Mødedato: 18.06.2018, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Cykelredegørelse 2018

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til Cykelredegørelse 2018.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at Cykelredegørelse 2018 (bilag 2) tages til efterretning.

Problemstilling

Cykelredegørelsen forelægges Teknik- og Miljøudvalget en gang årligt og skaber et samlet overblik over Københavns Kommunes cykelindsatser. Endvidere giver den status på den generelle udvikling på cykelområdet set i forhold til de politisk vedtagne mål i bl.a. Kommuneplan 2015, Fællesskab København og Københavns Cykelstrategi 2011-2025 om at mindske biltrafik og øge gang-, cykel- og kollektiv trafik. Endelig beskriver redegørelsen de initiativer, som forvaltningen vurderer bør igangsættes først for at nå målsætningerne.

Teknik- og Miljøudvalget skal tage Cykelredegørelse 2018 til efterretning.

Løsning

Status for cykelindsatsen

Cykelredegørelse 2018 viser, at udviklingen i forhold til målene er positiv fra 2016-2017. Cykelandelen for ture til arbejde og uddannelse er fx steget to procentpoint siden 2016 til 43 % i 2017. Trods statistisk usikkerhed ved tallene bekræfter tendensen over en periode på 10 år, at cykelandelen både for alle ture og til arbejde og uddannelse er stigende og bilandelen faldende. Samlet set står den samlede transportsektor dog for 33 % af den samlede CO2-udledning i København, og der køres stadig meget mere i bil hver dag i København end på cykel. Især i de ydre bydele og på tværs af kommunegrænsen dominerer biltrafikken med ca. 10 gange så mange biler som cykler, mens cykeltrafikken fortsat dominerer særligt myldretidstrafikken i Indre By. For at nå målsætningerne i bl.a. Kommuneplan 2015 og Fællesskab København skal bilens andel fortsat reduceres med fem-seks procentpoint og cykelandelen øges med syv procentpoint.

Principper for udvælgelse af initiativer

På baggrund af de aktuelle udfordringer samt vurderinger af potentialer for fastholdelse og overflytning til cykel har forvaltningen udpeget 18 initiativer, der grupperes under temaerne:

  1. Cykelparkering
  2. Supercykelstier
  3. Cykelstier og sikre skoleveje
  4. Cykel- og gangbroer/-tunneller
  5. Cykelgader
  6. Grønne Cykelruter

Teknik- og Miljøforvaltningen har valgt initiativerne ud fra en vurdering af, hvad der vil have størst effekt for at nå de politiske målsætninger om at få flere til at cykle. Fokus er således på at sikre flere cykelpendlere på tværs af kommunegrænsen, samt at fastholde cyklister på strækninger med trængsel og i byudviklingsområder. Derudover er fokus på borgere, der oplever cykeltrafikken som utryg, herunder forældre og børn. Endelig er initiativerne valgt ud fra sammenhæng og timing i forhold til andre indsatser, herunder muligheder for ekstern medfinansiering i forbindelse med udbygningsaftaler, statslige puljer mv. Bilag 2B giver et detaljeret overblik over de enkelte initiativers kobling til bl.a. begrønning, bilparkering, klimatilpasning, vejgenopretning, byudvikling, trafiksikkerhed mv.

TEMA 1: Cykelparkering

Følgende initiativer i Prioriteringsplan for Cykelparkering 2018-2025, vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 6. marts 2018, indgår med fokus på styrkelse af kombinationsrejser med tog og bus, kapacitetsoptimering ved hjælp af cykelhåndtering samt helhedsorienteret løsning i Middelalderbyen:

  1. Anlæg af cykelparkering ved stationer i samarbejde med DSB
  2. Cykelparkering i samarbejde med Movia
  3. Foranalyse af cykelparkering og byrum omkring Højbro Plads
  4. Skærpet håndtering af efterladte cykler i perioden 2019-2021
  5. Dokumentation af kapacitet og behov 2018-2025

TEMA 2: Supercykelstier

Over de sidste 10 år er cykeltrafikken faldet 5 % over kommunegrænsen, mens biltrafikken er steget 5 %. Skal denne udvikling vendes, er det nødvendigt at sikre gode cykelmuligheder på de længere ture mellem København og omegnskommunerne. I 2017 har den statslige ”Pulje til fremme af cyklisme” givet tilsagn om 40 % medfinansiering til anlægstiltag på to Supercykelstier, mens Københavns Kommune i Budget 2019 skal afsætte 60 % til egenfinansiering af den københavnske del af ruterne for at udløse tilskud. Endvidere er den fortsatte drift af Sekretariatet for Supercykelstier, der er afgørende for, at samarbejdet på tværs af kommunerne kan fortsætte, afhængig af fortsat egenfinansiering på 10 % fra Københavns Kommune, idet den nuværende bevilling ophører med udgangen af 2018. Dette tema omfatter derfor:

  1. Egenfinansiering af Roskileruten
  2. Egenfinansiering af Avedøreruten
  3. Fortsat drift af fællessekretariatet for det regionale Supercykelsti-samarbejde

TEMA 3: Cykelstier og sikre skoleveje

I Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025, vedtaget i Borgerrepræsentationen den 30. marts 2017, indgår strækninger, hvor der er behov for nye cykelstier, samt strækninger, hvor de eksisterende cykelstier bør udvides med henblik på øget tryghed, sikkerhed og fremkommelighed. Forbedrede trafikforhold omkring skole og fritidsaktiviteter samt trafikundervisning forventes at øge tryghed og sikkerhed blandt børn og unge, særligt i udsatte byområder. Dette tema omfatter derfor:

  1. Optimering af Torvegade, inkl. mulighed for omverdensinddragelse og trafikforsøg
  2. Cykelstier og sikre skoleveje på Raffinaderivej og Ramsingsvej
  3. Trafikundervisning på bemandede legepladser

TEMA 4: Cykel- og gangbroer/tunneller

Hvis cykelandelen skal øges i takt med, at byen udbygges, bør cykelinfrastrukturen i byudviklingsområderne fremtidssikres og kobles til den eksisterende by. I Budget 2018 (BR 5. oktober 2016) (A, F, O og Ø) blev der afsat midler til foranalyse af en forbindelse mellem Grønttorvet og F.L. Smidth-området, hvor egenfinansering er en forudsætning for privat finansiering i forbindelse med udbygningsaftalen, samt en forbindelse mellem Svanemøllen Kaserne og Skt. Kjelds Kvarter. Disse foranalyser, der forelægges Teknik- og Miljøudvalget på udvalgets møde den 11. juni 2018, munder ud i en anbefaling af en fortsat udvikling af projekterne frem mod endelig beslutning:

  1. Cykel- og gangforbindelse mellem F.L. Smidth-området og Grønttorvet
  2. Cykel- og gangforbindelse mellem Svanemøllen Kaserne og Skt. Kjelds Kvarter

TEMA 5: Cykelgader

I de tættere byområder er der en række smalle gader med en overvægt af cyklister i forhold til biler, og hvor der ikke er plads til cykelstier. Her kan en attraktiv løsning være trafikdæmpning og etablering af cykelgader, hvor bilerne færdes på cykeltrafikkens præmisser, som det fx ses i Vestergade. Erfaringer fra de første strækninger er positive, og derfor foreslår forvaltningen at etablere de syv cykelgader, der er udpeget i Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025, i fire bydele:

  1. Etablering af syv cykelgader, inkl. mulighed for borgerinddragelse og byrumsforbedringer

TEMA 6: Grønne Cykelruter

De Grønne Cykelruter er et attraktivt og trygt alternativ til de trafikerede veje, især for nye cyklister og til fritidsformål. Redegørelsen omfatter initiativer til at sikre sammenhæng mellem allerede etablerede delstrækninger på tre Grønne Cykelruter. Derudover omfatter redegørelsen også en foranalyse til opgradering af den nordlige del af Havneringen, der vil forbinde byudviklingsområder og med den eksisterende by med hinanden:

  1. Missing links og opgraderinger på Amagerruten
  2. Missing links og opgraderinger på Vigerslevruten
  3. Udvidelse af Danshøjbroen - foranalyse
  4. Foranalyse af opgradering af Havneringens nordlige udvidelse

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. De nævnte anlægspriser for de foreslåede initiativer i bilag 2 er indledende estimater, som kvalificeres yderligere i forbindelse med efterfølgende budgetnotater.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder budgetnotater for de 18 initiativer, der indgår i cykelredegørelsen, frem mod forhandlingerne om Budget 2019.

 

Pernille Andersen

/Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. juni 2018 

Sagen blev udsat.

Til top