Mødedato: 17.04.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Københavns Kommunes handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen har besluttet, at der skal udarbejdes en handleplan mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser (Borgerrepræsentationen den 16. december 2021). Den 15. december 2022 behandlede Borgerrepræsentationen første udkast til handleplanen, som efterfølgende har været i offentlig høring i perioden den 20. december 2022 til 30. januar 2023. Med denne sag forelægges i forlængelse af høringssvarene et revideret udkast til handleplan.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at udkast til handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser justeres med ændringer som forslaget i løsning og bilag 2, s. 12.
  2. at forvaltningens bidrag til det samlet høringsnotat er som beskrevet i løsning (og bilag 3. s. 11).

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 16. december 2021 et medlemsforslag, som pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i samarbejde med andre relevante forvaltninger og med inddragelse af relevante organisationer og foreninger at udarbejde et forslag til handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser.

Løsning

Københavns Kommunes handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser er udarbejdet af en referencegruppe af samtlige forvaltninger efter en omfattende inddragelse af relevante organisationer og foreninger. Efter første behandling i Borgerrepræsentationen den 15. december 2022 har handleplanen været i høring i perioden den 20. december 2022 til 30. januar 2023. Der er modtaget 22 høringssvar, som kan læses i bilag 4.

Der er i alt kommet to bemærkninger og ændringsforslag inden for Teknik- og Miljøudvalgets ressort. Det første er et fælles høringssvar fra Circumpolar Council Greenland (ICC) og Ilisimasavut og det andet er et høringssvar fra SOS Racisme.  Forvaltningen foreslår på baggrund af høringen nedenstående ændringer i handleplanen på udvalgets ressort, som er angivet med ændringsmarkeringer i bilag 2.

Høringssvar fra Inuit Circumpolar Council Greenland (ICC) og Ilisimasavut

ICC og Ilisimasavut påpeger i sit høringssvar (bilag 4, s. 20-21), at oprindelige folk (inuit) ikke figurerer som selvstændig gruppe, og at dette er i modstrid med international praksis.

Forvaltningen bemærker, at der på boligmarkedet ikke er lavet undersøgelser eller statistik vedrørende diskrimination af oprindelige folk (inuit). For at imødekomme ICC og Ilisimasavuts ønske har Teknik- og Miljøforvaltningen præciseret i handleplanen, at der vil være fokus på alle former for etnisk diskrimination, herunder diskrimination mod etniske minoriteter og oprindelige folk (inuit).

Forvaltningen har tilføjet formuleringen ”oprindelige folk (inuit)”, i overensstemmelse med det fælles høringssvar, der er kommet fra Inuit Circumpolar Council Greenland (ICC) og Ilisimasavut (bilag 2, s. 7-8). Ligeledes er der blevet indføjet ”oprindelse (inuit)” (bilag 2, s. 12).

Høringssvar fra SOS Racisme

SOS Racisme er i sit høringssvar (bilag 4, s. 64) kritisk over for den del, der omhandler Kultur- og Fritidsforvaltningens og Teknik- og Miljøforvaltningens Restaurations- og Nattelivsplan. Her beskrives et nyt Charter for fair natteliv, der skal bidrage til at bekæmpe diskrimination i nattelivet på diskoteker, barer mv. SOS Racisme mener ikke, at initiativerne vil have en effekt, ligesom organisationen anbefaler, at kommunen ikke gennemfører indsatser i samarbejde med brancheorganisationerne HORESTA (brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet) og DRC (brancheorganisation for restauranter, caféer, barer mv.). Kultur- og Fritidsforvaltningen har svaret på denne del på vegne af Københavns Kommune, herunder at kommunen tager SOS-Racismes bemærkninger til efterretning. Københavns Kommune ønsker fortsat at indgå i dialog med HORESTA og DRC, idet brancheorganisationerne har en central rolle i indsatsen mod diskrimination i nattelivet.

I bilag 3 fremgår forvaltningernes samlede bemærkninger på de indsendte høringssvar, hvor forvaltningerne i vid udstrækning har søgt at imødekomme ændringsforslag i forbindelse med høringen.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er tovholder på håndtering af generelle ændringsforslag på baggrund af høringen og forventes at forelægge en sag for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget herom den 15. maj 2023. Af generelle forslag kan det fremhæves, Institut for Menneskerettigheder, har anbefalet, at socialområdet tilføjes til handleplanen, samt at Inuit Circumpolar Council Greenland (ICC) og Ilisimasavut samt Qivittoq præciserer, at beskyttelsen mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser også gælder for Inuit/oprindelige folk, og at denne målgruppe også bør fremgå af handleplanen.

Politisk handlerum

Udvalgets medlemmer kan foreslå yderligere ændringer til handleplanen, end dem forvaltningen har foreslået.

Finansiering af Oplysningsindsats målrettet Københavns boligudlejere om diskrimination på boligmarkedet’ (bilag 2, s. 12) kan henvises til forhandlingerne om Budget 2024 som en udvalgsprioritering ved at vedtage et ændringsforslag herom.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Som det fremgår af bilag 2, s. 11 er der afsat midler til ni konkrete initiativer i handleplanen på Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalgets områder på Budget 2023 (BR 6. oktober 2022) (B, C, D, I, O, V, Ø og Å). På Teknik- og Miljøudvalgets område forventes et behov for at finde finansiering i en kommende budgetforhandling til ’Oplysningsindsats målrettet Københavns boligudlejere om diskrimination på boligmarkedet’ (bilag 2, s. 12). Handleplanen mod racisme og diskrimination er en dynamisk handleplan, som løber i fire år fra 2023-2026, og der kan derfor løbende bydes ind med finansierede indsatser.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har behandlet indstillingen, fremsendes udvalgets beslutning til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, som forelægger en samlet sag med en opdateret handleplan og et høringsnotat for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 15. maj 2023. Efter godkendelse i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges handleplanen Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse den 22. juni 2023. 

 

                                     Søren Wille   

                                                                        Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. april 2023

 

Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet stillede følgende ændringsforslag som nyt 3. at-punkt:

 

”at der til initiativet 'Oplysningsindsats målrettet Københavns boligudlejere om diskrimination på boligmarkedet', henvises finansiering til forhandlingerne om Budget 2024, jf. økonomiafsnit.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget med 6 stemmer mod 0. 5 undlod at stemme.

 

For stemte: B, F, Ø og Å

Undlod at stemme: A, C og V

 

Det således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.
Til top