Mødedato: 10.05.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Revideret udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget samt Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte og tage stilling til revideret udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 samt godkende tids- og procesplan.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller over for Kultur- og Fritidsudvalget,

  1. at godkende, at det reviderede udkast til Restaurations- og Nattelivsplanen 2021 sendes til høring i Bevillingsnævnet.
  2. at drøfte revideret udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 (bilag 1), med fokus på planens del 1 (Vision, initiativ 1-3, 4, 9, 10, 12, 13) og del 3 (Restaurationsplanen) 

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  3. at drøfte revideret udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 (bilag 1), med fokus på planens del 1 (Vision initiativ 1-3, 5, 6, 8, 12, 13) og del 2 (hele miljødelen).

    Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget,

  4. at godkende tids- og procesplan for det videre arbejde med Restaurations- og Nattelivsplan.
  5. at godkende på baggrund af drøftelserne at revideret udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 (bilag 1), sendes i offentlig høring.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget drøftede på deres møder henholdsvis den 8. marts og 17. marts 2021 første udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021.

På mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 8. marts 2021 blev det godkendt uden afstemning, at forvaltningerne udarbejder et endeligt høringsudkast til Restaurations- og Nattelivsplan til udvalgene.

På mødet i Kultur- og Fritidsudvalget den 17. marts 2021 besluttede et enigt udvalg at sende forslaget tilbage og anmodede om at få fremlagt nyt forslag til første behandling.

Med denne indstilling fremlægges revideret udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 (bilag 1) samt forslag til videre tids- og procesplan for arbejdet (bilag 2). Der er til denne indstilling udarbejdet et nyt oversigtsbilag over initiativer og estimeret finansieringsbehov (bilag 3). Det samlede katalog er vedlagt (bilag 4). Der er endvidere til orientering vedlagt afrapportering vedrørende Restaurations- og Nattelivsplan 2017 – resultater 2020 (bilag 5).

Løsning

Udkastet til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 er disponeret i tre dele:

  1. En vision, som sætter en retning for Københavns natteliv
  2. En miljødel til begrænsning af gener fra nattelivet
  3. En Restaurationsplan

Forvaltningerne har foretaget en række ændringer i de tre dele af udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021. Ændringerne tager udgangspunkt i den protokolbemærkning, som et flertal i Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget ønskede tilført beslutningsprotokollen for møderne hhv. den 8. marts 2021 og 17. marts 2021, hvoraf følgende fremgår: 

”Det udkast der har været præsenteret rammer helt skævt ved at være fokuseret på restriktioner med økonomisk usikkerhed og urealistisk nedlukning af festen kl. 24. Det er i en tid, hvor samfundet sukker efter at kunne gå ud igen og hvor alle aktører i restaurations- og nattelivet, der skal levere det gode miljø at gå i byen i, er helt i knæ og kæmper for deres overlevelse på grund af Corona.

Det er ikke tid til at introducere yderligere stramninger ift. lukketider og bevillinger, men i stedet tid til at understøtte den gode genåbning med udvikling af et bedre gå i byen miljø hvor der er færre gener fra støj, tis, knuste glas og affald, diskrimination, narko, vold, Soundboxes og partybusser. Der skal slås hårdt og konsekvent ned på de uansvarlige restauratører som gentagende gange skaber problemer med støj og møg for deres naboer, mens vores natteliv skal bygge på den gode fest indendørs på byens ansvarlige beværtninger.

Den udvikling kan vi kun skabe sammen med nattelivets restauratører, detailhandel og myndigheder med inddragelse af naboer, nattelivets primært unge gæster og andre parter i nattelivet. Planen bør finde en form og ramme hvor parterne formulerer fælles forpligtende mål, tiltag og finansieringsforslag”

Visionen for Københavns natteliv er et natteliv af høj international karakter baseret på respekt for både byens beboere og deltagere i nattelivet. Det indebærer, at såvel gener fra støj og affald som vold, diskrimination og anden grænseoverskridende adfærd i nattelivet skal bekæmpes. Protokollen afspejler denne vision.

De ændringer, som er foretaget i nattelivsplanen, er en præcisering af visionen.

I henhold til protokollen er yderligere stramninger ift. lukketider og bevillinger udeladt af nattelivsplanen. Samtidig lægges der op til at styrke dialogen med alle nattelivets aktører om, hvordan indsatsen for at fjerne generne fra støj, affald, vold og diskrimination i nattelivet styrkes.

Forvaltningerne lægger op til, at udvalgene drøfter, hvordan denne dialog fortsættes, og parterne i fællesskab kan formulere forpligtende mål for et natteliv med respekt.

Del 1 – Vision

Visionen for nattelivsplanen er styrket med et nyt afsnit og initiativ, der sætter fokus på dialog og samarbejde (s. 2). Formålet er at sikre, at de komplekse problemstillinger på nattelivsområdet sker i et stærkt samarbejde mellem alle relevante parter.

Visionsdelen er ligeledes tilføjet et nyt afsnit (s. 4), som præciserer, at der skal slås hårdt ned på de restauratører, som gentagne gange skaber problemer og opfører sig uansvarligt.

I overensstemmelse med flertallets protokolbemærkning er afsnit om alkoholfrie zoner (s. 4) fjernet fra visionsdelen.

Del 2 – Miljødel

I overensstemmelse med protokolbemærkningen er afsnit vedrørende strammere støjpraksis (s. 7) og indskrænkning af udeserveringsarealer (s. 8) taget ud af miljødelen i det reviderede udkast til Restaurations- og Nattelivsplan.

Initiativerne er taget ud på baggrund af udvalgenes protokolbemærkning om, at det ikke er tiden til at indføre stramninger. Konsekvensen af, at initiativerne udgår er, at der ikke på forhånd lægges op til stramninger, men støjregler og områder til udeservering i byen kan stadig fremover blive ændret politisk i den ene eller anden retning som følge af udviklingen i byens behov.

Miljødelen indeholder fortsat initiativer som styrket støjvagt og mere tilsyn med udeserveringer, da det understøtter det politiske ønske om, at der slås ned på restauratører, der gentagne gange skaber problemer. Desuden indeholder planen initiativer om affald, spuling og toiletter, da det medvirker til en ren by efter nattelivet.

Del 3 – Restaurationsplan

I forlængelse af visionen er Restaurationsplanen tilføjet et nyt afsnit om yderligere samarbejde med aktører (s. 12), og et afsnit om skærpet indsats i forhold til restauratører, som opfører sig uansvarligt (s. 12).

I overensstemmelse med protokolbemærkningen er yderligere stramninger i forhold til lukketider og bevillinger ligeledes taget ud af det reviderede udkast til Restaurations- og Nattelivsplan.

Det betyder, at yderligere restriktioner i forbindelse med overtagelser og fornyelser (s. 13) er fjernet, at gul-, grøn- og udvidelsen af rød-zone (s. 13-17) er fjernet, at stramninger i forhold til morgenlukning (s. 16) og påpasselighed med nattilladelser på nætter før hverdage er fjernet (s. 13).

Drøftelse

Af protokolbemærkningen fremgår, at udviklingen skal ske sammen med nattelivets restauratører, detailhandel og myndigheder med inddragelse af naboer, nattelivets primært unge gæster og andre parter i nattelivet. Målet er, at planen bør finde en form og ramme, hvor parterne formulerer fælles forpligtende mål, tiltag og finansieringsforslag.

Det foreslås derfor, at Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget drøfter, om udkast til Restaurations- og Nattelivsplan skal tilføjes yderligere tiltag for at understøtte den gode genåbning med udvikling af et bedre gå i byen miljø, hvor der er færre gener fra støj, tis, knuste glas og affald, diskrimination, narko, vold, Soundboxes og partybusser, før planen sendes i offentlig høring.

Revideret tids- og procesplan

Forvaltningen har udarbejdet et revideret forslag til tids- og procesplan.

29. april 2021: Udvalgsbehandling i Kultur- og Fritidsudvalget

10. maj 2021: Udvalgsbehandling i Teknik- og Miljøudvalget

11. maj 2021 – 27. maj 2021: Høring i Bevillingsnævnet

28. maj 2021 – 25. juli 2021:  Offentlig høring

August 2021: Udvalgsbehandling i Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget

September 2021: Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. 

Videre proces

Forvaltningerne vil tilpasse udkastet til Restaurations- og Nattelivsplanen efter udvalgenes beslutninger. Udkastet til planen vil herefter blive behandlet i Bevillingsnævnet og sendt offentlig høring.

 

                      Mette Touborg                         Søren Wille

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 10. maj 2021

 

Sagen blev trukket fra dagsordenen ved mødets start
Til top