Mødedato: 12.11.2018, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Deltagelse i det internationale netværk Women4Climate

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om Københavns Kommune skal indgå i samarbejde med netværket Women4Climate inden for den internationale klimaorganisation C40.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Københavns Kommune ikke deltager i arbejdet med Women4Climate.

  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslag stillet af Enhedslisten den 17. september 2018 om deltagelse i Women4Climate.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 17. september 2018 medlemsforslag stillet af Enhedslisten om, at Teknik- og Miljøforvaltningen redegør for mulige resultater og ressourceforbrug ved at deltage i det internationale netværk Women4Climate, som C40 i 2016 startede for kvinder, og hvor teknik- og miljøborgmesteren er blevet inviteret til at deltage (bilag 2).

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om Københavns Kommune skal indgå i samarbejdet. 

Løsning

Det internationale netværk Women4Climate har som formål at øge kvinders politiske og praktiske deltagelse i klimaarbejdet.

Deltagelse i netværket vil kræve, at Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med C40 opretter en lokal mentorordning for kvinder. C40 har udarbejdet retningslinjer for mentorordningen, der omfatter at udarbejde opslag og nedsætte jury til at udvælge de kvinder, som ansøger om at blive en del af mentorordningen. De deltagende mentees, typisk 10 personer pr. by, skal have ideer til konkrete aktiviteter og projekter, som de vil udvikle og virkeliggøre via mentorordningen. Det er målet, at mentorordningen er med til at fremme kvinders deltagelse i både den praktiske og politiske implementering af byernes klimaplaner. C40 vil efter udvælgelsen af mentees også være med til at understøtte arbejdet med aktiviteter.

Da initiativet særligt handler om at få flere kvinder til politisk at engagere sig i klimaarbejdet, vil det være centralt, at politikere fra København indgår aktivt i mentorordningen sammen med embedsmænd.

Udover mentorarbejdet består Women4Climate initiativet af:

  • Et research program om kvinder i klimapolitik, som administreres af C40. Her kan de deltagende byer være med til at pege på områder, hvor der er behov for mere viden om kvinders deltagelse i klimaarbejdet.

  • En årlig såkaldt TechChallenge om innovation, som kun er åben for kvinder. Her er det frivilligt, om de deltagende byer ønsker at deltage.

  • En årlig konference for Women4Climate for politikere, mentorer og mentees. Formålet er at skabe et internationalt forum, som skaber opmærksomhed på behovet for flere aktive kvinder i klimapolitikken.

Initiativet er forholdsvis nyt (lanceret på C40s topmøde i Mexico i 2016), og indtil videre er Paris, London, Mexico City, Quito, Montreal og Tel Aviv fuldt tilknyttet. Der er derfor ikke umiddelbart konkrete erfaringer med effekten af initiativet.

Forvaltningen vurderer, at en tilslutning til Women4Climate vil indebære en projektleder med et tidsforbrug, der svarer til et halvt årsværk samt midler til drift af mentorordningen. Det samlede årlige forbrug til løn- og aktivitetsmidler skønnes at være 0,5 mio. kr. Opgaven er ikke finansieret inden for Teknik- og Miljøudvalgets driftsramme.

Forvaltningen vurderer, at opbygningen af en særlig indsats for kvinder i klimaarbejdet i Københavns Kommune ikke vil skabe en merværdi i forhold til at implementere mål i KBH2025 Klimaplanen og den kommende Ressource- og Affaldsplan 2024, som står mål med den ekstra økonomiske investering. Københavns Kommunes indsatser på disse områder har gennem både lokaludvalg, områdefornyelser mv. et bredt og inddragende sigte, hvor man bl.a. arbejder med temaer som reduktion i energiforbrug i eksisterende boliger og cirkulær økonomi, hvor man allerede har konkrete lokale initiativer i flere områdefornyelser.

Alternativ
Hvis Københavns Kommune skal deltage i arbejdet, vil forvaltningen kontakte C40 for at indtræde i samarbejdet. Derudover vil forvaltningen i samarbejde med C40 udarbejde en detaljeret plan for at udrulle mentorordningen. Der vil i udvælgelsen af mentees være fokus på at skabe en sammenhæng med arbejdet med at implementere KBH2025 Klimaplanen og Ressource- og Affaldsplan 2024, hvor der er fokus på at øge lokal deltagelse.

Der vil desuden blive søgt finansiering til merudgift på 0,5 mio. kr. årligt til de forøgede driftsudgifter i forbindelse med kommende budgetforhandlinger. Findes der ikke finansiering, skal de forøgede driftsudgifter dækkes via omprioriteringer i Teknik- og Miljøforvaltningens budget eller via reduktion af serviceniveauet på Teknik- og Miljøforvaltningens øvrige områder.

Økonomi

Denne indstilling har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, orienterer Teknik- og Miljøforvaltningen Women4Climate om, at Københavns Kommune ikke deltager i netværket.

                   Pernille Andersen

                                                                  /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 12. november 2018

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top