Mødedato: 19.04.2006, kl. 15:00

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttelse af søer til at anlægge permanente beplantede lavvandsområder i Peblinge Sø og Sortedams Sø

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttelse af søer til at anlægge permanente beplantede lavvandsområder i Peblinge Sø og Sortedams Sø

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 19. april 2006

 

 

Sager til beslutning

 

9.      Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttelse af søer til at anlægge permanente beplantede lavvandsområder i Peblinge Sø og Sortedams Sø

 

TMU 225/2006  J.nr. 2201.0006/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

 

at   der gives dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttelse af søer til at anlægge permanente beplantede lavvandsområder i Peblinge Sø og Sortedams Sø. 

 

 

RESUME

De Indre Søer er omfattet af de generelle beskyttelsesbestemmelser i Naturbeskyttelseslovens § 3, hvilket medfører, at der ikke må foretages ændringer i tilstanden af søerne, uden at Københavns Kommune som amtsmyndighed har givet tilladelse hertil.

 

Siden 2002 har Københavns Kommune gennemført et miljøgenopretningsprojekt i De Indre Søer i København. Miljøgenopretningsprojektet har omfattet opfiskning af skidtfisk, udsætning af rovfisk, udplantning og fremme af undervandsvegetation og forbedring af opvækstforhold for smågedder.

 

Resultaterne har indtil videre være yderst positive, idet der er skabt klarvandsperioder i søerne, der langt overstiger de stillede kvalitetskrav. Endvidere er der etableret en undervandsvegetation, der dækker søernes dybere områder.

 

Det har ved miljøgenopretningsprojektet ikke været muligt for undervandsvegetationen at etablere sig i bredzonerne i Peblinge Sø og Sortedams Sø. Den manglende vegetation i bredzonerne bevirker, at det er vanskeligt at etablere en selvproducerende bestand af gedder i søerne, hvilket er medvirkende til, at stabiliteten af den opnåede miljøtilstand bliver mindre. Endvidere betyder den manglende vegetation langs bredderne, at faunaen af smådyr er begrænset i de lavvandede områder.

 

I foråret 2005 blev der derfor forsøgsvis anlagt et lavvandsområde beplantet med sumpplanter i den nordlige Sortedams Sø, samt udsat gydemodne gedder i området. Forsøgsprojektet var en stor succes, idet der var geddeyngel samt en smådyrsbestand i området, og der endvidere blev observeret såvel store som små gedder i søerne fra såvel søernes egen bestand samt fra de udsatte fisk.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen ønsker derfor at etablere et beplantet lavvandsområde på ca. 750 m2 i henholdsvis Peblinge Sø og i hver af de 2 Sortedams Søer ved Peblinge Dossering og Sortedams Dossering.

 < /o:p>

Da etableringen af lavvandsområderne vil have en positiv indvirkning på søernes miljøtilstand, indstiller Teknik- og Miljøforvaltningen, at der gives en dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 til at etablere områderne.

  

De Indre Søer er endvidere fredet ved Deklaration vedrørende Søerne, der er tinglyst 3. maj 1966, hvilket medfører, at etableringen af lavvandsområderne også kræver en godkendelse af Fredningsnævnet for København. Forvaltningen har derfor ansøgt Fredningsnævnet om dispensation fra fredningsdeklarationen til at anlægge områderne.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Siden 2002 har Københavns Kommune gennemført et miljøgenopretningsprojekt i De Indre Søer i København. Projektet gennemføres i henhold til retningslinierne i Københavns Kommunes Regionsplan, hvor De Indre Søer er målsat med "generel målsætning" (B), der betyder, at søerne skal fungere som levested for et naturligt og alsidigt dyre- og planteliv, der er upåvirket eller kun svagt påvirket af kulturbetingede faktorer, og med vand af god hygiejnisk kvalitet.

 

Miljøgenopretningsprojektet har omfattet opfiskning af skidtfisk, udsætning af rovfisk, udplantning og fremme af undervandsvegetation og forbedring af opvækstforhold for smågedder.

 

Resultaterne har indtil videre været yderst positive, idet der er skabt klarvandsperioder i søerne, der langt overstiger de stillede kvalitetskrav. Endvidere er der etableret en undervandsvegetation, der dækker størstedelen af søernes dybere områder (>1 meter). Endelig er der etableret en afbalanceret stor bestand af rovlevende aborrer.

 

Det har ved miljøgenopretningsprojektet ikke været muligt for undervandsvegetationen at etablere sig på de lavvandede områder i Peblinge Søs og Sortedams Søs bredzoner, som udgøres af arealerne indtil ca. 15 m fra bredderne. Den manglende vegetation i bredzonerne har bevirket, at det har været meget vanskeligt at genetablere en selvproducerende bestand af gedder i søerne selv efter gentagne udsætninger. Den begrænsede succes ved etablering af en geddebestand betyder, at geddens relative andel i søernes samlede bestand af rovfisk vil blive mindre end i andre rene danske søer, og derfor vil stabiliteten i den opnåede miljøtilstand ligeledes blive tilsvarende mindre. Endvidere betyder den manglende vegetation i bredzonerne, at faunaen af smådyr på de lavvandede områder er begrænset, ligesom der ikke er skabt yderligere habitater for vandfuglene i søerne.

 

I foråret 2005 blev der derfor på et lavvandsområde i den nordlige Sortedams Sø forsøgsvis udlagt måtter med vegetation, som normalt kendes fra bredzoner i naturlige søer, dvs. sumpplanter med en maksimal væksthøjde på ca. 80 cm, der tåler helt eller delvis vanddække. Udplantningen blev fulgt af udsætning af større gydemodne gedder, hvoraf en større del var mærket med radiosendere.

 

På trods af at vandstanden har varieret ganske voldsomt i søerne i løbet af sommeren 2005, er der observeret såvel store som små gedder i søerne stammende både fra søernes egen bestand samt fra de udsatte fisk. Endvidere er der i området fanget geddeyngel fra dette års gydning ved elfiskeri igennem sommeren.

 

Endelig har der i lavvandsområdet meget hurtigt etableret sig en smådyrsbestand, og forholdene i området har tiltrukket en række fugle, bl.a. grønbenet rørhøne, som normalt kun observeres på Fugleøen i søen.

 

Den forsøgsvise etablering af vegetation på lavvandsområderne har således fået den tilsigtede virkning, nemlig at forbedre gyde- og opvækstforholdene for gedder samtidig med en forbedring af leveforholdene for det øvrige dyreliv.

 

En generel øgning af arealet af lavvandsområder med sumpvegetation vil således have en positiv indvirkning på søernes miljøtilstand, således at den observerede forbedring af miljøtilstanden, som er indtrådt siden 2002 kan fastholdes og stabiliseres yderligere. Beplantede lavvandsområder vil forbedre ynglemulighederne for søernes rovfisk – og være med til at etablere en selvproducerende geddebestand i søerne. Endvidere vil områderne bidrage til at skabe en hensigtsmæssig biologisk struktur og mangfoldighed i søernes bredzoner, især med henblik på smådyr og fugle. Lavvandsområder med sumpplanter med en maksimal højde på ca. 80 cm, som ikke hindrer udsynet over søfladen, men som i løbet af vækstsæsonen skifter karakter, kan endvidere forøge den rekreative og æstetiske værdi af søerne.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen ønsker derfor at etablere 3 permanente lavvandsområder med sumpvegetation i Søerne, der placeres

ved den sydvestlige ende af Peblinge Sø

ud for øen i den sydlige Sortedams Sø

ud for øen i den nordlige Sortedams Sø

 

Placeringerne er valgt dels ud fra æstetiske hensyn, dels ud fra hensynet til, at områderne ligger placeret på meget lavvandede dele af bredzonerne.   

 

Hvert område vil have en størrelse på ca. 750 m2, dvs. mellem 0,5 og 1 % af søernes areal. Formen for områderne vil være en halv ellipse, som betyder at kantlængden langs bredden vil blive på ca. 60 m, og beplantningens udstrækning i søerne vil blive på ca. 15 m. Hvis områderne skal kunne opfylde formålet, kan de ikke være mindre. Ved detailplanlægningen udlægges vegetationen med et "så naturligt udseende" som muligt.

 

Placeringen af områderne kan ses på det vedlagte bilag 1 A.

For at give et indtryk af den fremtidige bevoksnings karakter er endvidere vedlagt bilag 2, der viser det midlertidigt anlagte beplantede område i 2005.

 

Etableringen af områderne udføres som ved forsøgsprojektet og sker ved udlægning af vegetationsmåtter (bestående af forgængeligt kokos) på et underlag af et mindre lag bakkegrus. 

 

Det er planlagt, at etableringen af områderne vil blive udført i løbet af sommeren 2006.

 

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 til anlæg af lav-vandsområder

De Indre Søer er omfattet af de generelle beskyttelsesbestemmelser i Naturbeskyttelseslovens § 3, hvilket medfører, at der ikke må foretages ændringer i tilstanden af søerne, uden at Københavns Kommune som amtsmyndighed har givet tilladelse hertil.

 

Da anlægget af de beplantede lavvandsområder vil have en positiv indvirkning på søernes miljøtilstand, således at den observerede forbedring af miljøtilstanden, som er indtrådt siden 2002 kan fastholdes og stabiliseres yderligere, indstiller Teknik- og Miljøforvaltningen, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, at der gives dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 til at anlægge permanente beplantede lavvandsområder i Peblinge Sø og Sortedams Sø.     

Økonomi

Dispensationen fra Naturbeskyttelseslovens § 3 har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

 

Miljøvurdering

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste. Til sagstypen er knyttet følgende miljømål:

 

Målet med etableringen af de beplantede lavvandsområder er, at områderne skal medvirke til en positiv udvikling af søernes miljøtilstand, således at den observerede forbedring af miljøtilstanden, som er indtrådt siden 2002, kan fastholdes og stabiliseres yderligere.

 

Høring

Dispensationen fra Naturbeskyttelseslovens § 3 skal sendes til høring i følgende foreninger, organisationer og offentlige myndigheder:

  • Skov- og Naturstyrelsen
  • Danmarks Naturfredningsforening
  • Danmarks Naturfredningsforening, Københavnsafdelingen
  • Friluftsrådet
  • Friluftsrådet, Amtsrepræsentationen i København
  • Dansk Ornitologisk Forening
  • Dansk Ornitologisk Forening, lokalafdelingen
  • Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse
  • Økonomiforvaltningen, 8. kontor

 

Der kan inden 4 uger fra den dag, afgørelsen er modtaget, klages til Naturklagenævnet over afgørelsen. Klageberettigede er offentlige myndigheder, Danmarks Naturfredningsforening samt lokale foreninger, som har en væsentlig interesse i afgørelsen. Dispensationen kan ikke benyttes, før klagefristen e r udløbet. Hvis der klages over afgørelsen, må etableringen af lavvandsområderne afvente til klagesagen er afsluttet.

 

Da anlægget af beplantede lavvandsområder i Søerne må anses for at have almindelig offentlig interesse, vil afgørelsen blive offentliggjort i Berlingske Tidende, Politiken, Jyllands Posten samt i områdets lokalblade.

 

De Indre Søer er endvidere fredet ved Deklaration vedrørende Søerne, der er tinglyst 3. maj 1966, hvilket medfører, at etableringen af lavvandsområderne også kræver en godkendelse af Fredningsnævnet for København for at kunne etableres. Forvaltningen har derfor ansøgt Fredningsnævnet om dispensation fra fredningsdeklarationen til at anlægge områderne.

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1 A, der viser områdernes placering i søerne.

Bilag 2, der viser det midlertidige anlagte beplantede område i 2005.

 

 

Ole Bach


 

Til top