Mødedato: 16.05.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Indførelse af mobilbetaling m.v. for parkering

Borgerrepræsentationen skal godkende, at Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder for, at det nuværende betalingssystem med p-billetautomater i betalingsområdet erstattes af en kombination af betalinger via elektroniske medier og et dækkende alternativ, eksempelvis skrabebilletter.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at forvaltningen i løbet af 2011 udarbejder et forslag til en ordning med betaling for parkering via mobiltelefon eller andre mobile platforme som fx smartphones og tablet PCs
  2. at der til brug for forundersøgelserne og udarbejdelse af forslag og strategi for gennemførelse af projektet gives en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. i 2011 fra de frie midler i parkeringsstrategiens anlægsramme. Midlerne frigives på Tek-nik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.22.07.3

Problemstilling

Opstilling og drift af p-billetautomater i betalingsområdet blev besluttet af Borgerrepræsentationen den 11. juni 2005 og er derefter videreført i en række efterfølgende beslutninger. Forvaltningen har i øjeblikket udgifter til både drift og indkøb af p-billetautomater. Begge dele er en betydelig økonomisk byrde, som forvaltningen derfor har undersøgt muligheden for at nedbringe.

Den mest nærliggende mulighed for at nedbringe disse udgifter - samtidig med at bilisterne får adgang til køb af parkeringstid i et mere tidssvarende betalingsmedie end billetautomater - er, at overgå til betaling via mobiltelefon og andre elektroniske kommunikationsmidler.

Løsning

Den eksisterende løsning er en kombination af salg fra 1.600 billetautomater og salg via mobiltelefon. Salget via mobiltelefon sker på bilistens initiativ og forudsætter, at bilisten selv på forhånd har indgået en aftale med en virksomhed, der formidler betalingerne. Den eksisterende mobilbetalingsløsning er således ikke en løsning, kommunen stiller til rådighed. Kommunen accepterer blot, at betalinger formidles ad denne betalingskanal. Løsningen modsvarer stort set betaling med kreditkort, hvor det er et kreditkortselskab, der formidler en betaling til kommunen.

Den eksisterende løsning er desuden ganske omkostningstung:
  • Opstilling af én billetautomat koster efter den eksisterende leveringskontrakt ca. 60.000 kr. Kontrakten udløber den 1. maj 2011. Herefter må det antages, at prisen bliver højere.
  • De årlige direkte driftsomkostninger til den del af salget, der sker via billetautomater, andrager aktuelt ca. 10 mio. kr. Driftsomkostningerne omfatter service og løbende vedligeholdelse af automaterne, tømning af møntomsætningen, transport af mønter til bank inkl. det fornødne sikkerheds set up - både i forhold til selve transporten og i forhold til revisionsmæssige krav.  
  • Omkostningerne til håndtering og afstemning af kreditkorttransaktioner andrager ca. 0,3 mio. kr.

Forvaltningen vil derfor i løbet af 2011 udarbejde et detaljeret forslag til en omlægning af kommunens salg af parkeringstid fra automater. Formålet er dels at modernisere salgsapparatet, dels at reducere de løbende driftsomkostninger til salg af parkeringstid og anlægsomkostningerne til en eventuelt kommende udvidelser af betalingsområdet.

Den potentielle besparelse er samtlige omkostninger til drift og vedligeholde af de eksisterende 1.600 billetautomater, samt alle omkostninger - anlæg såvel som drift - forbundet med fremtidige udvidelser af betalingsområdet. Besparelsen på drift og vedligeholdelse af de nuværende automater vil udgøre ca. 10 mio. kr. årligt svarende til den nuværende driftsomkostning. Selve omlægningen og den efterfølgende drift af det elektroniske betalingssystem er naturligvis forbundet med omkostninger - disse vil blive specificeret i det detaljerede forslag.

Forslaget vil tage afsæt i, at betaling for parkering fremadrettet alene skal ske som elektroniske betalinger via mobiltelefon eller andre mobile platforme som f.eks. smartphones og tablet PCs (fx Ipads og lign.). En sådan løsning er kendt fra parkeringsordninger i andre storbyer fx Wien. Her i Storkøbenhavn kendes den form for betalingsløsninger fra bl.a. DSB og Movia, der sælger billetter via mobiltelefon.
 
Når først den tekniske platform, der skal håndtere de elektroniske betalinger, er tilvejebragt, kan omlægningen ske fra den ene dag til en anden, men det skal fortsat permanent være muligt at købe parkeringstid (skrabebilletter) mod kontant betaling eller ved brug af kreditkort. Dette salg kan eksempelvis organiseres, som det er gjort i Wien, med salg af billetter via kiosker.
 
Elektroniske betalinger via mobiltelefon er den betalingsform, der vokser hurtigst, specielt når det drejer sig om betalinger af mindre beløb. Betalingsformen er derfor særdeles velegnet, når der skal betales for parkering, og sammenholdt med den meget store udbredelse af mobiltelefoner, vil en omlægning til elektroniske betalinger ikke alene medføre markante besparelser, men også tilbyde bilisterne et betalingsmedie, der er i tråd med udviklingen. Det kan tillige forsynes med tillægsydelser, eksempelvis velkomsthilsner, når kommunegrænsen passeres første gang, oplysninger om parkeringspriser, parkeringshenvisninger m.v. Mulighederne for at informere via mobiltelefoner, smartphones m.v. er utallige, men skal naturligvis målrettes med de rette informationer til de rette modtagere. Forvaltningens forslag vil indeholde en beskrivelse af, hvorledes informationsmulighederne tænkes anvendt.

Økonomi

Der afsættes 500.000 kr. til gennemførelse af forundersøgelser. Finansieringen sker ved en anlægsbevilling af midler fra parkeringsstrategiens anlægsramme, midler der tidligere er frigivet (BR 17. september 2009 - 2009-27295), men endnu ikke anvendt. Forundersøgelsen gennemføres af Teknik- og Miljøforvaltningen med konsulentassistance ift. specifikke tekniske spørgsmål, indenfor datakommunikation og betalingsløsninger..

Videre proces

Forvaltningen gennemfører i løbet af 2011 forundersøgelser og udarbejder et konkret løsningsforslag, der forelægges Teknik- og Miljøudvalget til godkendelse primo 2012. Efter godkendelse af løsningsforslaget sendes forslaget i 8 ugers offentlig høring via kommunens høringsportal.

Lokaludvalgene, ældreråd og andre særligt høringsberettigede organisationer underrettes om høringen og opfordres til at give høringssvar. Efter høringen fremlægger forvaltningen et endeligt forslag til betaling via mobiltelefon og andre elektroniske kommunikationsmidler sammen med en sammenfatning af de indkomne høringssvar og en forklaring på, hvordan, hvorfor og i hvilket omfang forvaltningen har indarbejdet svarende i forslaget.

Hjalte Aaberg

                                                                                                         /Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. maj 2011

Indstillingen blev anbefalet.
Til top