kommuneplantillæg med tilhørende lokalplanlægning, hvis bebyggelsesprocenten ønskes hævet konkrete steder fx langs en indfaldsvej. Tillæg til kommuneplanen er Økonomiudvalgets ressort, hvorfor evt. medlemsforslag skal stilles i Borgerrepræsentationen.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har drøftet sagen, foretager forvaltningen sig ikke yderligere.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen