Mødedato: 14.11.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forsøg med sammenlægning af sorteringspunkter og private affaldsløsninger, Nørrebro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget har besluttet, at Teknik- og Miljøforvaltningen skal undersøge mulighederne for at igangsætte et forsøg på Nørrebro, hvor offentlige sorteringspunkter sammenlægges med private affaldsløsninger. En sammenlægning af sorteringspunkter og private affaldsløsninger vil give mere plads i gårdrummet for de ejendomme, som flytter deres affaldsløsning ud sammen med sorteringspunktet, mens effekterne for den samlede sorteringsgrad er usikker. Omkostningerne til udflytning af en privat affaldsløsning finansieres i dag af ejendommen selv, men forvaltningen er blevet bedt om at udarbejde et forslag til et forsøg, der finansieres af affaldsgebyrerne. Denne indstilling beskriver forvaltningens forslag til, hvordan et forsøg på Nørrebro kan tilrettelægges, og Borgerrepræsentationen skal på den baggrund tage stilling til, om forsøget skal sættes i gang.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende, at der gennemføres et forsøg, der afdækker og afprøver mulighederne for at sammenlægge sorteringspunkter med private affaldsløsninger. Der skal på den baggrund gives en udgiftsbevilling i perioden 2023-2024 på 6,2 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg, jf. Økonomiafsnittet.
  2. at godkende, at der hermed er gjort op med medlemsforslag om flere nedgravede sorteringspunkter på egen matrikel eller uden for egen matrikel, stillet af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, jf. Teknik- og Miljøudvalget den 6. december 2021 (bilag 2).

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget behandlede den 20. juni 2022 Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til at imødekomme medlemsforslag om at fremme brugen af nedgravede affaldsbeholdere og flytte flere private affaldsløsninger ud på offentlige arealer (bilag 2). Forvaltningen havde indstillet, at den kommende Ressource- og Affaldsplan (2025-2030) skulle inkludere en indsats om at undersøge mulighederne for at samtænke de offentlige sorteringspunkter med private affaldsløsninger. Som alternativ til denne indstilling godkendte Teknik- og Miljøudvalget tre ændringsforslag, der samlet handler om, at forvaltningen skal undersøge mulighederne for et forsøg på Nørrebro, hvor udvalgte sorteringspunkter lægges sammen med private affaldsløsninger. Borgerrepræsentationen skal på den baggrund tage stilling til forvaltningens forslag til forsøg på Nørrebro, der imødekommer ændringsforslagene (ændringsforslagene fremgår nedenfor).  

Løsning

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 18. maj 2015, at det skal være muligt for etageejendomme at etablere nedgravede beholdere på offentlige arealer for egen regning, hvis de tekniske krav er opfyldt – dvs. at flytte den private affaldsløsning fra gården til gaden. Ansøgninger herom skal forelægges udvalget. Der findes indtil videre tre lokationer med nedgravede affaldsløsninger på offentlige vej: Wesselsgade, Sjællandsgade og Halfdansgade/Snorresgade.

Afsættet for nærværende forsøg med sammenlægning af sorteringspunkter og private affaldsløsninger på Nørrebro er følgende tre ændringsforslag, som Teknik- og Miljøudvalget besluttede i forbindelse med behandling af medlemsforslag om ”Nedgravede affaldsbeholdere på og uden for egen matrikel” (TMU 20. juni 2022):

  • At forvaltningen udarbejder forslag til forsøg på Indre Nørrebro med etablering af fx 3-5 Sorteringspunkter, der sammenlægges med private affaldsløsninger. Forsøget skal finansieres af affaldsgebyrerne. Det skal af indstillingen fremgå, hvilke kriterier der skal anvendes, når der fremadrettet skal gives tilladelse til at sammenlægge en privat affaldsløsning med et sorteringspunkt.
  • At især ejendomme med små gårde indgår heri.
  • At forvaltningen undersøger en model for fordeling af anlægs- og driftsomkostninger mellem kommunen og de involverede ejendomme og for gebyrbetalingen.

Den igangværende indsats i Ressource- og Affaldsplan 2024, Cirkulær København, med etablering af sorteringspunkter har som det primære formål at supplere de eksisterende private affaldsløsninger i gårdene med nye steder til sortering af genanvendelige affaldsfraktioner. En sammenlægning af sorteringspunkter og private affaldsløsninger (herefter benævnt miljøstationer) vil give de ejendomme, som flytter deres affaldsløsning ud sammen med sorteringspunktet, mere plads i gårdrummet.

Teknik- og Miljøforvaltningen har den 12. september 2022 holdt møde med Miljøpunkt Nørrebro mhp. at afdække mulige samarbejdspartnere og placeringer af miljøstationer. Dialogen med Miljøpunkt Nørrebro har vist, at der allerede findes gårdlaug og foreninger, som er ved at afklare mulighederne for at flytte den private affaldsløsning ud på offentligt areal. Disse kan eventuelt bringes i spil i et forsøg, der involverer sorteringspunkterne.

Omkostningerne til udflytning af en privat affaldsløsning fx beholderløsning fra gården til gaden skal i dag finansieres af ejendommen selv. Etablering af permanente miljøstationer åbner mulighed for, at interesserede ejendomme og kommunen i fællesskab finansierer omkostningerne til anlæg og drift af stationen efter en nærmere defineret model. I forsøget bliver etableringen af miljøstationerne dog betalt af alle københavnerne via affaldsgebyret.

Nærværende indstilling indeholder ikke forslag til kriterier for, hvornår en privat affaldsløsning kan sammenlægges med et sorteringspunkt. Det skyldes, at kriterierne bl.a. skal fastlægges på baggrund af erfaringer fra forsøget med sorteringseffektiviteten i miljøstationerne. Det skal tillige undersøges, om relevante kriterier fx kan handle om, at der er meget lidt eller ingen plads i gården eller om der er særlige interesser for det pågældende offentlige areal, som skal inddrages til en miljøstation. Der er derudover brug for en økonomisk og juridisk vurdering af fordelingen af anlægs- og driftsomkostninger mellem kommunen og de involverede ejendomme samt af gebyrbetalingen hos de involverede ejendomme, da miljøstationen bl.a. skal rumme plads til restaffald, som i dag afregnes efter volumen. Kriterierne skal bruges til at sikre lige vilkår for alle ejendomme, som ønsker at deltage i en miljøstation.

Kort beskrivelse af forsøget
Forsøg med sammenlægning af sorteringspunkter og private affaldsløsninger planlægges gennemført over en to-årig periode (2023-24) (se en uddybende beskrivelse af forsøget i bilag 3).

Overskrifterne for forsøget er:

Fysisk etablering af miljøstationer
Miljøstationerne skal som udgangspunkt rumme plads til alle affaldsfraktioner, bortset fra farligt affald, småt elektronikaffald og storskrald, som ikke egner sig til håndtering på offentlig vej. Placeringerne af miljøstationerne kan være, hvor det allerede er besluttet at etablere sorteringspunkter eller på helt nye placeringer, som dog kan betyde behov for at nedlægge parkeringspladser.

Afdækning af den miljømæssige effektivitet af en miljøstation
Det skal undersøges, om sorteringsgraden og kvaliteten af affaldet forringes, forbedres eller er uændret ved at flytte affaldsløsningen fra gården til gaden.

Udvikling af en model for fordeling af anlægs- og driftsomkostninger
Der skal udvikles en fordelingsmodel for omkostningerne mellem kommunen og de ejendomme, som ønsker at være en del af en miljøstation.

Afklaring af relevante kriterier
Det skal afklares, hvilke kriterier der skal gælde for, hvornår en etageejendom kan flytte sin affaldsløsning ud sammen med et sorteringspunkt mhp. At sikre lige vilkår for alle.

Organisering
Forsøget gennemføres af Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med bl.a. Miljøpunkt Nørrebro og Nørrebro Lokaludvalg, som har et særligt lokalkendskab og viden om interesserede deltagere.

Finansiering
Det planlægges at etablere tre miljøstationer, som samlet set skønnes at koste 6,2 mio. kr.

Politisk handlerum

  • Der er mulighed for at beslutte færre eller flere miljøstationer end de tre foreslåede. Afhængig af antallet af miljøstationer og af om disse etableres på steder, hvor der allerede er anlagt sorteringspunkter eller på helt nye placeringer, varierer omkostningerne mellem 2,1 og 9,5 mio. kr. – se økonomioversigt i bilag 3.
  • Muligheden for at sammenlægge sorteringspunkter og private affaldsløsninger kan som alternativ til det beskrevne forsøg indgå som en indsats i den kommende Ressource- og Affaldsplan 2025-30. På det tidspunkt har forvaltningen opnået erfaring med drift og effekt af sorteringspunkter, hvorfor kriterier for etablering af en miljøstation og model for fordeling af anlægs- og driftsomkostninger mellem kommunen og de deltagende ejendomme kan besluttes forud for, at et forsøg igangsættes. Denne løsning giver mulighed for at beslutte, at de deltagende ejendomme skal være med til at finansiere forsøget, da placeringen af miljøstationerne så kan ske ud fra de besluttede kriterier.
  • Det kan besluttes, at forvaltningen ikke skal arbejde med sammenlægning af sorteringspunkter og private affaldsløsninger, herunder forsøget, og at der samtidigt er gjort op med medlemsforslaget.

Økonomi

De bevillingsmæssige ændringer fremgår nedenfor. Der er taget udgangspunkt i en model, hvor tre miljøstationer placeres på nye arealer (se bilag 3):

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.* (2023 p/l)

Varig?
ja/nej

2023

2024

2025

1.

TMU

2020 Takstfinansieret anlæg

1.38.61.3

U

5.300

900

 

Nej

I alt

 

 

 

 

5.300

900

 

 

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter ikke er indikeret med et fortegn. Øgede udgifter er indikeret uden fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Udgifterne til gennemførelse af forsøget indgår i beregning af affaldsgebyrerne for 2024, hvorfor en øget indtægtsbevilling gives i forbindelse med godkendelse af gebyrerne for 2024. Ekstraomkostningerne på 6,2 mio. kr. svarer til en stigning i affaldsgebyret for en gennemsnitlig husstand på ca. 20 kr. årligt i 2024. Det endelige beløb vil blive fastlagt så præcist som muligt i forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af Budget 2024. Såfremt nogle af miljøstationerne etableres på steder, hvor der allerede er anlagt sorteringspunkter, forventes udgifterne at være lavere end 6,2 mio. kr. I så fald vil der fra 2025 kunne ske en mindre reduktion i affaldsgebyret.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, igangsætter forvaltningen arbejdet med forsøget i 2023. På baggrund af resultaterne af forsøget, vender forvaltningen tilbage til Teknik- og Miljøudvalget i 2025 med en ny indstilling om kriterier, fordeling af anlægsomkostninger og gebyrbetaling for de ejendomme (kundeforhold), som ønsker at være en del af en miljøstation mhp., at Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, om det skal være en fremtidig mulighed.

                                    Søren Wille

                                                       / Karsten Biering Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. november 2022

 

Venstre stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

“dog således, at placering af miljøstationerne kun sker der, hvor det allerede er besluttet at etablere sorteringspunkter, eller på helt nye placeringer, hvor det ikke kræver nedlæggelse af parkeringspladser”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 8 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C og V.

Imod stemte: A, B, F, Ø og Å.

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, Ø og Å.

Imod stemte: C og V.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”I det Konservative Folkeparti mener vi ikke at der skal bruges offentligt vejareal på private affaldsløsninger; endvidere mener vi heller ikke at private affaldsløsninger skal betales via affaldsgebyrer – private affaldsløsninger skal betales af de private aktører der får gavn af løsningen.”

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

“Venstre kan ikke støtte denne indstilling, da det potentielt vil indebære nedlæggelse af yderligere parkeringspladser, som der er stor mangel på. Samtidig mener Venstre ikke, at alle københavnerne skal betale for, at enkelte ejendomme flytter deres affaldssortering fra gårdrummet til gaden”.

Til top