Mødedato: 12.11.2018, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensationer fra lokalplan nr. 536 Solvangkvarteret (AlmenBolig+) i Urbanplanen Syd, Amager Vest

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til  en række dispensationer fra lokalplan nr. 536 Solvangkvarteret, så der kan opføres boliger efter  AlmenBolig+ konceptet.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen sender sagen i naboorientering og efterfølgende meddeler dispensation til, at der kan opføres boliger efter AlmenBolig+ konceptet som ansøgt. Dette er beskrevet under afsnittet ’Løsning’. Dispensation meddeles under forudsætning af, at der ikke fremkommer mange eller vægtige indsigelser i forbindelse med naboorienteringen.

Problemstilling

Den almene boligforening 3B ønsker at opføre familieboliger efter AlmenBolig+ konceptet for at igangsætte udviklingen af Solvangkvarteret i Urbanplanen Syd. Ifølge 3B kan den i lokalplanen planlagte bebyggelse ikke i dag realiseres indenfor rammebeløbet for almene boliger, og projektet kan i dette konkrete tilfælde alene udføres som AlmenBolig+ med et fast byggesystem inden for en eksisterende rammeaftale. Det forudsætter en række dispensationer fra lokalplanen.

Da lokalplanen er fra 2016 og således mindre end fire år gammel, er en dispensation i udgangspunktet i modstrid med Teknik- og Miljøudvalgets retningslinjer for lokalplandispensationer (TMU 21. august 2017). Forvaltningen anbefaler imidlertid dispensation, da AlmenBolig+ konceptet vurderes at understøtte en positiv udvikling af området som et trygt og moderne bykvarter i overensstemmelse med visionerne i Politik for Udsatte Byområder.

Løsning

Solvangkvarteret er udpeget som udsat byområde i Københavns Kommunes Politik for Udsatte Byområder i 2011 og 2017. Formålet med Politik for Udsatte Byområder er at skabe en positiv udvikling i de udsatte områder ved bl.a. at udvikle attraktive boliger. Københavns Kommune og 3B har på den baggrund udarbejdet en helhedsorienteret udviklingsplan for Urbanplanen med fokus på at udvikle området til et trygt og moderne bykvarter, der kan tiltrække ressourcestærke beboere. Lokalplanen for Solvangkvarteret blev udarbejdet på baggrund af en arkitektkonkurrence for nybyggeri på Solvangcentergrunden og er således målrettet et konkret vinderforslag og indeholder en række meget præcise bestemmelser.

Ifølge 3B har prisudviklingen siden 2015 gjort det vanskeligt at realisere lokalplanen, og 3B ønsker derfor at opføre boliger efter AlmenBolig+ konceptet. AlmenBolig+ er et udviklingsprojekt fra perioden 2007-2014, som består af byggemoduler, der kan sammensættes på forskellig vis. Konceptet har vist sig at være særligt populært hos bl.a. børnefamilier, da de praktiske opgaver varetages i fællesskab af beboerne selv, og beboerne selv har medindflydelse på boligens indretning. På den baggrund har 3B søgt om dispensationer fra en række lokalplanens bestemmelser.

Beskrivelse af dispensationer
Lokalplanen består af byggefelt I, hvor der muliggøres ca. 60 familieboliger opført som karré i to-fire etager samt et byggefelt II med mulig opførelse af ungdomsboliger. Parkering til boligerne i byggefelt I og II skal placeres i konstruktion i byggefelt II. Det ansøgte projekt har ligheder med lokalplanens muliggjorte bebyggelse, herunder de samme højder, men afviger fra en række af planens præcise bestemmelser. De ansøgte dispensationer omhandler alene byggefelt I, så der muliggøres ca. 66 familieboliger opført i tre-fire etager, placeret i fire længer som en åben karré omkring et grønt gårdrum. Tre dispensationer skyldes en deklareret spildevandsledning, som krydser byggefelt 1. Spildevandsledningen betyder desuden, at en del af den i lokalplanen muliggjorte bebyggelse mod Remiseparken ikke kan udføres, men denne ændring kræver ikke dispensation. De konkrete ændringer, som dispensationerne medfører ift. den eksisterende lokalplan fremgår i oversigten nedenfor og er endvidere beskrevet detaljeret i bilag 3.

Oversigt over ændringer i forhold til den eksisterende lokalplan

Bebyggelsen

Kantzoner og byrum

Parkering

  • Karréstrukturen bliver mere åben med fire åbninger frem for en (§7).
  • Adgange til boliger bliver fra gård og vej frem for adgange fra vej (§5, stk. 6).
  • 22 boliger i stueplan vil ikke have indgangspartier placeret i nicher (§6, stk. 3b).
  • Dybden på altangange reduceres fra 1,7 til 1,5 meter ud for 18 boliger (§7, stk.7).
  • Altangangen får transparente værn frem for lukket mur (§6, stk. 2d).
  • Tage begrønnes ikke, da dette ikke anbefales på trækonstruktioner (§6. stk. 7).
  • Der stilles ikke krav til etablering af anlæg til opsamling af regnvand, da erfaringerne viser, at dette er til gene for beboerne (§10, stk.1).
  • Kantzonerne med private forhaver bliver omkranset af grøn hæk i stedet for lave mure med afrundede hjørner (§7, stk. 7 og §6, stk. 2e).
  • Dybden på kantzonerne reduceres med 0,5 meter til 2,5 meter ved otte haver pga. deklareret område med spildevandsledning (§7, stk. 7).
  • Kantzonen bliver mere åben med fire åbninger frem for en (§7).
  • Træet, som skal plantes på kvarterpladsen mod Remiseparken, placeres et andet sted på pladsen pga. deklareret område med spildevandsledning (§7, stk.2).
  • Cykelparkering placeres på terræn i tæt tilknytning til boliger fremfor i kælder og stueetage. Størstedelen af gårdrummet friholdes fortsat til ophold (§7, stk. 11h).
  • Bilparkering placeres midlertidigt på byggefelt II og placeres endeligt i konstruktion, som planlagt i lokalplanen (§7, stk. 10b).

Anbefaling af dispensation

På baggrund af erfaringerne med AlmenBolig+ konceptet vurderer forvaltningen, at byggekonceptet kan bidrage til at tiltrække og fastholde ressourcestærke beboere i Urbanplanen Syd. Forvaltningen lægger således vægt på, at Solvangkvarteret er et udsat byområde med tiltrængt behov for en hurtig igangsættelse af en positiv udvikling, der kan give området et løft efter nedrivningen af Solvangcenteret i februar 2016. Ifølge 3B kan familieboligerne udføres sideløbende med Københavns Kommunes igangværende renovering af Remiseparken og kommende udførelse af bypladsen, såfremt der meddeles dispensation. Konsekvensen, hvis der ikke meddeles dispensation, er ifølge 3B, at lokalplanen ikke kan realiseres på nuværende tidspunkt, hvilket vil betyde, at udviklingen af Solvangkvarteret yderligere sættes i bero.

Forvaltningen vurderer planmæssigt og arkitektonisk, at det ansøgte projekt har samme kvaliteter som bebyggelsen i lokalplanen, herunder kantzoner med mulighed for ophold, varierede højder, som tilpasser sig omgivelserne og en karrélignende struktur. Det er endvidere forvaltningens vurdering, at det ansøgte projekts grønne kantzoner, transparente værn og mere åbne karréstruktur i højere grad end lokalplanen understøtter bynatur og tryghed i området. Forvaltningen bemærker, at tidsplanen for byggefelt II, som bl.a. omfatter ungdomsboliger og endelig parkering til boligerne i byggefelt I, fortsat er uvist. Ifølge 3B kan opførelsen af AlmenBolig+ give 3B tid til at finde en afklaring for byggefelt II.

Vilkår for dispensation

Forvaltningen vil i forbindelse med en eventuel dispensation stille krav om belysning af kvarterpladsen mod Remiseparken for at sikre, at pladsen og overgangen til boligerne bliver tryg i forlængelse af, at bebyggelsen mod Remiseparken indskrænkes som følge af spildevandsledningen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen gennemføre en naboorientering. Hvis naboorienteringen ikke medfører mange eller vægtige indsigelser, vil forvaltningen meddele dispensation uden at forelægge sagen på ny. Hvis der kommer mange eller vægtige indsigelser, vil forvaltningen forelægge sagen for Teknik- og Miljøudvalget.

 

                  Pernille Andersen

                                                            / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 12. november 2018

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top