Mødedato: 19.05.2025, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Ny praksis for tilsyn/kontrol med udlejningscykler

Se alle bilag

Teknik og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens opfølgning på medlemsforslag fra den 18. november 2024 om en ny praksis for tilsyn og kontrol med udlejningscykler i Københavns Kommune. Forvaltningen har identificeret løsninger, der kan implementeres inden for gældende lovgivning og uden, at det på nuværende tidspunkt forudsætter forhøjet gebyrbetaling fra operatørerne eller afsættelse af flere midler Løsningerne er gradvist at øge antallet af parkeringsvagter, der fører tilsyn med udlejningscykler navnlig i sommerperioden, udvikling af IT-systemerne, der anvendes til tilsyn/kontrol, samt dialog med operatørerne om problematiske områder i byen. Medlemsforslagets 2. at punkt om indførelse af et tilstrækkeligt højt strafgebyr hos udlejningsselskaberne, mhp. at undgå brugernes fejlparkeringer, kan ikke indfries indenfor rammerne af den nuværende lovgivning.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen igangsætter en styrket og mere systematisk indsats for tilsyn og kontrol med udlejningscykler i Københavns Kommune som beskrevet under løsning.

     

  2. at medlemsforslag om ny praksis for tilsyn/kontrol med udlejningscykler i Københavns Kommune stillet af Socialdemokratiet, jf. Teknik- og Miljøudvalget den 18. november 2024 hermed er håndteret (bilag 2).

Problemstilling

Forvaltningen modtager mange henvendelser fra både borgere, lokaludvalg, og medlemmer af Borgerrepræsentationen, med tiltagende hyppighed i forår og sommer, hvor antallet af turister i København stiger. Der er en oplevelse af, at mange udlejningscykler placeres uden for cykelstativerne og generelt holder til gene.

En del af problemstillingen er, at cyklerne ved aflevering placeres korrekt ifølge operatørernes apps, hvor cyklen registreres som placeret i et cykelstativ, men dog alligevel står uden for et cykelstativ. GPS-teknologien der anvendes, er desværre for upræcis til fuldstændigt at forhindre dette.

Lovgivningen sætter også væsentlige begrænsninger for reguleringen af udlejningscykler og hvad kommunen kan kræve af operatørerne og brugerne. Forvaltningen kan alene registrere og afhente udlejningscykler, der står ulovligt på offentlig vej, ikke er under udlejning, og ikke står i umiddelbar nærhed af et cykelstativ. Cykler, der står på privat areal eller tæt på et cykelstativ, kan ikke fjernes. Der er heller ikke hjemmel til at stille krav til operatørerne om, at de skal opkræve gebyr af brugerne for fejlparkering.

Løsning

På trods af skærpede krav til operatørerne/udlejningsselskaberne, herunder brug af geofencing, er der fortsat problemer med udlejningscykler, som efterlades uhensigtsmæssigt – særligt i og omkring centrale knudepunkter.

Den nuværende indsats består af både gadebaseret og administrativ kontrol. Fire parkeringsvagter varetager tilsyn med udlejningscykler som supplement til den almindelige parkeringskontrol, svarende til to årsværk besluttet af Borgerrepræsentationen (BR den 24. august 2023). Hertil kommer 0,6 årsværk til administrativ opfølgning. Den administrative kontrol fastholdes som en central del af indsatsen, da den muliggør opfølgning på borgerhenvendelser og praj – også i tilfælde, hvor cyklen står lovligt (f.eks. er udlejet eller har ophobet sig nær et cykelstativ), og hvor en direkte kontakt til operatøren kan føre til en hurtig løsning. Erfaringen viser, at denne metode har god effekt, og at operatørerne reagerer hurtigt på sådanne henvendelser fra forvaltningen.

Forvaltningen foreslår, at tilsynet styrkes gennem forbedringer af arbejdsgange og digital understøttelse. Blandt andet ved gradvist at øge antallet af parkeringsvagter, der fører kontrol på gaden og videreudvikle IT-systemet PUMA, så det bedre understøtter billeddokumentation, automatisk journalisering og opfølgning på fejlplacerede cykler.

Samtidig indføres en ny type ”praj” i ”Giv et praj”, som parkeringsvagterne anvender i situationer, hvor cyklen står uhensigtsmæssigt men ikke ulovligt – fx tæt på cykelstativer. Prajet sendes direkte til den pågældende operatør og om muligt følges der op på, om operatøren har håndteret cyklen og bliver ellers afhentet af forvaltningen.

Forvaltningen vil derudover i samarbejde med operatørerne, arbejde for at skabe ordentlige forhold og proaktivt sikre, at særlige knudepunkter og områder med høj forekomst af udlejningscykler bliver håndteret individuelt, herunder – i yderste konsekvens – overveje at begrænse antallet af tilladte cykler i visse af disse områder, i overensstemmelse med lovgivningen.

Der har i opstartsfasen af forvaltningens kontrolindsats, været udfordringer med at få indsatsen i drift, men den er gradvist blevet styrket, og i marts og april 2025 har forvaltningen afhentet 18 udlejningscykler.

En stikprøve på Islands Brygge og Kalvebod Brygge i juni 2024 viste, at 10 ud af 74 cykler, der holdt parkeret udenfor et cykelstativ, kunne registreres til afhentning. De øvrige stod på privat areal, var under udlejning, eller befandt sig tæt ved stativer. Det understreger behovet for en praksis, som favner bredere end blot den fysiske kontrol med henblik på afhentning af forvaltningen, hvis ønsket er at sikre mere effektiv kontrol med udlejningscyklerne.

Forvaltningen arbejder med følgende ændringer:

  1. IT-systemet PUMA videreudvikles, med henblik på at understøtte en mere effektiv, digitalt integreret og administrativt håndterbar kontrolpraksis.
  2. Kontrollen på gaden styrkes ved, gradvist at øge antallet af parkeringsvagter - navnlig i sommerperioden, hvor der er mere aktivitet - der foretager tilsyn med udlejningscykler, og ved at sikre en proaktiv prioritering af indsatsen i knudepunkter og områder med høj forekomst af fejlplacerede cykler.
  3. Der arbejdes videre med at udvikle en særlig version af ”Giv et praj”, som kun parkeringsvagterne har adgang til, og som kan anvendes til at registrere cykler, der ikke henstår ulovligt, men stadig uhensigtsmæssigt – fx i nærheden af cykelstativer. Prajet sendes direkte til operatøren, og der følges så vidt muligt op med henblik på opfølgning eller afhentning.

Det skal understreges, at de foreslåede løsninger kan gennemføres inden for eksisterende ramme og uden tilførsel af nye midler. Tiltagene vil styrke kontrollen og forventes at bidrage positivt til håndteringen af uhensigtsmæssigt parkerede udlejningscykler. Det skal dog samtidig understreges, at udfordringen i vidt omfang hænger sammen med brugeradfærd samt strukturelle forhold i byrummet – herunder knudepunkter med høj cykelaktivitet og begrænset kapacitet til cykelparkering.

En løsning på problemet kræver både en mere grundlæggende omfattende analyse, øgede reguleringsmuligheder og fysiske investeringer i cykelinfrastrukturen – herunder udbygning af kapacitet ved centrale knudepunkter.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget har også mulighed for at beslutte, at

  • afsætte ressourcer til en fast administrativ medarbejder, der kan sikre opfølgning, dokumentation og sagsbehandling i tilsynet. Dette vil medføre en mere målrettet og koordineret indsats. Dette vil kræve henvisning til kommende budgetforhandlinger (1 årsværk ca. 700.000 kr.)

  • ·opprioritere afhentning af udlejningscykler som driftsopgave. Der kan alternativt afsættes ressourcer til denne opgave, hvilket vil kræve henvisning til kommende budgetforhandlinger. Det vil kræve yderligere undersøgelse at estimere prisen for dette.

  • afsætte midler til en større opgradering af PUMA, med fokus på brugervenlighed, integration og automatisering. Dette vil kræve henvisning til kommende budgetforhandlinger. Det vil kræve yderligere undersøgelse at estimere prisen for dette.

  • igangsætte en intern eller ekstern analyse af fejlparkeringens omfang, geografiske fordeling og håndhævelsesmuligheder. Dette vil kræve henvisning til kommende budgetforhandlinger. Det vil kræve yderligere undersøgelse at estimere prisen for dette.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Forvaltningen har i arbejdet med denne indstilling fokuseret på løsninger, der kan gennemføres uden tilførsel af ekstra midler eller ændringer i takstgrundlaget. Der er derfor ikke indlagt behov for takstforhøjelser eller øget bemanding. Eventuelle politiske beslutninger om at iværksætte andre tiltag vil kræve særskilt økonomisk prioritering til kommende budgetforhandlinger.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen igangsætte videreudvikling af PUMA, tilpasse arbejdsgange og sikre oplæring af relevante medarbejdere. Derudover vil der blive intensiveret dialog med operatørerne om håndtering af cykler ved centrale knudepunkter.

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

Til top