Mødedato: 17.12.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Delegation af kompetence fra Teknik- og Miljøudvalget til Teknik- og Miljøforvaltningen til at træffe afgørelser i sager om kystbeskyttelse

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om kompetencen til at træffe afgørelse i sager om kystbeskyttelse skal delegeres fra Teknik- og Miljøudvalget til Teknik- og Miljøforvaltningen.

 

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at kompetencen til at meddele afgørelser om kystbeskyttelse delegeres til Teknik- og Miljøforvaltningen

     

Problemstilling

Den 1. september 2018 trådte en ny kystbeskyttelseslov i kraft, hvorefter kompetencen til at træffe afgørelse i sager om kystbeskyttelsesforanstaltninger placeres hos kommunerne.

Med den ny lovgivning skal en grundejer, som ønsker at gennemføre kystbeskyttelse eller foranstaltning mod oversvømmelse, søge om tilladelse hos kommunen. Kompetencen til at træffe afgørelse har tidligere været hos staten.

Forvaltningen har allerede modtaget en række ansøgninger om beskyttelse af skakte og nye anlæg samt om etablering af dige ved Valbyparken. Da afgørelserne som oftest beror på faglige og tekniske vurderinger, foreslås afgørelserne delegeret til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Løsning

Det er endnu uvist hvor mange sager og af hvilken kompleksitet, forvaltningen vil modtage.

Forvaltningen forventer primært at modtage ansøgninger om tekniske anlæg på land, som fx har følsomme installationer under jordoverfladen og som skal beskyttes mod oversvømmelser fra havet, fx Metroanlæg og parkeringsanlæg. Derudover et mindre antal ansøgninger om lokale, kystnære anlæg til beskyttelse mod oversvømmelse eller erosion af kysten som diger og høfder. På sigt vil arbejdet med at stormflodsikre byen medføre større og mere komplekse sager med større diger, dæmninger og stormflodsporte.

Med den nye lov øges afstandskravet for projekter, der er omfattet af loven, fra 100 meter til 1000 meter ind i land fra kystlinjen. Havnens bolværk vil de fleste steder i København være at betragte som kystlinjen, og en væsentlig del af byen bliver derfor omfattet af krav om tilladelser efter kystbeskyttelsesloven. Det er dog kun anlæg, som laver egentlig beskyttelse mod oversvømmelse, som er omfattet.

Hovedparten af kystbeskyttelsessagerne forventes at være mindre sager, der afgøres ud fra en faglig og teknisk vurdering i henhold til den nye kystbeskyttelseslov og de tilhørende vejledninger. Forvaltningen foreslår derfor, at kystbeskyttelsessager fremover delegeres til forvaltningen.

Forvaltningen vil nøje følge med i hvilke sagstyper som modtages, og på linje med tilsvarende delegationer vil forvaltningen forelægge Teknik- og Miljøudvalget dispensationssager af større eller principiel karakter.

Denne indstilling om delegering har ikke være til høring hos organisationer eller det grønne råd, da den på lige fod med andre delegeringer kun omfatter en fordeling af beslutningskompetence på et myndighedsområde i kommunen.

Sammenhæng med anden lovgivning, herunder § 3 i naturbeskyttelsesloven

Ifølge den nye lov skal afgørelser i kystbeskyttelsessager inkludere afgørelser efter naturbeskyttelsesloven, skovloven, jagt- og vildtforvaltningsloven samt vandløbsloven i en samlet tilladelse efter kystbeskyttelsesloven. Bortset fra dispensationer efter § 3 i naturbeskyttelsesloven er disse sagsområder i dag uddelegeret til forvaltningen. Sager hvor der også indgår § 3-dispensationer skal derfor behandles i Teknik- og Miljøudvalget.

Forvaltningen forventer, at der vil være få kystbeskyttelsessager, hvor § 3 også skal indgå i behandlingen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, bliver delegationsfortegnelsen for Teknik- og Miljøudvalget samt Teknik- og Miljøforvaltningen opdateret med delegationen for meddelelse af sager efter kystbeskyttelsesloven.

 

Pernille Andersen 

                                            / Hans Christian Karsten

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. december 2018

Indstillingen blev ikke godkendt uden afstemning.

Til top