Mødedato: 12.05.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Nordhavnsvej - indretning af Strandvænget

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til indretning af Strandvænget på baggrund af ønske fra beboerne i gaden.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 
1. at der gives dispensation fra lokalplan Nordhavnsvej (lokalplan nr. 445), for at imødekomme beboernes ønske om udformning af en støjskærm, der afviger fra den i lokalplanen beskrevne.
2. at Strandvænget indrettes med én østgående cykelsti og tilhørende stillegade som er ensrettet mod vest, som skitseret i bilag 1.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 
3. at der frigives en anlægsbevilling på 5,0 mio. kr. til at indrette Strandvænget med én østgående cykelsti og tilhørende stillegade som ensrettes mod vest. De 5,0 mio. kr. finansieres af de 10,0 mio. kr. som blev afsat til de grønne arealer ved Ryparken i Overførselssag 2012-2013 jf. tabel 1 i Økonomiafsnittet. De 5,0 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2015 jf. tabel 2 i Økonomiafsnittet.
4. at den forventede merudgift på 5,0 mio. kr. til at indrette Strandvænget som stillegade indgår i forhandlingerne for Budget 2015.
5. at rådighedsbeløbet til de grønne arealer Ryparken reduceres til 5,0 mio. kr. såfremt der i budgetforhandlingerne for 2015 ikke afsættes de ovenfor nævnte 5,0 mio. kr.

Problemstilling

På møde i Teknik- og Miljøudvalget d. 7. april 2014 behandlede udvalget en indstilling om indretning af Strandvænget. Udvalget sendte indstillingen tilbage til forvaltningen med ønsket om at få et fornyet oplæg til indretning af Strandvænget, som i højere grad tog hensyn til de ønsker som områdets beboere har og som vil kunne godkendes af Politiet.

Løsning

Beboerne på Strandvænget i 2013 sendte et forslag til forvaltningen om indretning af Strandvænget som en shared space gade. På baggrund af dette forslag samt af møde mellem beboerne og den daværende teknik- og miljøborgmester i oktober 2013, udarbejdede forvaltningen i samarbejde med rådgivere et forslag til en løsning. Dette forslag havde imidlertid væsentlige trafiksikkerhedsmæssige udfordringer, hvilket medførte, at forvaltningen valgte at indstille, at forslaget ikke nød fremme, og at man fastholdt det oprindelige projekt. Denne indstilling blev, som det fremgår ovenfor, returneret til forvaltningen af udvalget.

Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med forvaltningens rådgivere udarbejdet et løsningsforslag, som er blevet drøftet med områdets beboere på møder hhv. d. 22. april og d. 28. april (se mødereferater, bilag 3 og 4). Med udgangspunkt i den dialog der har været, er løsningsforslaget løbende blevet justeret på baggrund af beboernes ønsker samt forvaltningens og rådgiveres faglige vurderinger.

Strandvænget foreslås anlagt som en overvejende facadeløs trafikvej med to kørespor og en cykelsti kun begrænset til retningen fra Strandvejen mod Svanemøllehavnen og Kalkbrænderihavnsgade. Mellem Strandvænget og boligerne nord herfor anlægges en lokalgade, hvis udformning afstemmes med at den kun anvendes af biler med ærinde til boligerne samme sted og dertil fungerer som gang- og cykelrute mellem Kalkbrænderihavnsgade og Strandvejen. Lokalgaden ensrettes i retningen fra Kalkbrænderihavnsgade mod Strandvejen for at opnå de bedste betingelser mht. trafiksikkerhed og kapacitet i de tilstødende signalregulerede kryds ved hhv. Strandvejen/Strandvænget og Nordhavnsvej/Strandvænget. Mellem Strandvænget og lokalgaden opsættes en støjskærm, som skærmer boligerne fra støj fra trafik på Strandvænget.

Forløbet har kort fortalt været som følger:
22. april 2014 holdt forvaltningen møde med borgerne hvor forskellige ønsker og løsningsforslag blev drøftet (mødereferat er vedlagt som bilag 3.) 
25. april 2014 fremsendte forvaltningen et løsningsforslag til borgerne, som var udarbejdet af forvaltningens rådgiver (bilag 2).
28. april 2014 blev der afholdt et nyt møde med borgerne, hvor det udarbejdede løsningsforslag blev gennemgået.  På baggrund af forvaltningens bekymring i forhold til, om det udarbejdede forslag ville kunne godkendes af politiet – dette dels pga. manglende cykelstier på Strandvænget, samt dobbeltrettet trafik på stillegaden – blev det besluttet at udarbejde endnu et alternativt forslag med en østgående cykelsti i Strandvænget og ensrettet trafik i stillegaden. (mødereferat er vedlagt som bilag 4)
29. april blev nyt løsningsforslag (bilag 1) udarbejdet af forvaltningens rådgiver, fremsendt til såvel borgergruppen som politiet.
29. april 2014 modtog forvaltningen en tilbagemelding fra beboerne, hvor det tilkendegives, at de finder såvel forslaget af 25. april som forslaget af 29. april acceptable (bilag 5).
30. april 2014 modtog forvaltningen politiets foreløbige vurdering af de to forslag. Den foreløbige udmelding var at forslaget af 25. april 2014 (bilag 2) med en dobbeltrettet stillevej ikke ville kunne forventes at blive godkendt. I mailen fra politiet (bilag 6) er der ingen bemærkninger til løsningen af 29. april (bilag 1) med den ensrettet stillevej og én cykelsti på Strandvænget.
På baggrund heraf indstiller forvaltningen at forslaget af 29. april 2014 (bilag 1) med en ensrettet stillevej og en østrettet cykelsti i Strandvænget godkendes.
Forslaget er d. 1. maj sendt til sikkerhedsrevision hos Via Trafik (bilag 7).

Støjskærm
Herudover har der været holdt møder med beboerne om støjskærmens udformning. Det er beboernes ønske, at den projekterede støjskærm mellem Nordhavnsvej og Strandvænget skal være begrønnet og højere, end den støjskærm, der er beskrevet i lokalplan nr. 445- Nordhavnsvej.
For at imødekomme beboernes ønske, anbefaler forvaltningen, at udvalget giver dispensation fra lokalplanen til at etablere en 4 meter høj (over Nordhavnsvej) støjskærm med beplantning og derved dispenserer fra lokalplanens bestemmelse om, at støjskærme skal have en høj grad af transparens og minimering af materialer og en max højde på 3 meter.

Økonomi

Forvaltningen vurderer, at merprisen for det alternative forslag i forhold til det oprindelige godkendte projekt vil være på i alt 5,0 mio. kr., som ikke kan rummes indenfor det eksisterende budget. De 5,0 mio. kr. til at indrette Strandvænget som stillegade ønskes at indgå i forhandlingerne for Budget 2015. I den mellemliggende periode finansieres merudgiften af budgettet afsat til de grønne arealer ved Ryparken jf. nedenstående tabel.

For ikke at forsinke Nordhavnsprojektet, skal arbejdet med den ændrede løsning ved Strandvænget igangsættes straks. Afklaring af finansiering og dermed igangsættelse kan således ikke afvente stillingtagen ved budgetforhandlingerne. Hvis projektet skal ændres som foreslået af hensyn til beboerne, så foreslås det at fremrykke allerede bevilgede midler til de kommende faser i Ryparken, som først skal bruges senere.  Dette betyder, at der mangler penge til at realisere de tidligere politiske beslutninger vedr. Ryparken, hvilket kan håndteres i budgetforhandlingerne. Forvaltningen kan ikke på nuværende tidspunkt sige præcist, hvilke dele af beslutningen om Ryparken, der ikke kan realiseres, såfremt de 5 mio. kr. ikke bevilges. Dette vil blive afklaret inden budgetforhandlingerne.


Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2014 p/l)

Varig?
ja/nej

2014

3.

TMU

3400 – Ordinær anlæg (De grønne arealer ved Ryparken)

2.28.23.3

U

-5.000

Nej

3.

TMU

3400 – Ordinær anlæg (Strandvænget som stillegade)

2.28.23.3

U

5.000

Nej

I alt

-

-

-

-

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.


Hvilke merudgifter, der er indeholdt i de 5,0 mio. kr., er beskrevet i nedenstående redegørelse: 
Anlægsudgiften for det alternative projektforslag er 16,24 mio. kr., og anlægsudgiften for det oprindelige projekt er 14,48 mio. kr., dvs. en merudgift på 1,76 mio. kr., heri indgår en ekstra støjskærm langs stillegaden på 170 m med en skønnet enhedspris på 7.000 kr/lbm.

I det indstillede alternativ er støjskærmens længde forøget til 286 m. Merudgiften til yderligere 116 m støjskærm forventes til en vis grad at kunne modvejes af besparelser idet arealet der skal beplantes er reduceret.
Udover merudgiften på de 1,76 mio. kr. er der merudgifter til arbejdsplads på 0,44 mio. kr. samt udgifter til ledningsomlægninger af allerede omlagte ledninger på ca.1,0 mio. kr.

Dertil kommer udgifter til rådgivere i forbindelse med omprojektering, der anslås til 1,80 mio. kr., da rådgiver skal udarbejde et nyt projektforslag. Sammenholdes det forventede rådgiverhonorar med anlægssummen for det alternative projektforslag samt merudgifterne til arbejdsplads og ledningsomlægninger svarer rådgiverudgifterne til 10 pct. af den samlede anlægssum for det alternative projektforslag. Forvaltningen har på nuværende tidspunkt brugt 0,2 mio. kr. til udarbejdelse af projektforslag.

Prisvurderingen omfatter ændring af kørebanebelægninger, cykelstier, fortov, heller, kantsten, grønne områder, støjskærm, afvanding, øvrige ledninger og belysning. I prisvurderingen er der i særdeleshed stor usikkerhed på prissætningen af støjskærmen og ledningsomlægninger (af fremmede ledninger), da disse indbyrdes og hver især er vanskelige at få indpasset i dispositionsforslaget.

De 5,0 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg funktion 2.28.23.3 jf. nedenstående tabel:

Tabel 2. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler  

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2014 p/l)

År 2014

I alt

TMU

Indretning af Strandvænget som stillegade

3400 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

5.000

5.000

I alt

-

-

-

5.000

5.000

Videre proces

Såfremt indstillingen bliver godkendt, vil forvaltningen igangsætte omprojekteringen.
Dog gør forvaltningen opmærksom på, at der under alle omstændigheder vil skulle foretages ændringer, hvis en forlængelse af tunnelen i Strandvænget med 220 meter besluttes. Såfremt det besluttes at forlænge tunnelen, vil det være muligt at etablere den lokalgadeløsning (stillegade), som beboerne ønsker, og som vil afskærme dem fra trafikken på Strandvænget.

Hvis der ikke i budgetforhandlingerne tilbageføres 5 mio. kr. til Ryparken, vil der ske en beskæring af dette budget.


                    Pernille Andersen    
                                                        / Anders Møller   
  

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 12. maj 2014

Indstillingens 1.-2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 3.-5. blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Partierne afgav følgende fælles protokolbemærkning:

”Partierne finder det vigtigt at fastholde intentionerne om et grønt forskønnelsesprojekt og dermed et løft til Ryparken gennem indretning af de grønne arealer.”
Til top