Mødedato: 19.05.2025, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispositionsforslag for skybrudssikring og klimatilpasning af Kirsebærhaven og Gl. Køge Landevej, Valby

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til det samlede dispositionsforslag for skybruds- og klimatilpasning af Kirsebærhaven og Gl. Køge Landevej, der begge indgår i den politisk godkendte Projektpakke 2021 med klimatilpasningsprojekter. Projektet indebærer klimatilpasning af fælleskloakken i området samt håndtering af skadesvoldende oversvømmelser, bl.a. ved anlæg af grønne vejbede. Der er tale om et medfinansieringsprojekt, som betales af HOFORS vandtakster. Godkendelsen danner grundlag for den videre projektering.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at dispositionsforslaget for projektet ”Kirsebærhaven og Gl. Køge Landevej – skybrudssikring og klimatilpasning” danner grundlag for den videre detailprojektering og efterfølgende totalentrepriseudbud, jf. bilag 2 og 4.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 10. december 2020 at igangsætte Projektpakke 2021, der bestod af seks skybrudsprojekter som led i den samlede målsætning om, at København skal skybrudssikres med 300 konkrete projekter over 20 år (BR 26. november 2015). Med denne indstilling forelægges dispositionsforslag for udformning af de sidste to projekter i pakken, hhv. Kirsebærhaven og Gl. Køge Landevej, der nu samles til projektet ”Kirsebærhaven og Gl. Køge Landevej – skybrudssikring og klimatilpasning”. Der blev afsat 48,1 mio. kr. i medfinansiering ifm. vedtagelse af Projektpakke 2021, som mellemfinansierer anlægsudgifterne frem til projektafslutning, hvor midlerne refunderes af HOFOR.

Løsning

Formålet med klimatilpasningen er at forsinke vejvand fra Urtehaven og den øvre del af Kirsebærhaven, så kloakken aflastes for bedre at kunne håndtere fremtidens øgede mængde af hverdagsregn. Dette opnås ved, at forvaltningen i samarbejde med HOFOR anlægger 18 vejbede med tilhørende faskiner til forsinkelse af regnvand på Urtehaven og på en delstrækning af Kirsebærhaven.

De grønne vejbede vil være med til at forstærke gadernes grønne struktur og fungere som trafikdæmpende elementer. Den overordnede placering af alle vejbede i projektområdet fremgår af bilag 2B. Principiel indretning med nye vejbede i de enkelte gaderum fremgår af bilag 4. I det samlede projekt forsinkes regnvand fra cirka 13.000 m2 opland fra kloakkerne til vejbede og faskiner.

Der etableres derudover terrænreguleringer på delstrækninger langs Urtehaven og Gl. Køge Landevej til at styre skybrudsvandet. Dette vil betyde, at vandet holdes og styres på veje og grønne områder, hvor det gør mindst mulig skade. I dag strømmer skybrudsvandet på terræn ned i Vigerslevparken, og det vil det fortsat gøre i fremtiden. Skybrudsvandet forventes at blive afledt til Harrestrup Å.

Høring

Dispositionsforslaget har været i høring ved Valby Lokaludvalg i perioden fra den 10. marts - 1. april 2025, jf. bilag 7, og er præsenteret offentligt senest på et borgermøde den 12. marts 2025. Referat fra borgermødet fremgår af bilag 8. Forvaltningens bemærkninger fremgår sidst i bilag 8.

Høringssvar fra lokaludvalg

I deres høringssvar glæder Valby Lokaludvalg sig over klimatilpasningsprojektet, som lægger sig i forlængelse af Områdefornyelsen Folehavekvarterets tidligere arbejde med at optimere trafiksikkerheden og forbedre byrummet i området.

Høringssvar fra borgere

Borgerne i området har på borgermøde d. 12. marts 2025 udtrykt stort ønske om, at vejbedene placeres, så de får en yderligere trafikdæmpende virkning. Det skyldes, at borgerne oplever at bilisterne kører med høje hastigheder. Derudover var der ønske om, at antallet af parkeringspladser, der skal nedlægges, bringes ned. 

Forvaltningens bemærkninger

Forvaltningen arbejder også for at skabe merværdi ved at samtænke vejbedene med trafikregulering. Samlet set har bemærkningerne derfor givet anledning til, at forvaltningen fortsat vil se på, hvordan placering af vejbedene i de kommende projekteringsfaser kan optimeres ift. at skabe mest mulig synergi for også at trafikdæmpe. Derudover har forvaltningen haft fokus på at mindske antallet af parkeringspladser, der skal nedlægges. Det bemærkes, at der ved parkeringstællinger i projektområdet er fundet en belægningsgrad på 64 %, hvor den på sidegaderne er 40 %(bilag 6).

Parkering

Med projektet vil der blive nedlagt 50-55 parkeringspladser. I det oprindelige dispositionsforslag, var der lagt op til at nedlægge 72 parkeringspladser i projektområdet (bilag 5), men på baggrund af den lokale dialog og en intern screening vurderer forvaltningen, at dette tal kan bringes ned til 50-55 parkeringspladser, der skal nedlægges. Dette kan lade sig gøre ved bl.a. at ændre på vinklen på skråparkering, hvilket gør plads til længdeparkering på den anden side af gaden, samt ved optegning af parkeringsbåse udvalgte steder på Urtehaven. I de næste faser i projektet vil der fortsat blive arbejdet på at minimere antallet af nedlagte parkeringspladser ved optimering af placering af vejbede.

De nedlagte parkeringspladser kan ikke erstattes, idet det er ikke muligt at finde plads til erstatningsparkering på offentligt areal i nærområdet. Da parkeringspladserne nedlægges uden for betalingszonen, er det ikke undersøgt, om det er muligt at disponere 32 parkeringspladser fra pladser lejet i private anlæg.

Træer

Med dispositionsforslaget fældes seks kirsebærtræer, som estimeres til at være mellem 6-10 år gamle. Lignende seks træer plantes i dialog med Boligforeningen 3B.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte at bevare de seks kirsebærtræer. Konsekvensen for projektet vil være, at der i projektforslagsfasen indarbejdes faskiner andetsteds, hvilket kan fordyre projektet med ca. 100.000 kr. 

Økonomi

På Borgerrepræsentationens møde 10. december 2020 blev der afsat og frigivet i alt 48,1 mio. kr. (2020 p/l) til skybrudssikring af Kirsebærhaven (KV37A), og Gl. Køge Landevej (KV39).    

De nedlagte parkeringspladser befinder sig uden for betalingszonen, og kommunen vil derfor ikke miste indtægt på dette.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, sendes projektet i totalentrepriseudbud. Efter en indledende færdigprojektering i efteråret 2025, forventes anlæg igangsat i 1. kvartal 2026 med forventet ibrugtagning slut 2027.

 

Søren Wille

                                            / Peter Højer

 

Til top