Mødedato: 16.05.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Godkendelse af pjece "Københavns Miljøregnskab 2010"

Se alle bilag

Pjecen ’Københavns Miljøregnskab 2010’, der omfatter en status for de 13 Miljømetropol-mål, forelægges til godkendelse. Endvidere lægges der op til, at et overblik over budgetønsker, der støtter op om Miljømetropol-målene, indgår i de videre forberedelser af budget 2012.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.                  at pjecen ’Københavns Miljøregnskab 2010’ godkendes jf. bilag 1,

2.                  at oversigten i bilag 2 over, hvilke budgetønsker, der støtter op om      Miljømetropol-målene, indgår i de videre forberedelser af budget 2012.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 21. februar 2008 et nyt koncept for et samlet Københavns Miljøregnskab. Hovedelementerne i konceptet er en hjemmeside, der opdateres løbende, og en pjece, der udkommer en gang om året. Miljøregnskabets vigtigste funktion er løbende at følge op på fremdriften i forhold til kommunens væsentligste miljømål.

Endvidere har Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget henholdsvis den 17. januar og 2. februar 2011 godkendt, at miljøregnskabet fra 2011 inkluderer en række indikatorer og kvalitative oplysninger om grøn vækst.

2010-pjecen danner baggrund for en evaluering af, hvordan det går med at nå de 13 ambitiøse mål i ”Miljømetropolen – vores vision CPH 2015”, som blev vedtaget af en enig Borgerrepræsentation i november 2007.

Herudover omfatter pjecen en opgørelse af investeringer og afledt jobeffekt af kommunens grøn vækst initiativer samt to centrale indikatorer på trafikområdet.

Løsning

Pjecen ’Københavns Miljøregnskab 2010’ er den fjerde pjece udarbejdet efter det nye koncept.

2007-pjecen omfattede både en opfølgning på de 13 mål i ’Miljømetropolen – vores vision CPH 2015’ og yderligere et udvalg af indikatorer, der hovedsageligt tjente til at illustrere bredden i kommunens miljøindsats og til at uddybe afrapporteringen i forhold til de 13 ovennævnte mål.

Med 2008 og 2009-pjecerne kom der et mere klart fokus på de centrale miljømål, idet pjecerne omhandlede de 13 konkrete Miljømetropol-mål, besluttede stjerneinitiativer, der støtter op om et eller flere af de 13 mål, samt udenlandske vurderinger af Københavns miljømæssige rammer og indsats.

Vurdering af mulighederne for at nå Miljømetropol-målene
I pjecens smiley-oversigt ses en summarisk status for hvert af de 13 mål suppleret med en vurdering af, hvad der skal til for at nå målet.

Det vurderes, at der for et af målene vedr. cykling til arbejde og uddannelse er behov for en styrket kommunal indsats af ganske betydeligt omfang, hvis målet skal nås. Målet har således en rød smiley i pjecens smiley-oversigt (jf. bilag 2 og mål nr. 3).

Tre mål vedr. tilskadekomne cyklister, københavnernes økologi-procent og fjernelse af affald i offentlige gader (mål nr. 2, 10 og 13) har grønne smileys, idet det vurderes, at målene vil kunne nås med en uændret kommunal indsats.

Endelig har ni mål en gul smiley. De omfatter cyklisters tryghed, byens CO2-udledning, afstand til rekreative områder, brug af rekreative områder, støj om natten, trafikstøj ved skoler og daginstitutioner, luft, kommunens økologi-procent og København som Europas reneste hovedstad (mål nr. 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11 og 12). Her vurderes det at kræve en styrket kommunal indsats at nå målet.

Samlet set er der fem ændringer i 2010-pjecens smiley-oversigt, set i forhold til 2009-pjecens. Vurderingen i 2010-pjecen er mere positiv mht. tilskadekomne cyklister (tidligere gul, nu grøn), cyklisters tryghed (tidligere rød, nu gul), støj om natten (tidligere rød, nu gul) samt fjernelse af affald i offentlige gader (tidligere gul, nu grøn), mens den er gået tilbage for cykling til arbejde og uddannelse (tidligere gul, nu rød). Samlet set er der således en rød smiley mindre og to grønne smileys mere, mens der er en gul mindre.

Ændringerne udspringer af, at de seneste data tegner en ny udvikling (fremgang mht. både cyklisters sikkerhed og tryghed samt tilbagegang mht. andelen der cykler) - eller, at den gennemførte eller planlagte indsats forventes at ville vise sig i en bedre status ved næste måling (støj om natten samt fjernelse af affald i offentlige gader). 

Både Teknik- og Miljøudvalgets og Kultur- og Fritidsudvalget har budgetønsker for 2012, der støtter op om Miljømetropol-målene. Bilag 2 omfatter en orienterende oversigt over hvilke af disse budgetønsker, der i særligt omfang støtter op om de enkelte Miljømetropol-mål. Som det fremgår ovenfor, vurderes der for i alt 10 af målene fortsat at være behov for en styrket eller en ganske betydelig styrket indsats, hvis målene skal nås.

To af de tre mål, (mål nr. 7 vedr. støj om natten og mål nr. 8 vedr. trafikstøj ved skoler og daginstitutioner), er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens støjhandlingsplan, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen 31. marts 2011. Målet vedr. cykling til arbejde og uddannelse, der vurderes at kræve en kommunal indsats af ganske betydeligt omfang (mål nr. 1), behandles som del af kommunens nye cykelstrategi, som forventes at udkomme i høringsudgave maj 2011.

2010-pjecen
2010-pjecen lægger sig både med hensyn til indhold og udseende op ad de tre foregående pjecer. Men på to områder er der nyt indhold:

Kommunens investeringer i grøn vækst initiativer og den heraf afledte jobeffekt: Københavns ambitiøse målsætning om at være CO2-neutral i 2025 er koblet til en målsætning i kommunen om at skabe fornyet vækst og beskæftigelse i byen. Dette belyses med en opgørelse af kommunens vedtagne investeringer i grøn vækst initiativer og jobeffekten heraf, der præsenteres i sammenhæng med CO2-indikatoren.

Trafikken i København og grøn mobilitet:
Grøn mobilitet er et af elementerne i den kommende KBH-2025 klimahandlingsplan om CO2-neutralitet. Herudover er trafikken den væsentligste kilde til støj og luftforurening. Derfor gives en kortfattet præsentation af udviklingen i den samlede bil-, cykel-, og kollektive trafik samt af fordelingen mellem alle ture i bil, på cykel og med kollektiv trafik.

Pjecen offentliggøres på kommunens hjemmeside som en del af kommunens samlede miljøregnskab. Herudover planlægges den, i overensstemmelse med det koncept for miljøregnskabet, som Borgerrepræsentationen har godkendt i 2008, trykt i et mindre oplag på max 1.000 styk (til en samlet pris på omkring 20.000 kr.) mod tidligere 3.000 styk til brug for særligt prioriterede målgrupper. Da den trykte pjece er et centralt dokument ift. Københavnerfortællingen og for muligheden for at vurdere, hvordan det går med kommunens centrale miljømål, vurderes det, at både kommunens politikere og udvalgte embedsmænd bør kunne have det seneste samlede overblik ved hånden. Herudover vurderes den trykte pjece at være en relevant del af kommunens ansigt udadtil ved relevante konferencer, ift. centrale samarbejdsparter og i Teknik- og Miljøforvaltningens receptioner. Pjecen vil ikke længere blive runddelt til biblioteker, borgerservicecentre og andre lignende steder.

Hjemmesiden med det samlede regnskab
I det samlede miljøregnskab på kommunens hjemmeside findes mange flere oplysninger om miljøindsatsen i København fordelt på i alt omkring 80 indholdssider. Nogle af siderne, fx dem om el- og varmeforbrug eller om grøn vækst, uddyber pjecens indhold.

Det samlede miljøregnskab findes i dag på adressen www.kk.dk/miljoeregnskab under indgangen ’Borger/Miljø’. Herfra kan pjecen om miljøregnskabet også downloades. Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder på at forbedre markedsføringen af den elektroniske version af regnskabet. Endvidere planlægges regnskabet flyttet over under indgangen ’Politik’, hvor det skal indgå sammen med bl.a. Bylivsregnskabet og Cykelregnskabet i et nyt samlet overblik over de væsentligste politisk besluttede planer og strategier inden for miljø, byliv, trafik, byggeri og byudvikling, som skal laves i samarbejde med Økonomiforvaltningen.  

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Pjecen bliver offentliggjort på kommunens hjemmeside, udsendt til de særligt prioriterede målgrupper og lagt frem i Teknik- og Miljøforvaltningens receptioner inden sommerferien.

Der vil i forbindelse med offentliggørelsen blive gennemført en række aktiviteter, som understøtter formidlingen af pjecen og det samlede miljøregnskab på nettet. Efter sommerferien bliver der som sædvanlig lavet en engelsk net-version af pjecen, som vil blive lagt på den engelske del af kommunens hjemmeside.

Nærværende indstilling forventes behandlet af Økonomiudvalget den 31. maj 2011 og af Borgerrepræsentationen den 15. juni 2011.

 

         Hjalte Aaberg                                    /Mikkel Aarø Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. maj 2011

Indstillingen blev anbefalet.
Til top