Mødedato: 11.01.2006, kl. 15:00

Miljø i byggeri og anlæg

Miljø i byggeri og anlæg

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 11. januar 2006

 

 

3.      Miljø i byggeri og anlæg

 

TMU  11/2006  J.nr. 620.0004/03

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  "Miljø i byggeri og anlæg", der indeholder miljøorienterede minimumskrav inden for 9 temaer, vedtages som forudsætning for nybyggeri, større ombygningsarbejder og anlægsarbejder, hvor Københavns Kommune står som bygherre eller kontraktmæssig bruger, samt for byggeri, ombygninger og renoveringer, der støttes af kommunen via reglerne om byfornyelse og støttet byggeri eller via kommunale puljer

at  "Evaluering af pjecen Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" tages til efterretning som Byfornyelse Københavns afrapportering af det af Borgerrepræsentationen i august 2003 iværksatte projekt.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 23. november 2005

Anbefalet

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 28. november 2005

Tiltrådt med tilføjelse af, at krav til energiforbrug i nybyggeri fastlægges som Bygningsreglementets standard for lavenergiklasse 1.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget anbef aler, at minimumskravet vedrørende beboelsesrum hvor støjbelastningen på facaden er over 65 dB(A) i "Miljø i byggeri og anlæg" udgår og, at kravene i publikationen bringes i overensstemmelse med de forslag til støjretningslinier, som Miljø- og Forsyningsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget, Bygge- og Teknikudvalget samt Økonomiudvalget har anbefalet i forbindelse med indstillingen om Ændring af gældende trafikstøjretningslinier og administrationspraksis (ØU 491/2005). Indstillingen behandles på møde i Borgerrepræsentationen den 1. og 15. december (BR 659/05).

 

Der henvises til vedlagte notat.

 

Økonomiudvalget har ingen yderligere bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes at eventuelle udgifter forbundet med Miljø i byggeri og anlæg holdes indenfor de økonomiske rammer som Borgerrepræsentationen har besluttet for udvalgene"

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2005

Sagen blev udsat ved mødets start og sendt til fornyet behandling i Teknik- og Miljøudvalget.

 

 

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 11. januar 2006

Anbefalet, jf. vedlagte supplerende notat af 16. december 2005 fra forvaltningen vedrørende ændring af retningslinierne i "Miljø i byggeri og anlæg" (BTU 650/2005, MFU 278/2005 og ØU 544/2005) som følge af nye støjkrav m.v.

 

 

 

RESUME

Københavns Kommunes miljøorienterede retningslinier "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" skal revideres hvert fjerde år. Med det nu foreliggende forslag, benævnt "Miljø i byggeri og anlæg", er der på baggrund af blandt andet Københavns Agenda 21 2004-2007, ændret lovgivning, udviklingen i byggesektoren og et øget fokus på energibesparelsespotentialer i bygninger sket væsentlige ændringer i forhold til de hidtidige retningslinier. Kommunens anlægsarbejder inddrages under retningslinierne, og der suppleres med temaerne Støj, Indeklima og Byggepladsen. Retningsliniernes opbygning er også ændret med vægt på miljømål frem for virkemiddelorienterede krav for herved at sikre større frihed for den projekterende i valg af løsningsmuligheder.

De ændrede forudsætninger har desuden ført til en række nye minimumskrav samt skærpelse af bestående. Miljørigtig projektering tillægges en central rolle som redskab til dokumentation af overholdelse af miljømål og virkemiddelkrav.

I forhold til de tidligere retningslinier indgår følgende væsentlige nye minimumskrav:

1.      Miljørigtig projektering kræves gennemført ved anvendelse af KKplanner.

2.      Arkitektoniske hensyn i forbindelse med miljøtiltag varetages som beskrevet.

3.      Krav til energiforbrug i nybyggeri fastlægges som Bygningsreglementets standard for lavenergiklasse 2.

4.      Der åbnes mulighed for dispensation fra det nuværende krav om anvendelse af bygas, når der foreligger en dokumenteret risiko, et særligt lavt forbrug eller anden væsentlig grund.

5.      Vandforbrug i husholdninger må ikke overstige 100 liter pr. person pr. døgn. I daginstitutioner, kontorer og lignende må forbruget ikke overstige 34 liter pr. bruger pr. døgn, med mindre særlige behov kan dokumenteres.

Udgangspunktet for nye krav er, at de fører til betydelige driftsgevinster og er fordelagtige i et totaløkonomisk perspektiv. Der er foretaget en vurdering af alle nye krav, herunder særlig dokumentation for energikravet.

Som grundlag for revision af retningslinierne er der gennemført en evaluering af de tidligere retningslinier, som hermed fremlægges.

 

Sagen har været behandlet i Bygge- og Teknikudvalget den 23. november 2005 og i Miljø- og Forsyningsudvalget den 28. november 2005, samt i Økonomiudvalget den 13. december 2005. Økonomiudvalget besluttede at udsætte behandlingen af sagen og sende den til fornyet behandling i Teknik- og Miljøudvalget.

 


 

Til top