Mødedato: 17.04.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til ændring af regulativ for husholdningsaffald (udsat sag)

Se alle bilag

Regulativ for husholdningsaffald skal revideres som følge af Ressource- og Affaldsplan 2024 Cirkulær København og Tillægspakken og skal derfor i offentlig høring, før det kan endelig vedtages. Det reviderede regulativ udmønter en række indsatser fra Ressource- og Affaldsplan 2024, Cirkulær København vedrørende prioritering og indsamling af genanvendeligt affald. Derudover afspejler ændringerne i regulativet planlagte ændringer i serviceniveauet i forhold til håndteringen af de eksisterende affaldsordninger.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forslag til regulativ for husholdningsaffald, jf. bilag 2, sendes i lovpligtig offentlig høring i fire uger.

Problemstilling

Teknik-og Miljøudvalget skal tage stilling til, om Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til revideret regulativ for husholdningsaffald (bilag 2) kan sendes i høring i fire uger, inden udvalget vedtager regulativet endeligt. Baggrunden for revisionen er, at en række indsatser i Ressource- og Affaldsplan 2024, Cirkulær København (BR den 13. december 2018) og Tillægspakken (BR den 22. september 2022), ifølge lovgivningen skal beskrives i regulativet. Det drejer sig om indsamling af nye typer affald og ændringer i eksisterende affaldsordninger hos husholdningerne.

Løsning

Forvaltningen foreslår, at de ændrede og nye affaldsordninger beskrives i regulativ for husholdningsaffald. Ændringerne i regulativet fremgår med ændringsmarkeringer i bilag 2 og uddybes nedenfor.

Indsats 2.3 Udvikling af storskraldsordningen

Ordningen skifter navn fra storskrald til ”Stort indbo og indendørs træ”. Dette for at tydeliggøre hvilke typer affald, der indsamles i denne ordning, og at affald er en værdifuld ressource og ikke ”skrald”. Det er fx møbler, madrasser, indendørs træ, cykler, barnevogne og andre store genstande fra husholdninger. Formålet med navneændringen er at tydeliggøre overfor borgerne, at en større del af det affald, som i dag afleveres til storskrald, i stedet skal sorteres og afleveres i de øvrige genanvendelige affaldsordninger fx i pap- og plastbeholderne. På denne måde sikres det, at det genanvendelige affald blive indsamlet i rene fraktioner og genanvendelsen øges. Fremover skal det, der ikke indsamles i den hidtidige storskraldsordning fx PVC- og byggeaffald, afleveres på genbrugsstationerne.

Indsats 2.5 Forberedelse af ordning for bleaffald

Bleaffald skal udsorteres til genanvendelse og skal dermed ikke længere i restaffaldet. Ordningen er på nuværende tidspunkt stadig i forberedelsesfasen, som forudsat i Ressource- og Affaldsplan 2024. Regulativændringen sikrer, at ordningen vil kunne udrulles hos borgerne i den kommende periode. Alle borgere vil få mulighed for at deltage i ordningen. Det forventes, at der vil blive opstillet beholdere på udvalgte etageejendomme (med minimum seks blebørn). Derudover vil andre borgere med bleaffald kunne tilmelde sig ordningen og få opstillet en beholder.

Indsats 10.1 Henteordning for haveaffald, pottemuld og dyrestrøelse

Pottemuld og dyrestrøelse skal udsorteres til genanvendelse og skal dermed ikke længere i restaffaldet.

Der er i dag etableret en henteordning for det haveaffald, som fremkommer ved vedligeholdelse af private haver og anlæg omkring etageejendomme. Med ændringen af regulativet bliver også pottemuld og dyrestrøelse omfattet af haveaffaldsordningen og dermed øges genanvendelsen.

Indsats 10.2 Henteordning for keramik- og porcelænsaffald

Keramik- og porcelænsaffald skal udsorteres til genanvendelse og skal dermed ikke længere i restaffaldet. Keramik og porcelæn skal fremover afleveres i boksen/miljøskabet til farligt affald og vil blive afhentet sammen med dette og efterfølgende udsorteret til genanvendelse.

Ændring af eksisterende affaldsordninger 

Udover ændringer som følge af implementering af Cirkulær København foreslår forvaltningen en mindre ændring af henholdsvis haveaffald- og storskraldsordningen, som betyder, at det ikke længere vil være muligt for grundejerne at bestille midlertidigt opstillede containere til afhentning af dette affald mod betaling. Erfaringerne viser, at der sker en sammenblanding af forskellige affaldstyper i de store containere, hvilket har betydning for affaldets renhed og dermed genanvendelighed. Desuden er gebyropkrævningen forholdsvis ressourcekrævende at administrere. Borgere og grundejere vil fortsat blive tilbudt indsamling af haveaffald samt stort indbo og indendørs træ. Denne ændring forlægges Teknik- og Miljøudvalget, fordi det er en ændring i serviceniveauet, der skal godkendes politisk, mens ændringer i den praktiske håndtering af affaldsindsamlingen beskrives i de administrative retningslinjer for husholdningsaffald, som ikke kræver politisk behandling.

Kommunikation om de nye ordninger
Inden affaldsregulativet træder i kraft, har borgerne mulighed for at orientere sig om og komme med bemærkninger til regulativændringerne på kommunens høringsportal Bliv Hørt.

Når regulativet er trådt i kraft, offentliggør forvaltningen de administrative retningslinjer for de nye ordninger på kommunens hjemmeside, og retningslinjerne for de eksisterende ordninger opdateres. I retningslinjerne beskriver forvaltningen, hvad ordningerne går ud på, sorteringsvejledning, beholdertype, indsamlingsfrekvens m.v. 

Derudover beskrives nyhederne i det husstandsomdelte magasin Affald Kbh, på kommunens hjemmeside og på de sociale medier Facebook og Instagram.

Der kommunikeres borgernært i form af nye piktogrammer til beholderne i ejendommene, omdeling af sorteringsvejledninger og uddeling af plakater og klistermærker til ejendomme og institutioner. 

Kommunikationen om de nye affaldsordninger vil i øvrigt følge kommunikationsindsatsen for de andre 10 affaldstyper.

Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at

  • en eller flere af indsatserne fra Ressource- og Affaldsplan 2024, Cirkulær København ikke skal beskrives i regulativet på nuværende tidspunkt. Det gælder indsamling af bleaffald, pottemuld og dyrestrøelse, keramik- og porcelænsaffald samt ændring af storskraldsordningen til stort indbo og indendørs træ. I så fald vil forvaltningen ikke have hjemmel til at gennemføre indsamling af det pågældende affald som beskrevet i Ressource- og Affaldsplan 2024 og Tillægspakken.
  • det fortsat skal være muligt at bestille midlertidige containere mod betaling til haveaffald samt stort indbo og indendørs træ. Det kan imidlertid have en negativ effekt på genanvendelseseffekten.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, da disse indarbejdes i budgettet i forbindelse med godkendelse af gebyrerne for 2024. Ovennævnte ændringer i regulativet forventes at medføre indførslen af et gebyr for bleaffald, som allerede er indtænkt i økonomien for Ressource- og Affaldsplan 2024, Cirkulær København. Derudover vil afskaffelsen af gebyrerne for bestilling af midlertidige containere til haveaffald og storskrald medføre både færre indtægter, når der ikke længere skal foretages gebyropkrævning, og færre udgifter, når containerne ikke skal stilles op. Det indarbejdes i sagen om Teknik- og Miljøudvalgets takstkatalog, som forventes forelagt udvalget i juni 2023.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, tilretter Teknik- og Miljøforvaltningen høringsmaterialet på baggrund af udvalgsbehandlingen og sender regulativet i offentlig høring i fire uger. På baggrund af offentlighedsfasen forelægges en endelig version af regulativet efter indstilling fra Teknik- og Miljøudvalget for Borgerrepræsentationen forventeligt august 2023 med henblik på, at det kan træde i kraft den 1. september 2023. Teknik- og Miljøudvalget vil således skulle godkende den endelige version af regulativet på et møde medio 2023.

 

                                               Søren Wille

                                                                  / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. april 2023

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti mener at sagen er dårligt belyst i forhold til de økonomiske konsekvenser for borgerne og ønsker derfor sagen sendt tilbage til forvaltningen, for at få fuldt overblik over de økonomiske konsekvenser for borgerne – for at få fuldt overblik over de forventede takststigninger der vil rammer borger og virksomheder.”

Til top