Mødedato: 18.12.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Midlertidig brug af grunde, bygninger og byrum

Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til nye indsatser for at håndtere, at grunde, bygninger og byrum i København benyttes til midlertidige aktiviteter i forlængelse af, at lov om planlægning (planloven) giver mulighed herfor.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen implementerer nye indsatser for håndtering af midlertidig brug af grunde, bygninger og byrum i København.

Problemstilling

Københavns Kommune understøtter visioner om at udnytte byens rum bedst muligt og skabe byliv, jf. Kommuneplan 2015, Kultur- og Fritidspolitikken 2016-2019 samt Fællesskab København 2016-2025. Der er efterspørgsel fra eksterne aktører på midlertidig brug af grunde, bygninger og byrum samt én indgang til Københavns Kommune i forbindelse med at understøtte midlertidige anlæg og aktiviteter. Mulighederne for at benytte byen til midlertidige aktiviteter suppleres af, at Folketinget den 1. juni 2017 vedtog at ændre planloven, så bl.a. muligheden for dispensation til midlertidige aktiviteter og anlæg udvides.

Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget skal derfor tage stilling til nye indsatser for, hvordan Københavns Kommune håndterer midlertidig brug af grunde, bygninger og byrum

Løsning

Indsats i Københavns Kommune

Københavns Kommune har på baggrund af aktørers store interesse for at bruge grunde, bygninger og byrum midlertidigt erfaringer med midlertidige projekter forud for, at der eksempelvis bliver udarbejdet lokalplan. De midlertidige aktiviteter og anlæg er med til at skabe en levende by med kant, udvikle storbykulturen samt at styrke kreativ vækst og medborgerskab.

Der er allerede i dag eksempler på midlertidige aktiviteter, heriblandt Ørestad med Plug N Play. Projektet har sat fokus på nødvendigheden i at kickstarte kultur- og fritidslivet i nye byområder for at skabe en platform for fremtidige faciliteter og aktiviteter. Midlertidige madmarkeder er ligeledes eksempler på, hvordan der skabes liv i byen, når grunde afventer udvikling.

I løbende henvendelser fra aktørerne tilkendegives dog udfordringer ved at få kendskab til mulige grunde, bygninger og byrum, nødvendige myndighedstilladelser, og aktørerne efterspørger derfor én indgang til kommunen i forhold til midlertidige aktiviteter og en samlet kommunal koordinering. På den baggrund anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen at styrke Københavns Kommunes rådgivning til aktører om muligheder, begrænsninger og myndighedskrav. Herigennem understøtter kommunen, at aktørerne kan realisere midlertidige initiativer inden for gældende lovgivning. Styrkelsen kan ske ved at fremme god vejledning bl.a. i forhold til samarbejde og exitstrategi, når aktører og grundejere indgår aftaler om midlertidig brug af grunde, bygninger og byrum. Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår derfor følgende indsatser:

a. Synlig indgang til kommunen

Der skabes en samlet og synlig indgang til kommunen i forhold til tilladelser til midlertidig brug af grunde, bygninger og byrum og med en aktørguide på den eksisterende hjemmeside www.kk.dk, der bl.a. indeholder huskelister, skabelon til exitstrategi, henvisning til plan- og bygningskrav samt myndighedsbehandling og kontaktoplysninger på forvaltningerne.

Teknik- og Miljøforvaltningen har ansvaret for denne indsats. 

b. Styrket netværk og vejledning

Kommunen styrker det tværgående samarbejde mellem Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen, som omfatter vejledning, videndeling og formidling mellem kommunen og eksterne aktører. Der vil eksempelvis blive set nærmere på muligheden for at samarbejde om fest og kreative aktiviteter på Refshaleøen, der i stort omfang vil kunne ske indenfor de rammer, der ligger i den eksisterende lokalplan, som allerede muliggør midlertidige aktiviteter.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har ansvaret for denne indsats.

Forvaltningerne afsøger i forbindelse med at implementere indsatserne behov og muligheder for at finansiere midlertidige projekter. Bl.a. kan midlertidighedsdagsordenen eventuelt understøttes i forbindelse med udmøntningen af midler afsat i Budget 2018, indgå i kommende budgetforhandlinger eller søges eksternt

Muligheder for midlertidighed

Kommuneplanen og enkelte lokalplaner indeholder mulighed for at tillade midlertidige aktiviteter i begrænset omfang. Med planlovens nye dispensationsmulighed suppleres kommunens muligheder for at imødekomme ønsker om at benytte grunde, bygninger og byrum til midlertidige aktiviteter. Loven giver dermed mulighed for at dispensere fra en lokalplans principper til midlertidige aktiviteter i en periode på op til tre år og for så vidt angår midlertidige studieboliger i op til 10 år. Det betyder, at Teknik- og Miljøforvaltningen siden den 15. juni 2017 i større omfang har kunnet give en treårig dispensation til midlertidige aktiviteter og anlæg. Aktiviteter kan eksempelvis være kunstudstillinger, musikarrangementer, teater og sportsaktiviteter m.v. Anlæg kan eksempelvis være øvelokaler, parkering på terræn, lokaler til virksomheder bl.a. iværksættervirksomheder, kontorpavilloner, madmarkeder og midlertidige boliger.

Muligheden forventes særligt anvendt i tilfælde, hvor der er udarbejdet en ny lokalplan, som endnu ikke kan realiseres, eller hvor en ældre lokalplan ikke længere er aktuel, men endnu ikke er erstattet af en ny lokalplan. Der kan ikke dispenseres til anlæg m.v., der ikke kan fjernes, eller som på anden måde vil medføre en permanent ændring eller påvirkning af området, og der vil ikke kunne dispenseres til lokalplanpligtige forhold. Derudover gælder al gældende lovgivning, herunder vejloven og bygge- og miljølovgivningen, fortsat uændret.

Midlertidighedsbegrebet

Begrebet midlertidighed bruges som en bred betegnelse for kulturelle og kommercielle aktiviteter af kortere varighed. Det dækker over både enkeltstående og gentagne aktiviteter, men aktiviteter, der fra igangsætningen har en på forhånd fastsat slutdato.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget har godkendt indstillingen, implementerer Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indsatserne for midlertidig brug af grunde, bygninger og byrum primo 2018.

 

Pernille Andersen                                                           Mette Touborg

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. december 2017
 
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi finder det vigtigt, at forvaltningen udover de nævnte indsatser også har fokus på partnerskaber med boligselskaber og developere samt at brugen af byens kreative zoner også indarbejdes. Hvis midlertidigheden skal have luft under vingerne, så er det centralt, at kommunen agerer som bindeled mellem de forskellige aktører og interessenter.”

Til top